Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
banner
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 [Sve]
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Juznoafricka Republika ~ Civilizacija, Stanovnistvo, Kuhinja...  (Pročitano 20556 puta)
07. Maj 2010, 16:03:31
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64« Poslednja izmena: 08. Maj 2010, 00:40:00 od Tranda90 »
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik


Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Praistorija

U Južnoafričkoj Republici se nalaze neka od najstarijih arheoloških nalazišta u svetu. Brojni fosilni ostaci kod u pećinama Sterkfontejn, Kromdrai i Makapansgat nagoveštavaju da su australopitekusi ovde živeli pre oko 3 miliona godinaNjih su smenili brojne vrste iz reda Homo, kao što su Homo habilis, Homo erectus i moderni ljudi Homo sapiens.

Naselja Bantu plemena, koja su koristila gvozdeno oruđe i bavili se zemljoradnjom i stočarstvom su do 4. ili 5. veka nove ere postojala južno od reke Limpopo. Oni su raselili, pokorili i asimilirali domorodačka kosjanska plemena. Bantu plemena su se polako selila na jug. Veruje se da najstariji gvozdeni radovi u modernoj pokrajini Kvazulu-Natal potiče iz perioda oko 1050. godine. Najjužnija grupa je bilo pleme Kosa, čiji jezik je primio izvesne lingvističke crte iz jezika kosjanskik plemena. Kose su stigle do Velike riblje reke u današnjoj pokrajini Istočni Kejp. Tokom svojih seoba, ovaj narod na stepenu razvoja gvozdenog doba je raselio ili asimilirao prethodne zajednice lovaca i skupljača plodova.


Pećinski crteži Bušmana u planinama Drakensberg.

Kolonizacija

Godine 1487. Portugalac Bartolomeo Dijas je kao prvi Evropljanin oplovio Rt dobre nade kod današnjeg Kejptauna. Vasko da Gama je plovio obalom Južne Afrike 1497. godine, na putu za Indiju. Oblast na istoku zemlje je nazvao Natal, pošto je ekspedicija tu bila za vreme Božića. Prvo stalno naselje, malu stanicu za snabdevanje za brodove na putu u Indiju, utemeljio je Holanđanin Jan van Ribek za potrebe Holandske istočnoindijske kompanije 1652. godine. Kolonija na Rtu dobre nade rasla je ispočetka doseljavanjem farmera i stočara iz Holandije i susednih zemalja, a kasnije i visokim prirodnim priraštajem, potiskujući na severu i istoku domorodačko stanovništvo, koje su nazivali Hotentotima. Buri, kako su se zvali kolonisti, uskoro su zbog velike udaljenosti od matice oblikovali zasebnu kulturu i zaseban jezik, afrikans. Domaća plemena bila su potčinjena doseljenicima i iskorišćavana kao jeftina radna snaga jednako kao i robovi poreklom iz severne Afrike, Madagaskara, Indije i Indonezije. Kako su se širili na istok, Buri su se sukobili sa plemenom Kosa u oblasti Riblje reke. Niz ratova od 1779, do 1879., nazvanih Kapski pogranični ratovi, je izbio zbog zemljišta i stoke.


Iskrcavanja Jana van Ribeka na Rtu dobre nade

Britanska ekspanzija


Šaka, kralj Zulua

Velika Britanija je 1795. godine preuzela kontrolu nad Rtom dobre nade pod izgovorom da sprečava da padne pod kontrolu revolucionarne Francuske. Pošto je već imala svoje kolonije u Australiji i Indije, Velika Britanija je želela da koristi Kejptaun kao trgovačku stanicu na dugim putovanjima. Britanci su vratili Kejptaun Holanđanima, ali je ubrzo Holandska istočnoindijska kompanija proglasila bankrot. Godine 1806. Velika Britanija je aneksirala Kapsku koloniju. U prve dve decenije 19. veka pleme Zulu pod svojim vođom Šakom je ojačalo i proširilo svoju teritoriju. Šakina pustošenja su indirektno dovela do Mfekane (slamanja), koja je opustošila unutrašnjost zemlje početkom 1820ih. Matabele, podgrupa Zulua, je stvorila još veće kraljevstvo pod kraljem Mzilikazijem, koje je obuhvatalo velike delove Hajvelda.

Nakon što su se Britanci nastanili u velikom broju u Kejptaunu i nakon što je britanska vlada 1833. godine zabranila ropstvo, oko 12.000 Bura (kako se naziva belo stanovništvo holandskog porekla) je krenulo dublje ka unutrašnjosti zemlje u današnje regione Natal, Transval i Slobodnu Državu Oranje. Ovi Buri su osnovali dve države: Južnoafrička Republika ili Transval (danas podeljenu u pokrajine Hauteng, Limpopo, Mpumalanga i Severozapadnu pokrajinu) i Slobodnu Državu Oranje.

Otkriće dijamanta 1867. i zlata 1884. u unutrašnjosti je doprinelo ekonomskom razvoju i imigraciji, kao i podjarmljivanju domorodačkog stanovništva. Borba za kontrolu nad ovim važnim ekonomskim resursima je bila razlog za sukobe Evropljana i domorodaca, kao i između Britanaca i Bura. Burske republike su se uspešno odupirale britanskim napadima tokom Prvog burskog rata (1880-1881) upotrebom gerilske taktike, koja je dobro odgovarala lokalnim uslovima. Ipak, Britanci su se vratili u većem broju, sa više iskustva i boljom taktikom u Drugom burskom ratu (1899-1902), u kom su trijumfovali.

20. vek


Nelson Mandela, dugogodišnji borac protiv aparthejda

Posle četiri godine pregovora i tačno osam godina posle Drugog burskog rata, 31. maja 1910. godine stvorena je Južnoafrička Unija od britanskih kolonija Kejp i Natal i od bivših burskih republika Slobodne Države Oranje i Transval. Novoosnovana Južnoafrička Unija je bila dominion Velike Britanije. Zakon o domorodačkoj zemlji iz 1913. je strogo ograničio zemljišne posede crnaca; u ovom periodu oni su posedovali jedva 7% države. Količina zemlje rezervisana za domorodačke narode je kasnije marginalno uvećena Južna Afrika je tokom Prvog svetskog rata okupirala Nemačku jugozapadnu Afriku, današnju Namibiju. Po odluci Drušva naroda iz 1920. godine, Unija Južne Afrike je dobila mandat da upravlja ovom bivšom nemačkom kolonijom. Posle raspuštanja Društva naroda nakon Drugog svetskog rata, Južna Afrika je odbila da da nezavisnost Jugozapadnoj Africi.

Usvajanjem Vestminsterskog statuta 1931. Uniji je efektivno data nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva. Godine 1934. Južnoafrička partija i Nacionalna partija su se ujedinile u Ujedinjenu partiju u cilju pomirenja Afrikanera i Engleza. Stranka se 1939. godine podelila oko pitanja ulaska Unije u Drugi svetski rat na strani Ujedinjenog Kraljevstva, čemu su se sledbenici afrikanerske Nacionalne partije strogo protivili. Rat je doprinio razvoju industrije, što je mnoge crnce privuklo iz ruralnih delova zemlje u gradove. Ojačale su crne sindikalne organizacije i rasno je pitanje ponovno izbilo u prvi plan. Pobeda Nacionalne stranke na izborima 1948. označila je jačanje politike rasne segregacije, koja je tada dobila ime aparthejd. Svi su stanovnici podeljeni u četiri grupe: belce, Bantu (crnce), obojene i azijate. Zabranjeni su brakovi između pripadnika različitih grupa, ustanovljene su odvojene obrazovne, zdravstvene i druge javne ustanove, zabranjeno je kretanje crnaca u belačkim područjima bez propusnica, stvorene su enklave za naseljavanje crnaca kojima je dana ograničena samouprava (tzv. bantustani).

Aparthejd je uskoro izazvao snažnu reakciju crnaca. Afrički nacionalni kongres je ojačao i u šezdesetim godinama počeo je koristiti terorističke metode, na šta je vlada zatvorila njegove vođe, među kojima je najpoznatiji bio Nelson Mandela. Crni sindikati organizovali su niz štrajkova za bolje uslove rada i veće plate. Južnoafrička Republika suočila se s međunarodnom izolacijom i odlivom kapitala. Ipak, u situaciji hladnoratovske podele zapadne vlade nisu bile spremne na uvođenje strogih sankcija kapitalističkoj i prozapadnoj Južnoj Africi.

Godine 1966. godine organizacija SVAPO je pokrenula borbu za nezavisnost Jugozapadne Afrike. Ovaj sukob se intezivirao nakon angolske nezavisnosti, koja je pružala utočište borcima SVAPO. Tek 1988. Južnoafrička Republika je pristala predati svoju administraciju Namibiji, prema mirovnom planu Ujedinjenih nacija za ceo region. Namibija je dobila nezavisnost 1990, a teritorija Valvis Beja je vraćena Namibiji 1994. godine.

Krajem 80-ih postalo je jasno da je održavanje aparthejida nemoguće. Godine 1991. parlament je opozvao rasne zakone i oslobođena je većina političkih zatvorenika. Dvogodišnji pregovori predsednika Frederika Viljema de Klerka i Mendele doveli su do nacrta privremenog ustava koji je izjednačio biračko pravo svih stanovnika Južnoafričke Republike. Prvi slobodni izbori održani su u aprilu 1994, a pobedu je odneo Afrički nacionalni kongres. Mendela je izabran za predsednika.

U razdoblju od kraja aparthejda Južna Afrika se suočava s brojnim problemima koji su delom rezultat nasleđa segregacije: velikom nezaposlenošću među crnim stanovništvom, jednom od najviših stopa ubistava i drugih nasilnih zločina u svetu, kao i eksplozijom infekcije virusom HIV. Ipak, zemlja je uspela očuvati političku i privrednu stabilnost.Izvor: Wikipedia
« Poslednja izmena: 07. Maj 2010, 16:21:11 od Oblachak »
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik


Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Republika Južna Afrika ili Južnoafrička Republika (kraći naziv Južna Afrika) je republika na jugu Afrike. Nalazi se na južnoj ivici Afrike i graniči se sa Namibijom, Bocvanom, Zimbabveom, Mozambikom i Svazilendom. Mala država Lesoto je u potpunosti obuhvaćena južnoafričkom teritorijom. Površina Južne Afrike iznosi 1.221.000 km². Po površini Južnoafrička Republika je 25. država u svetu, a 9. na kontinentu. Po proceni iz 2009. Južnoafrička Republika je imala 49.320.000 stanovnika. Glavni gradovi Južnoafričke Republike su Pretorija (izvršni), Blumfontejn (sudski) i Kejptaun (zakonodavni), dok je najveći grad Johanesburg.

Najstariji stanovnici Južne Afrike su plemena Hotentota i Bušmana. Bantu narodi su se doselili oko 1000. godine. Godine 1852. Holanđani su osnovali koloniju na Rtu dobre nade. Godine 1795. britanska vojska osvojila je Rt dobre nade. Holandsko (bursko) stanovništvo je 1830. godine se kolektivno iselilo na sever i osnovalo Burske republike koje će Britanci anektirati 1902. godine posle Drugog burskog rata. Britanske kolonije će se 1910. godine ujediniti u Južnoafričku Uniju, koja će steći nezavisnost i istupiti iz Komonvelta 1961. godine. Tokom 20. veka glavni problem Južne Afrike je bilo pitanje premoći belog stanovništva nad crnačkom većinom. Politika aparthejda je zvanično uvedena 1948. Posle godina međunarodnog pritiska i unutrašnjeg nezadovoljstva, aparthejd je ukinut 1990. godine. Na izborima 1994. Nelson Mandela je izabran za prvog crnog predsednika države.

Južnoafrička Republika je jedan od osnivača Ujedinjenih nacija i Afričke unije. Privreda Južne Afrike je najsnažnija na afričkom kontinentu sa modernom infrastrukturom. Glavni proizvodi Južnoafričke republike su zlato i dijamanti.

Položaj


Krajnje tačke Južnoafričke Republike

Južnoafrička Republika je smeštena na krajnjem jugu afričkog kontinenta. Država izlazi na dva okeana — Atlantski i Indijski. Proteže se pravcem zapad—istok između 16° i 33° istočne geografske dužine. Najzapadnija tačka se nalazi u pograničnom gradu Alexander Bay na ušću reke Oranje, a najistočnija tačka na obali Indijskog okeana na granici s Mozambikom u blizini zaliva Kosi. Pravcem sever—jug proteže se između 22° i 34° 50’ severne geografske širine. Najsevernija tačka se nalazi na desnoj obali reke Limpopo na granici s Zimbabveom u blizini pograničnog zimbabvijskog grada Beitbridgea, dok se najjužnija tačka nalazi na Iglenom rtu, koji je ujedno i najjužnija tačka afričkog kontinenta.

Ukupna dužina granica iznosi 4.862 km. Od zapada prema istoku graniči se sa Namibijom (967 km), Bocvanom (1.840 km), Zimbabveom (225 km), Mozambikom (491 km) i Svazilendom (430 km). Mala država Lesoto je u potpunosti okružena južnoafričkom teritorijom (909 km).Izvor: Wikipedia
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik


Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Geologija

Geološka istorija Južnoafričke Republike je kompleksna. Na njenom se području nalaze jedne od najstarijih stena na Zemlji, koje datiraju od pre 3,7 milijardi godina iz doba prekambrijuma Kraton Kapval, koji obuhvata središnji i severoistočni deo zemlje je jezgro oko kojeg su se razvijale ostale geološke formacije. Najvećim delom ga izgrađuju gnajsevi i granitoidi arhajske starosti, a manjim delom zeleni škriljci.Takođe, mogu se pronaći i mafitne do ultramafitne vulkanske sekvencije stena. Zeleni škriljci sadrže velike količine zlata, antimona, železa, bakra, azbesta, talka, žive itd, dok gnajsevi i granitoidi nisu toliko bogati mineralnim rudama, no sadrže korund, grafit, te zlato u tragovima.

Trošenjem Kapvalskog kratona i kasnijim taloženjem sedimenata formirani su sedimenetacijski bazeni, koji su jedni od najbogatijih južnoafričkih izvora mineralnih sirovina. Najveće zalihe zlata na svetu sadrže sedimenti Witwatersrand supergrupe, taložene pre 3,074 do 2,714 milijardi godina, a nalaze se južno od Johanesburga. U isto vreme su se taložili i sedimenti Pongola supergrupe, kao i Pietersburg grupe koji takođe sadrže zlato, ali u manjim količinama.

Prije 2,6 do 2,1 milijardi godina došlo je do taloženja u Transvalskom i Griqualand West bazenu. Debele karbonatne naslage istih građene od krečnjaka i dolomita sadrže cink i olovo. Intenzivna karstifikacija dolomita u području Griqualand West u Severozapadnoj pokrajini dovela je do formiranja manganskih ležišta, koja zajedno s velikim ležištem mangana u Kalahari Manganese Field pored grada Hotazela, čini najveće površinsko ležište mangana na Zemlji.


Kromiti Bušveld kompleksa

Na severu zemlje u dolomitskim foramcijama Transval supergrupe pojaljuju se fluoriti. Njih, kao i sedimente Griqualand West supergrupe prekrivaju sedimenti BIF formacije koji sadrže železnu rudu. Pre 2,05 milijardi godina došlo je do intruzije Bušveld magamtskog kompleksa u sedimente Transval supergrupe. Intruzija Bušveld kompleksa sadrži 70% svih svetskih ekonomski isplativih ležišta kroma, zatim značajne količine platine, kao i kobalta, bakra i nikla. Takođe, to je i najveći izvor vanadijuma na svetu. Pre 1,3 milijardi godina unutar Kapvalskog kratona došlo je do formiranja kimberlitskih cevi koje sadrže dijamante.

Stenoviti Karu basen zauzima oko dve trećine površine Južnoafričke Republike, a uglavnom je građen od fluvijalnih sedimenata, uglja, škriljca i peščara. Takođe, Karu bazen prekrivaju i veliki izlivi baznih i kiselih lava, čije je izljevanje prethodilo fragmentaciji superkontinenta Gondvane koja se dogodila krajem jure pre oko 200 miliona godina. Intenzivan magamtizam koji je pratio fragmentaciju doveo je do stvaranja velikih kimberlistskih intruzija.

Tokom kreda i kenozoika u nekim od novoformiranih bazena uzduž obale došlo je do taloženja naftonosnih sedimenata, po čemu je osobito važno područje zaliva Mossel. Tanki sloj kenozojskih sedimenta se može naći i u delovima Severnog Kejpa i Severozapadne pokrajine.Izvor: Wikipedia
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik


Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Reljef

Teritorija JAR se može podeliti u tri reljefne celine. Uz obale okeana se nalazi uski pojas nizija širok 20 do 250 km koji se naziva Lowveld. Lowveld prema unutrašnjosti prelazi u venac planinskih lanaca koji se naziva Great Escarpment, a koji se pruža duž cele obale. Na zapadu i jugu doseže oko 2.000 m nadmorske visine, dok na istoku u predelu Drakensberga doseže gotovo 3.500 m. Tu se nalazi i najviši vrh zemlje — Njesuti visok 3.408 m. Venac planinskih lanaca Great Escarpmenta sa tri strane okružuje Hajveld, centralnu suvu visoravan većinom prekrivenu pašnjacima koja se nalazi na nadmorskoj visini od 900 do 2.000 m. Dužina obalske linije iznosi 2.798 km. Obala JAR je slabo razuđena, a jedina pogodna prirodna luka se nalazi u zalivu Saldanha severno od Kejptauna.


Fizička mapa Južnoafričke Republike

Klima

Na klimu JAR utiču njen položaj u umerenom klimatskom pojasu na južnoj hemisferi, uticaj Atlantskog i Indijskog okeana koji sa tri strane okružuju njen teritorij i polje visokog tlaka u Južnom Atlantiku (tzv. anticiklona sv. Helene). Takođe važan je uticaj morskih struja koje prolaze uz njene obale. Tako hladna Benguelska struja koja teče iz cirkumantarktičkog pojasa hladne vode ka severu duž zapadnih obala zemlje pridonosi isušivanju zraka i smanjuje padavine, dok Mozambička struja na istočnim obalama povisuje temperaturu i količinu padavina. Važan je i uticaj reljefa, koji je najizraženiji na istoku zemlje gde je uticaj tople Mozambičke struje ograničen samo na uzak priobalni pojas. Ovde planinski lanci koji se nalaze u neposrednom zaleđu obale onemogućavaju strujanje vlažanog oceanskog zraka prema unutrašnjosti pa zato primorje i istočne padine Drakensberga primaju više padavina od njegovih zapadnih padina i visoravni Hajveld u unutrašnjosti.

Prema Kepenovoj klasifikaciji klimata JAR se nalazi na području suvih klima (tip B), odnosno njenih podtipova: pustinjeske (BW) na severozapadnom delu zemlje i stepske klime (BS) u centralnom delu. Takođe, delovi zemlje se nalaze u području umereno tople klime (tip C), odnosno njenih podtipova: sredozemne klime (Cs) na jugozapadu, umereno vlažne klime (Cf) duž jugoistočnog primorja i sinijske klime (Cw) u unutrašnjosti na severoistoku zemlje.

Najviša izmerena temperatura — 51,7°С zabeležena je 1948. godine u Kalahariju u pokrajini Severni Kejp u blizini grada Upingtona, dok je u Saderlendu, u planinskom lancu Roggeveld severoistočno od Kejptauna zabeležena najniža temperatura od –15°С. Više od polovine Južne Afrike prima samo 200 do 600 mm padavina, a na krajnjem severozapadu on je manji od 200 mm.

Hidrografija

Većina reka izvire u planinama Drakensberg i teče na istok, prema Indijskom okeanu. Ipak, najduža reka Oranje, duga 1.860 km, koja takođe izvire u planinama Drakensberg, teče na zapad i uliva se u Atlantski okean. Na ovoj reci se nalazi vodopad Ogrejbis, širok 150 m i dubok 56 m. Druga važna reka je Limpopo, duga oko 1.600 km, a koja je granična reka sa Bocvanom i Zimbabveom i uliva se u Indijski okean, i reka Val, pritoka Oranja, duga 1.251 km. Vodostaji reka značajno variraju tokom godine. Reka Tugela, koja se uliva u Indijski okean, poznata je po istoimenom vodopadu, visokom 948 m. To je drugi po visini vodopad na svetu.

U cilju navodnjavanja plodnih oranica, izgrađeni su brojni irigacioni sistemi u dužini od oko 14,000 kilometara. Suša je glavna elementarna nepogoda u JAR. Malo je jezera većih razmera, a od važnijih treba spomenuti - Krisi, Sibaja, Oviston, Ronfoltejn i dr.

Flora i fauna


Finbos, florističko carstvo koje se nalazi samo u Južnoafričkoj Republici, kod Kejptauna

Južnoafrička Republika je rangirana šesta na listi 17 svetskih država sa najvećim megadiverzitetom, sa više od 20.000 različitih vrsta biljaka ili oko 10% svih poznatih vrsta biljaka na svetu. Najprisutniji biom u državi, a naročito na Hajveldu, je savana, kojom dominiraju različite vrsta trava, nisko rastinje i razne vrsta akacija. Vegetacija postaje sve ređa kako se ide prema severozapadu zbog malih količina padavina. Nekoliko vrsta sukuletnih biljaka koje čuvaju vodu, poput aloja i mlečika, žive u žarkoj i suvoj oblasti Namakvaland. Trave i bodljikavo savansko rastinje polako prelaze u ređu žbunovitu savanu u severoistočnom delu države. U ovoj oblasti, blizu severnog kraja Nacionalnom parku Kruger, raste značajan broj baobaba.


Planine Svartberg kod grada Oudtshoorn

Biom finbosa, koji obuhvata većinu oblasti i biljnih vrsta u Kapskoj oblasti, jednoj od šest florističkih carstava, je smešten u malom regionu Zapadnog Kejpa i u njemu živi više od 9.000 vrsta, što ga u pogledu biljnog biodiverziteta čini jednim od najbogatijih regiona na Zemlji. Većina ovih biljaka su zimzelene biljke sa tvrdim izduženim listovima, kao što su sklerofite. Još jedan endemski rod Južnoafričke Republike je rod proteja iz reda skrivenosemenica. Postoji oko 130 različitih vrsta proteja u Južnoafričkoj Republici.


Cvetno polje u Nacionalnom parku Zapadna obala

Iako je Južnoafrička Republika bogata biljnim vrstama, samo 1% njene teritorije su šume, i to skoro isključivo u vlažnoj priobalnoj ravnici u Kvazulu-Natalu, dok se oblasti mangrova nalaze u rečnim ušćima. Mali rezervati šuma nalaze se u pokrajinama Istočni i Zapadni Kejp. Dominiraju uvezene vrsta drveća, posebno eukaliptusi i borovi. JAR je izgubila velike površine prirodnog staništa u poslednje četiri decenije zbog prenaseljenosti. Takođe, JAR je jedna od država najteže pogođena invazijom tuđinskih vrsta, a mnoge (npr Acacia mearnsii, Acacia saligna, Hakea, Lantana i Jacaranda) predstavljaju pretnju domaćem biodiverzitetu i već oskudnim vodenim resursima. Prvobitne širokolisne i mešovite šume umerenih predela su eksploatisane sve dok nisu ostali mali džepovi. Neke južnoafričke vrste drveća kao što su Podocarpus latifolius, Ocotea bullata i Olea laurifolia su pod zaštitom države.

Brojne vrste sisara koje se mogu naći u južnoafričkim savanama su lavovi, leopardi, beli nosorozi, obični gnuovi, kudui, impale, hijene, nilski konji i žirafe.Izvor: Wikipedia
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik


Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Demografija


Mapa koja pokazuje dominantne jezike koji se govore u JAR.


Južna Afrika ima 40.6 miliona stanovnika i glavni grad je Pretorija. Stanovništvo je uglavnom crnačko (75.2%), ali ima i belaca (13.6%), mešanaca (8.6%) i azijata (2.6%). Većina crnaca i belaca pripada hrišćanstvu, dok su većina Azijata hindusi.

Južnoafrička Republika ima 11 zvaničnih jezika od kojih su 2 evropskog porekla: Engleski i Afrikans (kojim govore belci holandskog porekla), a ostali afričkog. Zulu je afrička etnička grupa od oko 5 miliona ljudi koji većinom žive u pokrajini Kvazulu-Natal u Južnoj Africi.

Religija

Prema poslednjem popisu u državi iz 2001. godine, hrišćani su činili 79,7% stanovništva. Od toga cionistički hrišćani 11,1%, pentekostalci 8,2%, rimokatolici 7,1%, metodisti 6,8%, holandski reformisti 6,7%, anglikanci 3,8% i ostali hrišćani 36%. Muslimani čine 1,5% populacije, hindusi oko 1,3%, a jevreji 0,2%. 15,1% nije se izjasnilo da pripada nijednoj veri, 2,3% su činili pripadnici ostalih vera, a 1,4% se nije jasno izjasnilo.

Jezici

Južnoafrička Republika ima 11 zvaničnih jezika: afrikans, južnoafrički engleski, ndebele, severni soto, soto, svazi, tsvana, tsonga, venda, kosa i zulu. Iako su svi jezici zvanično ravnopravni, neki jezici se govore češće od drugih. Prema popisu iz 2001. jezik koji se najviše govorio u domaćinstvu su zulu (23,8%), kosa (17,6%) i afrikans (13,3%). Iako je engleski jezik zvanični jezik u poslovanju i nauci, njega je 2001. godine kao maternji jezik govorilo samo 8,2% Južnoafrikanaca, što je manje nego na popisu 1996 (8,6%).

Drugi jezici koji se govore, a ne spominju se u ustavu su: fanagalo, ho, lobedu, nama, severni ndebele, puti i san. Ovi nezvanični jezici se mogu koristiti u nekim zvaničnim poslovima u ograničenim oblastima gde se utvrdi da su ti jezici dominantni. Međutim, broj stanovnika koji govori njima nije toliko velik da bi oni bili priznati kao službeni jezici u celoj državi.

Mnogi od nezvaničnih jezika plemena San i Hotentota uključuju regionalne dijalekte koji se koriste i u Namibiji i Bocvani. Ovi narodi, koji su fizički drugačiji od Južnoafrikanaca, imaju svoj kulturni identitet zasnovan na njihovoj zajednici lovaca i skupljača plodova. Oni su u velikoj meri marginalizovani, pa su njihovi jezici u opasnosti od izumiranja.

Imigranti iz drugih država pričaju i svoje maternje jezike. Mnogi beli Južnoafrikanci govore druge evropske jezike, kao što su portugalski (koji takođe govore i crnci poreklom iz Mozambika i Angole), francuski, nemački i grčki, dok Indijci u JAR pričaju na jezicima kao što su tamil, hindi, gudžarati, kurdu i telugu jezik. Francuski jezik govore potomci hugenota u Franšhuku, kao i imigranti iz Konga.

Najveći gradovi

U Južnoj Africi živi oko 48 miliona stanovnika, od čega skoro 17 miliona živi u šest najvećih gradova. Postoji šest milionskih gradova - Johanesburg, Kejptaun, Durban, Germiston, Pretorija i Port Elizabet. Najveći od svih je Johanesburg sa skoro 4 miliona stanovnika.


Kejptaun


Ukrašene kuće u planinama Drakensberg

Veći gradovi su (u zagradi broj stanovnika):

Najveće metropole   Pokrajina/teritorija   Stanovništvo
Johanesburg                 Hauteng               3.888.180
Kejptaun                 Zapadni Kejp     3.497.097
Durban                           Kvazulu-Natal    (3.468.086)
Germiston                 Hauteng                2.480.260
Pretorija                 Hauteng                2.345.908
Port Elizabet                 Istočni Kejp     (1.244.900)
Istočni London       Istočni Kejp        (478,676)
Vereniging                 Hauteng                   474.681
Rustenburg        Severozapadna pokrajina         395.761
Blumfontejn                 Fri Stejt                   369.568
Fanderbajpark                 Hauteng   
Ričards Bej                 Kvazulu-Natal         319.134
Polokvane                 Limpopo                   302.957
Nelspruit                 Mpumalanga         221.474Izvor: Wikipedia
« Poslednja izmena: 10. Maj 2010, 10:27:33 od Oblachak »
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik


Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Politika i državno uređenje

Južnoafrička Republika ima tri glavna grada: Kejptaun, najveći od ova tri, je sedište skupštine; Pretorija je sedište izvršne vlasti, a Blumfontejn sedište suda. Južnoafrička Republika ima dvodomni parlament: Nacionalni savet pokrajina (gornji dom) ima 90 poslanika, dok Narodna skupština (donji dom) čini 400 poslanika.


Zgrade Unije u Pretoriji su dom izvršne vlasti JAR


Gradska većnica u Durbanu

Članovi donjeg doma se biraju po proporcionalnom sistemu: polovina poslanika je izabrana na nacionalnim listama, a druga polovina na pokrajinskim listama. Desetoro poslanika se bira da predstavljaju svaku pokrajinu u gornjem domu, bez obzira na broj stanovnika pokrajine. Izbori za oba doma se biraju svakih pet godina. Vladu potvrđuje donji dom, a vođa najjače partije u Narodnoj skupštini je njen predsednik.

Osnove južnoafričkog pravnog sistema su rimsko-holandsko trgovačko pravo i lično pravo sa engleskim opštim pravom, koji su stigli sa holandskim i britanskom kolonizacijom.Prvi zakon u Južnoj Africi zasnovan na evropskim tradicijama donela je holandska Istočnoindijska kompanija i naziva se Rimsko-holandsko pravo. Ono je uvedeno pre kodifikacije evropskog prava u Napoleonov kod. Njega je u 19. veku pratilo englesko pravo, i opšte i statusno. Počevši od ujedinjenja 1910. godine, Južna Afrika ima svoju skupštinu koja donosi zakona samo za Južnu Afriku, zamenjujući one koji su prethodno važili za bivše kolonije.

Od završetka aparthejda 1994. politikom Južnoafričke Republike dominira Afrički nacionalni kongres, koji ima 60-70% podrške. Glavna opozicija Afričkom nacionalnom kongresu je Demokratska alijansa (Južna Afrika).

Nekada dominantna Nova nacionalna partija, koja je kroz svog prethodnika Nacionalnu partiju uvela aparthejd, je odlučila da se ujedini sa Afričkim nacionalnim kongresom 9. aprila 2005. Druge značajnije stranke su Kongres naroda, koji se otcepio od Afričkog nacionalnog kongresa, i Slobodarska stranka Inkata, koja uglavnom predstavlja narod Zulu.


Zgrada Južne Afrike u Kejptaunu.


Administrativna podela

Južnoafrička Republika je administrativno i politički podeljena na devet pokrajina.


Pokrajine Južnoafričke Republike


Izvor: Wikipedia
« Poslednja izmena: 10. Maj 2010, 10:34:34 od Oblachak »
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik


Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Privreda

Po klasifikaciji UN, JAR je zemlja sa srednjim prihodu po glavi stanovnika, sa velim količinama sirovina, dobro razvijenim finansijskim, pravnim, komunikacioni, energetskim i saobraćajnim sektorima, sa berzom koja se svrstava među prvih 20 u svetu i dobrom infrastrukturom koja omogućava dobru raspodelu robe u velikim urbanim centrima širom celog regiona. JAR je po bruto domaćem dohotku bila 32. država na svetu u 2008. godini.
 

Divlje naselje u Sovetu, predgrađu Johanesburga

Najrazvijenija područja su smeštena u okolini pet gradova: Kejptauna, Port Elizabeta, Durbama, Pretorije i Johanesburga. Izvan ovih oblasti, privreda je slaba i siromaštvo još uvek preovlađuje uprkos vladinim naporima. Ipak, ključna zaostala područja su poslednjih godina doživela brz razvoj. U ta područka spadaju oblast od Pozelovog zaliva do zaliva Pletenberg, oblast Rustenburg, oblast Nelspruita, Blumfontejn, obala Zapadnog Kejpa i severna obala Kvazulu-Natala.

Nezaposlenost je izuzetno velika sa velikim nejednakostima u prihodima. U periodu od 1995. do 2003. godine broj prijavljenih radnih mesta je opao, a porastao je broz zaposlenih na crno; ukupno, nezaposlenost se povećala. Prosečan prihod južnoafričkog domaćinstva je značajno opao između 1995. i 2000. Prosečno belačko domaćinstvo je 1995. godine zarađivalo četiri puta više od prosečnog crnačkog domaćinstva. Godine 2000, taj odnos se pogoršao na odno 6:1.


Primarni sektor


Farma u centralnom delu Mpumalange


Radnici na farmi

Poljoprivreda u Južnoj Africi nije dominantna grana. Poljoprivreda zapošljava oko 10% stanovništva i doprinosi sa oko 2,6% BDP države. Zbog neplodnosti zemljišta zbog suša, samo 13,5 % površine se može koristiti za gajenje useva, a samo 3% zemljišta se može smatrati visoko plodnim. Usled velike klimatske raznolikosti zemlje, gaje se i različite vrste. U Zapadnoj pokrajini gaji se vinova loza i proizvodi vino, a poslednjih godina JAR se probila na peto mesto u svetu. Gaje se još jabuke, breskve, kajsije i višnje, a od južnog voća - papaja, mango, banana, dinja, ananas i dr. U regionu Karu razvijen je uzgoj stoke, ovaca i krava, dok se u Fri Stejtu gaje žitarice — pšenica i kukuruz.

Tokom poslednjih par godina, država je izvela nekoliko reformi poljoprivrednog sektora, kao što su agrarna reforma i deregulacija tržišta za poljoprivredne proizvode. Južnoafrička vlada je zacrtala preraspodelu oko 30% obradivog zemljišta crnačkim farmerima do 2014.

Još jedan problem koji utiče na poljoprivredu JAR je oštećivanje životne sredine lošom upotrebom zemljišta i globalnim klimatskim promenama. Južnoafrička Republika je izuzetno ranjiva na klimatske promene i opadanjem količine površinskih voda kao posledica toga. Neka predviđanja prognoziraju da se količina površinskih voda može smanjiti za 60% do 2070. godine u delovima Zapadnog Kejpa. Da bi popravila štetu nastalu zbog loše upotrebe zemljišta, vlada JAR podržava plana koji promoviše održivi razvoj i upotrebu prirodnih resursa.


Sekundarni sektor

U pogledu industrije, Južna Afrika je najmoćnija zemlja Afrike. Veliki industrijski centri su Kejptaun, Johanesburg, Port Elizabet i Durban, koji su ujedno i središta hemijske, tekstilne industrije, elektronske industrije i proizvodnje motornih vozila, kao i proizvodnje oružja. Crna metalurgija razvijena je u rejonima Pretorija, Njukasl, Saldana Bej, a obojena u Vitbanku, Falaborvi.

Južna Afrika je najveći proizvođač zlata (Vivtvatersrand, Velkom, Klerksdorp) na svetu. Osim njega, ona je i svetski lider u proizvodnji platine (Rustenburg, Impala, Krondal), mangana, hroma (Rustenburg i Burgersfort) i dijamanata (Kimberli, Kofifontejn). Nafte rezerve su slabije, ali je bogatstvo ugljem (Transval, Natal) značajno, naročito na istoku države. Preko 50% električne energije dobija se u termoelektranama sagorevanjem uglja iz domaćih ležišta. Bakra i gvozdene rude ima u Kaplandu i Transvalu, a olova u Pofadaru, dok se rudnici retkih metala nalaze u Namakvalendu. U zemlji postoji oko 700 rudnika, a izvoz ruda čini preko 50% ukupnog izvoza JAR. Rafinerije su smeštene u Durbanu i Kejtaunu.


Izvor: Wikipedia
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik


Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Kultura

Zbog etničke raznolikosti ne postoji jedinstvena južnoafrička kultura. Znatan deo crnu većine Južnoafričke Republike čine žitelji sela koji uglavnom vode siromašne života. Međutim, među ovim ljudima kulturne tradicije su najviše opstale. Crnci u gradovima uglavnom govore engleski i afrikans kao dodatak njihovim maternjim jezicima. Postoje male, ali još uvek značajne grupe koje govore kosjanskim jezicima, koji ne spadaju u 11 zvaničnih jezika, ali su među osam jezika koji su koriste u određenim slučajevima. Postoje i male grupe koje pričaju ugroženim jezicima, većinom iz kosjanske familije, koje nemaju zvaničan status. Postoje grupe u JAR koje pokušavaju da promovišu njihovo oživljavanje i upotrebu.

Život stil srednje klase, uglavnom bele manjine ali sa sve većim brojem crnaca, meleza i Indijaca, je u mnogim pogledima sličan stilu života srednje klase u zapadnoj Evropi i Americi. Pripadnici srednje klase često studiraju i rade u inostranstvu.

Azijati, uglavnom indijskog porekla, čuvaju svoje kulturno nasleđe, jezike i verska uverenja, bilo da su hrišćani, hinduisti li sunitski muslimani. Govore engleski jezik, dok se hindi, telugu, tamil i gudžarati jezici govore ređe, ali većina Indijaca razume svoje maternje jezike. Prvi Indijci su stigli u 19. veku da rade. Postoji i manja kineska zajednica u Južnoj Africi, ali se njen broj uvećava useljavanjem sa Tajvana.

JAR ima velikog uticaja u pokretu izviđača. Mnoge tradicije i ceremonije izvođača potiču od iskustava Roberta Bejden-Pauela, osnivača izviđačkog pokreta, koji je deo svog života proveo u Južnoj Africi kao vojnik tokom 1890.

Obrazovanje

Deca pohađaju školu u 13 razreda. Nulti ili prijemni razred se može pohađati u školi ili u obdaništu. Osnovno obrazovanje obuhvata prvih sedam razreda. Deseti, jedanaesti i dvanaesti razredi nisu obavezni.

U JAR postoji 23 državna univerziteta koji se dele u tri kategorije: tradicionalni, tehnički i opšti. Tradicionalni univerziteti su usresrešeni na pružanje teorijskih znanja, tehničički na praktična znanja iz tehnike, dok su opšti mešavine ova dva tipa.


Univerzitet Rodez u Grejemstaunu

Sport

Najpopularniji sportovi u Južnoj Africi su fudbal, ragbi i kriket.

JAR je dugo bila odsutna sa međunarodnih takmičenja tokom najvećeg dela ere aparthejda zbog sankcija, ali je počela da se takmiči nakon što su belci na referendumu podržali rešavanje pitanja aparthejda.


Južnoafrički ragbi tim nakon osvajanja Svetskog kupa 2007. godine
Izvor: Wikipedia
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik


Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Kuhinja

Južnoafrička kuhinja je uglavnom zasnovana na mesu i izrodila je specifična južnoafrička društvena okupljanja koja se nazivaju braj (roštilj). Južna Afrika je postala veliki proizvođač vina, a najbolji vinogradi leže u dolinama oko Stelenboša, Franšhuka, Parla i Baridejla.Tradicionalna jela iz južnoafričke kuhinje


Neke od recepata mozete pronaci ovde:


http://forum.burek.com/juznoafricka-kuhinja-t489143.html
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik


Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Meni na Mundijalu

Ljubitelji fudbala, ali i oni koji su željni avanture, pored raznih znamenitosti i fantastične prirode u najjužnijoj zemlji afričkog kontinenta uživaće i u specijalitetima od krokodilskog mesa, gusenicama, kukuruzu i kašama
Jedna od hit destinacija ove godine svakako jeste Južna Afrika, zahvaljujući Svetskom prvenstvu u fudbalu, koje se u junu održava u toj zemlji. Mnogi ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu, ali i oni koji su željni avanture, pored raznih znamenitosti i fantastične prirode, u najjužnijoj zemlji afričkog kontinenta moći će da uživaju i u jedinstvenim ukusima hrane koja se tradicionalno sprema u toj državi.
Kao što je slučaj i s brojnim drugim zemljama, južnoafrička kuhinja je mešavina brojnih etničkih uticaja, a najviše Britanaca, Holanđana, Indijaca, Portugalaca i Nemaca, uz brojna autohtona plemena.

Mora se spomenuti da je potraga za hranom oblikovala modernu Južnoafričku Republiku. Potreba za nečim novim je naterala „Holandsku istočnoindijsku kompaniju" (Dutch East India Company) da zasadi farme na obodu Afrike. Kompaniju su tokom 17. veka privukli začini sa Jave, kao i potreba da zastanu na pola puta radi osveženja.

Krokodili, gusenice i njuške

Pošto istorija igra veliku ulogu u kreiranju južnoafričke kuhinje, sva naseljavanja, kao i proputovanje kroz ovu zemlju uticalo je na njenu kuhinju. Duga, koja je danas simbol ove zemlje, predstavlja neobičnu raznolikost njene kulture, ali može da se odnosi i na neverovatno bogatstvo nacionalne kuhinje.

Današnja moderna južnoafrička kulinarska fuzija zasniva se na piletini, belom luku, muskatnom oraščiću, kariju, luku, čiliju, paradajzu, limeti, bademima, đumbiru, jamu. Tu su i začini poput kumina, korijandera, cimeta i drugih. Naglasak je na mesnim specijalitetima. Tako je braai, nešto poput našeg roštilja, glavni društveni događaj tokom vikenda i povod za okupljanje. Kaše od žitarica igraju važnu ulogu u južnoafričkoj kuhinji.Južnoafrikanci imaju dosta ukusnih, ali i veoma egzotičnih, tradicionalnih jela. U neke od njih spada i krokodilski batak, pržene gusenice, a čak i skop ili jelo sa glavom krave, ovce ili koze. Glava se prvo oguli kako bi se skinula koža i neželjeni delovi poput ušiju i njuške, pa se glava skuva i stoji u ključaloj vodi još neko vreme. Ovo je veoma popularno jelo u Južnoj Africi.
I dok će neki Južnoafrikanci odrečno mahati glavom na pomen ove hrane, dosta njih svakodnevno ovo konzumira. U Južnoj Africi postoji mnogo različitih kultura i verovanja, tako da se određena vrsta hrane jede samo u izvesnim prilikama.

Pored ovih, postoje i južnoafrička jela koja su na meti kako turista, tako i domaćeg stanovništva, i koja su mnogo manje ekstravagantna od zmijskog mesa. Najpopularnije je verovatno biltong, koje se sastoji od sušenog i usoljenog mesa. Ne zvuči dopadljivo, ali je izuzetno zarazno! U Južnoj Africi ragbi utakmica ne može da prođe bez tog jela, a nijedan Južnoafrikanac neće poći na put bez njega. Jelo po imenu potjiekos ili kako ga domaće stanovništvo popularno zove „jelo sa svim i svačim" predstavlja neku vrstu veoma ukusnog gulaša sa mesom i povrćem, dinstanog na otvorenoj vatri. Mielie pap je kukuruzna kaša i predstavlja glavnu dijetetsku hranu u Južnoj Africi. Probajte i jelo baboti (začinjeno, mleveno meso sa prelivom od jaja), koje predstavlja poboljšanu verziju majalskog jela šepard pita. Ili probajte južnoafrički roštilj sa kobasicama boervors. To je delikatesna kobasica koja se skoro uvek sprema na roštilju.

Mamina kuhinja, tatin roštilj

Za osobe koje bi da se zaslade, domaće stanovništvo preporučuje poslastice melktert (milktart), pečen kolač sa mlekom i jajima, i koeksisters (krofne umočene u sirup), koje nisu previše slatke pa su zato veoma omiljene.
Kukuruz već mnogo godina predstavlja osnovni sastojak južnoafričke kuhinje, bez obzira na to da li je reč o plemenu Zulu, Soto, Tsvana ili Ksosa (Zulu, Sotho, Tswana ili Xhosa). Iako ova naročita jela nisu toliko česta u restoranima, najbolje je da se sprijateljite sa Južnoafrikancem i da vas pozove na domaći ručak, odnosno na maminu kuhinju ili tatin roštilj, jer ništa nije tako dobro kao domaća kuhinja Južne Afrike!Iako postoji još mnogo tradicionalnih jela Južne Afrike, kao posetilac naići ćete na mnogo restorana sa italijanskom, marokanskom, kineskom, portugalskom i indijskom hranom, ribom i piletinom, kao i drugim popularnim svetskim kuhinjama. Takođe, veoma su popularni „Mekdonalds" i „Kentaki frajd čikin". Zato nemojte da se brinete ako vam ne prija da pojedete za ručak antilopu ili krokodila, jer ćete sigurno naći nešto po svom ukusu.

***
Kolonizacija i urbanizacija
U prekolonijalnom periodu kuhinja urođenika se sastojala od korišćenja različitih sastojaka, poput korenja, lišća, voća, orašastih plodova, kao i od ostalih divljih biljaka ili životinja koje su ulovili. Kolonizatori su autohtonom stanovništvu oduzeli zemlju i zaustavljen je razvoj tradicionalne poljoprivrede i skupljanja voća. Od 19. veka urbanizacija je omogućila Afrikancima da kontrolišu sopstvenu poljoprivredu i da proizvode brašno, beli pirinač, kukuruz i beli šećer. Pošto su ovu hranu uvozili beli doseljenici, urođenička kuhinja je uglavnom zavisila od ovog uvoza. Na taj način je uvezena hrana, poput kukuruza i paradajza, naišla na veliko prihvatanje, tako da se i dan-danas koristi u velikoj meri u njihovoj kuhinji. Pošto urođenici, tj. domaće stanovništvo, kukuruz danas koriste u velikoj meri, i to kao dijetetsko jelo, mnogi pretpostavljaju da je to njihovo tradicionalno jelo, a ne da je uvezeno.
***Izvor: Press
« Poslednja izmena: 10. Maj 2010, 10:56:13 od Oblachak »
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik


Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Polokvane, uspavani grad se budi

“Prašnjavi Polokvane”, kako mnogi ne propuštaju da naglase, danas ima 500,000 stanovnika, ali relativno malu urbanu turističku ponudu i pravi je “uspavani grad”. Među turistima je popularan pre svega zbog blizine rezervatima divljih životinja i razvijenog safari turizma.


Novi stadion sagrađen za Svetsko prvenstvo 2010 - Photo: Shine 2010 - 2010 World Cup good news / Flickr


Polokvane, poznat i kao Pitersburg, glavni je grad severne pokrajine Limpopo, na samo 200 kilometara od granice sa susednim Zimbabveom. Od Johanesburga je udaljen 320 km i povezan je dobrim autoputem.

I pored toga što se nalazi na južnom povratniku, zbog nadmorske visine od 1.230 metara, klima je ovde gotovo idealna, sa minimalnim oscilacijama preko godine. Leti je dnevna temperatura oko 27, a zimi oko 20. U glavnom je suvo sa nekoliko kišnih meseci tokom leta – u decembru i januaru.

OKOLINA

Na deset kilometara od grada nalazi se živi muzej na otvorenom, tradicionalno plemensko selo koje je ostalo nepromenjeno u proteklih 250 godina.

Do sela postoje redovne turističke ture, a posetioci mogu direktno da učestvuju u svakodnevnom životu plemena Bakone, podgrupe većeg plemena Soto na severu.

Tokom celog dana turisti imaju prilike da posmatraju demonstraciju tradicionalnog paljenja vatre, vršenja kukuruza, pravljenja plemenskih bubnjeva i lovačkog oružja.

Ostale turističke atrakcije u okolini Polokvanea su rezervat divljači, krokodilska farma Čuene, koncentracioni logor iz anglo-burskog rata, pećine Makapansgat, i stanište ptica Molecie.

DA LI ĆE BITI DOVOLJNO SMEŠTAJA ZA SVETSKO PRVENSTVO

Ušuškan među talasastim farmama koje se prostiru do granice sa Zimbabveom, uspavani Polokvane se užurbano priprema za svojih pet minuta koje će imati tokom Svetskog kupa u fudbalu.

Kako piše AFP, najveći problem lokalaca je trenutno smeštaj – najveći gradovi Južne Afrike imaju velike hotele, ali mesta kao Polokvane i Nelspruit (srp. Nelspreut) prinuđeni su da budu kreativni. U iščekivanju velikog broja turista, lokalne vlasti su odlučile da tokom prvenstva isprazne studentske domove i ponude ih kao alternativni smeštaj. Dižu se i nova kamping mesta za šatore, a lokalcima se sugeriše da ponude privatan smeštaj.

Na novom stadionu Peter Mokaba sa 46.000 mesta, igraće se četiri utakmice, a očekuju se i dva jaka tima – Francuska i Meksiko – koji će privući ogroman broj gostiju navijača.

Sa samo nekoliko hotela, ovaj grad od pola miliona ljudi uspeo je da obezbedi više od 30.000 kreveta – od kojih su mnogi u privatnim kućama.

U turist birou pokrajine Limpopo, čiji je Polokvane glavni grad, kažu da su zvanično registrovane porodice koje su spremne da iznajmljuju sobe ili čitave kuće ili stanove, a posetioci već mogu da počnu da rezervišu.

Gradske vlasti planiraju i da kod manjeg stadiona podignu tent city (grad šatora), u kojem će bekpekeri imati i pravu kampersku infrastrukturu – vodu, kupatila, pa čak i gas za grejanje kad u zimskom junu osveži na 1.300 metara nadmorske visine.

Univerzitet Limpopo tokom prvenstva iznajmljuje svojih gotovo 7.000 kreveta u studentskim domovima. Ipak, najveći broj soba je rezervisan za dodatne policijske snage, kao i za ostale radnike angažovane tokom prvenstva.

Među oniima koji se nadaju da će zaraditi dodatne pare tokom Svetskog prvenstva je i Hondlandla Masuku, stanovnik Polokvanea. Ona je svoj dom u blizini centra grada pretvorila u pansion sa četiri spavaće sobe, nakon što je shvatila da u Polokvaneu raste potražnja za smeštajem.

Njena uštirkana bela posteljina i šik afrički dekor obezbedili su joj nagradu za najbolji privatni pansion u zemlji, a danas rezervacije prima preko velikog lanca hotela Southern Sun.

“Ljudi rezervišu iz raznih zemalja, a najviše me je zvalo iz Francuske. Sarađujem i sa lancem hotela Southern Sun i sa sekretarijatom za turizam, i preko njih primam rezervacije,” kaže Masuku.

Povećana potražnja za smeštajem tokom zime koja je u Južnoj Africi mrtva sezona dovela je i do skoka cena. Usledile su i brige da li će skok cena dodatno obeshrabriti turiste koji su i sami pogođeni globalnom recesijom.

ISTORIJA

Holandski emigranti, poznati kao pioniri ili Fortrekeri, su 1840. pod vođstvom Andres Hendrik Potgetera osnovali su Zoutpansbergdorp, grad 100 km sverozapadno od današnjeg Polokvanea.

Zbog žestokih sukoba sa lokalnim plemenima, Fortrekeri su bili primorani da se povuku južnije gde su 1886. godine osnovali novi grad i nazvali ga Petersburg u čast lideru Fortrekera Pjetu Žubertu. Britanci su ovde tokom Burskog rata izgradili koncentracioni logor u kojima je bilo zatočeno skoro 4.000 burskih žena i dece.Izvor: B92
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik


Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Blumfontejn, cvetna fontana

Blumfontejn se nalazi na raskršću puteva Južne Afrike. Zbog toga mnogi turisti koji putuju s jednog na drugi kraj ove zemlje, odlučuju da naprave pauzu baš u Blumu, piše Rough Guide.Blumfontejn (afrikans, Bloemfontein – cvetna fontana) je dovoljno zanimljiv da se u njemu provede bar dva dana, a glavne atrakcije su umetnička galerija Oliewenhuis, smeštena u sred predivnog parka, i ulica President Brand kojom se nižu javne zgrade impresivne arhitekture.

Ogromna većina ovdašnjih turista su u prolazu i ostaju dan ili dva, tako da se jeftin smeštaj lako nalazi, a ugostitelji ne insistiraju na više noćenja. Osim toga, grad ima dobre šoping centre i razvijen noćni život.

Blumfontejn je glavni i najveći grad pokrajine Vrystaat (afrikans izgovor Freistat – srp. Slobodna zemlja ili eng. Free State) i njeni žitelji ovamo redovno dolaze u internat, da studiraju, ili zbog lečenja. U Blumu (kako ga lokalci zovu) je sedište pokrajinskog parlamenta, kao i Kasacionog suda Južne Afrike. Ovde je i lokalni centar za vazduhoplovno jedriličarstvo, pre svega zbog ravnog terena.

Ako se zadesite u Blumu početkom septembra, pokušajte da se ne propustite Afrički kulturni festival Manguegang, kada se po čitavom gradu održavaju javna čitanja proze i poezije, kao i muzički i baletski nastupi. U Blumfontejn se tada slivaju turisti iz čitave Južne Afrike.

Dobar trenutak je sredina proleća – 28. aprila se održava popularni muzički festival Granaat.

J.R.R. TOLKIN JE ROĐEN U BLUMU

Autor Gospodara prstenova, pisac J. R. R. Tolkin rođen je u Blumfonteinu. Tolkinov otac Artur je napustio Birmingem i došao u Blumfontein da bude menadžer u Afričkoj banci.

J.R.R. je rođen 1892, u kući na uglu ulica West Burger i Maitland, nekoliko blokova zgrada istočno od ulice President Brand. Kada je Artur Tolkin umro 1895, njegova žena se sa dva mala sina vratila u Englesku. Tolkinova kuća je kasnije srušena i na tom mestu je podignuta prodavnica jeftinog nameštaja.Izvor: B92
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik


Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Kejptaun, vodič za navijače

Po mišljenju mnogih Cape Town je najljepši grad Južnoafričke Republike, a poseban magnet ovog ljeta bit će za navijače reprezentacija koje su se plasirale na Svjetsko fudbalsko prvenstvo. Reporterka Guardiana prošetala je ovim gradom i pronašla lokacije koje bi uzbuđenim navijačima mogle odgovarati u trenucima kad nisu na stadionu i žele vidjeti još ponešto osim sporta.Prije utakmica na stadionu u Cape Townu, jednom od devet gradova u kojem će se one igrati, predlaže posjetu pivari Mitchell na Dock Roadu, koja je vrlo popularna jer se nalazi na samo pet minuta hoda od stadiona. Ima sedam TV aparata sa velikim ekranima, gdje se bez problema mogu gledati utakmice i drugi programi, a nudi čak šest škotskih vrsta piva.

Za brzi obrok tu je restoran i bar Neighbourhood, sa prostorijom za društvene igre. Pronađete li mjesto na balkonu, moći ćete posmatrati život na najprometnijoj ulici u gradu. Pohvale je dobio i retro bar Boo Radley, koji po niskim cijenama nudi razne koktele, slatkiše i drugu hranu.

Imate li viška vremena, vinogradi Constantia nalaze se na samo 20 minuta vožnje od centra Cape Towna. Ako nemate auto, pridružite se grupnim turama koje se organizuju svakodnevno. Najstarije imanje u zemlji zove se Groot Constantia, a tu su i Klein Constantia, Constantia Uitsig i druga. Desertna vina s posljednjeg navedenog imanja nagradili su Napoleon Bonaparte i Jane Austen. Na nekim mjestima vina možete besplatno kušati, osim ako ste u velikim grupama.

Tri sata vožnje zapadno od Cape Towna je rezervat Sanbona sa divljim životinjama. To je najveći privatni rezervat u okolini i dom rijetke vrste bijelih lavova.

Ovo je, svakako, samo dio velike ponude afričke metropole. Ne sumnjamo da će vatreni navijači štošta otkriti i sami, kad u junu i julu ove godine prekriju ulice gradova JAR-a.Izvor: B92
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik


Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Johanesburg, insajderski vodič 2010 (1)

Ako odete na Svetsko prvenstvo u fudbalu 2010, neke stvari u Johanesburgu ne smete da propustite, piše GuardianTV prezenter iz Johanesburga, Ed Džordan otkriva tajne najvećeg grada u Južnoj Africi.

Volim ovaj grad jer ...

Johanesburg je rudarski grad. To je grad zlata koji još uvek u sebi nosi taj pionirski duh. U njemu postoji energija, puls, ritam, i osećanje da je sve moguće. Johanesburg ima i najveću šumu na svetu kreiranu ljudskom rukom.

To je i grad koji ima užasnu prošlost – ulice su natopljene krvlju – ali postoji i neka unutrašnja lepota ako ste spremni da je potražite. To je moj rodni grad i ja ga volim svim srcem.

Omiljena mesta za izlazak

Giles' Restaurant (9 Grafton Avenue, Craighall Park; +27 11 442 4056) ima atmosferu pravog engleskog paba. Imaju savršeno točeno pivo, baštu, i pet velikih plazma ekrana.

The Crazy 88 in Norwood (114 William Road, corner of Grant Avenue; +27 11 728 8417; 88.co.za) je hip klub sa živom muzikom i trendi publikom. Crazy 88 je dobro mesto i za one koji planiraju da izađu sami. Ovde bez problema možete piti do kasno u noć.

Za dobru klopu napolju u bašti, probajte Cnr Café Bistro & Deli (ugao Buckingham i Rothesay Avenue, Craighall Park; +27 11 880 2244; cnrcafe.co.za).

Najbolja mesta za gledanje fudbala

Ako planirate izlazak u Johanesburgu, vodite računa da sve bude bezbedno, naročito kada kasno u noć završite sa zabavom. Idite do trga Montecasino (Montecasino Boulevard, ugao William Nicol and Witkoppen, Fourways, Sandton; +27 11 510 7000; montecasino.co.za) gde postoji ogroman i odličan plazma ekran, okolo ima nekoliko dobrih barova, kao i bezbedan parking. Nalazi se u predgrađu koji je nekada bio afrički buš, a onda je tu sagrađen ovaj italijanski trg sa popularnim kafeima. Računajte da će atmosfera sigurno biti dobra, a i auto ćete naći tamo gde ste ga ostavili.

Da bi ste osetili afrički vajb u centru grada, obiđite trg Mary Fitzgerald Square u kvartu Newtown. To je kolosalan trg odmah pored fantastičnog Market Theatre (56 Margaret Mcingana Street; +27 11 832 1641; markettheatre.co.za). Kad lokalci gledaju fudbal, to je atmosfera koju nećete osetiti nigde drugde na svetu – po stolovima pljoske s brendijem i džointi smotani u novine koji kruže od jednog do drugog. Samo vodite računa ako vam ponude walkie-talkie – pileći kljun i nogice, koje je najbolje izbegavati.

Najbolja mesta za piće

Radium Beer Hall u orange Grove (282 Louis Botha Avenue; +27 11 728 3866; theradium.co.za) jedan je od najstarijih pabova u Johanesburgu, a publika je krajnje raznolika – od bajkera preko advokata do levičarskih novinara – čak i Bob Geldof ovde izlazi. Šef paba je jedan sjajan Portugalac po imenu Manny. Obratite pažnju na uramljene stare isečke iz novina, fotografije, i postere.

8 @ The Towers (5th Street, Sandton; +27 11 884 1333; towersmall.co.za) vrlo trendi mesto, omiljeno među klasom koju ovde zovu “black diamonds”: bogati crnci, pripadnici srednje klase, koji piju samo Hennessy konjak. Zlatne kajle ovde samo šljašte.

Katzy's Bar (The Firs Mall, Oxford Road, Rosebank; +27 21 880 3945;) se nalazi u centru, ima odličnu atmosferu i uvek je pun. To je cigar-bar u njujorškom stilu sa afričkim šmekom.

Najbolja mesta za živu muziku

Za autentičnu muziku Južne Afrike idite u mesto The Bassline (10 Henry Nxumalo Street; +27 11 838 9145) koje se nalazi ispod zgrade radija Kaya FM u kvartu Newtown. Svi najpoznatiji jazz muzičari ovde imaju nastupe – može se desiti da dođe čak i Hugh Masakela. Ako ste u prilici, zbog bezbednosti idite sa nekim lokalcem. Ako niste, uzmite taksi do tamo i nazad. Preporučujemo taxi udruženja Maxi Taxis (+27 11 648 1212), Rose Radio (+27 11 403 9625) i Metro (+27 11 484 7975).

Još jedna dobra opcija je levičarski Tanz Café u kvartu Bryanston (Riverside Mews, ugao River Road i Bryanston Drive; +27 11 463 3128; tanzcafe.co.za/) gde često nastupa neki bend ili komičar za mikrofonom. Zatim se u restoranu prepustite čarima argentinske hrane.


Johanesburg, insajderski vodič 2010 (2)
Najbolja ulična hrana u gradu

Tradicionalna hrana koja se prodaje po kioscima je pap en vleis – kačamak s mesom – ali to ćete verovatno želeti da izbegnete, jer se klanje pilića retko izvodi higijenski.

Bolja opcija je da odete u Wandies (+27 11 982 2796; wandies.co.za), najpoznatiji shebeen (nelicencirani pab iz perioda Aparthejda) u kvartu Soweto. Tu se služi odlična lokalna pikantna hrana, kao i sjajan braaivleis (roštilj).

Verovatno ćete tokom boravka u Johanesburgu često imati prilike da vidite lokalni specijalitet, ovčiju glavu – jedite je sa puno soli, ako uošte budete imali hrabrosti. U suprotnom, navalite na vetkoek (piroške) sa mesom i slatkim sirupom koje se prodaju na svakom ćošku.

Po mom mišljenju, najbolji snek na ulici je rolnica boerewors – johanesburška varijanta hot-doga, sa sve senform, slatkim voćnim sosom, i čilijem. Prodaju se ispred svakog stadiona, kao i na trgu Montecasino.

Najbolja mesta za finu hranu

Južna Afrika je s pravom čuvena po svom mesu, a odlično mesto da se to meso proba je The Butcher Shop & Grill (Shop 30, Nelson Mandela Square, Sandton; +27 11 784 8676; thebutchershop.co.za). Zaposednite jedan sto sa svojim društvom, i tu možete provesti celo popodne, pogotovo ako budete uživali u odličnoj selekciji vina ovog restorana.

Za afričke specijalitete, pravac u Moyo – jedan se nalazi u Melrose Arch (Shop 5 Melrose Square; +27 11 684 1477; moyo.co.za), a drugi kod jezera Zoo Lake (1 Prince of Wales Drive, Parkview; +27 11 646 0058). Oba mesta će se dopasti i deci, koji odmah na ulasku dobiju belu boju plemena Tswana koju mogu u tradicionalnom stilu da nanesu na lice. Ovo je pan-afrički restoran, tako da ćete naći svašta: i marokanska jela i začinjeno meso i razne salate.

Za italijansku hranu, probajte Assaggi in Illovo (Post Office Centre, 30 Rudd Rd, Illovo, +27 11 268 1370).

Najbolje od besplatnog

Najbolja stvar sa ovim gradom je ta što ako znate kuda idete, za 45 minuta možete biti u bušu. Ako budete imali slobodan dan, odvezite se severno ka Kolevki čovečanstva (Kromdraai Road, Gauteng; +27 11 659 1622; cradleofhumankind.co.za) i rezervatu divljih životinja Pilanesberg Game Reserve (+27 14 555 1600; pilanesberg-game-reserve.co.za), i nesumnjivo će vas zateći taj divni osećaj divljine.

Ukoliko ne bude previše vetrovito, bukirajte piknik kod Kolevke čovečanstva i istražite okolna brda.

Najbolje prodavnice i pijace

Najbolji tržni centri su Sandton City (sandton-city.co.za) i Hyde Park Corner (hydeparkshopping.co.za). Za zanimljiv nakit, svratite u Orpheo Twins' (Shop LM 53A, Hyde Park Corner Shopping Centre, Jan Smuts Avenue; +27 11 325 5048; orpheotwins.com).

Najbolja pijaca u gradu je Rosebank nedeljom ujutro. Tu dolaze pijačni prodavci iz Angole, Mozambika, zambije, malavija, i Etiopije koji prodaju najrazličitije afričke proizvode. Ako dolazite taksijem, tražite da vas odveze do hotela Hyatt (191 Oxford Road, Rosebank; +27 11 280 1238; johannesburg.regency.hyatt.com).

Upozorenje: pijace u centru u blizini taksi stanica NISU bezbedne.

Šta obavezno treba videti

Muzej Aparthejda (ugao Northern Parkway i Gold Reef Road, Ormonde; +27 11 309 4700; apartheidmuseum.org) je nešto što svako ko poseti Johanesburg mora da vidi; dizajn muzeja je umetnost za sebe.

Obiđite statuu Nelsona Mendele na trgu Nelson Mandela Square. Sama statua je sporna, jer pojedini trvde da mu je glava nesrazmerno mala. Povremeno se na tom mestu održavaju dečji koncerti.

Pogled sa bazena hotela Westcliff je spektakularan (67 Jan Smuts Avenue, Westcliff; +27 11 481 6000; westcliff.co.za). Sve pop zvezde odsedaju ovde, od Bee Gees do Robbie Williamsa.Izvor: B92
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik


Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Pretorija, insajderski vodič

Čuveni južnoafrički ugostitelj Fortunato Mazzone posetiocima svetskog prvenstva savetuje kako da izvuku najbolje od Pretorije, a prenosi GuardianIako je Pretorija prilično veliki grad, sa preko dva miliona stanovnika, u njemu ćete imati utisak kao da ste u jednom velikom selu punom fakulteta, škola, i vladinih institucija.

Gde provesti slobodno vreme

Za opušteni, polu-ulični vajb, svratite u Carlton Café (Shop 71, 13th Street, Menlo Park; +27 12 460 7996; carltoncafe.co.za), čija izuzetna i savremeno spremljena hrana nikada ne omane. Ostavite mesta za desert.

Tržni centar Duncan Yard (1204 Prospect Street, Hatfield; +27 12 362 2224; duncanyard.co.za) vrvi od zanimljivih nekomercijalnih prodavnica i cool umetničkih tipova.

Trenutno najpoznatiji kafe bar u gradu je BICCCS café (Prodavnica 5A, Tržni centar Waterkloof Heights, 103 Club Avenue; +27 12 346 3203). Osim toga, njegov vlasnik je niko drugi do Fortunato Mazzone. Najbolja mesta za gledanje fudbala

Bar odmah pored restorana Godfather Steakhouse u kvartu Centurion ima odlične šnicle, savršeno hladno pivo, i veliki ekran (Prodavnica 2, Biella Centre, ugao Heuwel Street i Mike Crawford Street, Centurion; +27 12 663 1859/3302)

Eastwoods Tavern (391 Eastwood Street, Arcadia; +27 12 344 0243) ima nekoliko velikih ekrana, jeftino točeno pivo, jednostavnu hranu i glasne goste koji vole fudbal. Udaljen je samo 100 metara od stadiona Loftus – gde igraju utakmice Svetskog prvenstva 2010 – tako da očekujte da ćete atmosferu osetiti u punoj meri. Ovo je definitivno mesto za bučan i uzbudljiv izlazak. Najbolja mesta za piće

Rhapsody's (ugao Glen Manor i Lois Avenue, Menlyn; +27 12 348 6000; rhapsodys.co.za) je mesto gde je često gužva, dolazi uglavnom mlađa ekipa, a zatvara se tek duboko u noć.

Bar u okviru restorana Pachas u kvartu Hazelwood (Club 2 Centre, 22 Dely Road, Hazelwood; +27 12 460 5063; pachas.co.za) uređen je sa stilom. Pored toga što je smešten odmah pored dobrog restorana, i sam ima veoma udobne sofe, i idealan je za tiho piće u sitne sate. Najbolja mesta za živu muziku

U poređenju sa Johanesburgom, Pretorija malo kaska kada je reč o živoj muzici, ali dobre žive reggae i alternativne svirke možete čuti i videti u Tings an' Times (1065 Arcadia Street; +27 12 430 3176) u kvartu Hatfield, gde u glavnom žive studenti. Mesto je malo ofucano, a hrana prilično prosečna, ali je atmosfera odlična i bar je pun studenata kad bendovi nastupaju. Po gradu ima više sjajnih džez klubova, ali odlazak u zabačene delove grada može da bude opasan, jer ima dosta kriminala. Bolje ne idite tamo sami. Najbolja mesta za uličnu hranu

Ulična hrana u Pretoriji je, iskreno rečeno, loša, i to najviše zbog loših higijenskih standarda. Ipak, ako baš morate, potražite kioske sa nacionalnim specijalitetom, kobasicom boerewors. I obavezno tražite da vam natrpaju crnog luka. Najbolja mesta za finu hranu

La Madeleine u kvartu Lynnwood (122 Priory Road, Lynwood Ridge; +27 12 361 3667; lamadeleine.co.za) je mesto sa nesumnjivo jednom od najboljih francuskih specijaliteta u Južnoj Africi. Okruženje je izuzetno, a restoran ima pravu porodičnu atmosferu, s jelima koja zadovoljavaju visoke međunarodne standarde.

Ritrovo Ristorante (Waterkloof Heights Shopping Centre, 103 Club Avenue; +27 12 450 5173; ritrovo.co.za) je najnagrađeniji italijanski restoran u Južnoj Africi, a u njemu jela sprema autor ove liste, čuveni južnoafrički kuvar Fortunato Mazzone. Ovde ćete naći fenomenalne specijalitete i izuzetan izbor vina, ali bez pompe koja obično prati ovakve ekskluzivne restorane. Najbolje od besplatnog

Tokom Svetskog prvenstva će malo toga biti besplatno. Ipak, ulaz u većinu južnoafričkih muzeja se plaća minimalno, a poseta memorijalu Park slobode (Freedom Park) (freedompark.co.za) može da bude prilično potresna.

Farm Inn, na oko 15 minuta vožnje od Pretorije, (Lynnwood Rd; tel: +27 12 809 0266; farminn.co.za) ima odličan zatvoren rezervat za divlje životinje, gde možete direktno komunicirati sa gepardima i ostalim velikim mačkama. Najbolje prodavnice/pijace

Menlyn Park (ugao Afterbury Road i Lois Avenue, Menlo Park; +27 12 348 8766; menlynpark.co.za) je tržni centar u klasičnom stilu, sa ogromnim izborom prodavnica – tačnije, preko 500. Brooklyn Mall (ugao Fehrsen Street i Lange Street, New Muckleneuk; +27 12 346 1063/4; brooklynmall.co.za) je manji, ali i prefinjeniji.

Ulična pijaca ispred zoološkog vrta (232 Boom Street; +27 12 328 3265; zoo.ac.za) je odlično mesto za kupovinu suvenira – ali ne zaboravite da se cenjkate, jer će vas u suprotnom trgovci odrati do gole kože. I pazite na novčanik.

Irene Village Mall (ugao Nellmapius Avenue i Van Ryneveld Drive, Irene; +27 12 662 4446; irenevillagemall.co.za) je sjajno mesto za decu, sa velikom centralnom fontanom po kojoj se pentraju životinje, tako da možete na miru da idete iz prodavnice u prodavnicu. Omiljeno među lokalcima

Union Buildings (Government Avenue; +27 12 300 5200; thepresidency.gov.za) je sedište vlade, a tu se nalazi i kancelarija predsednika. U ovom delu se nalazi nekoliko divnih parkova, a pogled na panoramu Pretorije je veličanstven. Šta još videti u okolini

Ljupko malo ribarsko selo Dullstroom (dullstroom.co.za) nalazi se dva i po sata vožnje ka istoku. Atmosfera je kao iz prošlih vremena, a u centru ima mnoštvo zanimljivih prodavnica.

Nešto bliže je grad Cullinan, do kojeg autom treba oko 30 minuta. Cullinan je grad kod kojeg se nalazi najpoznatiji aktivni rudnik dijamanata na svetu, u kojem su iskopana dva najveća dijamanta u istoriji. Tu je i odličan grčki restoran.

• Fortunato Mazzone više puta nagrađivani kuvar iz Južne Afrike i vrsni gastronom.Izvor: B92
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik


Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
mob
Apple iPhone SE 2020
Južna Afrika sprema jake mere bezbednosti
Ratni avioni će čuvati „orlove“ na Mondijalu
N. Vlačo | 26. 05. 2010. - 00:02h | Foto: Reuters | Komentara: 8

Do Svetskog prvenstva u fudbalu u Južnoj Africi, najvećeg globalnog sportskog događaja ove godine, ostalo je još dve nedelje, a južnoafričke vlasti pokušavaju da na sve načine uvere svet u svoju sposobnost da od eventualnih napada stranih ekstremista i domaćih kriminalaca zaštite oko 300.000 ljudi koji će posetiti jug Crnog kontinenta.

Posle pretnji Al Kaide timovima Danske i Holandije kontingentu od 44.000 policajaca angažovanih na očuvanju reda na Mondijalu pridodato je još 10.000 gradskih policajaca. Stadione će nadletati avioni južnoafričkog ratnog vazduhoplovstva u radijusu od 25 kilometara.

Nati Mtetva, ministar unutrašnjih poslova, ide toliko u samouverenosti da tvrdi da neuspeh nije reč koja postoji u rečniku južnoafričke policije. Deo policajaca učestvovao je u paradi u Johanezburgu prošle nedelje na kojoj je demonstrirana nova oprema ukupne vrednosti 90 miliona dolara, koja bi uz obuku FBI koju je prošla južnoafrička policija trebalo da garantuje bezbednost učesnika i posetilaca prvenstva.

Fudbalsku reprezentaciju Srbije će pored lokalnih policajaca obezbeđivati i četiri pripadnika Uprave za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata, specijalne antiterorističke jedinice i protivterorističke jedinice. Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije, o bezbednosnim i drugim temama u sportskom centru Kovilovo razgovarao je sa rukovodstvom Fudbalskog saveza Srbije, selektorom Radomirom Antićem i igračima.

Među protivnicima srpskih „orlova“ nalazi se i reprezentacija Nemačke koja se početkom aprila ove godine našla na listi potencijalnih meta severnoafričkog ogranka terorističke mreže Al Kaida sa sedištem u Alžiru. Putem fundamentalističkog sajta tada je navedeno da bi primarni ciljevi napada mogle da budu reprezentacije SAD i Engleske, ali i fudbaleri Francuske, Italije i Nemačke. Te pretnje više nisu ponovljene.

Nakon njih prošlo je više od mesec dana da bi prošle sedmice iračke vlasti objavile da u zatvoru drže Saudijca Abdulaha Azama Saleha al Katanija, pripadnika Al Kaide, koji tvrdi da je vođama iračkog ogranka te organizacije predlagao da na Mondijalu njihove mete napada budu reprezentacije ili navijači Holandije i Danske. Prvi su Al Kataniju smetali zbog populiste Gerta Vildersa koji je uporedio Kuran sa Hitlerovim „Majn kampfom“, a drugi zbog karikatura proroka Muhameda objavljenih u listu „Jilands posten“.

Međutim, irački ogranak Al Kaide juče je objavio da nije planirao napad u Južnoj Africi i naveo da njegovi „snovi i planovi“ ne dopiru toliko daleko. Dirk Kujt, jedan od najboljih igrača reprezentacije Holandije, izjavio je da su planovi uhapšenog Saudijca bili zastrašujući, ali da veruje da će sve na Mondijalu biti bezbedno.
Nije samo međunarodni terorizam ono što južnoafrički policajci moraju na svaki način da spreče, već će im još veći izazov biti borba sa domaćim kriminalom. U 2008. godini u Južnoj Africi registrovan je 2,1 milion krivičnih dela. Od njih oko 30 odsto odlazi na ubistva, napade koji su prouzrokovali teške povrede i pljačke.

 
Saveti navijačima
Britansko ministarstvo spoljnih poslova je za oko 30.000 navijača Engleske u Južnoj Africi spremilo spisak sa upozorenjima:
- Planirajte put unapred. Razdaljine između gradova su ogromne.
- Od Johanezburga do Kejptauna ima koliko i od Londona do Varšave.
- Rezervišite smeštaj na vreme. Tamo će biti zima i biće suviše hladno da se spava napolju.
- Nikada ne idite sami i ne zaustavljajte se automobilom da pomognete vozaču u nevolji. To je taktika koju koriste otmičari kola.
- Pogledajte iza sebe kada otvarate vrata hotelske sobe.
- Odbijte svaku pomoć oko bankomata i budite sigurni da se tastatura ne vidi dok kucate PIN broj.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa

Pošalji 848 na 3030
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Mali južni afrički vodič

Za sve koji se odvaže da posete jug Crnog kontinenta za vreme fudbalskog ludila od velike koristi biće i neki klasični turistički savetiSvetsko fudbalsko prvenstvo koje će 11. juna početi u Južnoafričkoj Republici tu zemlju će u narednih mesec dana pretvoriti u najpoželjniju turističku destinaciju na svetu.
Za sve koji su se odvažili da posete jug Crnog kontinenta za vreme fudbalskog ludila biće korisni i neki klasični turistički saveti.

Smeštaj
Pretpostavljamo da ste se već dobro organizovali i raspitali u turističkoj agenciji sa kojom idete o smeštaju. Ipak, imajte na umu da je reč o zemlji s velikom stopom kriminala i izuzetno nesigurnim gradovima, pa se preporučuje odsedanje u poznatim hotelima u gradskim središtima.
U potrazi za hotelom najpouzdanije je krenuti od internet stranice svetske fudbalske organizacije FIFA, koja je angažovala jednu britansko-švajcarsku kompaniju za pronalazak pouzdanog smeštaja u hotelima ili proverenim prenoćištima. Ali, nedugo nakon što su krenule rezervacije, ispostavilo se da će se tražiti krevet više, pa su koristi od toga imale i susedne zemlje poput Mozambika, Namibije i Bocvane.Sigurnost
Svako ko problem kriminala u Južnoafričkoj Republici shvata olako, mora biti svestan podatka da se u toj zemlji svakoga dana u proseku dogodi 50 ubistava i gotovo stotinu silovanja. Isto tako, izgleda da nema stanovnika glavnog grada Johanesburga koji nije bio žrtva ili barem svedok nekog nasilnog čina. Posetioce začude i električne ograde na kućama srednje klase po predgrađima, kao i znakovi da se imovina štiti vatrenim oružjem. Treba se naviknuti i na činjenicu da su u neposrednoj blizini raskošnih šoping centara ulice koje je najbolje izbegavati posle mraka. Ipak, iako nije preporučljivo da na ulicama nosite nakit ili da telefonirate, ne treba biti ni paranoičan jer su mnogi Južnoafrikanci prijateljski raspoloženi prema turistima, a kriminalce mrze više od svega.
Navijačima koji planiraju da „divljaju" lokalna policija je poručila da neće imati milosti, a svi prekršitelji, bez izuzetka, prvo će biti privedeni u posebno uređene zatvore-vozove, kojima će ih transportovati u zatvorske centre.

Klima
Iako su Evropljanima prve asocijacije na Afriku vrućina, kratki rukavi i naočare za sunce, valja imati na umu da je jun na južnoj hemisferi period zime, pa temperature noću mogu pasti i ispod nule. Ponesite zato džemper i jaknu, posebno ako se spremate na utakmice u Johanesburgu i Kejptaunu. Kako je reč o klimatski raznolikoj zemlji, temperature su znatno više u Durbanu i Bloemfontejnu.

Gradovi domaćini:

Bloemfontejn - pravosudno središte, u čijoj su blizini lokalne atrakcije: nacionalni park Golden gejt, kao i najstariji krater na Zemlji, Vredefort dome, čija se starost procenjuje na više od dva miliona godina.


Kejptaun

Kejptaun - jedan od najbolje pozicioniranih gradova na svetu, smešten između okeana i planina na krajnjem jugu Afrike. Kada je vedro, pogled na okean seže i do 200 kilometara. Osim zatvora, u kojem je robijao bivši predsednik Mandela, turistička atrakcija u blizini grada je i bogato vinorodno područje.

Durban - „najzaposlenija luka" Afrike, grad poznat po tzv. zlatnoj milji, odnosno kilometarskoj plaži punoj restorana, kafića i klubova. Kako je prosečna godišnja temperatura mora 15 stepeni, pogodan je za kupanje tokom cele godine, pa i zimi. U blizini je područje u kome žive stanovnici plemena Zulu i mesto gde su se sukobili s britanskim vojnicima.

Johanesburg - „grad zlata" i zelenila, poznat i kao Njujork Afrike. Poslovno središte JAR-a na glavnom trgu ima spomenik bivšem predsedniku Nelsonu Mandeli, a među brojnim pozorištima, galerijama i muzejima je i onaj posvećen istoriji aparthejda.

Rustenburg - smešten na obroncima planine Magaliesburg, najviše je mesto u državi. Na 1.852 metra nad morem bio je strateško uporište i mesto mnogih bitaka u 19. veku. Dom je najbogatijeg plemena Bafokeng i 30 kilometara udaljen od San Sitija, južnoafričkog Las Vegasa, smeštenog u džungli.

Nelspruit - grad okružen mnogim vrtovima, šumama i prirodnim rezervatima, u čijoj blizini je i poznati nacionalni park Kruger. U predahu od utakmica posetioci ovde mogu da se opuste u planinarenju ili obilasku planinskih klanaca na konjima.

Polokvane - mali i miran gradić koji u svojoj blizini takođe ima nekoliko rezervata i mesta za zabavu. U muzeju na otvorenom mogu da se upoznaju običaji i domorodačkog naroda Bakone iz plemena Sotho.

Port Elizabet - lučki grad koji je podjednako interesantan posetiocima željnim odmora, ali i ljubiteljima arhitekture. Opera je primer viktorijanske gradnje, a u gradu je i najveći broj građevina iz razdoblja art nuvoa. Ovo je i mesto rođenja Nelsona Mandele i mnogih drugih istaknutih boraca protiv aparthejda.

Pretorija - poznat i pod imenom Tshwane, administrativno je središte JAR-a kao i sedište najvećeg broja ambasada, istorijskih građevina i muzeja.Izvor: Press
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik


Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Sjaj i beda Južne Afrike: Zlato, parkovi i sida!

Južna Afrika - čudesno neobična zemlja! Ova parola dočekuje milione navijača željne dobrog fudbala i još boljeg provoda u Johanesburgu.Uistinu, glavni grad Južne Afrike predstavlja sinonim kontrasta, pa tako pored velelepnog objekta „Soker siti", gde tri dana pre početka Mundijala „cirkulišu" svi mogući narodi i rase, turisti mogu da vide krajnje neobičnu scenu - tamnopute devojčice u odelima volonterki pokušavaju da pomognu onima koji su spremni da u Južnoj Africi potroše značajnu sumu evra ili dolara. „Soker siti", mesto na kom će 11. jula biti odigrano finale Mundijala, predstavlja granicu između urbanog dela grada i Soveta, trošnog naselja u kom se belcima ne preporučuje ulaz. Istorija Johanesburga, grada koji se nalazi na 1.700 metara nadmorske visine, definitivno je povezana za Zlatnom groznicom koja je krajem 19. veka privukla mnogobrojne tragače za plemenitim metalom iz celog sveta. Tada je Johanesburg postao centar trgovine zlatnom, što mu je omogućilo neverovatno brz razvoj. I pored toga, žitelji ovog grada najviše su ponosni što trenutno obitavaju u „urbanoj šumi", jer u Johanesburgu ima neverovatnih 2.328 parkova.Država koja ove godine organizuje Mundijal definitivno ne podleže standardima. Tome u prilog ide činjenica da se u Južnoj Africi, kako su nas obavestili pojedini Srbi, govori 11 jezika. Većinu stanovništva čine crnci (75,2 posto), a svaki turista prilikom ulaska u Južnu Afriku biva upozoren da šest miliona ljudi živi sa sidom. Prema nepotvrđenim podacima, samo u toku 2008. godine od ove bolesti je umrlo 250.000 Južnoafrikanki. Navodno, trenutno je trećina devojaka između 25 i 29 godina pozitivna na HIV.

***
VODIČ KROZ JUŽNU AFRIKU

VREMENSKA ZONA: Srednjoevropska, ista kao u Srbiji
NOVAC: rand - 9,4 treba izdvojiti za jedan evro
TEMPERATURA: Ujutru i uveče oko 3 stepena, tokom dana do 21
INTERNET DOMEN: co.za
MEĐUNARODNI POZIVNI BROJ: + 0027 (Južna Afrika) 11 (Johanesburg)
***Izvor: Press
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik


Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Zanimljivosti sa SP 2010 u Južnoj Africi - noćni život

Mnoge priče koje smo pre polaska čuli o Johanesburgu pale su u vodu , naime ovo je definitivno Imperija

Ako smo u prošlom izveštaju apostrofirali dobre puteve i generalno infrastrukturu, ovaj put ćemo pomenuti noćne izlaske u prva dva dana. Prvo veče smo se dvoumili da li da ostanemo u Pretoriji ili da se vratimo u Johanesburg. Na nagovor našeg čoveka iz Bocvane (brat jednoga od naših članova) otišli smo u kompleks MONTECASINO. Iako ćete videti slike iz ovog mesta pokušaćemo i rečima da vam dočaramo isto. Mesto je megalomanski veliko sa veštačkim nebom tako da imate osećaj da ste svo vreme na otvorenom.
 
Inače, postoji mnogo malih i uskih ulica u kojima je bezbroj restorana svih vrsta, naravno završili smo u "MondoVinu" na jagnjećem i goveđem mesu (lamb chops and beef stake) koje je specijalitet Južne Afrike. "Slowvine" je crveno vino koje je degustirao naš cuveni degustator vina Buda! Ocena čista desetka! Južna Afrika je poznata kao podneblje na kome se uzgajaju vrhunske sorte grozđa, pa samim tim se i prave vrhunska vina. U centralnom delu se nalazi veliki trg sa još većim video bimom gde smo uz pivo odgledali tekmu Nemačka - Australija. Naravno Nemci preplavili trg i disciplinovano i uštogljeno proslavili pobedu. Posle smo otišli u kazino gde smo okušali sreću i prošli... ne bi smo o tome ovaj put.
 
Pritom smo startovani od strane prijateljica noći koje su nas ubeđivale da su fine studentkiwe sa univerziteta. Inače, sve devojke generalno potiču iz tri plemena i to: Zulu, Siti i Kozi. Najlepše su Kozi a najzgodnije Zulu. Ono što je zajedničko za sve je da su sve zgodne, prijatne i da stalno startuju i iniciraju kontakt. Osmeh je od uva do uva i stalno se njišu i igraju. Obožavaju belce i za njih je smisao uspeha u životu i plemenu ako se udaju za belog čoveka čime bi definitivno uspele u životu. Noćni život se odvija uglavnom u velikim šoping centrima koji su odlično obezbeđeni a i raskošni.
 
Sandton - novi centar Johanesburga

Drugo veče je bilo rezervisano za izlazak u lokale na Nelson Mandela skveru u Sandtonu  -  To je elitni deo grada koji je sagrađen početkom 90-tih kada su crnci proterali belce iz centra Johanesburga a ovi da im ne ostanu duzni napravili veći i lepši deo grada koji se zove Sandton. Naravno deo koji su zauzeli crnci (nekadaswi centar) je skroz uništen i sada je geto bez struje u koji belci skoro da i ne ulaze. Sandton je jedan od lepših delova, inače ogromnog Jophanesburga. Sve izgleda jako lepo i grandiozno, a poseban i upečatljiv utisak daju ljudi koji tu žive i oni koji posećuju ovaj deo grada. Svi su raspoloženi za vreme Svetskog prvenstva u fudbalu, a gosti Sandtona su Brazilci, Argentinci, Nemci, Holanđani, Danci, Alzirci, Meksikanci i naravno navijači iz Srbije. To je deo u kome prisustvo Afričkih navijača i nije toliko izraženo kao u drugim delovima grada, gde su Afrikanci više nego dominantni, i gde mozete da čujete sve navijače uz vrlo malo prisustvo Vuvuzela, koje nam kako smo već ranije rekli pokidaše nerve.
 
Kristijan Karembe

Završili smo u u lokalu "PAPPAS" gde je menadžer lokala Srđan, lik iz Srbije. Dobra klopa i pun lokal navijača iz celog sveta... Tu smo odgledali tekmu Italija - Paragvaj i naravno navijali protiv žabara. Vrhunac je bio kada smo za naš sto doveli Kristijana Karembea koji je pokazao da je neviđeni lik kada je pričao i nekoliko reči na srpskom. Čoveku smo napravili problem jer je posle fotografisanja sa nama koji smo ga prvi videli i ljubazno zamolili, veče nastavio sa neviđenom gužvom oko fotografisanja sa ostalim navijačima iz celog sveta. Kako je završilo veče? Ceo lokal na nogama uz mesečinu , kalašnjikov i uz himnu gentlemen-a "Brate Srbine". Ostali gosti prihvataju i kreće ršum do zatvaranja lokala.Izvor: Press
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik


Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Svetlosti i senke DžoburgaSVESNI da su oči celog sveta usmerene ka njima, Južnoafrikanci se svojski trude da organizacija Svetskog prvenstva protekne na nivou dostojnom ovako velikog spektakla. Uspevaju li u tome, sasvim je drugo pitanje. Posle 16 dana boravka u najrazvijenijoj zemlji „crnog kontinenta“ utisak je da Mundijal ipak predstavlja suviše krupan zalogaj za ovu sredinu.

Od grandioznog stadiona i milionskog Johanesburga vredi početi svaku priču o fudbalskom raskršću Južne Afrike. Iako je nastao tek 1886. godine, Džoburg ili Džozi, kako lokalno stanovništvo naziva svoj grad, predstavlja najrazvijeniju sredinu i najveći grad u JAR. Sa predgrađima, među koja se uključuje i tako često po zlu spominjani Soveto, Johanesburg ima više od sedam miliona stanovnika. Upravo je Soveto deo na koji vas svi upozoravaju kad dođete na jug Afrike. U toj sirotinjskoj oblasti, koja se nalazi neposredno uz „Soker siti“, prema procenama, jer tačnog statističkog podatka nema, živi oko 1,5 miliona ljudi, isključivo crne puti, na svega 150 kvadratnih kilometara!

Tamo, kažu, ne treba zalaziti ni automobilom, ali ni to nije baš tako. Čak je i Soveto, odnosno jedna njegova velika ulica, postao turistička atrakcija, a koncert koji je održan noć uoči početka Mundijala na stadionu „Orlando“ u ovom delu grada okupio je više od 50.000 ljudi svih rasa, vera i nacionalnosti...

Kriminal svakako postoji, ali je tokom Svetskog prvenstva prilično suzbijen. Istina, bilo je sporadičnih slučajeva pljačkanja novinara, pa čak i grčkih fudbalera, ali u izolovanim četvrtima grada, gde očigledno ne postoji adekvatno obezbeđenje. Srpska reprezentacija zato ima sve uslove za normalno funkcionisanje, jer je njihov „Sanisajd park“ čuvan kao najbolja tvrđava od strane domaće policije i pripadnika srpskog MUP.

Upravo Sandton je, uz Monte Kazino, Melrouz i Rouzbenk, najinteresantniji za sve strane turiste, jer se radi o bezbednim mestima, gde mahom boravi samo bela populacija. Posledice aparthejda i dalje se osećaju u celoj Južnoj Africi, pa su ovakve podele nažalost i dalje prisutne, pa čak i poželjne. Navijači iz celog sveta uglavnom su locirani u ovim gradskim četvrtima, gde imaju sve uslove za dobru zabavu i miran život, samo što je sve po paprenim cenama. Naime, videvši Mundijal kao priliku da dobro zarade, domaćini su sve cene značajno povećali, a vrednost svoje valute privremeno podigli za više od 20 odsto. Tako, recimo, smeštaj u hotelu „Mikelanđelo“ u Sandtonu, koji je zakupila FIFA, košta 1.200 dolara za noć, a pre samo mesec dana u ovom elitnom objektu mogli ste da spavate za 150 dolara!

S obzirom na to da je Johanesburg metropola, grad čijim dauntaunom „vladaju“ siromašni, dok je elita mahom po urbanim predgrađima, selidba sa oruđenog severa na krajnji jug i te kako je prijala. U luci Port Elizabet, trećoj po veličini i značaju na južnoafričkoj obali, oseća se miris Mediterana. Indijski okean, duge peščane plaže, živi noćni klubovi, restorani, poneki kazino... Sve to, uz ono najvažnije, a to je bezbednost, čini od ovog grada pravi biser afričke obale, od kojeg je lepši jedino Kejptaun.

Srbi su stigli i u sredu do Nelspruita, grada na severozapadu zemlje domaćina, kako bi bili vetar u leđa reprezentaciji u najvažnijoj utakmici na Mundijalu. Protiv sebe su imali daleko veću armiju Australijanaca, ali su pre meča obećali da neće posustajati ni na trenutak, baš kao i naši fudbaleri.RIGOROZNE KAZNE

JUŽNOAFRIČKA Republika je rigorozno reagovala po pitanju kažnjavanja prestupnika. Trojica kriminalaca, dvojica iz Nigerije i jedan iz Zimbabvea, već su se našli iza rešetaka i po hitnom postupku osuđeni su na pet do 14 godina robije, zbog toga što su poharali hotelske sobe španskih i portugalskih novinara.PRIVATNO OBEZBEĐENJE

U JOHANESBURGU svako može da unajmi ličnu zaštitu, ali ako za dan izdvoji 4.000 randa, što je skoro 500 evra. Ugledne svetske kompanije čiji zaposleni borave u Južnoj Africi zbog Mundijala, koriste usluge ovih firmi za fizičku protekciju, koja u ekipi šalje po četvoricu naoružanih telohranitelja.TRI GLAVNA GRADA

IAKO je najveći, Johanesburg nije glavni grad Južne Afrike, koja ih ima čak tri. Naime, Pretorija je administrativni, Blumfontejn sudski, a Kejptaun zvanični prestoni grad ove sasvim neobične zemlje.RUČAK ZA 10 EVRA

U JUŽNOAFRIČKIM gradovima može se ručati po cenama sličnim onima u Srbiji. U restoranima za obrok treba izdvojiti između 60 i 100 randa, što iznosi sedam do 12 evra, dok je pinta piva uglavnom od 15 do 18 randa (oko 200 dinara). Taksi je prilično skup, tako da za dvadesetak kilometara u Johanesburgu treba izdvojiti oko 200 randa (25 evra), a ovaj vid prevoza je jedini bezbedan ako ne posedujete sopstveno vozilo, jer se gradskim prevozom vozi isključivo najsiromašnija populacija među kojom ima mnogo onih koji se ne libe pljačke i fizičkog napada.* * * * *U PILGRIMS RESTU, BLIZU NELSPRUITA, POČELA SU PRVA ISKOPAVANJA ZLATA U 19. VEKU

PUTEVIMA ZLATNE GROZNICEDOLAZAK u Nelspruit, glavni grad južnoafričke provincije Mpumalanga, nije mogao da prođe bez posete prvim rudnicima zlata u Južnoj Africi. Krajem 19. i početkom 20. veka u ovoj zemlji je počela zlatna groznica koja je dovela hiljade Evropljana, pre svih Engleza i Holanđana, u potragu za blagom. Danas, seoce Pilgrims Rest, što u prevodu na srpski znači „odmor hodočasnika“, predstavlja turističku atrakciju kojoj ne mogu da odole mnogobrojni gosti iz celog sveta.

Pilgrims Rest, prvo naselje kopača zlata, smešten je u oblasti visokih planinskih vrhova, koji se dižu čak i do 2.300 metara nadmorske visine. Nalazi se na nekih 90 kilometara od Nelspruita, u potpunoj zabiti, gde dominira kamenito tlo s vegetacijom koju čine patuljasto rastinje i niska požutela trava.

Na ulasku u selo dočekuje najsiromašnije lokalno stanovništvo, koje se bavi prodajom oraha i proizvoda sličnih bademima i kikirikiju. S gajbicama na glavama žene ponavljaju svoja imena, tražeći od turista da se makar na polasku sete i baš od njih kupe kesicu ili dve. U donjem delu glavne seoske ulice, čiji izgled nije menjan decenijama, pošto je Pilgrims Rest nacionalni muzej pod zaštitom Uneska, nalazi se i lokalna pijaca. Na tezgama se mogu kupiti ukrasi, nakit i suveniri uglavnom ručne izrade, a prodavačice vas dočekuju obično sa cenama dva do tri puta većim nego što neki proizvod realno vredi. Cenkanjem, naravno, sve se plati po razumnoj ceni.Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik


Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 [Sve]
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Advokat Draganić :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.11 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.