Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Jezička zaostavština moje babe Dušanke  (Pročitano 811 puta)
19. Jun 2005, 12:33:10
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Jezička zaostavština moje babe Dušanke

Ja sam iz Velike Plane. Za one koji ne znaju, Velika Plana je \"grad\" na devedeset i osmom kilometru od Beograda, kada se krene prema Nisu. Veliku Planu nikako ne treba mešati sa Smederevskom Palankom, opasno je, pogotovo u prisustvu Planjana i kršnijih Planjanki. Ukoliko vam i dalje nije jasno gde je Velika Plana, dodaću da se u sklopu naše opštine nalazi i selo Radovanje, a ono je poznato po...čemu? Tako je, tamo je ubijen Karađorđe.(Koristim ovaj tekst da ispravim autora pesme iz predstave \"Srbi grade kuću\" koji je stihom: \" Mesto gde je bilo klanje Srbi zovu Radovanje\" oklevetao Srbe i duboko ožalostio Radovanjce i Radovanjke: naime, Radovanje se oduvek zvalo Radovanje i nije krivica opštine Velika Plana i mesne zajednice Radovanje što su atentatori, nemajući osećaj za red i takt, izabrali to mesto da mu (tamo njemu) dodju glave.)
Ukoliko još uvek neki od vas nemaju predstavu gde je Velika Plana, dodaću i poslednji podatak: Velika Plana je odmah pored Donje Livadice, a Donja Livadica je mesto na kome je književni srpski jezik zauvek izgubio rat sa psovkama, lokalizmima i nepopravljivo lošom gramatikom mog rodnog kraja, Pomoravlja.
Čuli ste za priče da bi, da se Vuk Karadžić kojim slučajem rodio u Vranju, sada književni jezik bio vranjanski dijalekt? E, da se Vuk rodio u Donjoj Livadici - on bi se ubio.
U Donjoj Livadici su izmislili nepostojano "T":stras' ,vlas' ,slas'...
Znate li šta Godzila kaže kad dođe u Donju Livadicu? 'Bem vi dete, sve ću ve izem! (stara narodna mudrost)
Moja baba Dušanka se, eto, rodila u Donjoj Livadici. Ukoliko uzmemo u obzir da se ona uglavnom i brinula o meni, izvršila je veliki uticaj na mene, budućeg pisca. Doduše, trudim se ja da pobegnem od baba Dušanke i Donje Livadice, ali provali to, pogotovo kada telefoniram: na pitanje:" Gde si?" izleti mi: "evo sam, kući...".Kako je moguće da jedno navodno obrazovano stvorenje u tri reči napravi dve gramatičke greške, proizvoljnu mešavinu između "evo me" i "tu sam" (brutalna verzija moje babe Dušanke glasi:" eve sam") i korišćenje dativa gde mu mesto nije, objašnjava samo postojanje Donje Livadice na kilometar od velike Plane.
Sledeća specifičnost govora u Donjoj Livadici sastoji se u gorišćenju glagola "poje*ati" u jednom sasvim drugačijem smislu od onoga na koga smo navikli. Može li neko da zamisli izraz lica mog muža, inače Crnogorca, kada u jednom momentu moja baba Dušanka kaže: " E, onda sam je poje*ala (komšinicu) pa je sve prštalo!"?
Da se razumemo, poje&ati u ovom slučaju znači da je moja baba Dušanka komšinici saopštila sve ono što misli o njoj, začinjeno psovkama, naravno.
Kada smo već kod toga, znate li šta Donjolivađani odgovaraju Godzili?
Ti ćeš nas izeš? Nemo' da poje*emo i teb' i tog kuj te pratio!

Autor: Jelena
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4416
mob
Nokia N70,6303,K610...
 Smile
IP sačuvana
social share
Grand shitovi
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.049 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.