Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Јапан, фабрике и топлане туристичка атракција  (Pročitano 866 puta)
18. Jan 2014, 10:42:51
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Opera 12.16
mob
Apple iPhone SE 2020
Јапан, фабрике и топлане туристичка атракција

Иља Мусулин, дописник РТС-а из Токија

Последњих година у Јапану индустријске зоне и комплекси постали туристичке дестинације и посао у којем се обрћу десетине милиона евра. Јапанци уживају у призорима које ноћу пружају светла, пламен и дим из фабрика и електрана. Цео тренд започео туристички радник који себе назива "критичарем ноћних пејсажа."

Индустријске зоне су најружнија и најпрљавија места на Земљиној кугли. Свуда, осим у Јапану, који је светски лидер у технологијама за пречишћавање, уклањање и рециклажу нус производа и индустријског отпада.



У овој далекоисточној царевини последњих неколико година као печурке после кише ничу туре чији је циљ разлегдање индустријских комплекса ноћу, углавном, са воде.

Атракције ових крстарења уз обалу или кроз канале у индустријским зонама су светла на постројењима, куљање дима из термоелектране или пламен на врху торња рафинерије, а највећа сатисфакција спектакуларне фотографије пејсажа којим доминирају ови ружни али импресивни гиганти од метала и бетона.

Најпознатије одредиште вечерњих тура је индустријски град Кавасаки који смештен између престонице Токија и велике луке Јокохама на обали Токијског залива и који је са њима физички спојен у огромну конурбацију од близу 20 милиона душа.

Кавасаки је срце приобалне индустријске зоне која захвата и делове Токија и Јокохаме, у којој ради око 400.000 радника и где се годишње произведе робе у вредности од око 130 милијарди долара.

Крстарење бродом дуж обале којом се простире ова зона или каналима у њеној унутрашњости траје око два сата, а у зависности од степена луксуза и капацитета пловила, цене се крећу од 20 до 60 евра. Посетиоци притом имају прилику да виде топлане и термоелктране, фабрике хемијске и машинске индустрије.

Kонкуренцијoм и традицијoм до иновација


Туристичко тржиште у Јапану, земљи од 128 милиона становника, изузетно је зрело те опстанак на њему захтева пуно иновација. Поред релативно високог стандарда живота који становницима ове земље омогућава да пуно путују и велике конкуренције међу турооператерима која их стално присиљава да унапреде обим и квалитет понуде, на трагање за новим садржајима наводи и дуга туристичка традиција.

Јапанци још од раног средњег века негују путовање као форму духовног уздизања или бар племените забаве која омогућава духовно сазревање.

Религиозно ходочашће обичних људи у храмове на планинама или места од важности у животу истакнутих будистичких учитеља, лутање пустињака у потрази за мудрошћу и мистичним моћима или обилазак различитих предела у потрази за књижевном и сликарском инспирацијом неке су од древних форми путовања које представљају традиционалну културну потку у Јапану која и данас обликује свест људи, па су Јапанци и данас врло активни, радознали и пробирљиви када су у питању разгледање и путовање.



Истаћи се у таквим условима није лако, па је за успех потребно пуно маште и труда. Идејни творац крстарења око индустријских зона је туристички радник Мото Марумару, познати уредник низа популарних публикација и вебсајтова посвећених путовањима, продаји карата за концерте и спортске догађаје и регрутацији радника за потребе предузећа.

Он је самопрокламовани "први критичар ноћних пејсажа на свету", а ово звање је чак регистровао и заштитио патентом.

Марумару је до сада објавио тридесет збирки фотографија и других публикација које указују на дражи ноћних пејсажа и сада поседује компанију која локалним управама и индустријским зонама пружа не само услуге консултовања и рекламирања, већ и дизајна пејсажа, односно, снабдева их атрактивним осветљењем које служи као ноћни украс фабрика и других постојења.

Он је чак дошао и на идеју да искористи пасију Јапанаца за знањем и стицањем квалификација, па је осмислио и испите чијим се полагањем стиче звање стручњака за ноћне пејсаже.

До дипломе стручњака првог степена стиже се полагањем три испита, од којих сваки кошта око 50 евра, при чему први најједноставнији садржи питања о локацијама које су познате по ноћним пејсажима, а последњи, најтежи, тражи од испитаника да направи план за туру у којој се гледају ноћни пејсажи и изнађе начин на који би таква тура могла донесе конкретну добит локалним предузећима или властима.



Izvor: RTS
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.077 sec za 18 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.