Dečaka starog jedva nedelju dana, u vinskoj bačvi u svom podrumu pronašla porodica Prlić iz Lapova kod Kraljeva
KRAGUJEVAC - Dečak star jedva nedelju dana pronađen je u vinskoj bačvi u podrumu porodice Prlić u Lapovu. Beba je bila umotana u papirnu kesu i pokrivena starim čaršavom, uplakana i gladna. Mališan se trenutno oporavlja na odeljenju intenzivne nege Pedijatrijske klinike u Kragujevcu, a lekari kažu da je za sada dobro!
Traži se kum... Srećko ili Najdan
Prlići su krečili kuću u ponedeljak i oko šest popodne sedamdesetogodišnji Miodrag čuo je neobičan zvuk koji je dolazio iz pomoćne zgrade porodičnog mlina. - Pomislio sam da su mačke. Otvorio sam vrata podruma i čuo dečji plač. Kad sam provirio u bačvu, zamalo me šlog nije udario! Unutra bepče, umotano u neke prnje. Jadno, gladno, sisa prstiće, u kesi! Snajka iz mesta pozove policiju, a ovi lekare. Mnogo smo se uplašili - priča čiča Mile.
Snajka Ksenija kaže da su se celog dana motali po dvorištu i da im nikako nije jasno kako je onaj koji je ostavio bebu prošao kroz avliju, a da ga niko nije video. - Radili smo, a kapiju je svekar otvorio jer je moj sin trebalo da se vrati traktorom iz njive. Obično je zaključana. Svekar u jednom momentu poviče: "Ajdete ovamo, evo ga neko dete u bačvi!" Živa sam se odsekla.
- Beba nije plakala kada sam je zatekla, tek kasnije. Celu noć nisam mogla da spavam. Mučeno, da ga nismo našli moglo je da umre od gladi i zime u toj bačvi. Kakva je to majka? Pa, kučka uzme kučiće u zube da ih premesti na toplije, a ova...
Miodrag Prlić u podrumu
Ksenija kaže da su na dnu kese u kojoj je bila beba pronašli nekoliko listova duvana. Nije bilo nikakve poruke, ništa što bi ukazalo na to odakle je beba i ko su joj roditelji. - Sigurno će da mu nadenu ime Srećko, ili Najdan, zato što je nađen - dobacuje Ksenijina komšinica koja je došla da čuje detalje priče.
Dečak još uvek nema ime. Težak je dva kilograma i 400 grama. Po primitivno uvezanom pupku lekari pretpostavljaju da nije rođen u zdravstvenoj ustanovi. Primljen je sa sniženom temperaturom, oteklinama na nogama, dehidriran i sa bubrežnom insuficijencom. Prema rečima docenta Zorana Igrutinovića, lekara intentizvne nege Pedijatrijske klinike, beba je odmah smeštena u inkubator. Nema vidljivih anomalija, niti tragova nasilja.
- Dečačić se oporavlja i izuzetno je vitalan, možda ga već danas premestimo na odeljenje. Primljen je sa temperaturom od 35 stepeni. Procenjujem da je star oko pet dana, pupak mu već zasušuje i očekujemo da sa bubrezima bude sve u redu. Verovatno je u podrumu bio svega nekoliko sati - kaže Igrutinović.
On tvrdi da je beba, pre nego što je ostavljena, bila hranjena. Prema ustaljenoj proceduri primila je antitetanus vakcinu, infuziju i antibiotike. Kakva je dalja sudbina prelepog ostavljenog mališana, odlučiće Centar za socijalni rad, ukoliko se ne pojave biološki roditelji.
Policija u Lapovu intenzivno traga za majkom ili osobom koja je bebu ostavila u podrumu. Ksenija Prlić kaže da je prava sreća što je njen svekar zavirio u podrum. - Da nije, ko zna šta bi bilo sa bebom. Znate, kao i u svačijem podrumu, hladno je i vlažno, ima i miševa i pacova u tom lomu. Ja sam majka troje dece i znam šta je to biti roditelj. Još uvek sam pod stresom. Fala bogu da je živ i zdrav - kaže Ksenija.
O. JEREMIĆ
KURIR
[Edit by Anea: Pisanje teksta velikim slovima [ALLCAPS] zabranjenoPravilnikom Burek Foruma. Koristite blagodeti formatiranja teksta ako zelite nesto naglasiti!]
« Poslednja izmena: 29. Mar 2006, 14:32:09 od Anea »