Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 17. Avg 2025, 16:37:49
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Istorija računara u SFRJ  (Pročitano 2289 puta)
30. Mar 2006, 06:35:09
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
mob
Apple iPhone 6s
Istorija računara u SFRJ

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (SFRJ) je bila komunistička zemlja koja je postojala u drugoj polovini 20. veka. Komunistička partija je odredila stroga uvozna pravila koja su oblikovala razvoj računara u zemlji različit od razvoja u zapadnom svetu. Međutim, SFRJ je bila nesvrstana zemlja pa nije bila pod uticajem razvoja u komunističkim zemljama sovjetskog bloka. Jedna ov važnih ideja koje su upravljale razvojem tehnologija u SFRJ je bila potreba za nezavisnošću od stranih proizvođača rezervnih delova, što je doprinosilo razvoju domaćih računara.

Sadržaj
1 Rani računari
2 Uvoz
3 Rane 1980-te: Doba kućnih računara
4 Kasne 1980-te: Doba ličnih računara

Rani računari

Posle obuke u Parizu, inženjeri instituta Mihailo Pupin na čelu sa prof. dr. Tihomirom Aleksićem započeli su razvoj prvog domaćeg računara krajem 1950-tih. Ovaj projekat je proizveo CER liniju računara, počev sa modelom CER-10 1960. godine.

Uvoz

S vremenom, komunistička partija je dozvolila uvoz stranih računara pod odgovarajućim uslovima i posebnim dozvolama. Ovo je dovelo do povećane dominacije stranih proizvoda i smanjenja relativnog tržišnog udela domađih računara. Nasuprot ovome, a usled opšteg povećanja zainteresovanosti tržišta, sistemi koje su pravile domaće kompanije kao Institut Mihailo Pupin (prvo CER a zatim TIM serije) i Iskra (npr. Delta 800) su nastavile razvoj tokom 1970-tih i, čak, 1980-tih godina.

Rane 1980-te: Doba kućnih računara

Više kompanije je pokušalo da naprave mikroračunare slične kućnim računarima iz 1980-tih, kao npr. Institut Ivo Lola Ribar Lola 8, EI Pecom 32 and 64 [1], PEL Varaždin Orao (*), itd. Mnogi faktori su uticali na njihov neuspeh:
bili su preskupi za pojedinačne kupce (posebno u poređenju sa popularnim stranim računarima ZX Spectrum, Commodore 64, itd.)
mali izbor zabavnih i ostalih programa je učinio da nisu bili privlačni savremenim računarskim entuzijastima
nije ih bilo moguće kupiti u prodavnicama već su se uglavnom nalazili po školama, a obezbeđeni od strane vlade

Vlada je pokušala da kontroliše priliv stranih kućnih računara uvodeći uvozna ograničenja cena i veličine memorije. Međutim, narod je nastavio da uvozi računare bilo ilegalno ili rastavljajući ih na delove koji su prolazili kroz zadata ograničenja. Takva "siva ekonomija" je ubrzala raspad domaće industrije kućnih računara.

Jedan računar je uspeo da se izbori - Galaksija. Kreator Voja Antonić je objavio potpune dijagrame i upustva za samogradnju računara u specijalnom izdanju naučnog časopisa Galaksija pod imenom Računari u vašoj kući u decembru 1983. Računar je samostalno sagradilo više od 8.000 entuzijasta a još ih je mnogo proizvedeno za upotrebu u školama.

Kućni računari su bili vrlo popularni u SFRJ - toliko da su radio stanice emitovale programe koji su inače bili distribuirani na kasetama - npr. u emisiji Ventilator 202. Sofverski pirati su bili česti i slobodno su objavljivali svoje oglase u popularnim računarskim časopisima kao što su Računari, Svet kompjutera i Moj mikro. Jeftin (piratski) softver je omogućio da praktično svi vlasnici kućnih računari postanu svojevrsni kolekcionari programa sa stotinama ili hiljadama programa. Ovo je kasnije proizvelo mešavinu dobrih i loših efekata. Razvojni alati su bili pristupačni što je uzrokovalu pojavu velikog broja računarskih stručnjaka poznatih i u svetu ali isti ti stručnjaci nisu mogli da uspeju na domaćem tržištu zbog istog piratstva koje im je obezbedilo obrazovanje.

Kasne 1980-te: Doba ličnih računara

Druga polovina 1980-tih donosi povećanu popularnost IBM PC kompatibilnih računara i, nepto manje, Amiga and Atari ST računara. Domaći proizvođači su izbacili nekoliko modela IBM PC kompatibilnih računara, kao što su neki modeli TIM serije i Lira računara, ali je njihov "uspeh" bio ograničen na vladine institucije obavezne da kupuju samo domaću opremu.

Siva ekonomija je nastavila da omogućava dominaciju strane tehnologije među pojedinačnim kupcima a softversko piratstvo nastavilo da živi do raspada SFRJ 1990-tih godina.

Izvor: Wikipedia
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2547
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.1
mob
SonyEricsson K750 on Linux
Ćale mi je pričao da je dao oglas u prvom broju SK.Kao presnimava igrice i programe Spectrum i nisam mu verovao jer nije ni imao prvi broj da to potvrdi. Imam gomilu tih časopisa kući ali prvi broj nije imao pa sam ga za to stalno zezao.Sve dok jednog dana mislim da je bilo u septembru nije dosla pozivnica poštom u kojoj je pisalo:
S poštovanjem vas pozivamo da povodom prvog oglasa koji ste dali u nase prvom broju a povodom 20 godina postojanja našeg lista prisustvujete malom koktelu koji ćemo održati... Sa ponosom mi je to nabijao na nos...
Poenta priče-nema je jednostavno sam morao ovo da napise da mi bude lakše.. Smile
IP sačuvana
social share
"Могућности су најчешће прерушенe у рад, тако да их већина људи не препознаје." Анн Ландерс

"Време је праведни судија тако да вредноте и марљивост незауставно воде до успеха"
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 91
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Secam se ljudi koji su kupovali te domace racunare deci i kada su deca htela da igraju igrice - sipak.
Spectrum rules!
IP sačuvana
social share
Recite ne drogama, budite cenjeni gospodin alkoholicar!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 5527
Zastava Brčko
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.1
mob
Apple 5
Secam se tog vremena kad smo se dovijali kako doci do ZX80 ili Comodore 64. I koliko sam vremena potrosio sklapajuci galaksiju. Ali isplatilo se Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 17. Avg 2025, 16:37:49
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.052 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.