Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 25. Jul 2025, 19:48:06
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ispiranje nosnih puteva  (Pročitano 847 puta)
31. Jul 2009, 09:54:29
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64

Ukoliko vam se, usled izvesne alergije ili prehlade, zapušio nos, ispiranje nosnih puteva (nazalna irigacija) može vam pomoći da se rešite ovog zdravstvenog problema. Ona funkcioniše na sledeći način: najpre sipate slani rastvor u jednu nozdrvu, nakon čega taj rastvor nastavlja da se kreće i dospeva, preko nosnog kanala, u drugu nozdrvu, spirajući i uništavajući sluz i alergene (čestice koje izazivaju alergije). Kako biste ceo ovaj poduhvat efikasno izveli, treba da se pridržavate sledećih koraka.

Utvrdite najpre način i pomagala koja ćete koristiti

Kako biste uspešno sproveli nazalnu irigaciju, neophodni su vam najpre odgovarajuća posuda i slani rastvor. Posude sa slanim rastvorom, kao i pumpice za irigaciju, možete kupiti u svakoj apoteci, i to po pristupačnoj ceni. Neki ljudi se i pored ovih pomoćnih sredstava odlučuju za malo alternativniji metod: direktno iz svojih ruku ušmrknu slani rastvor u jednu od svojih nozdrva. Ovo se ipak ne preporučuje početnicima.

Pomešajte rastvor

Ukoliko ste se odlučili za slanim rastvorom već napunjenu posudu, možete slobodno preskočiti ovaj korak. U suprotnom, možete kupiti slani rastvor u obliku praška i, prateći uputstva na poleđini, napraviti sopstveni slani rastvor. Najpre počnite sa dve šoljice tople (nikako vrele) vode. Zatim dodajte oko pola kašičice nejonizovane soli i prstohvat sode bikarbone, kako biste ublažili jačinu soli.

Zauzmite odgovarajuci položaj

Ako koristite plastičnu bočicu ili pumpicu, nagnite se iznad lavaboa, pod uglom od 45% i zabacite glavu tako da jedna nozdrva bude usmerena nadole, u pravcu lavaboa. Nikako nemojte zabacivati glavu unazad.

Vreme je da u nos sipate slani rastvor

Postavite vrh pumpice ili postavite vrh bočice unutar nosa i istisnite tečnost u unutrašnjost nosnog kanala. Vrh posude ne treba da uđe u nos delom većim od širine vašeg prsta. Držite usta otvorena i polako istisnite slani rastvor iz posude u nozdrvu.

Pustite rastvor da sam isteče

Slani rastvor će proći kroz vaše nosne kanale i isteći kroz vašu drugu nozdrvu ili eventualno usta. Ukoliko to bude tako, potrebno je da tečnost ispljunete i nikako je ne progutate, a ako izvesna količina i dospe u vaše grlo, nije strašno.

Izduvajte nos i sve ponovite

Nežno izduvajte nos, kako biste izbacili sav preostali slani rastvor. Zatim ponovite čitav postupak sa drugom nozdrvom. Nakon što ste završili, obavezno prospite preostali rastvor i pažljivo očistite posudu koju ste koristili.

Koliko brzo nazalna irigacija deluje?

Odgovor na ovo pitanje je - jako brzo. Već nakon dva ili tri ispiranja mogu se primetiti rezultati i značajno poboljšanje. A više poboljšanja dolazi i sa češćom upotrebom - jednom dnevno u redovnim intervalima. Jedno od istraživanja je pokazalo da nazalna irigacija na duže staze pomaže ljudima da steknu kontrolu nad svojim sinusima i tako značajno poprave svoje zdravstveno stanje, kao i život uopšte.

Izvor: Krstarica
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 25. Jul 2025, 19:48:06
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.052 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.