Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 03. Avg 2025, 12:56:23
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Mumbai - Indija u "orahovoj ljusci"  (Pročitano 2677 puta)
16. Sep 2008, 10:38:42
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0

Mumbai je Indija u "orahovoj ljusci". Ime Bombay je portugalskog porekla. Portugalci su ga nazvali "BomBahia" - lepi zaliv. Kada se portugalska princeza udala 1661. godine za Čarlsa II, Englezi su celom arhipelagu na kojem se danas nalazi ovaj petnaestomilionski grad dali ime Bombaj. Ako bacite oko na stanovnike koji šetaju gradom, odmah možete primetiti kontraste. U centru Bombaja možete sresti ulične prodavce, dresere majmuna i zmija, prosjake i svete ljude. Teško je odrediti centar u ovolikom gradu.

Vožnja čamcem duž obale u smiraj dana jedan je od interesantnijih načina za razgledanje grada. Ako vas voda plaši, kapije grada možete proći u šarenim, otvorenim kočijama. Žitelji Bombaja retko se kupaju u moru, iako je temperatura vode u proseku 26 Celzijusa. Malo je stanovnika grada koji znaju da plivaju. Kupaći kostimi koji su u ponudi vraćaju nas u tridesete godine prošlog veka. Sari nalazi svoje mesto na plaži, na ulici, čak i u moru i bazenu.

U ovom gradu stotine hiljada malih, ljupkih tricikala nestašno švrljaju uskim ulicama i trgovima, vozeći tajne zaljubljenih. Građani Bombaja najčešće se voze krcatim vozićem koji neodoljivo vraća sećanja na tridesete godine prošlog veka. Voze levom stranom. Veliki crveni gradski autobusi koriste prirodni klima-uređaj, a to su prozori bez stakala. U mesecima monsuna to i nije problem, jer velike kišne kapi vertikalno stižu na ulice Bombaja. Posle prosečno 30-minutnog pljuska, grad se pretvara u jedan veliki bazen, koji najmlađim žiteljima otvara vrata mašte, igre i bezbrižnosti.

Posle nekoliko dana vaš sluh se navikne na huk grada i melodije glasova. Neće vas iznenađivati oštre kombinacije boja u odeći prolaznika koji u zbijenim redovima hodaju ulicama. Navići ćete se na stare drvene natpise prodavnica, na brujanje sirena dok sedite na nekoj od retkih klupa u nekom od parkova. Bučne dnevne trgove i ćoškove u tišini noći nećete prepoznati, jer će vas vozač rikše verovatno vraćati različitim putevima u vaš hotel, ali vremenom ćete upoznati svoju četvrt.

Nemoguće je reći koja je svečanost u višereligiskoj zemlji koja ima milijardu i 200 miliona stanovnika najveća. Najzastupljenija je hindu religija, ali ima hrišćana, muslimana i nešto manje Jevreja. Svi su jednako pobožni, i to je verovatno jedino mesto u kome je sve sveto. Jedna od interesantnijih verskih svečanosti u Indiji posvećena je Ganeši (Ganesha) - bogu sa slonovskom glavom. Svečanost se održava početkom septembra, a vrhunac je ritual potapanja statue boga Ganeše u more. Hodočasnici igraju i pevaju, a u smiraj dana potapaju slike boga u Arapsko more, dok valovi odnose stotine cvetova na pučinu. U Bombaju se nalazi i čaroban svet filmske umetnosti. Bolivud, a ne Holivud je najveći filmski centar na svetu; bolivudska godišnja produkcija filmova veća je od produkcije u njegovom američkom pandanu. Filmovi koji se tu snimaju puni su ljubavi, igre, pesme, ljubomore, tragedije.

Izvor: Krstarica
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 31625
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.60
mob
Nokia 6120
Ljupkost i gostoprimstvo Indije ostaju vam u nezaboravnom sećanju. Letovanje u Indiji nije isto kao letovanje na nekom drugom mestu. Što je više upoznajete, sve ćete više voleti ovu zemlju. Od snegom pokrivenih Himalaja na severu do zlatnih plaža na južnom poluostrvu, Indija cele godine pruža mogućnost da provedete nezaboravan godišnji odmor. Ako ste u mogućnosti da za kratko vreme budete na više mesta, otkrićete sve čari Indije. Ukoliko ste avanturista, vaš pravi turističko-avanturistički cilj trebalo bi da bude upravo Indija.

Za 40 dolara bez veće muke može se dobiti viza u indijskoj ambasadi. Do Delhija ili Bombaja najpovoljnije možete stići ako na vreme fiksirate datum odlaska i povratka, "Aeroflotom", preko Moskve, po ceni od 500 evra. Ako i krenete bez turističkog vodiča iz Srbije, na Međunarodnom aerodromu u Bombaju postoje šalteri za informacije, u kojima za dvadesetak dolara možete uzeti vodiča koji će vam s puno strpljenja pokazati grad. U Bombaju možete naći smeštaj svih kategorija koji vam pruža mogućnost za udobno prenoćište. Noćenje i doručak možete naći po ceni od četrdesetak dolara do nekoliko stotina dolara u ekskluzivnim hotelima. Sve to možete unapred rezervisati i dogovoriti preko interneta.

Ni dobrim govornicima engleskog neće biti lako da razumeju indijski engleski i pored toga što ga svi govore. Najbolje godišnje doba za posetu Indiji je zima, od oktobra do aprila. Preporučuje se nošenje pamučne garderobe i jednostavne odeće, a sve to se za malo para može kupiti kod uličnih trgovaca. U malim dućanima iz kojih dopire raskoš boja i mešavina mirisa štapića, koje izvoze u ceo svet, i tamjana, možete kupiti po simboličnim cenama sari, papuče od kamilje kože, sloniće od lakiranog drveta, mesingane figurice.

Vašu sklonost ka Orijentu izazvaće ulični tatoo majstori, koji uz malu naknadu nude raskoš simbola i crteže hindu bogova koji će, uz malo sreće, na vašoj koži zadržati prirodnu boju kane nekoliko dana. Indija je poznata po juvelirskim radnjama u kojima možete kupiti drago i poludrago kamenje koje izvoze u skoro sve delove sveta. Česte su izložbe zanatstva, na kojima možete da posmatrate kako rade vešte ruke zanatlija.

Posetu zaslužuju i živopisne pijace, na kojima možete naći ručno rađene predmete iz cele Indije, nebrojene začine, žive piliće i sveže jaganjce. A tek sveža riba. Ajkulino meso svakako treba probati. Srdačno gostoprimstvo i ljubaznost stanovnika Indije pružaju vam mogućnost da otkrijete običaje ovog naroda a možda i magiju stare civilizacije. Dan svakako treba završiti u nekom od restorana, koje ćete na prvo oko teško naći, uz ukusna, ali ljuta i začinjena jela, egzotičnu muziku sitri i nežan ritam drama, instrumenta sličnog tradicionalnom bubnju.

Hrana im je, shodno načinu života, niskokalorična. Obožavaju ribu i gotovo da je obavezna na trpezi. Plodovi mora su takođe popularni. Jela su dosta ljuta i obavezno začinjena. Uglavnom kuvaju povrće a neretko ribu. Na tezgama tokom cele godine možete naći krastavce, paradajz, svežu nanu, bez koje je ovde nezamislivo pojesti i kolač, ananas, grožđe, banane. Jabuke su u Indiji najskuplje voće. Kada posle duge šetnje osetite prve znake umora, najbolje će vas okrepiti mleko kokosovog oraha i ukus njegovog ploda, koji vešti ulični prodavci u nekoliko pokreta otvore i posluže sa slamkom. Prija kao dah vetra s okeana. Indija je zemlja puna kontrasta s retkom mešavinom tradicionalnih vrednosti u 21. veku.

Izvor: Krstarica
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 9
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
Da li mi  neko može pomoći oko Indije, konkretno Mumbai - a ( Bombaja ), pocetkom juna bicu na poslovnom putu u Bombaju, treba mi kontakt osoba u Bombaju ( neko ko govori engleski, ko ce mi pomoći oko stana, i nekih drugih propratnih aktivnosti ), naravno sve ce toj osobi biti plaćeno.
Smile
Unaprijed zahvalan, Bilan
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
hmm zar ti to nije organizovano, s obzirom da navodis da se radi o tvom poslovnom putovanju?
Ukoliko nije, mada sumnjam u to, najbolje bi bilo da se obratis agenciji koja ti je organizovala put.
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 9
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0.1
ma jeste putovanje poslovno, al treba mi kontakt osoba, koj ce mi naci apartman, uzeti neke ponude, moze i student, ako ima bilo ko nekoga u Bombaju, ...... nek se javi
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 03. Avg 2025, 12:56:23
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.073 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.