Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
banner
Trenutno vreme je: 25. Nov 2020, 06:45:37
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Intervju sa Miletom Duporom  (Pročitano 5392 puta)
28. Feb 2004, 03:00:30
Svakodnevni prolaznik


Zodijak
Pol
Poruke 302
intervju je star nekih 30-ak godina....


START –rubrika neobičnosti
Mladen Pleše

Naši reporeteri posjetili su Milu Dupora, umirovljenika iz Korčule, koji je dosad izdao petnaestak knjiga. Njegova su djela vrlo tražena i popularna jer se u njima, kako tvrdi autor, razotkrivaju mnoge tajne i misterije.

DUPOR: EPPUR SI MUOVE!

Najveću popularnost korčulanski astrolog stekao je knjigama «Šta vas čeka 1973.» i «Zvijezde-ljubav-seks» koje su, zapravo, jedan golem horoskop. U njima svatko može pročitati kakav je ljubavnik, kakvi su mu seksualni kapaciteti i koji mu partner najviše odgovara. A koga to danas zanima?

U nas je pravi podvig kad netko doživi da mu se tiska desetak knjiga. Nema mnogo književnika, znanstvenika i publicista koji su u tome uspjeli. Stoga je izlazak petnaeste knjige Mile Dupora, umirovljenika iz Korčule, dočekan kao mala senzacija. Želeći našim čitateljima predstaviti neobičnog spisatelja, uputili smo se na Korčulu, gdje smo u mjesnome turističkom uredu upoznali vedrog i čilog sedamdesetogodišnjaka. Pomalo se i začudio kad je saznao za razloge naše posjete.

- Dok sam bio mlađi, želio sam postati popularan i slavan, ali sada mi to zaista nije potrebno. ne želim biti naš Daniken, neću se isticati. Bolje je biti tih osrednjak, zavučen u svoju sredinu, da te nitko ne vidi i ne čuje. Što bi mi koristilo da postanem poznat? Samo bih izgubio mir koji mi je neophodan za stvaranje.

Stoga smo se gotovo pobojali da ćemo se vratiti kući neobavljena posla, no, na sreću Mile Dupor vrlo je komunikativan i pričljiv čovek. Čim se povela riječ o njegovim knjigama, zaboravio je na sve, raspičao se tako zanimljivo da mu uopće nije bilo potrebno postavljati pitanja.

- Moj je opus prilično šarolik. Prvu sam knjigu izdao još 1939. godine, pod naslovom «Idu Slaveni..» Uvredio me Hitler trabunjanjem o nadmoći germanske rase, tako da sam napisao knjigu u kojoj sam obradio slavensko pitanje i u kojoj sam jasno prorekao da će Hitler izgubiti rat. Ta je knjiga ubrzo postala vrlo tražena, ali je nakako dospjela u ruke Talijanima koji me, zbog nje, zamalo nisu strijeljali. Na sreću nekako sam se izvukao, ali nakon toga dugo nisam pisao. Nije to bilo od straha, nego zbog toga što sam bio vrlo zauzet poslom. Tek kad sam umirovljen, mogao sam se sasvim posvetiti pisanju.

Zanimljiv je životni put Mile Dupora, izravnog potomka nekog hugenota, kako kaže.. Rođen je 1905. godine u Lici, završio je osmogodišnju školu, a nakon toga, kao i većina Ličana, otišao u finance. Budući da je bio nemirne prirode, promijenio je više od dvadesetak mjesta, dok se nije obreo na Korčuli. Tu se oženio i napokon primirio.
Oduvijek je, kaže, bo sklon razmišljanju i proučavanju prirode. Dobivši solidnu naobrazbu, osobito se bavio helenizmom. Tako je već zarana razmišljao o tome je li, prije naše postajala još neka visoko razvijena civilizacija? To ga je dugo progonilo, pa nije bilo druge nego prihvatiti se pera i odgovoriti na to vječno neodgovoreno pitanje.

- Da kojim slučajem Platon nije pisao o Atlantidi, ja bih je jednostavno morao izmisliti. Kako bih inače mogao odgovoriti na sva ona pitanja koja postavlja Daniken. Atlantida je postojala, i tu za mene nema dileme!To sam lepo objasnio u knjizi «Atlantida vapi za priznanjem». Lako je kazati da je Daniken lopov, varalica, hohštapler i što sve ne, ali na njegova pitanja ipak valja odgovoriti. A u dvadesetak tisuća knjiga, u kojima je pisano o Atlantidi, pravoga odgovora nema. Tek sam ga ja pronašao. Možda će vas začuditi kako to da znanstvenici nisu dali odgovore na njegova pitanja. Njima je , znate, svejedno; glavno da imaju diplomu koju mogu objesiti na zid. Znaju vam oni sve o kopitarima, na primjer, ali o Atlanditi nemaju pojma. O tome se, naime na fakultetima ne uči, pa nitko ništa i ne zna.

Očito da su glavni poticaj za Duporovo pisanje bile knjige Ericha von Danikena koje su stekle veliku popularnost u svijetu.

- I da znate da jesu! Razljutilo me to što se Daniken drsko rastrubio svijetom. Kažem, postavlja on pametna pitanja, ali nema pojma ni o čemu. Zbog toga sam morao napisati nekoliko knjiga da bih mu odgovorio. Mogao je on zbuniti neznalice, mene ne! Ponekad se i sam čudim kako je na lijepak mogao uhvatiti i učene ljude. Naprosto ne mogu povjerovati da ima koji smatraju da su nekoč na Zemlju došla bića iz svemira koja su nam ostavila razne strojeve i izume. Ta idite, molim vas. Pa nisu, valjda bili ludi. Ne idu Amerikanci i Sovjeti u Svemir da bi nekome nešto poklonili. Ma kakvi! Sve što imamo na Zemlji, delo je naših ruku, i to sam zorno objasnio u svojim knjigama.

GRCI: SJAJNI PLAGIJATORI

Njigov nemiran i istraživački duh nije nikada mirovao. Bilo je dovoljno, na primjer da pogleda fotografiju sa sfingom pa da odmah prione na posao.

- Imam solidnu klasičnu naobrazbu, dosta sam proučavao grčke filozofe, i odmah sam zapazio da nijeda od njih nije odgovorio odakle sfinga i zašto je upravo onakva kakva jest. I laiku je na prvi ogled jasno da ona ne može biti djelo divljaka. Vidite, Grci su bili sjajni plagijatori i ništa više. Onjušili su da u Egiptu nešto ima i svaki čas jurili su tamoupijajući sve što su čuli. Poslije su umovali i pisali knjige kao da su oni sve izmislili, a kad tamo, sve su to već prije znali stari Egipćani. Herodot na primjer, o sfingi nije napisao ni riječi. Zašto? Zato jer je osetio da je to bauk i ostavi se ćorava posla. A što je posrijedi? Sfinga je sastavljena od dijelova bika, orla, lava i čovjeka. To su , ujedno i četiri znaka zodijaka, a istodobno imaju i četiri bitna elementa Einsteinove teorije: materiju, vrijeme, energiju i prostor. Znači da su za tu teoriju znali i stari Egipćani. Oni su prirodu sagledavali panteistički, bez bogova i mitova kojima smo mi danas opterećeni. No, kao i sve civilizacije koje su dozrele, i njihova je morala umrijeti. Oni su to, dakako osjetili, pa su željeli ostaviti iza sebe nešto trajno i neuništivo. Strojevi od željeza lako zarđaju i propadnu, pa su se dosjetili da naprave sfingu, od golema kamenja. No, to nije ništa neobično ni novo. Čitao sam da ljudi u Japanu i Americi zakopavaju duboko u zemlju sve pronalske i tako ih ostavljaju drugim civilizacijama kad naša propadne.

U najvećem dijelu knjiga koje je dosad objavio obrađuje – astrologiju! I dok razgovarate s tim vrlo rječitim i zahvalnim sugovornikom, lako ćete zamijetiti da je astrologija, zapravo, njegova jedina prava ljubav. Kadar je satima pričati o njoj tako uvjerljivo i sugestivno da čovjek gotovo povjeruje u ono što Dupor govori.

- Astrologija se nalazi na pragu svake iskonske kulture. To je grandiozan sistem u koji je, doduše, taško podrijeti, ali valja pokušati. Jer, unutra se nalazi ono zrno istine uz pomoć kojega je moguće odgovoriti na sva pitanja. Baviti se proučavanjem predhistorije a da ne poznajete astrologiju, sasvim je naivno. Na žalost, danas je astrologija u rukama mističara i okulista koji žele stvoriti novu religiju. Ima doduše, u svijetu stotine tisuća astrologa s visokim obrazovanje, ali što im to vrijedi kad nikada neće doći do onoga zrnca istine.

A kad šjor Dupora zapitate je li on došao do biti problema, je li pronašao ono zrno istine, samozadovoljno će se nasmiješiti, lice će mu se ozariti, tiho će uzdahnuti, slegnuti ramenima i, kao krivac, priznati:
- Jesam! I u svakoj svojoj knjizi otkivam po dio istine. Pročitajte samo knjige»Filozofija četiri elementa», «Ne vjerujte, provjerite» ili «Spiralni putevi Gospodnji», pa će vam mnogo toga biti jasno. Da vam sada počinjem to objašnjavati, nema nikakva smisla; ništa ne biste mogli razumjeti.

KNJIGE IZ CRNOG FONDA

Sve dosad izašle knjige Mile Dupor je sam izdao. On je pisac, urednik, korektor, grafički urednik...

- Pa ne mogu ja te knjige ponuditi nekom državnom poduzeću. Oni će odmah tražiti da pronađem dva recenzenta. A gdje ću ih naći? Tko će od njih razumjeti ono što pišem? Zbog toga knjige izdjem sam, pa barem nemam nepotrebnih problema. Otkad sam u mirovini znatno je lakše jer radim honorarno, pa se stvori neki crni fond, nešto se posudi, pa se izda knjiga. Ali mnogo dajem prodavačima, gotovo pedeset posto od cijene. No, meni nije stalo do zarade, glavno je da se pokriju troškovi.

Najveće zanimanje javnosti pobudile su knjige «Što vas čeka 1973» i «Zvijezde-ljubav-seks». One su bile sjajno primljene kod Duporovih čitatelja. A kako i ne bi kad su obje zapravo golemi horoskopi. U njima se može pronaći sve: od predviđanja događaja do toga da svaki čovjek odmah pronađe koji mu znak najbolje odgovara. Problemi ljubavi i seksa tu su sasvim razgolićeni i objašnjeni.No, kad spominje te dvije knjige, Dupor ne zaboravlja napomenuti da ih je objavio samo zato da bi zaradio novac za ozbiljnije radove.

- Napisao sam ih popularno i za puk. Tako sam želeo privući ljude da čitaju moje knjige. A da sam ipak radio vrlo ozbiljno, najbolje govori podatak da sam u knjizi «Šta vas čeka 1973» predvidio, na primjer, pad dolara kao o tome nitko nije mogao ni sanjati, a našlutio sam i katastrofu broda «Berge Istra» i nemire na Cipru. Moram priznati da sam bio i sam time iznenađen.

Istini za volju valja reći da ta knjižica ima 40-tak stranica i da nije tko zna kakva uspjeh kad se od tolikh stvari pogode samo dvije ili tri. Neće rado spomenuti ni to kako je predvideo da će se situacija u Belfastu smiriti, da će umrijeti vođa talijanske opozicije... Stoga smo ga upitali nije li on ipak slučajno pogodio ono s dolarom i «Berge Istrom».

- Eto zbog takvih pitanja ne želim praviti horskope. Čovjek ne pogodi sve, i odmah se svi uhvate za ono gdje je pogrešio. Da bih nešto pogodio, moram znati sve elemente, mnoštvo padataka i masu detelja. u mojem bi štabu moralo raditi najmanje desetak ljudi, i tek bih onda mogao pogađati s više sigurnosti. Ljudi su nezahvalni pa moram dobro paziti što govorim. Jednom sam se našalio pa sam rekao nekoj znanici da će sutra biti potres. I ta je jadnica sa svojom obitelji provela cijelu noć na nekom polju. Zato je bolje da šutim. Čovjek s tim stvarima mora biti vrlo oprezan i paziti da ne pretjera. Osim toga, neke stvari ne mogu kazati, mogu pogriješiti pa što bi mi onda ljudi rekli. Svi od mene traže čuda, a astrologija je kao i sve ostale nauke, kao medicina i ekonomija, na primjer, nešto se pogodi, a nešto ne!

SLUČAJU NOGOM U STRAŽNJICU

- Znači, ipak da se, stvari mogu samo slučajno pogoditi?
- Meni je najveći cilj dati slučaju nogom u stražnjicu iz nauke. Kakav slučaj? Njega nema. Sve je zakonitost. Zar mislite da sam ja slučajno predvidio potres u Makarskoj. Nisam, imao sa prilično podataka pa sam mogao sa sigurnošću pretpostaviti da će biti potres. Doduše, napisao sam da će potres biti na Braču, a i pogriješio sam za šest dana. No, nećemo o tome jer to je vrlo skliska materija. Ima astrologa koji prekardaše pa završe u zatvoru. Stoga radije popričajmo o knjizi «Zvijezde-ljubav-seks». Nju sam napisao zato jer sam znao da je seks u modi, da ljudi vole čitati o njemu, i tako sam ih želio privući da pročitaju nešto o astrologiji. I tu sam tačno napisao: koji se znakovi najbolje slažu, kakav je netko ljubavnik, i stotine drugih stvari. To uopće nije teško napisati. no, mene zanima i druge stvari. Zašto Saturn u Vagi, kad je u šestom polju obavezno donosi kamen u bubregu. To mene zanima. Na ta i slična pitanja odgovorit ću u knjizi «Astromedicina» koja će uskoro izaći. Mene zanima samo bit. Je li postojala Atlantida. Jeste! Onda više nemam tu što raditi, idemo dalje proučavati druge probleme.

Šjor Dupor nikada ne čita horoskope u novinama. Kaže da je to neozbiljna rabota koja ga uopće ne zanima. Ljuti se pomalo i na vlade nekih zemalja i Ujedinjene narode kojima je, još prije nekoliko godina, poslao nacrt novoga kalendara koji je napravio i koji bi, tvrdi Dupor, umnogome izmijenio dosadašnji glup i nepraktičan kalendar.

- Navikao sam se na nerazumevanje. Ljudi su tromi, nerado se mijenjaju i teško prihvaćaju nove stvari. Siguran sam da će tek nakon moje smrti ljudi cijeniti ono što sam im ostavio. No, meni je to draže, barem će me za života ostaviti na miru. Znate, uvjeren sam da imam pravo. Da nemam, zar bi toliko radio. No, ja se za to neću boriti. Baš me briga ako svi ljudi kažu da pišem gluposti. Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Ako me, pak, odvedu pred giljotinu, neću se uzbuditi; tiho ću reći :»Eppur si muove», ali sebi u rukav. Da nitko ne čuje.
IP sačuvana
social share
There is nothing “paranormal” in the Universe, except our limited understanding of Nature.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice


Zodijak
Pol
Poruke 626
Btw, covek je predvideo tacno vreme svoje smrti. Zeleo je da gleda zalazak sunca u tom trenu i tako je i bilo. Stavio je hoklicu ispred kuce u smiraj izvesnog dana, pogledao zalazak sunca...i umro. :shock:
IP sačuvana
social share
high tech low life
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Kako? [?!?!]
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu


FIAT LVX

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1315
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.6
mob
Ericsson T-68
Smatra se da je duporova smrt iscenirana.. t.j da je josh ziveo ili da je idalje ziv. Navodno je umro 1980 (valjda nisam siguran )
Imam ja jedno pitanje, neki kazu da je on bio malo netachan i da nije bash najlabilniji, sta vi mislite o tome ?
IP sačuvana
social share
Edit by SerbianFighter: Maksimalna dozvoljena velicina slika u potpisu je visina: 60pix, sirina: 468pix i velicina 20KB
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik


Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 256
OS
Nepoznat
Browser
NutchCVS 0.06-dev
E jeste bas, mislim, ne razumem se i nisam nesto posebno upucena, ali zasto bi neko iscenirao njegovu smrt ?!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu


FIAT LVX

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1315
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.6
mob
Ericsson T-68
E jeste bas, mislim, ne razumem se i nisam nesto posebno upucena, ali zasto bi neko iscenirao njegovu smrt ?!

Pa kazu da je on sam to uradio. Zasto covek radi bilo sta u zivotu.. sta znam njegova stvar...
jel ima neko nesto detaljnije ..
IP sačuvana
social share
Edit by SerbianFighter: Maksimalna dozvoljena velicina slika u potpisu je visina: 60pix, sirina: 468pix i velicina 20KB
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54
mnogi ljudi i zivotinje predosete trenutak svoje smrti , to nije tako neuobichajeno ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu


FIAT LVX

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1315
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.6
mob
Ericsson T-68
mnogi ljudi i zivotinje predosete trenutak svoje smrti , to nije tako neuobichajeno ...

otkud znash ti si predosetio ?  Otkud znash da zivotinje preosete .. mad aza njih me nebi cudilo.. ljudi ubijaju svoje instinkte i inspiraciju potenrcirajuci na 'razum" i memoriju
IP sačuvana
social share
Edit by SerbianFighter: Maksimalna dozvoljena velicina slika u potpisu je visina: 60pix, sirina: 468pix i velicina 20KB
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 25. Nov 2020, 06:45:37
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Advokat Draganić :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.063 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.