Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
banner
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 3 4 ... 492
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Svakodnevne domace politicke vesti - rad vlade i politickih stranaka  (Pročitano 189320 puta)
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple iPhone SE 2020
Vladiki Jovanu nije dozvoljeno da čita Jevanđelje na starogrčkom jeziku

Makedonci preispituju čak i Sveto pismo!


BEOGRAD/ BITOLJ - Uprava zatvora "Idrizovo" u Skoplju, gde je već dve nedelje utamničen arhiepiskop Ohridske arhiepiskopije Jovan, ne dozvoljava vladiki da čita Sveto pismo na starogrčkom jeziku, tvrdeći da podrobno treba ispitati šta u njemu piše - izjavio je za Glas javnosti vladika dremvicki i bitoljski Marko, član Svetog Sinoda Ohridske arhiepiskopije.

"Uspeli smo da se telefonom čujemo sa našim vladikom, jer, kao što je poznato, posete prvih mesec dana nisu dozvoljene. Za to vreme mogu da ga obiđu samo advokat i roditelji, i to jednom na pet minuta. Razgovor je bio strogo kontrolisan, vladika nas je hrabrio da istrajemo, rekao je da je dobro, ali da ima primedbe na zatvorske uslove. Dobio je neke knjige koje je tražio i koje smo mu poslali, ali ne i Jevanđelje na starogrčkom jeziku, koje treba da ispita posebna komisija", preneo je sledbenik prvojerarha autonomne Ohridske arhiepiskopije vladika Marko.

Episkop je ponovio da arhiepiskop Jovan ne želi pomilovanje predsednika Makedonije, jer nije kriv. "Mi ne molimo za milost, već samo tražimo da se ova nepravda ispravi što pre", kaže vladika Marko. On je rekao da članovi Svetog Sinoda Ohridske arhiepiskopije za sada nemaju problema sa makedonskim vlastima, ali da je njemu stigao sudski poziv, mada još ne zna o čemu se radi.

Hitno oslobađanje vladike Jovana i juče su tražile mnoge domaće i međunarodne institucije i pojedinci. Kako je naveo Kurir, za slučaj vladike Jovana zainteresovao se visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, čija je intervencija bila glavni razlog da makedonsko Ministarstvo pravde zatraži podatke o sudskom procesu. Predsednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih na Kosmetu Simo Spasić naveo je da se vladika nalazi u tamnici u kojoj su se nalazili albanski teroristi "ANA", koji su činili zločine nad Makedoncima i Srbima. "Makedonska vlast je oslobodila albanske zločince, a na njihovo mesto zarobila vladiku Jovana", rekao je Spasić.

Portparol DSS-a Andreja Mladenović rekao je da ova stranka ima pravo da kaže da hapšenje i osuđivanje velikodostojnika SPC nije dobro i da može da poremeti izuzetno kvalitetne i dobre međususedske odnose i nivo političke stabilnosti u samom regionu. "Neprimereno je da se zbog verskih poslova neko nađe u zatvoru u 21. veku", izjavio je Mladenović.

Glas javnosti \P. Pašić
IP sačuvana
social share
“Yours is the cloth, mine is the hand that sews time
His is the force that lies within
Ours is the fire, all the warmth we can find
He is a feather in the wind, oh”
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple iPhone SE 2020
    
"Složna delegacija" SCG ide u SAD

BEOGRAD - Predsednik SCG Svetozar Marović nije zahtevao, pa ni zakazao sastanak sa državnim vrhom Crne Gore i Srbije oko određivanja delegacije koja će učestvovati na 60. generalnoj skupštini UN i ujedno biti u poseti SAD-u, saopšteno je juče iz Marovićevog kabineta

Podgoričke Vijesti objavile su da je u vrhu naše vlasti nastao spor pošto će u pomenutoj delegaciji SCG biti predsednik Srbije Boris Tadić, ali ne i Crne Gore Filip Vujanović, iako je dogovor bio da sa Marovićem idu samo šefovi diplomatije SCG i Crne Gore Vuk Drašković i Miodrag Vlahović. To je i bio povod, tvrdi list, da Marović zatraži hitan sastanak državnog vrha.

Da delegacija državne zajednice za učešće na zasedanju Generalne skupštine UN od 12. do 17. septembra, još nije određena, tvrdi kabinet predsednika SCG, a odluku o tome doneće Savet ministara u redovnoj proceduri i uz konsultacije sa Crnom Gorom i Srbijom. Pisanje podgoričkog lista iz Marovićevog kabineta demantuju i time što "kabinet predsednika SCG svakodnevno dobro sarađuje sa kabinetima predsednika država članica, kao i sa kabinetima drugih institucija SCG na poslovima koji imaju značaj za institucije državne zajednice i država članica". Isti list preneo je i da se priprema poseta srpskog i crnogorskog predsednika SAD-u u novembru, kada bi trebalo da sa međunarodnim finansijskim institucijama potpišu ugovor o kreditu za izgradnju jednog od najvećih infrastrukturnih projekata na Balkanu, ne precizirajući o kom projektu je reč.

U kabinetu Borisa Tadića rečeno nam je da će predsednik Srbije biti u delegaciji SCG koja će ići na zasedanje Generalne skupštine UN u septembru, kao i da se za sada više od toga ne zna.

Glas javnosti \ J. J
IP sačuvana
social share
“Yours is the cloth, mine is the hand that sews time
His is the force that lies within
Ours is the fire, all the warmth we can find
He is a feather in the wind, oh”
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple iPhone SE 2020
Iguman David Ninov, sledbenik uhapšenog vladike, priča za Glas

EU vraća Jovanu bradu i mantiju

Najiskrenije, makedonski narod je duboko dobar i pobožan, ali nedostaje verska edukacija koju mu nisu pružili komunizam i raskolnici. Političari koriste Crkvu da bi u javnosti prikrili njihove skandale. To će se brzo promeniti, jer živimo u dinamičnom vremenu

Vladika Jovan već je dve nedelje u zatvoru "Idrizovo", a makedonske vlasti ostaju neme na sve apele iz Srbije da se on pod hitno oslobodi i tako ispravi nepravda naneta Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom narodu. Za to vreme makedonski mediji izveštavaju o neviđenim pritiscima severnog suseda i ubeđuju svoj narod da je za vladiku Jovana zatvor blaga kazna. Njegovi sledbenici, pak, ne odustaju od namere da nastave putem kojim je vladika krenuo. O razlozima zbog kojih je vladika u zatvoru, o daljim planovima Ohridske arhiepiskopije, o tretmanu koji vladika Jovan ima u zatvoru, kao i odnosu makedonskog naroda prema ovom problemu, za Glas govori iguman David Ninov, jedan od sledbenika vladike Jovana.

Šta je sve prethodilo odlasku u zatvor vladike Jovana i koji su razlozi zbog kojih je osuđen na dve i po godine zatvora?
Svim ovim događajima prethodio je raskol koji, prema pravoslavnoj nauci, znači prebivati van spasonosnih granica Crkve. Opšte poznata činjenica je da su otac i majka raskolničkih episkopa samozvane makedonske pravoslavne crkve - komunističke vlasti nekadašnje Jugoslavije. Arhiepiskop Jovan je iscelio taj raskol stupivši u kanonsko jedinstvo sa Pećkom patrijaršijom i sa ostalim pravoslavnim crkvama. To je jedini razlog zbog koga je i osuđen, jer taj njegov postupak ne ulazi u koncept makedonske totalitarističko-neokomunističke matrice kao njihov stil života.

Imate li podršku srpskih vlasti i koje su to institucije koje su Vam do sada pružile podršku?
Mi nismo političari, nije nam najneophodnija i ne tražimo političku pomoć. Najvažnije je to što imamo podršku Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla i Sinoda SPC, kao i podršku svih ostalih pravoslavnih crkava. Svetovne institucije koje vidljivo pružaju pomoć su institucije koje se bave pitanjima verske slobode i poštovanjem osnovnih ljudskih prava.
   
   

Kakvi su Vam dalji planovi, imajući u vidu da je vladika već najavio žalbu Međunarodnom sudu?
Na temeljima stradanja arhiepiskopa Jovana za pravoslavnu veru gradiće se crkva u Makedoniji. U tom kontekstu, znači, u budućnosti nas očekuju građevinski poslovi, jer Crkva gradi, a ne ruši. Svakako, za razliku od makedonskog sudstva, koristićemo i sve legalne, pravne norme da arhiepiskop Jovan što pre izađe iz zatvora. Sada treba da se izjasni Vrhovni sud, a ukoliko njegovo izjašnjenje bude negativno, sledeća instanca je sud u Strazburu.

Kakav tretman vladika Jovan ima u zatvoru?
Ovo je najbolnije pitanje. Prvo, skinuli su mu mantiju, vlasti su namestile da ga tako fotografišu i da zatim svakodnevno objavljuju te fotografije. Njegova mantija je njegova koža, znači odrali su mu kožu. U početku mu nisu dopustili ni Sveto pismo da ponese sa sobom. Kad je dobio Sveto pismo, koje je napisano na grčkom (arhiepiskop Jovan ga čita u originalu), oduzeli su ga sa objašnjenjem da ga prvo treba proveriti. Zatim, nisu mu dozvolili da primi paket sa hranom... Ovakvim događajima kao da nema kraja.

Kako komentarišete raspoloženje naroda u Makedoniji, s obzirom na to da su prilično ogorčeni pozivima srpskih vlasti da se vladika pod hitno oslobodi?
Takav utisak stvaraju neki od medija i raskolnički episkopi. Prema rečima jednog objektivnijeg novinara, svi ti političari, partijski lideri, novinari, pa i raskolnički episkopi ne rade ništa drugo nego što svojim rečima i delima istinski raspiruju nacionalnu i versku mržnju. Ono što se zasniva na lažima nema budućnosti, a nijedno dobro delo ne može biti bez napora. Najiskrenije, makedonski narod je duboko dobar i pobožan, ali nedostaje verska edukacija koju mu nisu pružili komunizam i raskolnici. Političari koriste Crkvu da bi u javnosti prikrili njihove skandale. To će se brzo promeniti, jer živimo u dinamičnom vremenu.

Šta će se dogoditi ako vladika ne bude uskoro oslobođen, budući da mu je zabranjena služba i pristup svim pravoslavnim hramovima na području Makedonije, a u makedonskim medijima može se čuti i da će biti proteran iz države?
Iskreno verujem da će arhiepiskop Jovan brzo izaći iz zatvora. Naša zemlja ima aspiracije za ulazak u Evropsku uniju, a ona ne toleriše ovakvu versku diskriminaciju kakvu sada sprovodi makedonska vlast nad Ohridskom arhiepiskopijom. Arhiepiskop Jovan nije sam. On je poglavar žive Crkve koju ni vrata pakla neće nadvladati. Otuda je logično i da nema šanse o proterivanju. Neki od makedonskih intelektualaca javno govore o tome da Ohridska arhiepiskopija mora biti registrovana i institucionalizovana u Makedoniji.

Da li je pozadina ovog problema zapravo verski ili politički problem?
Problem raskola je čisto crkveni, verski. Raskolnička makedonska crkva je na pučistički način samoproglasila autokefaliju koja nije priznata ni od jedne druge crkve. Kad nijedna druga Crkva u svetu ne priznaje raskolnike, kako onda da problem bude politički! Sasvim druga stvar je što politika želi da preko crkve ostvari neke svoje ciljeve. Ali kao što piše preosvećeni episkop dr Atanasije Jevtić, nije toliko važno šta je Bog učinio za nas u prošlosti, već šta će napraviti u budućnosti. Budućnost je na našoj strani, jer je i istorija pravoslavne crkve u njenoj budućnosti.
   
      

Sinod pisao Crvenkovskom

BEOGRAD/ BITOLJ - Sveti Sinod autonomne Ohridske arhiepiskopije još jednom je zatražio od predsednika Makedonije Branka Crvenkovskog da se angažuje, ispravi nepravdu i hitno oslobodi arhiepiskopa ohridskog Jovana - rekao je za naš list član Sinoda vladika dremvicki i bitoljski Marko. U pismu predsedniku Crvenkovskom, koje je potpisao zamenik arhiepiskopa Jovana vladika pološko-kumanovski Joakim, Ohridska arhiepiskopija demantovala je i njegovu izjavu da Arhiepiskopija "hoće da uspostavi nekakvu crkvenu organizaciju koja nema zadatak da štiti i ispunjava religiozna osećanja Srba u Makedoniji, već ima zadatak da negira Makedonsku pravoslavnu crkvu". "Izjava da Ohridska arhiepiskopija ima zadatak da negira MPC aludira na činjenicu da i ostale kanonske Crkve u svetu imaju zadatak da negiraju MPC" navela je Ohridska arhiepiskopija, koja je zamolila predsednika Crvenkovskog da "ne narušava imidž sopstvene države i naroda sa nepromišljenim izjavama".
P. P.
   
      

Kaznite Jovana slobodom

Novinarka makedonskog Dnevnika kaže u komentaru da je slučaj vladike Jovana samo potvrdio ono što svi znaju - da je patrijarh Pavle doživotni i počasni ministar u srpskoj vladi. Srpska crkva, piše ona, još od vremena Miloševića ima svoj resor u vladi.
- I pored toga, vlasti u Makedoniji nikada nisu prestale da povlače pogrešne poteze. Nisu osudili vladiku Jovana što je opljačkao velešku eparhiju, ali su ga zato osudili sada za širenje verske i nacionalne mržnje. Da li znate kakav je to kompliment za vladiku Jovana? To je isto kao da osudite vozača raskantanog "fiće" jer je vozio 300 na sat. Da bi jedan duhovni janičar uopšte mogao da širi versku mržnju, najpre mora da ima publiku koja će da ga sluša. A videli smo koliko vernika on ima kada je stigao u zatvor. To je Monti Pajton-crkva - kaže u svom komentaru novinarka Dnevnika. Ona dodaje da za Jovana zatvor nije kazna. Za njega je to nagrada, koja mu je pomogla da izgradi mit velikomučenika. Za njega je najveća kazna da bude na slobodi , zato što se tamo suočava sa istinom da nema ni crkvu, ni vernike. Zato ga treba pustiti na slobodu, da između ostalog, vidi da je njegova srpska misija vredna isto koliko i jedan čarter let MAT-a, navodi u komentaru.
         

Vraniškovski je klon

Makedonski vladika Kiril pričao je za medije da je Jovan Vraniškovski klon koga nameće Srpska pravoslavna crkva i srpske vlasti, a mediji mu daju preveliko značenje.
- Ne mogu da shvatim zašto mu se ostavlja toliki prostor kada je, zbog svojih lopovluka, vladika Jovan raščinjen od "sinoda makedonske pravoslavne crkve" i od tada na njega treba da gledamo kao na običnog građanina - naglasio je vladika Kiril. On je tražio od Srpske crkve i srpskih vlasti da prestanu sa "neviđenim terorom i agresijom na makedonsku pravoslavnu crkvu".
- Neke zalutale ovce lažu sebe, a lažu i druge. Ako nastave sa ovakvim razumom i ako se vode idejama nekoliko arhijereja, posebno idejama bačkog vladike Irineja Bulovića i crnogorskog mitropolita Amfilohija, poručujem im da neće daleko da stignu - rekao je vladika Kiril.
      
   
Glas javnosti \ Marija Blaževski, Olivera Slavković
IP sačuvana
social share
“Yours is the cloth, mine is the hand that sews time
His is the force that lies within
Ours is the fire, all the warmth we can find
He is a feather in the wind, oh”
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost


Paprikas :>

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 2585
Zastava Beograd
Makedonski premijer Vlado Bučkovski izjavio je da raste interesovanje predstavnika međunarodne zajednice za egzarha Ohridske arhiepiskopije vladiku Jovana koga je sud u Bitolju osudio na dve i po godine zatvora zbog navodnog širenja nacionalne i verske mržnje.

„Teško je strancima objasniti da su sudske vlasti donele pravičnu odluku“, rekao je Bučkovski, prenosi TV A-1.

Sektor OEBS zadužen za monitoring demokratskih institucija i ljudskih prava (ODIHR) zatražio je od Makedonije da preispita zakone kojima se sankcionišu religijska pitanja. U izveštaju OEBS, koji je dostavljen makedonskoj Vladi prošle sedmice, kritikuje se odluka o zatvaranju vladike Jovana.

Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić zatražiće od Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da osudi hapšenje egzarha SPC Jovana.

- Nikolić će, kao poslanik u delegaciji SCG, podneti tom parlamentu na usvajanje predlog u kojem se osuđuju makedonske vlasti zbog progona, osude i zatvaranja episkopa Jovana - kazao je generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić.

Lider PSS Bogoljub Karić uputio je predsedniku Evropske komisije Žoze Manuel Barosu pismo sa molbom da se svojim političkim uticajem angažuje za oslobađanje vladike Jovana.

- Mitropolit Jovan je danas jedini sveštenik u Evropi koji je politički zatvorenik na sramotu svih nas. Dok je mitropolit Jovan u zatvoru, savest Evrope nije na slobodi - stoji između ostalog u Karićevom pismu.

E. B.

--------------------------------------------------------------------------------
blic
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple iPhone SE 2020
Ustav koče "nevidljivi"
 

- UVEK insistiram na zakonu, a prema onom koji su usvojile i skupštine Srbije i Crne Gore, niko nije ovlašćen da pre referenduma građana Crne Gore ozbiljno pregovara o promeni odnosa izvan modela državne zajednice - kaže u intervjuu "Novostima" Predrag Marković, predsednik Narodne skupštine Srbije i predsednik Odbora za ustavna pitanja.
Mnoge je iznenadio izjavom da u Beogradu niko nije ovlašćen, čak, ni da ozbiljno razmišlja o predlogu crnogorskih vlasti o savezu nezavisnih država, pa zato predlaže:
- Hitno održati referendum u Crnoj Gori, jer će njegov ishod jasno opredeliti i građane i vlasti i u Srbiji i u Crnoj Gori, a pri tom neće ostaviti loše posledice po proces ubrzanog približavanja Srbije evropskim integracijama, što je od presudne važnosti za njene građane.
Uoči otpočinjanja pregovora o asocijaciji i stabilizaciji i novi ustav Republike pominje se kao jedan od uslova. Koliko to što još nemamo najviši pravni akt može da nas zakoči na putu ka EU?
- Pregovori mogu nesmetano da otpočnu, ali uopšte ne mogu da se završe bez novog ustava.
Krajem marta poručili ste da je polovina teksta ustava usaglašena. Šta se, u međuvremenu, dogodilo s drugom polovinom?
- Da, obavestio sam javnost da je prva polovina teksta usaglašena, uz postojanje alternativa. Posle četvoromesečnog zastoja, verujem da će na isti način biti nastavljen rad krajem avgusta, jer sam za to dobio i javne potvrde onih kojima je bio potreban predah dok razmisle o nekih pitanjima važnim za nastavak rada na tekstu.
Često se može čuti da nedostaje politička volja da se donese najviši pravni akt. Izjavili ste da i vas izdaje strpljenje. Da li je trenutak da se saopšti - ko koči čitav proces?
- Ustav je kruna odlučnosti jednog društva da uspostavi modernu državu. Dakle, javna politička volja i tajni interesi. Rekao sam 15. februara, tokom obeležavanja godišnjice Sretenjskog ustava, da i sam gubim strpljenje, jer su "nevidljivi" protivnici ustava "isti" kao i pre 170 godina. S jedne strane, sloj koji se obogatio u prethodnom sistemu (pod Turcima i tokom revolucionarnog vazalstva Srbije), a s druge strane, zapadnjački obrazovani sloj koji bi samo da "odloži" promene dok ne nadoknadi privilegije iz prethodnog sistema. Čak je i Vuk Karadžić smatrao da država treba da mu da jedan čitluk.
Koliko je realno da ustav bude spreman pre sledećih parlamentarnih izbora?
- Videćemo koliko su glavni politički akteri odgovorni. Za Srbiju bi to realno bio najbolji redosled koraka. Trenutno su sve stranke, pa i vanparlamentarne, na nekom od nivoa vlasti. Važno je da se u narednom periodu sve one nauče i odgovornosti, ograničenom ovlašćenjima, a građani razlici između obećanog i ostvarenog. Novi ustav bi omogućio i set boljih izbornih zakona na osnovu kojih bi se, bez nekontrolisanih strasti i ugrožavanja stabilnosti zemlje, organizovali izbori na svim nivoima. Da li imamo mudrosti za ovu formulu koja je dobitnička i za građane i za vlasti i za opoziciju - videćemo.
Koji zakoni, neophodni za evroatlantske integracije, treba pod hitno da se usvoje u Skupštini Srbije?
- Da bi pregovori o asocijaciji i stabilizaciji otpočeli u oktobru, osim zakona koji će sada biti na dnevnom redu (zaštita konkurencije, ombudsman, itd.) neophodni su i zakoni o policiji, veterini, krivični zakon. Ali, nama nedostaje i čitav niz zakona, presudnih za unutrašnju stabilnost i državni identitet: zakon o poljoprivrednom zemljištu, imovini lokalne samouprave, vrhovnom revizoru, pa i zakon o odlikovanjima.
I novi, izmenjeni Poslovnik, predstavili ste kao pokušaj da se ubrza zakonodavna aktivnost Skupštine. Kakvi su prvi efekti: imaju li građani više koristi od toga što poslanici više ne moraju da sede u sali?
- Ne moraju da sede u sali, ali moraju više da rade ukoliko žele da njihova stranka utiče na kvalitet zakona. A, korist je dvostruka - realna i simbolička. Realno, samo u junu i julu Skupština je usvojila 39 zakona koji su već od 1. avgusta omogućili niže poreze, manje carine, veće plate u sudstvu... A, korist od zakona, po pravilu, nije odmah vidljiva i daje prve efekte tek po isteku prve godine primene. Evo jednog primera: Skupština je pravovoremeno, pre dva meseca, ratifikovala Sporazum o trgovini tekstilom između Srbije i EU. Na osnovu toga, već su ugovoreni poslovi naših tekstilaca koji će do kraja godine dostići izvoznu vrednost preko 250 miliona dolara. Posle izmena carinskih tarifa ubrzaće se procedura izdavanja uverenja o domaćem poreklu, što je sledeći problem u ovoj oblasti. To znači da će se za šest meseci obnoviti proizvodnja, za devet osigurati povećanje kapaciteta više od 30 odsto, a za godinu dana aktivirati radna mesta i povećati zarade u tekstilnoj industriji. Simbolički - poslanici već sada više poštuju građane, jer Narodna skupština počinje sednicu svakog radnog dana u deset časova i radi do završetka posla za taj dan.

Novosti \ D. STEVANOVIĆ
IP sačuvana
social share
“Yours is the cloth, mine is the hand that sews time
His is the force that lies within
Ours is the fire, all the warmth we can find
He is a feather in the wind, oh”
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple iPhone SE 2020
Vladimir Goati, naučni savetnik Instituta društvenih nauka za „Blic“

Vlada pada do kraja godine

Vlada Srbije će verovatno pasti do kraja godine, a vanredni parlamentarni izbori biće održani početkom 2006. godine, ocenio je juče za „Blic“ naučni savetnik Instituta društvenih nauka Vladimir Goati.

- Vlada visi o koncu. Ostanak Vlade je ozbiljno doveden u pitanje nakon priznanja jednog njenog člana da je umešan u ukidanje poternice za Markom Miloševićem - ocenio je Goati i dodao da Koštuničin kabinet od početka septembra ulazi u kritičan period.

- Osim odnosa vlasti prema familiji Milošević, druga kritična tačka za Vladu jeste privatizacija NIS i izglasavanje zakona o penzijama - rekao je Goati. On je naglasio da manjinske vlade, kao što je Koštuničina, nisu previše ugrožene od opozicije, već padaju na simbolično važnim pitanjima.

- Ukidanje poternice za Markom Miloševićem je takav slučaj. To će dovesti do usijanja u koaliciji - dodao je Goati. Govoreći o zahtevima G17 plus da se u vladajućoj koaliciji preispitaju okolnosti pod kojima je ukinuta ta poternica, Goati je ocenio da se ta stranka nalazi pred sudbinskom odlukom.

- Pred G17 je odlučujuća dilema - da li brzo ići na izbore sa većim šansama za prelazak cenzusa ili preći preko slučaja ukidanja poternice za Miloševićem i na izbore ići ni sa kakvim šansama - rekao je Goati koji više veruje u istrajnost G17 da se razreši ova afera čak po cenu pada Vlade.

- Ovo nije običan slučaj, već izuzetno važan, principjelan. Od toga kako se postavi G17, zavisiće njegova sudbina. Ta stranka je već platila visoku cenu ulaska u Vladu koju podržavaju socijalisti, tako da je insistiranje na rešenju ove afere poslednja prilika da povrati deo svojih birača. Jer, na tim simboličnim pitanjima se gube i dobijaju glasovi - rekao je Goati, koji nije isključio mogućnost da i SPO ne bude nepopustljiv prema tom slučaju. On je ocenio da će DSS „i zubima i noktima pokušati da se sačuva na vlasti“, a kao primer toj tvrdnji Goati je naveo da je ta stranka „demonstrirala izuzetnu spremnost da evoluira u principijelnim stavovima, poput saradnje s Hagom“.

- Ne verujem da će DSS postupiti drugačije, već će raznim ustupcima partnerima pokušati po svaku cenu da održi koaliciju na vlasti. Izbori koji čekaju DSS za tri ili šest meseci teško su razočaranje za vrh te stranke, tako da će biti maksimalno elastični kako bi što duže odložili te izbore - objasnio je Goati.

Uz ocenu da je prava misterija pravi odnos snaga u parlamentu, Goati je procenio da će Vlada pasti tako što će izgubiti podršku u parlamentu, a da će najveću ulogu odigrati poslanici preletači. On je najavio da će se tokom jeseni poremetiti taj odnos u Skupštini prelaskom poslanika iz stranaka vladajuće koalicije u stranke koje će nakon sledećih izbora zadržati parlamentarni status.

- To je potpuno razumljivo znajući kolika je žeđ poslanika za moći i ostankom na političkoj sceni, pa zato prelaze na brodove koji će ostati na površini - rekao je Goati i ocenio da su najpoželjinije destinacije za prelazak poslanika Karićev pokret i DS, a tek potom radikali. On je dodao da su u najgorem položaju da ostanu bez poslanika G17 plus, SPO i Nova Srbija, koji su trenutno ispod izbornog cenzusa. Govoreći o sudbini Vlade, Goati je upozorio na to da nikako ne bi trebalo zaboraviti ni ulogu SDP, ocenjujući tu stranku kao „remetilački faktor u vladajućoj koaliciji“.

Upitan da li će rešavanje ključnih državnih problema, takozvanih vrućih krompira za svaku buduću vlast - pregovori o budućem statusu Kosova, rešavanje odnosa sa Crnom Gorom, te nastavak saradnje s Haškim tribunalom uz izručenje Ratka Mladića - uticati na produženje veka trajanja Koštuničinog kabineta, Goati je rekao da ne veruje, jer ta velika državna pitanja ne mogu da dovedu do brodoloma.

- Oko Kosova već postoji dobar konsenzus. Sve stranke su za očuvanje državne zajednice, osim G17 koji je zbog DSS korektno zaboravio na to programsko opredeljenje. Saradnja s Hagom je pri kraju - zaključio je naučni savetnik Instituta za društvene nauke.

Blic \ N. Čaluković
IP sačuvana
social share
“Yours is the cloth, mine is the hand that sews time
His is the force that lies within
Ours is the fire, all the warmth we can find
He is a feather in the wind, oh”
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple iPhone SE 2020
Kad je Švejk pisao Hašeka

Inicijativa mladih za ljudska prava poklonila je akademicima SANU komplet knjiga, kao podsticaj za dalji razvoj te institucije. Akcija je pokrenuta nakon objavljivanja presretnutog telefonskog razgovora izmedu Radovana Karadžića i akademika Dobrice Ćosića:

Karadžić: „Ovaj Havel uništi Čeholsovačku.“

Ćosić: „Taj naš kolega poseduje, to je takva budaletina, pa mali je bre on.“

Karadžić: „Mali, mali čovečuljak. Jel vidite da ta srednjeevropska filozofija…“

Ćosić: „Ništa.“

Karadžić: „Ništa, nema tu sokova, nema tu fundamenta uopšte.“

Ćosić: „Slušaj, pa nije slučajno, oni imaju dva najizrazitija pisca…“

Karadžić: „Kundera.“

Ćosić: „Ne, ne, ne. Švejka i Kafku.“

Karadžić: „Da, da, da.“

Ćosić: „Jedan zajebava…“

Karadžić: „Jeste, jeste, a drugi se žali.“

Ćosić: „Okončava, okončava istoriju.“

Inicijativa mladih smatra da se iz transkripta razgovora vidi elementarno nepoznavanja češke i srednjeevropske kulture od strane najeminentnijih stručnjaka iz SANU i iz tog razloga želi da pomogne da akademici savladaju nephodnu literaturu. Aktivisti Inicijative mladih su na portirnici SANU za Dobricu Ćosića ostavili knjige: „Kraj Istorije“, „Nepodnošljiva lakoća postojanja“, „Proces“ i „Dobri vojnik Švejk“, kao i „Srpska strana rata“.

Blic
« Poslednja izmena: 16. Avg 2005, 01:31:11 od Anea »
IP sačuvana
social share
“Yours is the cloth, mine is the hand that sews time
His is the force that lies within
Ours is the fire, all the warmth we can find
He is a feather in the wind, oh”
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost


Paprikas :>

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 2585
Zastava Beograd
Bivši ministar pravde Vladan Batić tražio je od ministra odbrane Prvoslava Davinića da Vojska SCG njegovim poslovnim prijateljima isplati dugovanja preko reda, a za to je očekivao proviziju od 10 do 20 odsto od dugovanog iznosa - saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije i Crne Gore.


„Ministar Davinić bi svakako bio krivično odgovoran da je izašao u susret ličnim zahtevima Batića da se nekim njegovim poslovnim prijateljima, za koje je lično intervenisao, isplate potraživanja preko reda dospeća. S obzirom na to da se za takve usluge nezakonito iznuđivala provizija od 10 do 20 odsto od iznosa potraživanja, možda se žestina Batićevih napada (na Ministarstvo odbrane i Vojsku SCG) može objasniti odbijanjem da mu se izađe u susret, jer je u pitanju izgubljena dobit“, stoji između ostalog u saopštenju Ministarstva.

Batić u izjavi za naš list poziva Ministarstvo da kaže za koga je on kod Davinića tražio protekciju.

- Imena na sunce, pa će onda, ako je to istina, Batić u zatvor. Ako imaju nešto, neka izađu u javnost sa imenima. Voleo bih da to vidim. Ali onda ću ja njih da tužim i tražim naknadu štete. Videću koliko ću da im tražim - bila je prva reakcija lidera DHSS koji se u nekoliko navrata javno sukobljavao sa Davinićem. Batić traži da ministar odbrane sam izađe i iznese optužbe iz saopštenja.

- Neka se ne krije iza saopštenja. On mora da podnese ostavku, a zatim i krivično da odgovara. Neka tužilac ispita sve moje optužbe na račun njegovog gazdovanja Ministarstvom i Vojskom, kako je delio generalima i svojoj sekretarici stanove, šta je sa ubistvima vojnika... - odgovara Batić.

N. M. J.

--------------------------------------------------------------------------------
blic
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost


Paprikas :>

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 2585
Zastava Beograd
Doktor Bajec potvrdio da je medicinska sestra injekcijom umalo ubila Milana Veruovića
BEOGRAD - Direktor Urgentnog centra doktor Đorđe Bajec potvrdio je juče Kuriru da je "izvesna medicinska sestra" pogrešnom terapijom zaista umalo ubila ranjenog Milana Veruovića, nekoliko dana nakon ubistva premijera Đinđića 12. marta 2003. godine! Veruović je prethodno u izjavi za Kurir prvi put rekao da je na njega tom prilikom pokušan atentat i da je preživeo isključivo zahvaljujući stručnosti i brzini prisutnih lekara.

- To je bilo nekih pet dana posle ranjavanja. Relativno mlada medicinska sestra mi je u venu ubrizgala količinu antibiotika koja je smrtonosna kad se daje na taj način! Upao sam u anafilaktički šok i jedva su me spasli. Ostao sam živ samo zahvaljujući anesteziologu koji je bio blizu mene... - kaže Milan Veruović za Kurir, i objašnjava zašto je do sada, skoro dve i po godine, ćutao o tome.

- Do sada nisam pričao o tome, jer sam mislio da se radi o slučajnosti. Ali nakon svega što mi se desilo, a naročito posle razgovora sa prijateljem koji radi u BIA, znam da je to bio klasični pokušaj ubistva - kaže Veruović. Doktor Đorđe Bajec ističe, inače, da postoji kompletna dokumentacija o tom slučaju, ali da on ne može da ga kvalifikuje, niti da ocenjuje da li je sestra namerno ili slučajno pogrešila terapiju.

- Veruoviću, koji je u tom trenutku bio veoma težak bolesnik, direktno je u venu ubrizgan jedan izuzetno jak antibiotik koji se obavezno daje kroz infuziju, razblažen sa vodom, u trajanju od jednog do dva sata. On je od toga upao u šok i sigurno bi umro da nismo na vreme reagovali. Mi smo napravili internu istragu, otkrili da je ta osoba i ranije imala sličnih incidenata i otpustili je... - kaže Bajec. Prema njegovim rečima, svaka medicinska sestra, a ovde se radilo o mladoj, ali dovoljno iskusnoj osobi, tačno zna kako se određeni lek daje.

- Ne samo što svaka sestra to zna i što postoje precizna uputstva, već lekari u viziti daju detaljne instrukcije o terapiji. Uz sve to, to nije bio ni neobičan lek, niti neka neuobičajena terapija. Svakakve slučajnosti jesu moguće, ali... - kaže doktor Bajec, i još jednom ponavlja da nije na njemu da presuđuje da li je to bio pokušaj ubistva.

Inače, kako Kurir saznaje, medicinska sestra koja umalo nije ubila Veruovića saslušana je, neposredno posle incidenta, u srpskoj tajnoj policiji.
- Ta medicinska sestra je saslušana u BIA. Provereni su svi njeni kontakti i utvrđeno je da ona jeste imala neka poznanstva sa nekim sumnjivim likovima, ali nije bilo direktnih dokaza da je pokušala ubistvo. Ona je jedno vreme bila pod nadzorom, vođena je i na detektor laži, ali na kraju je čitav slučaj zaboravljen - kaže sagovornik Kurira iz BIA.

Prema njegovim rečima, pored medicinske sestre povodom slučaja "bolničkog atentata" saslušano je još nekoliko osoba, ali je već početkom aprila 2003. godine čitava istraga iz nepoznatih razloga stopirana. Sasvim interesantno, ali niko od zvaničnika bivše vlasti, pa ni bivši ministar policije Dušan Mihajlović, ni bivši ministar pravde Vladan Batić, nisu juče želeli da komentarišu ovaj slučaj.

Podsetimo, Milan Veruović je prijavio još jedan pokušaj ubistva u jesen 2004. godine kod hotela "Hajat" na Novom Beogradu. Prema njegovim rečima, trojica napadača su tada pokušala da ga ubiju u klasičnoj sačekuši, ali je njegov vozač u filmskoj jurnjavi uspeo da pobegne atentatorima koji su već imali spremne "kalašnjikove".


  O Prijiću - bez komentara

Milan Veruović je juče u intervjuu Kuriru optužio specijalnog tužioca Jovana Prijića da sve vreme opstruiše proces kako bi sprečio da se optužnica proširi na nalogodavce i inspiratore atentata na Zorana Đinđića! On je rekao da Prijić iz nekog razloga prikriva pravu istinu o ubistvu Đinđića, ignorišući brojne dokaze i nelogičnosti iz istrage.
Međutim, portparol Specijalnog suda Maja Kovačević kaže da i dalje veruje u Prijićevo poštenje i smatra da je optužnica sastavljena korektno.
- Možda Veruović zna nešto što mi ne znamo. Ali, mi smo u sudu dužni da se držimo optužnice, i ako je Prijić optužio 15 ljudi, posao suda je da utvrdi da li su oni krivi ili ne. Treći metak o kome stalno priča Veruović takođe nije tema ni za medije, ni za mene, već za balističare - kaže Kovačevićeva. Ona ipak objašnjava da optužnica u svakom trenutku može da se proširi i da je za to potrebno da tužilac pokrene istragu ili zatraži informacije od policije.
Inače, svi mediji i političari juče su ignorisali teške optužbe koje je Veruović u Kuriru izneo na račun tužioca Prijića. Zašto? Kako? U čijem interesu?
kurir
   
 
 


J. PANTOVIĆ
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost


Paprikas :>

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 2585
Zastava Beograd
Novopečeni narodni poslanik PSS-a Živadin Lekić nedavno pazario "mercedes", tvrdi da ga nije kupio od Karićevih para
BEOGRAD - Narodni poslanik Živadin Lekić, koji je proletos pod sumnjivim okolnostima napustio poslanički klub SRS-a i prešao u redove Karićevog Pokreta "Snaga Srbije", nedavno je pazario odlično očuvan "mercedes" C klase! A i šta bio drugo kupio kad njegov partijski šef Bogoljub Karić odmalena vozi samo "mečku".

Obavešteni tvrde da je Lekić ovu limuzinu kupio od para koje mu je Karić dao za prelazak u PSS i kažu da je Lekićeva "mečka" koštala oko 20.000 evra. Na drugoj strani, Lekić demantuje "zlonamerne tvrdnje" , i tvrdi da je pošteno, od svojih, teškom mukom zarađenih para kupio auto.

- Tačno je! Kupio sam "mercedes C200" dizel, koji je star desetak godina, i to za 8.000 evra. Kupio sam ga na auto-pijaci u Bubanj potoku pre mesec dana, a pošto je bio registrovan na kraljevačke tablice, otišao sam u Kraljevo da ga odjavim i platim porez. Taj auto se sada vodi na moje ime, a ja sam tu kupovinu uredno prijavio Odboru za sprečavanje sukoba interesa, kao, uostalom, i sve ostalo - kaže Lekić za Kurir. On objašnjava da je pre nego što je kupio "merdžu" vozio dva automobila: "BMW 520" i "opel tigru", koje je prodao.

- Nemam šta da krijem. Prodao sam dva dobra automobila i kupio ovaj "mercedes". Nisam ga kupio od Karićevih para jer nikakav novac od njega nisam ni dobio! Ma, kakve crne pare od Karića... - tvrdi Lekić.

Međutim, kada smo ga zamolili da nam faksom pošalje saobraćajnu dozvolu da bismo se uverili da je auto star deset godina, Lekić je počeo da "vrda". Rekao je da mu auto trenutno nije tu, da ga je pozajmio jednom prijatelju i naglo se prisetio da je "merdža" zapravo proizvedena 1997. godine, dakle stara osam godina?! Onda mu se, iznenada, pokvarila telefonska veza (pogledaj antrfile).

Sasvim je zanimljivo je da "mercedes" C klase dizel ni u jednim domaćim oglasima ne može da se nađe za manje od 10.000 evra?! Sad, ko tu laže, a kome su loše telefonske veze, prosudite sami... Živadin Lekić je, inače, ubeđen da su mu "aferu mercedes" namestili bivši partijski drugovi, čelnici SRS-a.


- Sve je meni jasno! Sve to ide od Nikolića i Vučića. Ali, ajde da vidimo kako oni raspolažu svojom imovinom i koliko su automobila do sada promenili. Ja sam, bre, 1991. vozio nov "mercedes"! - poručuje Lekić.

Ove njegove tvrdnje generalni sekretar Aleksandar Vučić najpre nije hteo da komentariše, da bi onda ipak rekao tri rečenice.
- Nema tu šta da se kaže. Ja nemam ništa od imovine, osim stana. Nemam kola, prodao sam prošle godine svog "opela" - kaže Vučić, koji se trenutno nalazi na odmoru i, kako kaže, nema pojma da je Lekić kupio "mercedes".

Da podsetimo, Živadin Lekić je početkom aprila ove godine najpre napustio poslanički klub SRS-a i jedno vreme bio samostalni poslanik. Onda je 18. maja 2005. godine pristupio stranci Bogoljuba Karića i na taj način PSS bez izbora uveo u srpski parlament. Ovaj njegov potez predstavnici svih parlamentarnih stranaka ocenili su kao očigledan primer korupcije, a poslanici koji su se tim povodom izjašnjavali nisu imali dileme da je Lekić za prelazak u PSS dobio velike pare od Bogoljuba Karića. Lekić je sve te optužbe odbacio, i rekao da je napustio SRS i otišao u PSS jer su se radikali odrekli Vojislava Šešelja.


  Pokvaren telefon

Pre nego što je pristao da da izjavu, Živadin Lekić se tokom jučerašnjeg prepodneva uporno izgovarao da mu je telefonska veza loša, "da ne čuje i ne razume dobro".
- Dobar dan, gospodine Lekiću, novinar Kurira ovde.
- Halo, halo?!
- Gospodine Lekiću, da li nas čujete?
- Ne, ne čujem!
U ovakvim telefonskim dijalozima proveli smo dobar deo jučerašnjeg prepodneva.
Tada smo pozvali centralu njegove stranke i ubrzo je "stigao glas" da je Lekiću telefon proradio i da možemo da ga pozovemo, tako da smo na kraju dobili njegovu izjavu.
Međutim, kada smo ga ponovo pozvali da nam dostavi fotokopiju saobraćajne dozvole kako bi se uverili u godište njegove "mečke", Lekić je ponovo imao probleme sa vezom?!
   
 
 


J. KRTINIĆ
 
   


kurir
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3 4 ... 492
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Advokat Draganić :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.