IN < - Kao u raju - >LO
(1/1) :: Odgovori!
Autor: SerbianFighter :
Kao u rajuŽanr: komedija, romansa
Trajanje: 95 min.
Premisa: Život posle života!
Glavne uloge:   

Ris Viderspun (Reese Witherspoon), Mark Rufalo (Mark Ruffalo), Ivana Milićević, Ben Šenkman (Ben Shenkman), Donal Log (Donal Logue)
Scenario:   Ronald Bas (Ronald Bass), Lesli Dikson (Leslie Dixon)   
Režija:   Mark Voters (Mark Waters)    

SINOPSIS

Usamljeni arhitekta koji živi u San Francisku zaljubljuje se u duh žene koja je u komi. Problem je u tome što duh koga on viđa pripada ženi koja je već mesecima u komi i koja će, ako on nešto ne preduzme, biti isključena s aparata za veštačko održavanje života.

O FILMU

Priča filma "Kao u raju" zasnovana je na bestseleru "Kad bi sve to bila istina" - literarnom debiju francuskog pisca Marka Levija. Romantična priča o ljubavi koja prevazilazi granice našeg fizičkog i psihičkog sveta prva je došla kao ideja producentima Lori Mekdonald i Volteru Parkeru nekoliko meseci pre nego što je knjiga izdata u Engleskoj.

Pored glavnih glumaca, u filmu igraju Ben Šenkman - kao doktor Bret Rašton, koji je u Elizabet (Ris Viderspun) prepoznao konkurenciju za mesto fizijatra u bolnici, i Ivana Milićević - kao Dejvidova komšinica Ketrin, koja u Elizabet pronalazi konkurenciju. Milićevićeva komentariše: "Ketrin živi u apartmanu ispod Dejvida i misli da može imati šanse kod njega. Čuje ga kako šeta po stanu gore-dole i pita se da li je usamljen, ali joj ne pada na pamet da on zapravo nije sam."

Iza kamera, film "Kao u raju" ponovo spaja Marka Votersa s nekoliko članova kreativnog tima iz prethodnih filmova, uključujući direktora fotografije Deril Okadu, koja je radila s njim na filmu "Opasne devojke", dizajnerom Keri Vajt, koja je obeležila svoju četvrtu saradnju s Votersom posle filmova "Pazi petak", "Opasne devojke" i "Warning: Parental Advisory", i montažerom Brusom Grinom, koji je radio montažu za "Pazi petak".

Dizajner kostima Sofi de Rakof prvi put je sarađivala s Votersom na filmu "Kao u raju", mada je već radila s Ris Viderspun u filmovima "Prav(n)a plavuša" i "Sweet Home Alabama". Kompozitor Rolf Kent je dobro poznavao reditelja i njegovu glavnu glumicu pošto je pravio muziku za Votersove filmove "Pazi petak" i "Opasne devojke", kao i za filmove Ris Viderspun "Prav(n)a plavuša" i "Prav(n)a plavuša 2".

I u knjizi "Kad bi sve to bila istina" i u filmu "Kao u raju" priča je smeštena u San Francisko, omiljeni grad reditelja Marka Votersa: "Živeo sam u San Francisku oko pet godina, tako da sam imao svoje omiljene trenutke koje sam iskoristio za pisanje priče. Ponovo sam dobio mogućnost da posetim omiljene lokacije u San Francisku i da paralelno s tim pronađem lokacije za snimanje filma."

O REŽISERU

Mark Voters (reditelj)
Poznat je po hit komediji "Freaky Friday", koji je kritika nominovala za najbolji porodični film, a Džejmi Li Kertis je osvojila nominaciju za Zlatni globus za ulogu u njemu, kao i filmu "Opasne devojke". "Freaky Friday" postao je film o kojem se najviše priča i osvojio čak tri MTV filmske nagrade, uključujući i priznanje Lindsi Loan, koja je osvojila nagradu za najbolju ulogu. Naredna tri filma su "The Secret Life of Walter Mitty" s Ovenom Vilsonom i avanturistička fantazija "The Spiderwick Chronicles", kao i mračna komedija, adaptacija romana Skota Šeparda "Henry’s List of Wrongs". Napisao je scenario za nekoliko emisija "Saturday Night Live".

O GLUMCIMA

Ris Viderspun (Elizabet)
Ona je omiljena glumica i kritike i gledališta. Igrala je sa Žoakinom Feniksom u filmu "Hodanje po ivici" ("Walk the Line"). Za ulogu u filmu "Election" osvojila je Zlatni globus. Drugu nominaciju za Zlatni globus dobila je za ulogu u komediji "Pravna plavuša". Godine 2002. dokazuje se u romantičnoj komediji "Sweet Home Alabama", kao i sledeće godine u nastavku istog hita. Njeni filmski hitovi su: The Man in the Moon, A Far Off Place, Jack the Bear, Fear, Cruel Intentions, Twilight, Freeway, The Importance of Being Earnest, Vanity Fair.

Mark Rufalo (Dejvid)
Prošle godine briljirao je ulogom u filmu Majkla Mena "Kolateral", a igrao je i u romantičnoj komediji "Danas 13, sutra 30", kao i u Oskarom nagrađenom filmu "Večni sjaj besprekornog uma" i "We Don’t Live Here Anymore". Filmografija Marka Rufala je izuzetno bogata; u nju se ubrajaju i filmovi: Rumor Has It, All the King’s Men, You Can Count on Me, My Life Without Me, Windtalkers, The Last Castle, Safe Men.

Ivana Milićević (Ketrin)
Debitovala je u filmu Kamerona Kroua "Džeri Megvajer" s Tomom Kruzom i Rene Zelveger, a nakon toga ponovo je radila s Tomom Kruzom u filmu "Vanilla Sky". Ova Srpkinja iz Bosne igrala je i u filmovima: Isplata, U stvari ljubav, Running Scared, Down With Love, Enemy of the State, The Optimist, The Adventures of Beatle Boyin i U sestrinim cipelama.

Premijera: 12. januara 2006. godine u bioskopu "Akademija 28"
Autor: SerbianFighter :
Priča filma "Kao u raju" ("Just Like Heaven") zasnovana je na bestseleru "Kad bi sve to bila istina..." - literarnom debiju francuskog pisca Marka Levija (Mark Levi). To je romantična priča o ljubavi koja prevazilazi granice našeg fizičkog i psihičkog sveta.

Dejvid (Artur u knjizi), mladi arhitekta iz San Franciska, jednog dana zatiče nepoznatu devojku u kupatilu svog stana. Mnogo veći problem je to što je on jedina osoba koja može da je vidi. Ona je zapravo duh mlade lekarke Elizabet (Loren u knjizi), koja je doživela tešku saobraćajnu nesreću i čije je telo u komi u obližnjoj bolnici. Posle prvobitnog zaprepašćenja i neverice, među njima počinje da se razvija topao odnos. Otvaraju se jedno drugom i polako se zaljubljuju. Kada lekari i Elizabetina majka dođu do odluke da se izvrši eutanazija, njih dvoje ulaze u opasnu avanturu spasavanja njenog tela iz bolnice.

Da li će Elizabet ostati živa, da li će Dejvid biti uhapšen, hoće li se njihova ljubav realizovati, može li ga se ona setiti kad se povrati iz kome, gledalac, odnosno, čitalac neće otkriti sve do završnih scena filma ili poslednjih stranica romana. Kroz niz urnebesnih situacija u kojima se nalazi junak romana kada u očima drugih deluje kao da priča sam sa sobom, ili dok preobučen u lekara izvršava opasan lekarski zahvat vođen njenim uputstvima koja niko drugi ne čuje on proživljava istinski duboke emotivne trenutke.

Stoga se sve ono što se u prvom momentu može tumačiti kao fantastika i natprirodni elementi pripovedanja u simboličkom ključu može pročitati kao činjenica da samo jedan muškarac može videti kompletnu ženstvenost jedne žene. Ostalima je to nedostupno.

Prvi roman Marka Levija je zanosno štivo koje se s lakoćom poigrava s čitaocem i njegovim uverenjima. Knjiga je prodata u 900.000 primeraka, dobila je Internet nagradu za knjigu godine 2001. i prevedena je na 25 jezika. Ovaj pisac, po obrazovanju arhitekta, bavio se različitim poslovima pre nego što je odlučio da se posveti pisanju.

Film "Kao u raju", koji je snimljen po motivima ovog romana, prikazuje se u "Akademiji 28", "Jadranu" i novosadskom bioskopu "Arena". Glavne uloge poverene su Marku Rufalu i Ris Viderspun.
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo