IN < - Altmanu Oskar za životno delo - >LO
(1/1) :: Odgovori!
Autor: SerbianFighter :
Altmanu Oskar za životno delo

Američki reditelj Robert Altman (80) dobiće Oskara za životno delo, saopštili su organizatori ceremonije na kojoj se dodeljuju prestižne filmske nagrade. Autor brojnih filmova, među kojima su "Meš", "Kratki rezovi", "Pret a porte", "Kanzas Siti", "Igrač", "Kolačić sudbine", "Gosford park", "Dr T. i njegove žene", Altman je dosad pet puta bio nominovan za Oskara, ali ga nikada nije dobio.

Akademija za umetnost i filmsku nauku, koja se nalazi u Holivudu, precizirala je da će Oskar biti dodeljen Altmanu za "karijeru koja je neprekidno menjala formu (sedme) umetnosti i podjednako inspirisala reditelje i publiku".

Altman je režirao 86 filmova, bio producent 39 ostvarenja i napisao 37 scenarija. Njegova karijera traje već 55 godina. - On je velikan režije i zaslužuje tu nagradu - rekao je Sid Ganis, predsednik Akademije. Altman je karijeru počeo snimajući dokumentarne filmove, a 1957. je snimio svoj prvi dugometražni. Radi se o niskobudžetnom ostvarenju "Delinkventi".

Premijera njegovog novog filma "Preri houm kompanjon" zakazana je za 9. jun u severnoameričkim bioskopima. Altman će počasnog Oskara primiti na 78. dodeli priznanja, koja će biti održana 5. marta.
P. Po.

Izvor: Start
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo