IN < - Srušen mit o Mocartu i Salijeriju - >LO
(1/1) :: Odgovori!
Autor: Anea :
Premijera "Amadeusa" sutra u Beogradskom dramskom pozorištu

Srušen mit o Mocartu i Salijeriju

Mocarta je vrlo malo, možda jedan ili dva. Oni kao da su došli iz svemira. Mi ostali smo zadivljeni u pokušaju da ih shvatimo, ali genije se ne može objasniti

Predstava "Amadeus", po tekstu Pitera Šefera u režiji Alise Stojanović, biće izvedena premijerno u Beogradskom dramskom pozorištu 14. januara za sponzore, Rajfajzen banku i "Audi", i 15. januara za redovnu publiku. Naslovnu ulogu igra Gordan Kičić, a Salijerija - Predrag Ejdus. U ansamblu su još i glumci Danijela Štajnfeld, Pavle Pekić, Dejan Matić i drugi, pevačice Aneta Ilić i Iva Mrvoš, kao i kompozitor Ivan Brkljačić i kvartet koji uživo izvodi muziku na sceni.

Alisa Stojanović ocenila da je reč o "savremenoj klasici", jednom od najlepših komada 20. veka, sa velikom temom odnosa prema umetničkom geniju.
      

Mocart rok zvezda

Gordan Kičić ulogu Amadeusa okarakterisao je kao najdublje i najiskrenije pozorišno iskustvo koje je imao tokom deset godina bavljenja glumom.
- Tražili smo psihološki profil Mocarta kao egocentrika, nesvesnog prostora i vremena u kojem živi. On je imao ozbiljne psihičke probleme jer je, kao vunderkind, uvek bio posebno tretiran. Mocart je u predstavi kao rok zvezda koja živi svoj poseban život, a to je i ono što će ga "pojesti", kao Prislija, Hendriksa ili Morisona - rekao je Kičić.
      
   
   

- Šefer je srušio neka mitove koji su postojali o Amadeusu i Salijeriju i osim niza kontroverzi napravio iznova veliko interesovanje, prvo komadom, potom Formanovim filmom, ne samo za Mocarta već i za velikog kompozitora Antonija Salijerija. Mnogi smatraju da je Šefer optužio Salijerija da je ubio Mocarta. To apsolutno nije tačno, nigde se to ne može naći u komadu, ali se s merom poigrao sa tim mitom, napisao fantastično razigran pozorišni komad, a pritom je hrabro srušio neke mitove i probudio interesovanje za likove Mocarta i Salijerija.

Problem slave kojim se bavi ovaj komad, kako je rekao Ejdus u najavi predstave, "tiče se svakog umetnika pa i glumca, jer je gluma ponekad umetnost, mada smatram da je to prvenstveno zanat". Braneći lik kog tumači, objasnio je Salijerovo ponašanje.

- Postoje predrasude o tom liku koje dolaze iz neznanja. Reč je o mišlju da je Salijeri kao netalentovani mediokritet učinio zločin. Nije tačno, ali je to u drugom planu. Želim da odbranim njegov lik. Ono što me najviše uzbuđuje jeste njegova moć prepoznavanja, fanatična želja da dostigne vrhove koje ne može dokučiti i u jednom trenutku postaje svestan toga. S jedne strane to je tragično, a sa druge božanstveno i lepo upravo zbog toga što je to sudbina, manje-više, svih umetnika. Mocarta je vrlo malo. Možda jedan ili dva. Oni kao da su došli iz svemira. Mi ostali smo zadivljeni u pokušaju da ih shvatimo, ali genije se ne može objasniti - rekao je Predrag Ejdus.

Muzika je jedan od glavnih likova u predstavi, najavila je rediteljka Alisa Stojanović. Kombinujući svoju muziku sa nešto odabrane Mocartove, uradio ju je kompozitor Ivan Brkljačić.

- Muzika u predstavi komentariše tekst. Pevačice, sopran i mecosopran imaju ulogu Ventičelija i prenose Salijeriju šta se dešava sa Mocartom - objasnio je Brkljačić.


Izvor: Glas Javnosti \ B. Bošnjak
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo