IN < - Radovan opet u Ateljeu - >LO
(1/1) :: Odgovori!
Autor: SerbianFighter :
Radovan opet u Ateljeu
Kultni komad se od 9. do 15. januara po treći put prikazuje na velikoj sceni "Ateljea 212". Na kraju sezone predstava bi trebalo da bude igrana ponovo

Kultni legendarni komad "Radovan III" Dušana Kovačevića, u režiji Branimira Brstine, ponovo se prikazuje na velikoj sceni "Ateljea 212". Ovo je treći serijal prikazivanja ovog komada na daskama "Ateljea" posle 20 godina. Ovaj put, predstava se igra u nizu od 9. do 15. januara.

Ako dosad niste gledali novu verziju legendarnog komada Dušana Kovačevića, a starog "Radovana" ste mogli da vidite samo zahvaljujući DVD uređaju, preporučujemo da odete u beogradsko pozorište čija vrata i dalje čuva jedan od najvećih majstor glume - Zoran Radmilović. Iako ga odavno nema među živima, njegov duh je stalno tu, u "Ateljeu 212".

Reč je o bolnoj komediji o samoizdaji, po legendarnom Kovačevićevom tekstu, čiju je praizvedbu režirao Ljubomir - Muci Draškić. Glavnu ulogu je tumačio Zoran Radmilović, a predstava je bila na repertoaru i punila gledalište gotovo deceniju, dok se replike iz "Radovana" prepričavaju i dan danas.

U novoj verziji "Radovana III" glavni likovi su: Branimir Brstina kao Radovan III, Anita Mančić kao Rumenka, Gorica Popović kao kći im Katica, Branislav Zeremski kao Deda Stanislav, Feđa Stojanović kao Kelner.... Scenograf ove iščašene predstave je Darko Nedeljković, kostimograf Zora Mojsilović, a kompozitor Vlada Pejković.

Za mlađe generacije i za sve one koji su (nekim čudom) propustili da odgledaju ovaj komad, kratak uvid u situaciju: Radovan III, čovek iz Zavičaja, sticajem raznih sticaja penzionisan u tridesetoj godini svog života. Veoma malo radio, ali izuzetno mnogo upropastio. Rumenka, Radovanova žena, Radovanova životna kreatorka, njegov je saputnik i izdajnik. Georgina je Radovanova starija kći. Radovanov dugogodišnji bol. Katica je pak Radovanova mlađa kći. Radovan je hteo muško, kad ono, rodilo se žensko, koje je ipak postalo vozač interkontinentalne hladnjače..

U predstavi se pojavljuje i Stanislav, Radovanu nije otac, već Radovanovoj ženi, Ru Stanislavs. Tu je i Jelenče, Radovanov zarobljenik, iz familije mrskih Vilotića. Da nije takav kakav jeste, možda bi bio pesnik onakav kakav nije. Celu predstavu začinjava i lik Kelnera, Radovanovog neprijatelja (nekadašnjeg). Tu je i Vasilije, koji se Radovanu umešao u život jer je rođeni brat Stanislavov. Dugo godina živeo je kao pokojnik. A u celoj predstavi od izuzetne važnosti je i nekoliko mrskih, zaumnih, podmuklih, jezivih i na sve spremnih Vilotića.

Ništa vam nije jasno? Imamo samo jednu preporuku u tom slučaju. Idite odmah u "Atelje 212". Možda i pronađete neku kartu. Posle će biti kasno.
K. N.

Izvor: Start
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo