IN < - Desavanja na Ex-Yu prostorima - >LO
(1/11) > >> :: Odgovori!
Autor: krouli :
Disciplin A Kitschme
Mesto: Klub Aquarius, Zagreb (HR) Vreme: 6. decembar
Autor: krouli :
Međunarodna izložba Kontinentalni doručak

 Međunarodna izložba “Kontinentalni doručak” (Continental Breakfast, CB), na kojoj će biti predstavljeni radovi više umetnika na temu “Mesta tranzicije”, biće otvorena 4. decembra u Umetničkoj galeriji Maribor.

Selektori izložbe su Giuliana Carbi iz Italije, Anders Harm iz Estonije, Petra Kaps iz Slovenije, Beral Madra iz Turske, Gerald Matt iz Austrije, Aleksandra Estela Bjelica Mladenović iz Srbije, Anda Rottenberg iz Poljske, Katalin Timar iz Mađarske, Maria Vassileva iz Bugarske i Janka Vukmir iz Hrvatske.

U Mariboru će se predstaviti radovima umetnici AABO (Teja Kovač i Matej Ložar), Ben Cain & Tina Gverović, Marta Deskur, Aleksandra Gruden, kitchT, Mari Laanemets i Killu Sukmit, Marko Lulić, Polona Maher, Katja Majer, Iztok Maroh, Hajnal Nemeth, Marko Ornik, Neriman Polat, Massimo Premuda, Mileta Prodanović, son:DA, Samuil Stoyanov i Simona Suc.

Izložba “Mesta tranzicije” deo je sedmog Međunarodnog trijenala ekologije i umetnosti mariborske galerije, u okviru šireg projekta CB.

Polazna tačka izložbe su mesta na kojima umetnici uvek otkrivaju nove izvore kreativnosti, kako bi predstavili egzistencijalnu krizu usamljenog i dezorijentisanog čoveka u globalizovanom svetu, u kojem stare ideologije, religije i vrednosti gube svoje značenje. To znači da umetnici sami moraju pronaći put za izlazak iz te situacije.

Selekcija je zasnovana na dva principa: na jednoj strani fokusirana je na aktivnu saradnju u okviru međunarodne umetničke scene, zbog čega su i pozvani selektori iz zemalja CB, a s druge strane, kuratorka Petra Kaps vodila se željom da međunarodnu scenu smesti na lokalni nivo, predstavljajući slovenačke umetnike koji su istražili lokalni kontekst mesta tranzicije.

CB je pokrenut radi promocije i podrške stvaranju raznih oblika partnerstva i razmene u oblasti savremene umetnosti u raznim evropskim gradovima i državama.

Simboličan naslov projekta definiše doručak koji je zajednički u ponudi cele Evrope: meni koji izgleda svuda isti, ali koji zapravo ima različite karakteristike u skladu s varijacijama lokalne kulturne tradicije.

Projekat je već predstavljen različitim umetničkim ili teoretskim događajima u Varšavi, Beogradu, Trstu, Veneciji, Ljubljani, Talinu, Londonu, Zagrebu, Budimpešti…

Početkom septembra i u Ljubljani je održana serija perfomansa poznatih evropskih umetnika, u okviru projekta “Kontinentalni doručak”, koji je tokom novembra održan i u Talinu, gde je organizovana izložba “Žive skulpture”, u saradnji sa talinskim Kunsthalle.

Predviđeno je da projekat bude nastavljen od 9. decembra i u Studiju Tommaseo u Trstu.

Ljubljanski “Kontinentalni doručak” podrazumevao je i konferenciju kustosa savremene umetnosti iz centralnoevropskih zemalja sa performansima Lele B. Njatin iz Slovenije, Balinta Szombathyja iz Mađarske, Elzbiete Jablonske iz Poljske, Slavena Tolja iz Hrvatske i Lorenzoa Missonija iz Italije.

Od 5. do 25. septembra bila je otvorena i izložba “Memory of (W)hole” sa radovima internacionalne grupe od više od 20 umetnika na temu sećanja. Među njima su bili i beogradski umetnik Aleksandar Kujučev, Kiril Praskov iz Sofije, Mihal Murin iz Bratislave, kao i hrvatski umetnik Igor Eskinja i Ebba Matz iz Stokholma.

U okviru mariborskog “Kontinentalnog doručka”, predviđena je, kao specijalni događaj, i multimedijalna instalacija Tanje Vujinović i Zvonke Simčić (Automata), kao i Some Chai.

Radovi grupe mladih mariborskih umetnika, u izbori Petre Kraps i Simone Vidmar, biće predstavljeni i na “Kontinentalnom doručku” u Londonu od 1. do 18. decembra.

Kustos mariborske izložbe je Breda Kolar Sluga.

Izložba će biti otvorena do 12. marta 2006. godine.


Izvor: B92-Kultura
Autor: krouli :
Festival filma o ljudskim pravima

 Festival filma o ljudskim pravima, na kojem će od 9. do 14. decembra u Zagrebu biti predstavljeno četrdesetak ostvarenja, među kojima i trilogija Leha Kovalskog o zemljama Istoka i “San zimske noći” Gorana Paskaljevića, biće otvoren ostvarenjem “Smrt radnika” Michaela Glawoggera o smislu najtežih fizičkih poslova na početku 21. veka.

Glawogger je za ”Smrt radnika”, koji je snimao u Ukrajini, Nemačkoj, Kini, Nigeriji i drugim zemljama, dobio nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na nedavnom 49. Filmskom festivalu u Londonu.

U glavnom programu trećeg Festivala filma o ljudskim pravima su i “Preuzimanje” (Avi Lewis i Naomi Klein) o pobuni radnika u Argentini, “Kuga” (Greg Hall) o londonskom predgrađu, kao i “Bagdadski bloger” (Salam Pax).

Biće prikazani i “Dial H-I-S-T-O-R-Y”, “Santjagovi dani”, “Divlje svinje iz porcija”, “Dobre devojke”, “Istočno od raja”, “Kocka, bogovi i LSD”, “Kosovo/a”, “Most na Tisi”, “Na Hitlerovom putu”, “Portret Amerike kao mladog imperija (vlastitim rečima)”, “Raj na zemlji” i “Stav skinheda”.

Festival obuhvata i retrospektivu Chrisa Markera, čija je glavna fascinacija priroda istine, kao i poseban program posvećen američkoj intelektualki i svestranoj umetnici Susan Sontag, u okviru kojeg će biti prikazani filmovi “Cuba Si!”, “Pozdravljam te, Sarajevo”, “Razgovori s My Lai veteranima” i “6 Susan Sontag Screen tests”.

Među autorima zastupljenim na festivalu biće i Jean-Luc Godard, Yasmine Kassari, Garett Scott, son:da i Andy Warhol.

U okviru festivala, u Francuskoj kinoteci 2. decembra će biti otvorena izložba fotografija “Izbeglički kamp u Maxmukhu” Olivera Tourona.

Kao jednu od osnovnih i dugoročnih ambicija, Festival postavlja aktivnu poziciju podsticanja i popularizovanja kritičkog pristupa osnovnim problemima savremenog, kako globalnog, tako i lokalnog okruženja.

Tako se, pored filmskog, festivalski program sastoji od niza događanja kao što su gostovanja, prezentacije, okrugli stolovi, izložbe i koncerti, a posle zagrebačkog izdanja, slede trodnevne prezentacije Festivala u petnaestak hrvatskih gradova, u saradnji s lokalnim kulturnim inicijativama i aktivističkim grupama.

Organizatori festivala su Udruženje za razvoj kulture i Multimedijalni institut, u saradnji sa Studentskim centrom.

Selektorka programa je Vanja Kaluđerčić, koja je i direktorka Festivala.

Festival će biti održan u klubovima Mama i Močvara, kao i u Studentskom centru.


Izvor: B92-Kultura
Autor: krouli :
8.12.   čet   Parni valjak
Dvorana Mladosti, Rijeka (80 KN)
Autor: krouli :
12.12.pon   [
Neočekivana Sila Koja Se Iznenada Pojavljuje I Rešava Stvar
KSET, Zagreb (40/50 kn)

-dopuna-

 Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar nastupiće u ponedeljak, 12. decembra u zagrebačkom klubu Kset.

Ovo je drugi nastup Sile ove godine u Zagrebu, gde su proletos održali promotivni koncert za koji su ulaznice bile rasprodate.

U međuvremenu je još uvek aktuelni album "Sunca" (produkcija Koja), objavljen i u Hrvatskoj pod etiketom Aquarius Recordsa.

Mešavina muzičkih žanrova (dub, break-beat, groove, funk...) je svakako jedan od atributa koji Silu čini jedinstvenom pojavom na ex-yu prostorima.

Bend trenutno privodi kraju pripreme za snimanje novog studijskog materijala.

U drugoj polovini decembera pojaviće se i novi, treći po redu video spot sa ploče “Sunca” za numeru ”Ruski gruv", gde kao gostujući vokal nastupa Zoja Borovčanin (Lira Vega). Autor spota je Milan Kilibarda i premijerno emitovanje će biti na MTV Adria.


Izvor: B92-Kultura
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo
>> Sledeća strana