IN < - Gene Hackman - Džin Hekman - >LO
(1/2) > >> :: Odgovori!
Autor: Shone83 :
Džin Hekman

30 Januar 1930, San Bernadino, California, USA




Glumac Džin Hekman (Gene Hackman) ovogodišnji je dobitnik specijalne nagrade "Sesil B. de Mil" ("Cecil B. DeMille"). Novinarska organizacija "The Hollywood Foreign Press Association" objavila je da će ta nagrada biti uručena 72-godišnjem Hekmanu kao pohvala za karijeru koju čini čak osamdeset filmova; među njima su i hitovi kao što su "The Conversation" i "Crimson Tide".

Godine 1992. Hekman je dobio Oskara za sporednu mušku ulogu ostvarenu u filmu "Unforgiven". Daleke 1972. godine ovaj glumac nagrađen je Oskarom za glavnu mušku ulogu u filmu "The French Connection". Za oba navedena filma Hekman je dobio i nagradu "Zlatni globus". Treći "Globus" ovaj glumac dobio je prošle godine u kategoriji komedije za film "The Royal Tanenbaums".

Nagrada "Sesil B. de Mil" Hekmanu će biti uručena na šezdesetoj ceremoniji dodele nagrade "Zlatni globus". Ta svečanost biće održana 19. januara u hotelu "Beverli Hilton".

Među prethodne dobitnike ove prestižne nagrade ubrajaju se takve glumačke veličine kao što su: Harison Ford (Harrison Ford), Al Pačino (Al Pacino), Dastin Hofman (Dustin Hoffman), Širli Meklejn (Shirley MacLaine), Džek Nikolson (Jack Nicholson), Šon Koneri (Sean Connery) i Sofija Loren (Sophia Loren).


Slike:




Linkovi:


Oficijalni sajt - http://www.imdb.com/name/nm0000432/


Welcome to Mooseport (2004) - Dobrodošli u Musport (Monroe Cole)Runaway jury (2003) - Odbegli porotnik (Rankin Fitch)Heartbreakers (2001) - Klopka za muškarce (William B. Tensy)Heist (2001) - Zlatna groznica (Joe Moore)Behind Enemy Lines (2001) - Iza neprijateljske linije (Adm. Leslie ReigartThe Replacements (2000) - Rezerve (Jimmy McGinty)Under Suspicion (2000) - Pod sumnjom (Henry B. Hearst)Antz (1998) - Mravci (voice)(General Mandible)Absolute Power (1997) - Apsolutna moć (President Richmond)The Birdcage (1996) - Veridba (Senator Kevin Keeley)The Chamber (1996) - Komora (Sam Cayhall)Get Shorty (1995) - Kratkih rukava (Harry Zimm)The Quick and the Dead (1995) - Brzi i mrtvi (Herod)Wyatt Earp (1994) - Vajat Erp (Nicholas Earp)Geronimo: An American Legend (1993) - Džeronimo (Brigadier General George Crook)Unforgiven (1992) - Neoprostivo (Little Bill Daggett)Class Action (1991) - Pravda i pobeda (Jedediah Tucker Ward)Uncommon valor (1983) - Izuzetna hrabrost (Col. Cal Rhodes)Under Fire (1983) - U plamenu Nikaragve (Alex Grazier)Superman II (1980) - Supermen 2 (Lex Luthor)Superman (1978) - Supermen (Lex Luthor)The conversation (1974) - Prisluškivanje (Harry Caul)
Autor: Truman :
Jedan od meni omiljenih americkih glumaca. U Prisluskivanju je ibo sjajan.
Autor: DachaArh :
ne znam , skorz mi je antipatichan
uvek neki negativac
Autor: Shone83 :
I bre, pa ne igra on cesto negativca :?
Autor: SerbianFighter :
Gene Hackman

Hackman, pravim imenom Eugene Allen Hackman, je američki glumac koji je nastupio u puno slavnih i kritički priznatih filmova.

Mlade godine

Gene Hackman je rođen 1930. u San Bernardinu, u Kaliforniji kao dijete Eugenea Ezre Hackmana, zaposlenika u tiskari novina, i Lynde Gray. Roditelji su mu se razveli dok je još bio dijete te se selio iz jednog grada u drugi, da bi se konačno smjestio u Danvilleu, Illinoisu, gdje je živio sa bakom, Beatrice Gray. Sa 16 godina se pridružio marincima gdje je služio 3 godina. Kasnije se preselio u New York gdje je imao više manjih poslova prije nego što je počeo studirati televiziju i novinarstvo na fakultetu Illinois.

Karijera

Odlučio se za glumu kada je već prešao 30 godina te se pridružio „Pasadena kazalištu“ u Kaliforniji. Tamo se je Hackman sprijateljio sa još jednim glumcem, Dustinom Hoffmanom. Obojica su se smatrali outsiderima te su ih mnogi okarakterizirali kao „najmanje vjerojatni da postignu uspjeh“. Hackman se vratio u New York te je tamo honorarno radio kao vratar gdje je sreo omraženog instruktora koji mu je još jednom ponovio da “nikada neće uspijeti”.

Ipak, Hackman je počeo nastupati na Broadwayu i glumiti u filmovima. Njegov prvi film je bio „Lillith“ iz 1964. Nastupom u krimi klasiku „Bonnie i Clyde“ bio je po prvi put nominiran za Oscara. Usljedili su daljni popularni filmovi „Francuska veza“, za koju je osvojio i Oscara i Zlatni globus, te „Prisluškivanje“ i serijal „Superman“. Ubrzo je učvrstio svoj status ozbiljnog glumca a 1990. je operiran na srcu. Nastupom u ulozi šerifa u filmu „Nepomirljivi“ osvojio je po drugi put Oscara i Zlatni globus. 2001. isprva nije htio nastupiti u tragikomediji „Obitelj čudaka“, ali ga je redatelj Wes Anderson na to nagovorio, te je za tu ulogu osvojio svoj treći Zlatni globus. 2004. je u intervjuu za Larry Kinga izjavio da odlazi u mirovinu.

Udao se dva puta. Prvi put za Fay Maltese sa kojom je imao troje djece, a drugi put sa Betsy Arakawa.

Izabrana filmografija
1968. - Bonnie i Clyde
1971. - Nikada nisam pjevao za svojeg oca
1972. - Francuska veza; osvojen Zlatni globus, BAFTA i Oscar
1974. - Prisluškivanje
1974. - Predalek most
1978. - Superman
1980. - Superman 2
1981. - Crveni
1988. - Mississippi u plamenu
1992. - Nepomirljivi; osvojen Zlatni globus, BAFTA i Oscar
1995. - Uhvatite maloga
2001. - Obitelj čudaka; osvojen Zlatni globus

Izvor: Wikipedia
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo
>> Sledeća strana
> Verzija za PC