IN < - Vesti iz domace privrede i ekonomije vol 2 - >LO
(1/258) > >> :: Odgovori!
Autor: Belgrade :
 stara tema
Autor: cg_ac :
Dinar ojačao prema evru

BEOGRAD - Dinar je danas ojačao prema evru za 1,3 odsto, tako da je srednji kurs 102,1779 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Prema zvaničnom srednjem kursu NBS (www.nbs.rs), jedan evro košta 1,28 dinara manje nego juče, kada je kurs bio 103,4575 dinara za evro.

 

Centralna banka je ove godine na međubankarskom deviznom tržištu prodala 50 miliona evra, ali i kupila 45 miliona evra da bi ublažile prekomerne dnevne oscilacije kursa.

 

U ovoj godini domaća valuta je prema evru bila najslabija 6. januara, kada je kurs bio 106,4947 dinara za evro, a najjača 23. maja, kada je evro vredeo 96,7007 dinara.

 

Dinar je bio najslabiji 4. novembra 2010. godine, kada je zvanični srednji kurs iznosio 107,5216 dinara za jedan evro.

Izvor: Blic
Autor: cg_ac :
U regionu stranci najviše ulagali u Srbiju


Srbijа je u prošloj godini sа 1,3 milijаrdi strаnih ulаgаnjа bilа lider u regionu, аli je tаj iznos dаleko mаnji od 2006. godine, kаdа su strаnci uložili 4,2 milijаrde dolаrа, nаvodi se u poslednjem izveštаju Konferencije zа trgovinu i rаzvoj UN (UNKTAD).

Nа drugom mjestu bilа je Slovenijа sа 834 milionа dolаrа, а nа trećem Hrvаtskа sа 583 milionа dolаrа.

 

Skopski “Utrinski vesnik” prenosi dа su inostrаne investicije u prošloj godini smаnjene u Srbiji, Bugаrskoj i Hrvаtskoj, koje su prie svetske krize imаle veomа visok nivo strаnih ulаgаnjа.
 

BiH je nа poslednjem, а Mаkedonijа nа pretposlednjem mestu nа Bаlkаnu po direktnim inostrаnim investicijаmа u prošloj godini.

Izvor: Blic
Autor: cg_ac :
Povećava se dnevni limit za slanje novca u inostranstvo


BEOGRAD - Dnevni limit za slanje novca putem "Vestern junion" brzog transfera novca iz Pošte Srbije, biće povećan od 1. avgusta, do maksimalnog iznosa od 200.000 dinara, najavljeno je danas iz PTT-a Srbija.

Napominje se da ta usluga može biti od velike koristi, posebno u letnjem periodu tokom godišnjih odmora i brojnih putovanja naših građana u inostranstvo.

Izvor: Blic
Autor: cg_ac :
Šećer iz Robnih rezervi u prodavnicama sledeće nedelje


BEOGRAD - Šećer iz Republičkih robnih rezervi, po maksimalnoj ceni od 103 dinara za kilogram, trebalo bi da se nađe u trgovinama širom Srbije početkom naredne sedmice, saopštilo je danas Ministrastvo poljoprivrede.

Kako je rečeno agenciji Beta, danas se očekuje potpisivanje prvih ugovora sa zainteresovanim trgovinskim preduzećima, a prve količine šećera iz Robnih rezervi bi u prodavnicama mogle da se nađu od utorka sledeće sedmice.

 

Vlada Srbije odobrila je juče Robnim rezervama interventan plasman do 6.000 tona šećera u naredna dva meseca po maloprodajnoj ceni koja ne sme biti veća od 103 dinara za kilogram, kako bi stabilizovala tržište.

 

Robne rezerve će u avgustu i septembru prodavati maksimalno po 3.000 tona šećera, a trgovinske kuće koje žele šećer iz Robnih rezervi biće u obavezi ga prodaju po jedinstvenoj maloprodajnoj ceni do 103 dinara za kilogram, u šta je uključena trgovinska marža, zavisni troškovi i porez na dodatu vrednost od osam odsto, saznaje agencija u Vladi Srbije.

 

Šećer će trgovcima Robne rezerve prodavati po ceni od 87,50 dinara po kilogramu, uz rok plaćanja do 30 dana od dana preuzimanja. Robne rezerve će šećer prodavati trgovinskim firmama koje nemaju finansijska dugovanja, nisu u sporu po bilo kom osnovu sa Robnim rezervama i koje su likvidne.

 

Tržište šećera u Srbiji u poslednjih nekoliko nedelja bilo je nestabilno, jer su šećerane cenu korigovale nekoliko puta. U pojedinim trgovinama kupci nisu mogli da kupe šećer iako se prodavao po ceni od 107 do 120 dinara za kilogram, a pre toga je prodavan po ceni od 98 do 102 dinara za kilogram.

 

Prema podacima Privredne komore Srbije, prošle godine u Srbiji je prozvedeno pola miliona tona, a izvezeno 252.000 tona šećera. Godišnje potrebe Srbije su 150.000 tona, a po stanovniku se troši 11,8 kilograma šećera.

Izvor: Blic
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo
>> Sledeća strana