Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 14. Apr 2024, 06:27:40
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 159 160 162
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Snovi – analiza i tumačenje  (Pročitano 354810 puta)
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.77
mob
Apple iPhone SE 2020
Što na javi potiskujemo, u snu se pojavi
Marina Jungić | 02. april 2013. 10:00 | Komentara: 0

Prekomerna upozorenja i naredbe kao što su „Pazi, vruća je ringla!“ ili „Obuci se, hladno je!“, „Gde si do sada?“, mogu od deteta da stvore nesigurnu i napetu osobu koja se stalno plaši greške

IAKO JE mnogo knjiga napisano na temu kako odagnati strah, često ne znamo šta da radimo kada nas obuzmu nemiri dobro poznati svima onima koji ne umeju da objasne zbog čega su često ispunjeni strepnjama i teško objašnjivim strahovima.

Čak i u sigurnosti našeg doma često nas iz čista mira uhvati "to nešto" od čega treperimo, strepimo, preznojavamo se, malaksali od nemoći, svesni da je to deo nas a ne neka realna opasnost. I tako postajemo robovi sopstvenih strepnji, strahova koji nas svaki put ponovo obuzimaju i kojima ne znamo razlog.

Mnogi pokušavaju da pronađu odgovore kroz razgovore sa prijateljima, rođacima, osobama koje imaju slične probleme, dok drugi u knjigama i na internetu traže informacije koje bi na neki način mogle da im pomognu da razjasne i razumeju svoje neobjašnjive strahove.

U takvim situacijama, čak i ako smo okruženi onima koji su nam dragi i koji nas uveravaju da nema razloga za paniku, da mnogo toga uobražavamo, iznutra nas kida naš najveći neprijatelj, strah.

Na pitanje čega se plašimo, ne mali broj onih koji su podložni napadima panike i straha odgovoriće da najveći strah ima upravo od straha, straha od nepoznatog, straha od onoga što bi moglo da se dogodi...

I dok od rodbine slušamo kako to naše stanje „vuče korene još iz detinjstva“, prijatelji nam otkrivaju da smo verovatno anksiozni, a mi i dalje ne znamo kako sebi da pomognemo. Samo znamo da taj neobjašnjivi strah i dalje postoji.

Šta je to što razdvaja anksioznost kao realnu reakciju na životne teškoće od bolesnog stanja, koji su njeni osnovni znaci i kako se leči, za "Život Plus" govori neuropsihijatar, prim. dr Zoran Đurić.

- Normalno je odgovoriti anksioznošću na neku situaciju ili pojavu koji predstavljaju opasnost za naš telesni ili psihički integritet. Kada neki automobili ne usporava pred pešačkim prelazom na kome se nalazimo ili kada očekujemo da će nas neko rečima povrediti, postajemo anksiozni, nelagodno nam je, plašimo se i onda brzo preduzimamo ono što je najbolje u toj situaciji da bismo se sačuvali. Na pešačkom prelazu ubrzavamo korak ili potrčimo, reagujemo naprezanjem mišića i pokretima da se sklonimo od opasnog automobila, a kad očekujemo da će se neki razgovor pretvoriti u sukob i vređanje, pokrećemo svoje intelektualne moći, razmišljamo i govorimo onako kako zaključujemo da je najbolje da bi se očekivana opasnost otklonila. I tada, kada reagujemo pre svega umom, naše telo ne ostaje nemo: mišići se naprežu, baš kao da se telo sprema da se pokrene. Taj pokret može da znači udaljavanje od izvora opasnosti, odnosno bežanje, ili, sa druge strane, približavanje opasnosti radi borbe sa osobom koja nas ugrožava.


Može li anksioznost da prođe "sama od sebe"?
- Kada neprijatna doživljavanja postanu prejaka, pa ne možemo da mislimo i da ih sredimo, loše spavamo, lupa nam srce "bez razloga", preznojavamo se i stalno strepimo, a razgovori sa bliskim osobama i naša razmišljanja i shvatanja ne pomažu, treba da se ode lekaru. Anksioznost je deo naše reakcije na ugroženost, univerzalni odgovor na signal opasnosti koji vodi prema borbi ili bekstvu, a što zavisi od naše procene šta predstavlja bolju adaptaciju na opasnu situaciju u tom trenutku. Sve ovo predstavlja jedan normalan zdrav odgovor na percipiranu opasnost.

Kada treba da se obratimo lekaru?

- Ukoliko neko postane anksiozan i kada samo pomisli na pešački prelaz, a kamoli kad se na njemu nađe i kada nema ugrožavajućih vozila u blizini, onda govorimo o anksioznosti kao neadaptivnom odgovoru, odnosno o anksioznosti kao psihopatološkoj pojavi. Slično je i sa strahovima od otvorenog ili zatvorenog prostora, oštrih predmeta, insekata, seksa, javnog govorenja itd. Sve ono što jedna osoba može da doživi kao ugrožavanje, a to može biti pauk koji drema ispod tavanice, izlazak na ulicu, vožnja liftom ili mogućnost seksualnog kontakta, predstavlja mogući uzrok anksioznosti kod osobe koju je njeno specifično životno i psihološko iskustvo naučilo da takve objekte, bića i situacije doživljava kao ugrožavajuće za sopstveni integritet.

Može li anksioznost (ne)svesno da se maskira i manifestuje kao tuga, bes ili impulsivnost?

- Tuga i bes nisu isto što i anksioznost. To su stanja osećanja ili osećanja sama za sebe koja mogu da nastanu kao posledica anksioznosti, ili da se doživljavaju istovremeno sa njom. Impulsivnost je odlika temperamenta, odnosno ona predstavlja automatski odgovor na neku draž bez prethodnog promišljanja.

Anksioznost može da se maskira i to spada u neadaptivne načine ponašanja. Ako nekog ujede pas na ulici, što se u našim gradovima često dešava, on može da počne da se plaši izlaska na ulicu i odlazi lekaru da se žali na svoj strah od izlaska na otvoreni prostor. U ovom slučaju, ulica - otvoren prostor - simbolizuje ujed psa tako što se realni strah od pasa pomera na sam prostor, kao i na sve prostore koji liče na onaj u kome je osoba doživela da je pas ujede. Ovo pomeranje sa psa, kao izvora opasnosti, na ulicu ili otvoreni prostor i simbolizacija ovog pomeranja kao znaka opasnosti, predstavlja nesvesni psihički proces. Osoba se ponaša kao da je otvoreni prostor „kriv“ za njeno osećanje anksioznosti, a ne prepoznaje da je to zato što je na jednom otvorenom prostoru doživela da je pas ujede.


Anksioznost kao psihički poremećaj ili naznaka neke ozbiljnije bolesti može da se javi i u detinjstvu ili adolescentnom dobu?

- I detinjstvo i mladalačko doba su puni anksioznosti i strahova. Anksioznost je doživljavanje teskobe praćeno neprijatnim telesnim senzacijama kao što su lupanje srca, znojenje, ubrzan rad creva, ježenje, drhtanje. Može se doživljavati sama za sebe, bez vezivanja za bića, objekte ili situacije.

Pod strahom podrazumevamo stanje anksioznosti koje se vezuje za nešto određeno. U narodnom jeziku reč strah označava i sve moguće vrsta teskoba, nelagoda i strepnji kao stanja u kojima se neka osoba može naći, kao i sve vrste strahova od raznih opasnih životinja, pojava i bića. Jedno dete se plaši i od lupanja sopstvenog srca, jer još ne zna šta je to, kao i od mraka i zastrašujućih bića iz svoje mašte ili iz usmenog predanja i umetničkih dela.

Adolescent se plaši bliskosti jer još nije prihvatio ni sebe ni druge. Sa razvojem saznajnih moći i sticanjem znanja, knjiškog i iskustvenog, ovi razvojni strahovi se polako gube ili osoba nauči da ih na određeni način obrađuje i sa njima živi. Ko u ovome ne uspe, može da se razboli od nekog telesnog ili psihičkog poremećaja.

Jesu li određene profesije uzrok anksioznosti? Ko joj je podložniji, žene ili muškarci?

- Sve profesije koje svoje pripadnike uvode u situacije u kojima moraju da za kratko vreme urade nešto za šta je inače potrebno više vremena, izazivaju anksioznost. I policajci i lekari i novinari i vatrogasci i političari i vojnici, svi oni prolaze kroz stanja anksioznosti u redovnom obavljanju svoga posla. Bili žene ili muškarci, nema nam spasa od anksioznosti. Za utehu, sa ovladavanjem različitim ponašanjima, odnosno sticanjem znanja i iskustva, stepen anksioznosti može da postane zanemarljiv. Primer su đaci koji crvene i odgovaraju drhtavim glasom, a onda sa sticanjem znanja i dobijanjem dobrih ocena steknu takvo samopouzdanje da mogu bez straha da govore i pred nepoznatim i brojnim ljudima, da drže govore kao političari i da se dobro snalaze kada su pred očima drugih, kao što je to slučaj na plažama, priredbama, koncertima ili u TV emisijama.


Može li anksiozna majka uticati na dete da i ono jednog dana postane takvo?
- Kada je jedan partner anksiozan a drugi želi da mu bude lojalan, onda su najčešće oboje anksiozni. Mogu, takođe, da budu anksiozni i kada imaju zajedničku brigu, na primer za zdravlje deteta, ili ako imaju zajedničkog neprijatelja, nekog trećeg koji im ugrožava zajednicu. Prekomerna upozorenja i naredbe kao što su „Pazi, vruća je ringla!“ ili „Obuci se, hladno je!“ ili „Gde si ti do sada?“ od deteta mogu stvoriti jednu nesigurnu, napetu osobu koja se stalno plaši greške. Anksiozna majka, kazna za dete.

Da li je anksioznost pratilac većine ozbiljnih psihičkih oboljenja i kada možemo da pomislimo da je uvod u tako nešto?

- Anksioznost je deo psihičkih oboljenja, lakših i težih. Kada nas učini disfunkcionalnim, a to znači i kada je samo ne razumemo, a kamoli kada izgubimo san, apetit ili sposobnost da se slobodno krećemo i komunicirmao, treba da se obratimo lekaru. Ritualna ponašanja, opsesivne misli i panična stanja predstavljaju oblike ispoljavanja anksioznosti. Mogu uspešno da se leče. Kada se rituali učvrste kao vid reagovanja na anksioznost, mogu da postanu deo ličnosti, njena druga priroda. Tada se vrlo teško mogu promeniti, tada se sa njima živi.

Koliko nam snovi opterećujućeg sadržaja nagoveštavaju da smo na pragu anksioznosti, čak i ako smo na javi uvereni da vladamo situacijom?

- Što na javi potiskujemo, to se u snu pojavi. Pogrešno je reći da je noćna mora nagoveštaj, ona je jasan i to ne prvi znak poremećaja. Kada neko ne vodi računa o sebi na vreme, kazna su mu noćne more.


Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma


Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.8.3
Browser
Safari 536.28.10
mob
I-mate 30 Pro
 :mrgreen:
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik


Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 427
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 19.0
mob
Nokia X6
Kako sam ruzan san sanjao,  8-[  Kao ja sa nekim drugovima ulazim u neku kafancinu i prolazimo kroz neki uzak prolaz i neki covjek kao nesto dobaci, tu ovaj moj drug uleti sakama u njega i pocne masovna tuca. tu kao ja u sebi se molim da se izvucem ziv odatle i pucaju mi flase o glavu svima, i na kraj ja kao izadjem iz te grupe i vidim se na ogledalu sav krvav, glava sva krvava. Nesto sam gledao na sanovnik pise smrt ali srecom nije bilo toga. Ali posle tog sna sam bio bolestan nekoliko dana. Sto mislite moze li san da utice na opste stanje organizma, i da mozemo da se razbolimo posle nekog ruznog sna.  :weirdface:
« Poslednja izmena: 04. Apr 2013, 23:39:39 od Gooty »
IP sačuvana
social share
Chelsea the champions europe
ako radis isto sto je uradio i on onda nisi nista bolji od njega
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije


Sreća prati uporne...

Zodijak Aquarius
Pol Žena
Poruke 22750
Zastava Land of Dreams
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 23.0
sanjala sam kako razbijam jaja, sve ih bacam u vis i onda udaraju od plafon i padaju na pod. onda sam uzela neku krpu da čistim pod kad dolazi koleginica i stavlja mi u usta kolač u obliku ruže  :weirdface: :weirdface: :weirdface:
IP sačuvana
social share


Neka svi kažu, da lutam bez cilja. Ja idem prema tebi.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije


42

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26656
Zastava Restoran na kraju vaseljene
OS
Windows
Browser
Chrome 28.0.1500.95
mob
Nokia 6630, valjda
sanjala sam kako razbijam jaja, sve ih bacam u vis i onda udaraju od plafon i padaju na pod. onda sam uzela neku krpu da čistim pod kad dolazi koleginica i stavlja mi u usta kolač u obliku ruže  :weirdface: :weirdface: :weirdface:

Au...

IP sačuvana
social share
“The mind commands the body and it obeys. The mind orders itself and meets resistance.”
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije


Sreća prati uporne...

Zodijak Aquarius
Pol Žena
Poruke 22750
Zastava Land of Dreams
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 23.0
sanjala sam kako razbijam jaja, sve ih bacam u vis i onda udaraju od plafon i padaju na pod. onda sam uzela neku krpu da čistim pod kad dolazi koleginica i stavlja mi u usta kolač u obliku ruže  :weirdface: :weirdface: :weirdface:

Au...


:nervious:
IP sačuvana
social share


Neka svi kažu, da lutam bez cilja. Ja idem prema tebi.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.16
sanjala sam kako razbijam jaja, sve ih bacam u vis i onda udaraju od plafon i padaju na pod. onda sam uzela neku krpu da čistim pod kad dolazi koleginica i stavlja mi u usta kolač u obliku ruže  :weirdface: :weirdface: :weirdface:
Po sanovniku:

Razbijanje jaja je tracarenje a kolac je poslovni uspeh. Tako da kada bih nekako povezao, koleginica ce ti doziveti poslovni uspeh i nabijati vam na nos a ti ces je ogovarati zbog toga.  :mrgreen:
IP sačuvana
social share"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije


Sreća prati uporne...

Zodijak Aquarius
Pol Žena
Poruke 22750
Zastava Land of Dreams
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 23.0
sanjala sam kako razbijam jaja, sve ih bacam u vis i onda udaraju od plafon i padaju na pod. onda sam uzela neku krpu da čistim pod kad dolazi koleginica i stavlja mi u usta kolač u obliku ruže  :weirdface: :weirdface: :weirdface:
Po sanovniku:

Razbijanje jaja je tracarenje a kolac je poslovni uspeh. Tako da kada bih nekako povezao, koleginica ce ti doziveti poslovni uspeh i nabijati vam na nos a ti ces je ogovarati zbog toga.  :mrgreen:
ma jok  :mrgreen: :mrgreen:
IP sačuvana
social share


Neka svi kažu, da lutam bez cilja. Ja idem prema tebi.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 38
Zastava Tu i tamo ;)
OS
Windows 7
Browser
MSIE10.0
Sanjao sam da sam video drugara u snu na stanici, zapiljio sam se u njega da vidim da li je to on i kad sam video da jeste prisao sam i pozdravio se pricali smo tako sve do momenta kad sam hteo da se pozdravim i okrenuo glavu na sekund pruzio mu ruku i video da je nestao; rekao sam sebi dobro mozda je usao u neki autobus pa sam krenuo kuci. malo od stanice video sam autobus koji je isao meni u susret, video sam ga u autobusu i on mene, i posle gde god da se okrenem vidim njega gde god da se nadjem u prodavnici, svuda ga bukvalno vidim. sta bi to moglo da znaci ? Hvala
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan


Dođoh, videh, osvojih!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10979
OS
Windows 7
Browser
Chrome 30.0.1599.101
mob
Nokia 6300
Синоћ сам сањао како је дошла војна полиција да ме мобилише.  :weirdface:
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 159 160 162
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 14. Apr 2024, 06:27:40
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.073 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.