Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Menopauza - kako prepoznati prve simptome?  (Pročitano 51792 puta)
29. Okt 2007, 10:44:04
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
mob
Apple iPhone 6s
Menopauza - kako prepoznati prve simptome?

prof. dr Milka Drezgić, specijalista interne medicine

Menopauza je vreme u kome nastaje poslednje menstrualno krvarenje uzrokovano cikličnim delovanjem hormona jajnika na sluzokožu materice (endometrijum).

Na našem geografskom podneblju najčešći životni period u kome nastaje menopauza je starost između 48. i 51. godine života. Veoma su retke osobe kod kojih redovni menstrualni ciklusi traju do šezdesete godine. Nažalost, zbog uticaja faktora okoline, težih bolesti, operacija, stresnih situacija i delovanje nekih lekova - funkcija jajnika može prestati i pre 40. godine života, i tada govorimo o ranoj menopauzi ili ranoj insuficijenciji jajnika.

Prirodno nastala menopauza može se dokazati retrospektivno, na osnovu podataka dobijenih od žene, tj. da poslednjih godinu dana nije imala menstrualne cikluse, ili ranije na osnovu hormonskog statusa (određivanje hormona iz krvi).

Tokom životnog ciklusa žene, dva perioda karakterišu značajne promene hormona koji uzrokuju normalan seksualni razvoj i postizanje sekundarnih seksualnih karakteristika koje odlikuju ženu. To su pubertet, koji označava razvoj polne sfere i pripremanje organizma za period rađanja posle 16. godine života, i prestanak tzv. reproduktivnog perioda, tj. menopauza, kada prestaje mogućnost rađanja i nastaju promene koje vode u starost.

Menopauzni sindrom predstavlja skup simptoma i znakova u menopauzi koji su posledica poremećaja ravnoteže hormona, a mogu trajati od nekoliko meseci do nekoliko desetina godina.

Perimenopauza je period od 3 do 5 godina pre menopauze, u kome dolazi do promena u odnosu na obilnost, trajanje i učestalost menstrualnih ciklusa, pojave preznojavanja i nesanice, ali periodi bez menstruacije ne traju duže od tri meseca. Po definiciji ovog pojma, podrazumeva se da je ovaj period vremenski ograničen na godinu dana od poslenje redovne menstruacije. Međutim, kako brojni simptomi menopauznog sindroma ne prestaju godinu dana nakon poslednje menstruacija, postavlja se pitanje da li je opravdano sindrom i zadržati.

Klimakterijum je termin koji se odnosi na involutivni period koji obuhvata 5 godina pre i nakon menopauze, a označava vreme u kome dugotrajni nedostatak ženskog hormona estrogena vodi ka generalizovanoj atrofiji kože, smanjenju čvrstine kostiju - osteoporozi i sklonosti ka razvoju bolesti srca i mozga, što se može završiti infarktima ovih organa. S obzirom na ranije navedeno, klimakterijum traje 5-10 godina, a obuhvata period perimenopauze, menopauze i postmenopauzni period.

Izvor: Krstarica
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma


Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4;M
mob
Nokia 
Znam mlade žene koje su 5 dana u menzisu, 5 dana u PMS i 12 dana u klimakteriumu.  :mrgreen:
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma


Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8
Jedan clanak iz Politike od pre par nedelja me je prenerazio.. ne secam se tacno cifara, ali neki strasno veliki procenat mladih zena u Srbiji (od 25-28 godina) zapada u menopauzu. Uzroci su stres, nezdrav zivot, oslabljen imunoloski sistem.  :(
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan


Пустињу краси то што се у њој скрива бунар!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8
mob
Nokia 
Klimakterijum je period u kome postepeno odumire funkcija jajnika. To je period života svake žene od kraja reproduktivne faze, preko perimenopauze, do prvih godina postmenopauze. Potiče od grčke reči “klimakter” što znači promena. U perimenopauzi i klimakterijumu, koji se vremenski obično podudaraju, jedino je jasno definisana pojava menopauze. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ne preporučuje upotrebu ovog termina, premda je termin klimakterijum jako dugo u upotrebi. Klimakterijum počinje između 42. i 45. godine života, i završava se 60 – 65. godine.

Menopauza je definisana kao trajni prekid menstrualnog ciklusa koji se javlja posle prestanka rada jajnika. Perimenopauza obuhvata vreme pre, tokom ili posle menopauze. Period hormonskih promena pre menopauze može biti jednoličan, ili period sa izraženim simptomima. Ovaj period može imati skrivene ili nepovezane početke, najčešće od srednjih do kasnih četrdesestih godina. Simptomi koji se tada javljaju obično se nastavljaju do perioda posle menopauze.

Početak menopauze je period koji prethodi menopauzi i karakterišu ga somatske i psihološke promene, koje se javljaju u različitom stepenu i koje utiču na promene normalnog ciklusa rada jajnika. Rano prepoznavanje ovih simptoma i primena odgovarajućih testova za proveru, može umnogome da umanji negativan uticaj. Početak menopauze je postepen i obično se može naslutiti u srednjim i kasnim četrdesetim sa svojim jedva primetnim simptomima.

Ove simptome ponekad ignorišu i lekar i pacijent. Često je teško razdvojiti simptome koji su izazvani stresom od onih koji bi mogli biti povezani sa smanjenim nivoom estrogena. Najznačajniji simptom početka menopauze kod nekih žena jeste neredovan menstrualni ciklus. Ovo se javlja kod 90% žena tokom četiri godine pre početka menopauze.

Ako ciklus traje kraće od 26 dana, menopauza nastupa nešto ranije (49 godina); ako ciklus traje duže od 33 dana, menopauza nastupa nešto kasnije (51,5 god). Kod žena koje puše menopauza nastupa godinu - dve ranije, nego kod žena koje ne puše. Ovo se objašnjava hipoksičnim efektima na jajnike, ili destrukcijom folikula u jajnicima policikličnim hidrokrabonima iz dima cigarete.

Abnormalno krvarenje je najčešće indikator histerektomije i zbog toga treba pažljivo proceniti da li je nepravilan menstrualni ciklus u početku menopauze rezultat sniženog nivoa estrogena ili je to posledica patoloških problema. Postmenopauza je period koji počinje posle poslednje menstruacije. Deli se na ranu, kasnu (posle 70. godine i naziva se još senijum) i hiruršku menopauzu koja nastupa kod hirurškog odstranjenja oba jajnika.

Znaci i simptomi menopauze

Tokom valunga raste serumska koncentracija adrenalina koja uslovljava palpitacije, ubrzan pulsAmenoreja: najočigledniji simptom prekida redovne ciklične funkcije jajnika je dugotrajna amenoreja. Prestanak menstrualnog ciklusa ukazuje da količina estrogena koju proizvode jajnici nije dovoljna da pokrene endometrijalnu proliferaciju.

Vazomotorni simptomi manifestuju se u vidu valunga, noćnog preznojavanja i palpitacija i oni predstavljaju najkarakterističnije simptome klimakterijuma.

Valunzi su periodičan simptom, i opisuju se kao trenutan period znojenja, napad toplote, često praćen lupanjem srca, osećajem uznemirenosti i ponekad praćen hladnoćom. Cela ova epizoda ne traje duže od 2 do 3 minuta, a može se ponavljati i 30 puta u toku dana. Valunzi se javljaju kod polovine ukupnog broja žena kod kojih je nastupila menopauza. Tokom valunga raste serumska koncentracija adrenalina koja uslovljava palpitacije, ubrzan puls.

Posle 30 sekundi, opada serumska koncentracija noradrenalina, uslovljavajući dilataciju krvnih sudova i povećanja krvnog protoka. Vazodilatacija obuhvata krvne sudove kože lica, nadlaktica i šaka, i dolazi do povećanja temperature.

Poremećaji sna i psihički poremećaji

Promene u spavanju dešavaju se sa godinama kod oba pola. Međutim kod početka menopauze žene imaju velikih problema sa spavanjem i nesanicom koje su povezane sa nedostatkom endogenih estrogena. Insomnija je čest problem kod žena u perimenopauzi i postmenopauzi. Endogeni estrogeni imaju veliku ulogu u emotivnom stanju, pošto utiču na aktivnost centralnih neurotransmitera, posebno serotonina.

Alfa - receptori za estrogene (ER) preovlađuju u ventramedijalnom hipotalamusu, a betareceptori (ER) jesu gušći u paraventrikularnom i supraoptičkom delu, hipokampusu. Sa starenjem, u menopauzi dolazi do pada vrednosti neurotransmitera (dopamin. neuropeptidY-NPY) i neuromodulatora (neurosteroidi, prostaglandini i katehoestrogeni). Istovremeno imamo porast vrednosti norepinefrina i somatostatina.

Najčešći psihički poremećaji su depresija, anksioznost, gubitak koncentracije, razdražljivost i gubitak libida. Primećeno je da žene koje su dugo pod supstitucionalnom terapijom ređe obolevaju od Alchajmerove bolesti, koja je najčešći uzrok demencije. Postepeni gubitak pamćenja je prva klinička manifestacija.

Dugogodišnja ispitivanja su pokazala da je acetil-holin izuzetno značajan u procesu zapažanja i pamćenja, pa je zato dat izuzetan značaj acetil-holinskom neurotransmitorskom sistemu kao terapijski postupak kod Alchajmerove bolesti.

Koža i kosa u menopauzi

Kako koža sadrži estrogene receptore, zbog toga trpi promene kad dođe do pada nivoa estrogena.
Promene na koži se javljaju oko četrdesetihih, pedesetihih godina života. Sa postepenim istanjenjem, atrofijom epiderma, naročito u delovima koji su izloženi svetlosti, dolazi do vidljivog starenja kože. Imamo degeneraciju kolagenih i elastičnih vlakana. Atrofija kože je suva, sa svrabom i lako se traumatizuje. Dlakavost se povećava u predelu lica, a smanjuje u predelima oko pubisa, aksila i temena.

Kardiovaskularni sistem

U postmenopauzi nedostatak estrogena, učestalost kardiovaskularnih oboljenja raste, jer jako brzo napreduje arteriosklerozaKardiovaskularn e bolesti, uključujući bolesti koronarnih areterija i cerebrovaskularne bolesti, i dalje predstavljaju najveći problem u dobro razvijenim zemljama kao što su USA, Engleska i Skandinavija.

Ove bolesti zajedno su uzrok smrti, kod žena starijih od 50 godina, preko 50%. Utvrđeno je da estrogeni na nejasan način smanjuju opasnost od ateroskleroze. U prilog takvoj pretpostavci ide i činjenica da su kardiovaskularne bolesti čak 6-7 puta ređe kod žena nego kod muškaraca tih godina. U postmenopauzi nedostatak estrogena, učestalost kardiovaskularnih oboljenja raste, jer jako brzo napreduje arterioskleroza.

Zato kod žena u pedesetim godinama života postoji oko 46% šansi da se u daljem životu pojavi koronarno oboljenje, a verovatnoća da će od nje umreti je oko 30%. U menopauzi verovatnoća za nastajanje moždanog udara je oko 20% i 8% da će od njega umreti. Većina studija je potvrdila da se u postmenopauzi smanjuje opasnost od kardiovaskularnih oboljenja u oko 50–60% primenom adekvatne hormonske terapije, kao i smanjenje mogućnosti fatalnog ishoda kod infarkta miokarda za 40–50% kao i moždanog udara.
IP sačuvana
social share
         

Ко не  жели да чује плач сиромашних, плакаће и сам, али га нико неће чути.

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Мудар  човек ништа не сакупља: што више направи  за друге то више има.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8
mob
Apple iPhone SE 2020
Moja mama je usla u menopauzu sa 40 godina... glavni uzrok - stres... posledice - ostecenje srca i preterano lucenje stitne zlezde...  :?
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma


Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8
I to je dosta rano, i moja majka isto tako oko 43 godine. Takodje stres. Ali u principou, mozda je zanimljivija tema o samim posledicama menopauze. Ne znam kako vase mame, ali moja je jedva prezivela taj period. Konstantne tahikardije, pa lekovi za srce, valunzi zbog kojih je dva puta dobila i zapaljenje pluca, jer je izduva vetar kad se odjednom preznoji. Kardiolozi kazu vecina zena koja nikad nije imala problema sa srcem, anginu pektoris dobije u menopauzi. kao i aritmije, tahikardije, a i velike probleme sa pritiskom. Neke zene sasvim lagodno prodju kroz menopauzu, dok druge se katastrofalno namuce.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 80
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Menopauza ne zaobilazi ni jednu zenu. Treba primetiti prve simptome potvrditi ih kod ginekologa i malo korigovati svoje navike. Setnja, plivanje, ples, zdrava hrana. Ne treba praviti paniku. To je sasvim normalan proces u zenskom organizmu i treba ga prihvatiti kao takvog.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan


Пустињу краси то што се у њој скрива бунар!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8
mob
Nokia 

Libido predstavlja kompleks za koji su potrebni mozak i srce, tj. privlačenje i, naravno, hormoni koji deluju na centre u mozgu i ostvaruju normalnu seksualnost. U reproduktivnom periodu ključni hormoni kod žena prisutni su u normalnim koncentracijama, ali tokom klimakterijuma ta slika se menja, a time slabi i libido kao pravi barometar fizičkog i psihičkog zdravlja žene. Jedan od najistaknutijih svetskih stručnjaka u ovoj oblasti, engleski profesor Džon Stad, nedavno je u Beogradu govorio o svetskim iskustvima ginekološke endokrinologije i putevima kako postići osećaj seksualne želje i njenog zadovoljenja i u zrelim godinama

Svetski dan menopauze, 18 oktobar, nije mogao biti bolje obeležen nego gostovanjem u Beogradu jednog od najistaknutijih svetskih stručnjaka  za ovu oblast. Profesor Džon Stad (John Studd) iz "Čelzi Vestminster " bolnice u Londonu (Chelsea and Westminster Hospital London), najveće ime u oblasti endokrino-logije gonada u Engleskoj, predavač je i na 18 univerziteta širom sveta (uključujući Jejl i Djuk u Americi). Ovoj dugačkoj listi sada je pridružen i Medicinski fakultet u Beogradu, gde je profesoru Stadu svečano uručena diploma gostujućeg profesora. Naši naučni krugovi za zadovoljstvo ovog dragocenog susreta mogu da zahvale činjenici što se među 15 članova Borda direktora evroazijskog udruženja za endkrinologiju gonada, uz profesora Stada i druge ugledne stručnjake, nalazi i doc. dr Svetlana Vujović iz Instituta za endkrinologiju Medicinskog fakulteta. Njenom pozivu pridružili su se Medicinski fakultet i Multisidisciplinarno udruženje za menopauzu i andropauzu.

Pristupno predavanje profesora Stada, "Libido i hormoni u menopauzi", okupilo je u svečanoj sali dekanata Medicinskog fakulteta veliki broj stručnjaka, prvenstveno endokrinologa, koji su prisustvovali pravom naučnom događaju, a iz nastupa profesora Stada mogli bi mnogo da nauče kako visokostručno predavanje ne mora da bude i visokoparno, smrtno ozbiljno i dosadno. Nezaobilazni suvoparni podaci raznih studija, začinjeni sa mnogo ličnog šarma, stila  i duha, kako to prof. Stad obilno čini, učinili su da se ovo predavanje pamti. Naravno da je tome doprinela i intrigantna tema o odnosu hormona i libida.

Normalan humani seksualni odgovor

Vrlo zanimljiv istorijski uvid, uz obilje primera iz likovne umetnosti, vratio nas je u vreme kada se libido, ili seksualna želja žene, smatrala đavolskom i jako opasnom po zdravlje. U 19. veku, kada se govorilo o menstrualnom ludilu i ludilu jajnika, kada je masturbacija bila prokažena ne samo od crkve i moralista nego i od lekara, išlo se dotle da su briljantni hirurzi kakav je bio Isaak Brown kao jedino rešenje koje bi ženu oslobodilo napasti  želje za uživanjem, predlagali (u najboljoj tradiciji afričkih plemena) uklanjanje klitorisa. Nasuprot tome, medicina danas dolazi u pomoć ženama sa problemom seksualne želje. Libido, normalan humani seksualni odgovor, danas se proučava sa mnogih aspekata. Profesor Stad je više puta naglasio da je libido pravi barometar fizičkog i psihičkog zdravlja žene. Začinivši to francuskom izrekom "Apetit dolazi s jelom", posebno je naglasio značaj seksualne želje i njenog zadovoljenja i u zrelim godinama. Jer, po njemu, libido znači i osećati se bolje u svojoj koži i ponašati se kao poželjna žena što vodi uspešnijoj seksualnoj realizaciji i povećanom opštem životnom zadovoljstvu.

Libido predstavlja kompleks za koji je potreban mozak, srce, tj. privlačenje i, naravno, hormoni koji deluju na centre u mozgu i ostvaruju normalnu seksualnost. U reproduktivnom periodu žena ima normalnu koncentraciju ženskih polnih polnih hormona, pa i testosterona, muškog hormona koji i žene takođe imaju i koji je kod njih ključan za seksualnu želju. Šta se to dešava  tokom starenja žene? Tokom klimakterijuma njegova koncentracija u telu žene počinje da pada, zajedno sa ostalim hormonima iz jajnika. Oko 45 posto žena u periodu klimakterijuma oseća smanjenu seksualnu želju iz više razloga koji ometaju seksualnost (pad testosterona na nivou mozga, suvoća polnog organa zbog nedostatka estradiola, češće infekcije, nesanica zbog talasa vrućine, razdražljivost, neraspoloženje, dugotrajna, sve manje uzbudljiva veza sa istim partnerom...)
   

Prof. Stad i prof. dr Nebojša Lalić, prodekan Medicinskog fakulteta u Beogradu

U poslednje vreme posebno se ispituje tzv. sindrom deficita androgena kod žena kojima su odstranjeni jajnici. Zbog drastičnog pada niovoa hormona u krvi, žena ima osećaj gubitka energije i samopoštovanja, neretko je depresivna, ima glavobolje i loše se oseća. Danas postoje lekovi kojima se to koriguje i žena ne treba da se miri sa gubitkom seksualne želje i sa tim da je uživanje zauvek nestalo iz njenog života. Najčešće se nadoknađuje estradiol i, eventualno, progesteron,  ali retko se razmišlja o nadoknadi androgena, muških polnih hormomna. Cilj supstitucione terapije jeste dodati sve ono što se u jajniku proizvodi, uključujući i muški polni hormon, a čega nema u periodu klimakterijuma i menopauze ili posle odstranjivanja jajnika. Profesor Stad je govorio o značaju suspstitucije testosterona za povratak seksulane želje i iskustvima koja bez izuzetka potvrđuju poboljšanje kvaliteta života žene. U svetu, a i kod nas, u upotrebi su i novi medikamenti u obliku flastera ili želea putem kojih hormoni koji nedostaju preko kože dospevaju u telo i vraćaju seksualnu želju.

Kavaljer s ružom

Uz brojne rezultate studija i neizbežne grafikone, profesor Stad je svoje slušaoce počastio obiljem pažljivo odabranih priloga iz istorije umetnosti u kojima se slavi uživanje žene u sopstvenom telu, a u svom multimedijalnom predavanju potrudio se i da predstavi (što mu iz tehničkih razloga u Beogradu nije pošlo za rukom kao na kongresu u Firenci gde je doživeo ovacije) svoj omiljeni muzički prikaz razvijanja seksulanog uzbuđenja, dostizanja platoa i opuštanja koje sledi, što je sve prepoznao u jednom odlomku iz  Štrausove opere "Kavaljer s ružom"!!!

Povezanost depresije sa koncentracijom hormona u krvi


Druga tema, koju je profesor Stad odabrao za predavanje u Institutu za endokrinologiju, bila je značajna ne samo za endokrinologe, već i psihijatre. Reč je bila o trijadi depresija koje vrebaju ženu u predmenstrualnom, postporođajnom periodu i klimakterijumu, a u direktnoj su korelaciji sa koncentracijom hormona u krvi.

Akcenat predavanja bio je na depresiji u klimakterijumu, sa kojom se psihijatri i endokrinolozi moraju boriti tesno sarađujući. Kad se može uvesti hormonska terapija da bi se pobedila depresija? Ako se ona javi u klimakterijumu, tvrdi profesor Stad, antidepresivi je neće korigovati ukoliko je u najvećoj meri zavisna od hormona. Ako se u maloj meri doda testosteron, muški polni hormon, on u periodu klimakterijuma popravlja depresiju i daje opšti osećaj dobrog zdravlja i raspoloženja. Uz pažljivu supstituciju svih nedostajućih hormona, postiže se njihova optimalna koncentracije u krvi kakva je bila u reproduktivnom periodu. Veština iskusnog endokrinologa je da odredi tačnu dozu svakog hormona i prilagodi konkretnoj ženi. Danas, kod pacijentkinja gde ne postoje kontraindikacije, uz stalno praćenje ne postoji ograničenje u dužini primanja terapije, već zavisi od stanja organizma žene. Cilj je obezbediti ženi kvalitetan život.

Na 100 ispitanih pacijentkinja, profesor Stad je otkrio da njih 97 želi da nastavi sa terapijom jer oseća drastičnu razliku u kvalitetu života. (Kod nas je u toku projekat praćenja populacije koja zbog socio-ekonomskih uslova, rata i svega što smo prošli može dati zanimljive rezultate). U Engleskoj se u ovu svrhu, uz tablete, injekcije, nazalne sprejove i želee, preparati estradiola i testosterona daju i u vidu implantata koji se stavljaju ispod kože i organizam upija koliko mu je potrebno. Uz iscrpan pregled svetskih studija o ovoj problematici, profesor Stad je naglasio da se  Bord direktora evroazijskog udruženja za endokrinologiju gonada  sastaje svakih šest meseci i utvrđuje svetski stav, jer u borbi sa agresivnim interesima farmaceutske industrije u ovoj delikatnoj oblasti nauka mora imati presudnu reč.

Sci Tech
      
IP sačuvana
social share
         

Ко не  жели да чује плач сиромашних, плакаће и сам, али га нико неће чути.

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Мудар  човек ништа не сакупља: што више направи  за друге то више има.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan


Пустињу краси то што се у њој скрива бунар!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Nokia 
Rana menopauza

prof. dr Milka Drezgić, specijalista endokrinologije 16.11.2007.

U ranijem tekstu je naglašeno da na našem području menopauza nastaje najčešće između 48 I 52. godine života. Ukoliko prestanak menstrualnih ciklusa nastane pre četrdesete godine života, najčešći termin koji se upotrebljava je rana menopauza (rana insuficijencija ovarijuma – Premature Ovarian Failure – POF).

Danas je termin rana menopauza zamenjen terminom rana insuficijencija jajnika. Iako je vrednost hormona koju treba kontrolisati u ovom periodu veoma slična vrednostima u periodu menopauze, znači izrazito su povišene vrednosti gonadotropina (FSH i LH - hormoni hipofize, i smanjena vrednosti estrogena – hormona jajnika), ipak postoji nekoliko osnovnih razlika.

Jedna od osnovnih razlika sastoji se u tome što žene sa ranom insuficijencijom jajnika mogu povremeno, s vremena na vreme, imati ovulaciju, čak ostati trudne, što se dešava u 8-10%  slučajeva. Žena u pravoj menopauzi ne može ostati trudna. Trudnoća nastaje zbog toga što ipak ostaje neka rezerva folikula (jajašaca) za oplodnju i pored toga što je praktično došlo do prekida hormonske veze između jajnika i hipofize, te kontrola hormona daje karakterističnu sliku menopauze.

Rana insuficijencija ovarijuma razvija se postepeno, tokom nekoliko godina, a simptomi najčešće ostaju neprimećeni, kako od strane pacijentkinje, tako i od strane nadležnog ginekologa. Budući da period u kome se javlja rana insuficijencija ovarijuma varira i može biti od 18. do 40. godine života – akutni simptomi koje imaju žene u menopauzi ovde najčešće nedostaju.

To znači da nema valunga ili su oni veoma retki i blagi, nema nervoze, poremećaja pamćenja ni depresije. Mogu se javiti znojenja pred jutro praćenja nesanicom, ali ni to nije često. Najčešći simptom je poremećaj menstrualnog ciklusa, koji se manifestuje neredovnim krvarenjima, odnosno amenoroičnim periodima do tri meseca, skraćenim i manje obimnim ciklusima. U ovakvim okolnostima nikako ne treba uzimati terapiju pre određivanje nivoa hormona.

Ukoliko sebe prepoznate u navednim simptomima, tražite od nadležnog lekara da date krv za FSH, LH i estradiol trećeg dana ciklusa ili, ukoliko ciklusa nije bilo dva meseca, dan za određivanje hormona nije bitan.Izvor: Krstarica
IP sačuvana
social share
         

Ко не  жели да чује плач сиромашних, плакаће и сам, али га нико неће чути.

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Мудар  човек ништа не сакупља: што више направи  за друге то више има.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan


Пустињу краси то што се у њој скрива бунар!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Nokia 
Zašto su moji jajnici prestali sa radom?

Kod 90% pacijentkinja pravi razlog prestanka funkcije jajnika ne može da se pronađe. Poznato je da su jajnici veoma osetljivi organi i da operativni zahvat u abdomenu i bez ikakvog dodira jajnika dovodi do oštećenja njihove funkcije (npr. operacija slepog creva).

Hemioterapija zbog drugih maligniteta u organizmu ili zračenje trbuha takođe dovodi do prekida lučenja hormona iz jajnika. U ređim okolnostima, virusne infekcije i bezbolna zapaljenja jajnika dovode do rane menopauze (rane insuficijencije ovarijuma – Premature Ovarian Failure – POF), jer tada organizam umesto da napravi odbranu (antitela) od virusa, stvori antitelo na sopstvene ćelije, odnosno ćelije jajnika.

U takvim okolnostima, osoba obično ima i druge tzv. autoimmune bolesti, među kojima ja najčešća bolest štitne žlezde koja je prećana smanjenom funkcijom štitne žlezde, hipotireozom, ili bolest nadbubrežne žlezde, mada mogu biti zahvaćeni i drugi endokrini organi.

Prilikom traženja uzroka bolesti, kod velikog procenta mladih žena naveden je stres (gubitak drage osobe, razvod, rat, preseljenje i slično). Ukoliko postoji podatak da je po ženskoj liniji neko imao isti poremećaj, uzrok treba tražiti u naslednim činiocima.

Da li mogu da imam decu?

Rana menopauza ne razvija se naglo i prolazi kroz četiri različita stadijuma koje treba prepoznati.

Stadijum 1 primarne insificjencije jajnika - ovo je početak u kome je normalan nivo FSH (hormon hipofize), ali i pored toga što žena ne koristi zaštitu, ne dolazi do trudnoće, niti postoji odgovor jajnika na stimulaciju.

Stadijum 2 primarne insuficijencije jajnika - FSH je trećeg dana ciklusa na višem nivou od normalnih vrednosti i nema odgovora jajnika na FSH tokom programa stimulacije jajnika.

Stadijum 3 primarne insuficijencije jajnika - karakteriše visoka vrednost FSH i simptomi u vidu noćnog znojenja ili dnevnih valunga, suvoća vagine, poremećaji menstrualnog ciklusa u vidu skraćenih, čestih ciklusa, ili intermensturalnih krvarenja.

Stadijum 4 - prestanak ciklusa i veoma visoke vrednosti FSH. Šanse za trudnoću su veoma male i postoje samo u prvoj fazi poremećaja. Hormonska terapija je neophodna radi kvaliteta života i prevencije kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze. U budućnosti će probleme verovatno biti moguće rešiti uz pomoć tuđih jajnih ćelija.


Izvor: Krstarica
IP sačuvana
social share
         

Ко не  жели да чује плач сиромашних, плакаће и сам, али га нико неће чути.

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Мудар  човек ништа не сакупља: што више направи  за друге то више има.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.078 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.