Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Registracijom prihvatate pravila foruma.
ConQUIZtador
banner
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Jesu li Hrvati opterećeni viškom povijesti?  (Pročitano 4199 puta)
30. Nov 2006, 14:45:25
Veteran foruma
Krajnje beznadezan


Nemam ništa, al' za Srpsku dajem sve!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 10242
Zastava Pale - Republika Srpska
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
Samsung S7220
Jesu li Hrvati opterećeni viškom povijesti?

Gojko Borić

Stalni suradnik revije, novinar i publicist Gojko Borić zamislio se nad pojmom viška povijesti.

Ja sam samo izvadio zanimljive dijelove teksta. Cijeli tekst mozete procitati na:
 
http://www.matica.hr/HRRevija/revija2005_4.nsf/AllWebDocs/boric

Molim clanove da ne off-uju i da ne salju poruke dok detaljno ne procitaju tekst.


---------------------------------------------


Što je to višak povijesti? Pronašao sam ga u njemačkim izvješćima o tzv. jugoslavenskim nasljednim ratovima koji su na Zapadu krivo označavani kao »građanski rat«, a mi Hrvati naš dio tih ratova nazivamo Domovinskim ratom.

Srbi su, opravdavajući svoju agresiju na Hrvate i Muslimane-Bošnjake u posljednjem postjugoslavenskom ratu, govorili o Hrvatima kao »genocidnom narodu« spominjući pri tome ne samo hrvatska zlodjela u vrijeme NDH nego i kroz cijelo vrijeme dodirivanja dvaju naroda u prošlosti staroj barem pet stoljeća, a Muslimane su klevetali kao »vjekovne neprijatelje« od vremena kad su na Balkan prodrli Osmanlije pa do povezivanja Hrvata i Muslimana u Drugome svjetskom ratu.

Hrvati su optuživali Srbe za sve svoje nedaće od stvaranja prve Jugoslavije do sloma druge, komunističke Jugoslavije, prema su mnogobrojni hrvatski ideolozi i političari bili glavni kreatori tzv. jugoslavenskog jedinstva, o čemu opširnije nešto kasnije. Muslimani-Bošnjaci vidjeli su u Srbima i Hrvatima »križare« koji im rade o glavi od vremena slabljenja Osmanlijskog Carstva pa sve do danas, često se ponašajući u Bosni i Hercegovini onako kako su se Srbi ponašali u objema Jugoslavijama.

To vraćanje u prošlost kao opravdanje za današnje postupke, njemački su promatrači označili »viškom povijesti«. No taj višak povijesti stvarno je postojao i donekle još postoji, nešto više kod Srba i Bošnjaka nego u Hrvata, a djelomično je i opravdan, jer ti narodi još nisu svladali prošlost na način da ona više ne diktira njihovu današnjicu, a za to nisu uvijek krivi samo oni. U svakom slučaju višak povijesti postat će suvišan kad Hrvati, Bošnjaci i Srbi nađu modus vivendi u međusobnom poštivanju, priznanju granica i mirnom suživotu, tako da više neće biti potrebno sazivati prošlost da bi se opravdavali neki postupci u današnjici. No još smo daleko od toga, posebice što se tiče srpsko-hrvatskih i bošnjačko-hrvatskih odnosa u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.Višak povijesti našao je svoju najizrazitiju realizaciju u srpskom kosovskom mitu, a u Hrvata u oznaci da su oni bili antimurale christianitatis — predziđe kršćanstva. Pravoslavni Srbijanci su poraz na Kosovu gotovo pretvorili u pobjedu, hvaleći se da su »nebeski narod«, premda su se na Kosovu, uz Srbe, borili i pripadnici drugih kršćanskih naroda, a u turskoj historiografiji bitka na Kosovu sporedan je događaj, jer su Osmanlije razbili kršćanske države na Balkanu prije, u boju na bugarskoj rijeci Marici. Nakon toga Osmanlije nisu nailazili na veći otpor, a što se tiče Bosne i Hercegovine, koja je tada bila pretežito katolička s nešto malo tzv. bogumila i pravoslavaca, ona nije »šaptom pala«, kako se obično govori na našim i susjednim prostorima, nego je otpor Turcima trajao desetljećima. O problematici Bosne i Hercegovine poslije nešto više.

Srbijanci, dakle, ne bi za sve svoje ružne postupke nakon bitke na Kosovu trebali opravdavati tim svojim porazom, a Muslimani-Bošnjaci trebali bi odustati od stvaranja svoje »bolje prošlosti« koja je bila mnogo banalnija i time prirodnija nego što je prikazuju sadašnji njihovi povjesničari, koji često svojataju ličnosti i pojave iz tuđih prošlosti kako bi opravdali suvremeno stvaranje svoje nacije. Za Hrvate se može reći da su, kako se njemački kaže, Verspätete Nation — zakašnjela nacija, a to u još većoj mjeri vrijedi za Muslimane-Bošnjake, no to nije nikakva mana, nego rezultat spleta povijesnih okolnosti, a krivnju za to nije potrebno tražiti ni u sebi, a još manje kod susjeda. Srbijanci su pak preko autofekalne Pravoslavne crkve i zahvaljujući nagloj propasti Otomanskoga Carstva prije uspjeli preskočiti granicu od naroda prema naciji nego ostali južnoslavenski narodi, no i to je tek djelomično njihova vlastita zasluga. Na tome trebaju najviše zahvaliti Osmanlijama.
Ovdje valja napomenuti da u hrvatskoj znanosti često nema razlike između dvaju različitih pojmova kao što su narod i nacija, jer se nerijetko smatraju istovjetnima. Narod bismo mogli definirati kao etničku zajednicu koja posjeduje zajedničku povijest, kulturu, jezik, folklor itd., a nacija je narod koji posjeduje državu ili teži stvaranju vlastite države. Njemački povjesničar Hans-Wolf Behschnitt, koji je napisao studiju o nacionalizmu Srba i Hrvata, ali samo do god. 1918, pronašao je više od sto definicija što je nacija. Na području bivše Jugoslavije očito su neki narodi postali prije, a neki poslije posebne nacije. Klasičan primjer za zakašnjele nacije su Makedonci i Muslimani-Bošnjaci. O problemima Bosne i Hercegovine reći ćemo poslije nešto više.

Hrvati se hvale Papinom »titulom« da su bili predziđe kršćanstva, što je djelomično istina, ali pape su naziv antimurale christianitatis davali i drugim narodima koji su se borili protiv Osmanlija, primjerice Rumunjima. To ih nije ništa stajalo. Hrvatska je ušla u zajednicu s Mađarima i poslije Austrijancima u prvom redu da se obrani od navale Turaka, i u tome je bila uspješna, jer Osmanlije su bili osvojili grčke, bugarske, rumunjske, srbijanske, bosanskohercegovačke, te djelomično mađarske i hrvatske prostore, ali dok se u Budimpešti vihorio Prorokov barjak s polumjesecom, Zagreb nikada nije pao pod osvajačko tursko kopito, ali su od Hrvatske ostali samo »ostaci ostataka nekad slavnog kraljevstva«, a sadašnji oblik naše Republike u obliku bumeranga svjedoči da su Hrvati najveći gubitnici u borbi protiv osmanlijske najezde. Unatoč silnim gubicima u borbi protiv Osmanlija, Europa nam na tome nije zahvalila, baš obratno, carski je Beč i predugo držao pod svojom komandom Vojnu krajinu u kojoj su doseljeni Srbi često igrali ulogu corpusa separatuma, koji se nastojao izdvojiti iz, i onako tanka, hrvatskog teritorija uoči osnivanja Banovine Hrvatske 1939, dok je za vrijeme rata srbijanski komunistički rukovoditelj Moša Pijade, prema Đilasovim sjećanjima, predložio da se na tlu tzv. Krajine osnuje srpska autonomna oblast, što je odbio čak i Aleksandar Ranković, dobro znajući da će Srbi u Hrvatskoj biti proglašeni konstitutivnom nacijom čime je hrvatski suverenitet bio podijeljen, a to nije bio slučaj u ostalim republikama federativne Jugoslavije.Mi smo u školi učili da su Hrvati sklopili najprije personalnu i poslije stvarnu uniju s Mađarskom, no u mađarskoj historiografiji piše da su Ugri »osvojili i pokorili« Hrvatsku
, priključivši je zemljama Krune sv. Stjepana, u čemu su mađarski povjesničari samo djelomično u pravu, jer postoje dokumenti koji ih opovrgavaju, ali da nije bilo ugarsko-hrvatske zajednice veliko je pitanje ne bi li se neki hrvatski krajevi uspješno obranili od Turske. U krajnjoj liniji ipak su stoljetna hrvatsko-mađarska trvenja bila na štetu Hrvatske, a od kad smo neovisni, odnosi su odlični, da ne mogu biti bolji, što je još jedan dokaz da samo neovisnost susjednih naroda i jasno povučene granice mogu biti jamstva za dobrosusjedsku suradnju.

Za razliku od susjednih naroda na istoku Hrvatske, Hrvati ipak ne boluju toliko od »viška povijesti«, jer su doživjeli renesansu i prosvjetiteljstvo, imali su sve do 1918. djelomično »nadnacionalno« plemstvo, a hrvatski su povjesničari ipak više pazili na konkretne povijesne dokumente nego na legende i narodnu predaju. No to više vrijedi za obrazovani sloj hrvatskog pučanstva, koji je bio vrlo tanak. Obični puk o našoj je povijesti saznavao iz pjesmarice Andrije Kačića Miošića Ugodni razgovor naroda slovinskoga nego iz učenih knjiga, koje nije posjedovao.Starčević je govorio: »Ni Pešta ni Beč«, proglasivši sve južne Slavene Hrvatima, što je bilo samo reagiranje na poznatu imperijalističku izreku Vuka Stefanovića Karađića: »Srbi, svi i svuda«. S druge pak strane, biskup Strossmayer je zagovarao »južnoslavensko zajedništvo«, pri čemu je i Bugare uvrštavao u tu zajednicu, što su oni odbili. Neki srpski znanstvenici vidjeli su u Starčeviću »Jugoslavena«, dok je Strossmayer svojim mecenatstvom stekao velike zasluge za afirmiranje hrvatske kulture.

HE HE nije mi jasno sta je on ovdje uporedio... strasno!
Ipak novi predsjednik HSS-a Vladko Maček odlazi u Beograd, gdje s Dragišom Cvetkovićem, koji je bio više predstavnik Dvora nego cjelokupnog Srpstva, sklapa Sporazum o Banovini Hrvatskoj, toj prilično nesavršenoj tvorevini koja je ipak značila korak naprijed u rješavanju hrvatskog pitanja, ali u okvirima Jugoslavije. Prilikom uspostavljanja Banovine nisu bili uzeti u obzir interesi Muslimana, čija je elita ipak bila sklona hrvatstvu. Maček je do kraja života u egzilu ostao »Jugoslavenom«, no to nije smetalo sadašnjem hrvatskom predsjedniku Mesiću da mu postumno dodijeli nekakvo hrvatsko odličje. Predsjednik Mesić odlikovao je i književnika Predraga Matvejevića, ideologa jugoslavenstva, koji je tijekom Domovinskog rata rovario protiv Hrvatske u inozemstvu, a nedavno je izjavio da su hrvatski i srpski — jedan jezik! Još i danas čitamo u splitskom tjedniku Feral Tribune da su svi »pravi« Hrvati bili Jugoslaveni, a u Jutarnjem listu stalni kolumnist tvrdi da se u komunističkoj Jugoslaviji živjelo bolje i sretnije nego u samostalnoj Hrvatskoj. Takvih primjera mogao bih citirati na stotine. Tako je u anketi tjednika Nacional Josip Broz — Tito, pod čijim su vodstvom počinjeni brojni zločini, bio proglašen najvažnijim Hrvatom 20. stoljeća! Predsjednik Tuđman jednom je rekao kako u nekim slojevima hrvatskog društva, oko 20 posto ljudi ne prihvaća Hrvatsku. Možda je postotak manji, ali oni su dobro raspoređeni u intelektualnim krugovima, medijima, politici, znanosti i nevladinim organizacijama koje često dobivaju novac iz inozemstva.

Što se dogodilo da je jugoslavenstvo u Hrvatskoj moglo preživjeti čak i nakon srpskih zločina u Domovinskom ratu? Predsjednik Tuđman bio je proklamirao »hrvatsku pomirbu«, to jest pomirenje hrvatskih partizana i ustaša i njihovih potomaka. Ta ideja bila je dobra, ali praktično suvišna jer je pomirba uslijedila spontano tijekom Domovinskog rata. No tzv. jugonostalgičari, koji su se neko vrijeme pritajili, ponovno su podigli glave, napadajući »tuđmanizam« za počinjene i nepočinjene grijehe. U Hrvatskoj, nažalost, nije izvršena nužna ilustracija, odnosno čišćenje javnog života od ostataka jugoslavenstva i komunizma, jer je za vrijeme Domovinskog rata to bilo opasno, a nakon njega prekasno. U Hrvatskoj i danas, 60 godina nakon Drugoga svjetskog rata, mnogi povjesničari i političari žele dokazati da se hrvatski antifašizam mora odijeliti od komunizmna, premda su oni bili dvije strane jedne jugokomunističke medalje. Ono što su za pojedince i manje skupine u hrvatskoj političkoj klasi u 19. i 20. stoljeću bili Beč, Budimpešta i Beograd, danas je Bruxelles i Hag. Podložnički i sluganski mentalitet osobine su vladajućih u Hrvatskoj s vremenom trajanja sve do danas. Tek kad se hrvatska politička klasa oslobodi kompleksa manje vrijednosti, moći će provesti Hrvatsku u Europsku uniju kao ravnopravnu državu.


 :ballbounce:  Ma ne, Hrvati su usli u JUGU zato sto su je voljeli... Oce li ta NDH?Zastupam tezu da se sve što se u Hrvatskoj i Jugoslaviji dogodilo tijekom 20. stoljeća moralo dogoditi, ali ne baš u stopostotnoj verziji, da smo neke negativne događaje mogli izbjeći, ali krupna kretanja nikako. Iz toga možemo naučiti ono što Nijemci nazivaju Vergangenheitbeweltigung — svladavanje prošlosti — premda držim da je ta sintagma nerealna, jer se prošlost ne može svladati budući da je nepromjenjiva. Možemo svladati samo posljedice prošlosti koje se očituju u današnjici.

Mislim da se ono što želim reći najbolje može objasniti konkretnim primjerima. Evo ih nekoliko. Je li Hrvatima trebala Jugoslavija, i ako nije, što bi se s njima dogodilo nakon 1918? O tome možemo, dakako, samo nagađati, ali se isplati. Hrvati su se nakon sloma Austro-Ugarske, koji je bio neizbježiv jer Mađari nikako nisu htjeli pristati na trijalizam, našli u taboru pobijeđenih premda su većinski bili raspoloženi protiv Dvojne Monarhije. Srbija kao pobjednica imala je dva scenarija: stvaranje Velike Srbije ili, ako to ne bude išlo, proširene Srbije s ostalim južnoslavenskim narodima pod kasnijim imenom Jugoslavije. Da se ostvario prvi plan, Srbija bi prigrabila Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu te velike dijelove Hrvatske do linije Karlobag, Karlovac, Virovitica, pri čemu bi Talijani dobili veći dio, ako ne i cijelu Dalmaciju, dakako i Istru. Hrvatsku bi se u tom slučaju stvarno moglo vidjeti s tornja zagrebačke katedrale. Mogli bismo zamisliti da bi Srbijanci izbacili iz Bosne većinu Muslimana, a u hrvatskim dijelovima Velike Srbije vjerojatno bi protežirali tzv. katoličke Srbe.


Opcinjenost Velikom Srbijom...Da je Maček preuzeo vlast u Hrvatskoj nakon napada Njemačke i Italije na Jugoslaviju, možda bi sklopio sporazum s domaćim Srbima i izbjegao građanski rat između 1941. i 1945. Bez lokalnih Srba četnički pokret bio bi bez ikakva utjecaja, a partizanska vojska bez većine svojih pripadnika. Možda bi se u tome slučaju u Jugoslaviji dogodio »grčki model«, stvaranja dvaju pokreta otpora — demokratski i komunistički — pa bi zapadni saveznici mogli lakše intervenirati prema sporazumu u Jalti, prema kojoj je utjecaj u toj državi između istoka i zapada podijeljen fifty-fifty. Međutim dogodilo se ono što se dogodilo: u prvi plan su izbili desni i lijevi ekstremisti: ustaše i četnici s jedne strane, te komunistički partizani s druge strane, a to je Hrvatsku i Jugoslaviju strovalilo u rat svih protiv sviju, s golemim ljudskim i materijalnim žrtvama.

Maček je mogao otići u zapadno izbjeglištvo i u Londonu osnovati administraciju Banovine Hrvatske, pa zahtijevati od zapadnih saveznika da Banovina bude obnovljena nakon rata, makar i pod komunistima. U Hrvatskoj se Banovina s nepravom proglašava »Velikom Hrvatskom«, a ona to nije bila jer je u Bosni i Hercegovini obuhvatila samo oko 60 posto tamošnjih Hrvata. No Maček je u Pavelićevoj Hrvatskoj čekao da mu padne »pečeni golub pobjede« u krilo, a predstavnik HSS-a u Londonu Šubašić omogućio je Titu da zapadni saveznici priznaju komunističku Jugoslaviju legitimnom nasljednicom Kraljevine Jugoslavije, što mu Hrvati i povijest nikad ne bi smjeli oprostiti.

Recimo da je proglašenje Nezavisne Države Hrvatske bilo neizbježivo, ali veliko je pitanje je li bilo neizbježivo sve ono što se pod vodstvom Pavelića i ustaša dogodilo nakon 10. travnja 1941? Nesumnjivo se NDH našla u škripcu odmah nakon proglašenja: protiv nje su se podigli četnici i poslije partizani, NIjemci su je pustili na milost i nemilost fašističkoj Italiji, koja je nepravednim Rimskim ugovorima otela velik dio Dalmacije i time zadala prvi smrtni udarac nejakoj Državi. Mislim da je ustaški režim napravio goleme pogrješke prema domaćim Srbima, da nije trebao pokorno izvršavati njemačke naredbe glede rasnih zakona i njihove primjene te da nije trebao onako podilaziti Mussolinijevoj Italiji pozivom princu od Spoleta da preuzme nepostojeću hrvatsku kraljevsku krunu. Više je nego očito da je NDH bila toliko povezana s fašističkom Italijom i nacističkom Njemačkom da je skupa s njima morala nestati s političkog zemljovida Europe nakon završetka Drugoga svjetskog rata. Svi pokušaji njezina spašavanja morali su završiti neuspjehom.


Toliko o NDH... Ni Z o zlocina... Izjednacava Ustase i Cetnike. Neko sa strane bi rekao da je sve regularno.Ostatak teksta je manje interesantan... Ali evo jedan slag na tortu...


Završno bismo mogli reći da u Hrvata nema toliko »viškova prošlosti« koliko u susjednih južnoslavenskih naroda, ali da ih njihovi »viškovi« pogađaju na bilo koji način. Muslimani-Bošnjaci, primjerice, pokušavaju redefinirati cijelu povijest Bosne i Hercegovine u svoju korist, tražeći korijene svoje nacije i ondje gdje ih nikada nije bilo. Slovenci ili točnije rečeno neki njihovi političari postavljaju teritorijalne zahtjeve sve do Rijeke kao u vremenima kad se u Jugoslaviji klicalo: »Život damo, Trst ne damo«. Srbijanci još nisu shvatili da su propali svi njihovi snovi o »velikoj Srbiji«, pa se lako može zamisliti obratno kretanje u obliku osamostaljenja Kosova, dok bi »prisajedinjenje« Republike Srpske Srbiji izazvalo nove ratove ne samo u Bosni i Hercegovini.   :ballbounce:
« Poslednja izmena: 30. Nov 2006, 14:56:36 od vlado85 »
IP sačuvana
social share


Svi kalendari drevnog naroda Maja završavaju se za dvije i po godine, kao da svijeta posle toga neće ni biti...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu


Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
Šta reći, osim tipično hrvatsko gledanje na "povjest". Mada u ovom tekstu ima tačnih
podataka, generalno se stiče utisak da su hrvati najmanje opterećeni istorijom, za
razliku od ostalih južnih slovena. Ko je stalno pričao o "tisućljetnom" snu i borbi
hrvata u povjesti za neovisnu hrvatsku zemlju? Verovatno Srbi. Ko je bosanske
muslimane zvao "hrvatskim cvijećem"? Verovatno Turci. Ko je prisvajao teritorije
koje nikad nisu bile hrvatske, pozivajući se na "letopise" katoličkih popova iz Duklje?
Dakle, Hrvati su teško iskompleksirani i frustrirani ljudi, skloni istorijskim falsifikatima,
i to se vidi na svim temama u kojima oni uzimaju učešća, na ovom forumu. Slušajući
njihove priče, pomislio bi neki neupućen čovek, da su oni najstarije i najdržavotvornije
pleme u Europi, naravno uz bavarce, kako to reče Tuđman. Istina je malo drugačija,
Hrvatska je postala samostalna država posle Kenije, Nigerije, Madagaskara, Mauritanije
i mnogih drugih afričkih plemena. O Evropi da ne pričamo.
IP sačuvana
social share


Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
SonyEricsson k800i i D820
Da da da evo opet Zemunac ti nam zelis pokazati kako se Hrvati to osjecaju...svasta! Mi imamo slavnu i preljepu povijest,nasi djedovi nisu bili turci nego plavokosi njemci,miliardu puta bolja opcija....bili smo dio jednog velikog imerija dok su Srbi jos gledali kako se baklave i tulumbe prave...pa da nepricam o rijecima bre...ajde sta imam pricati vi imate vasu povijest mi nasu vama nasa nece nikada odgovarati a kao niti vasa nama...samo razlika je u tome sto je nasa povijest mnogo slicna onoj zapadu nego istoku...
IP sačuvana
social share
Diskutiere nicht mit Dummen, sie ziehen dich auf ihr Niveau und schlagen dich dort mit Erfahrung!
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan


Nemam ništa, al' za Srpsku dajem sve!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 10242
Zastava Pale - Republika Srpska
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
Samsung S7220
bili smo dio jednog velikog imerija dok su Srbi jos gledali kako se baklave i tulumbe prave.
Srbi su bili dio veceg imperija... ali to nije prednost...

Mislim da se Srbi vise klanjaju svojoj proslosti jer su ih preci vise zaduzili. Srpska istorija je daleko zanimljivija i raznovrsnija od istorije ostalih naroda bivse SFRJ. Bilo je tu velikih ratova, licnosti, ucenjaka... Ljepota jedna...
IP sačuvana
social share


Svi kalendari drevnog naroda Maja završavaju se za dvije i po godine, kao da svijeta posle toga neće ni biti...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 15462
Zastava Zagreb - Republika Hrvatska
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
Citat
Srpska istorija je daleko zanimljivija i raznovrsnija

.... a budućnost još zanimljivija i življa .......

... ali važno da se rugate svakom oko sebe , valjda je to duševna hrana određenoj grupi , pa eto hranite se .... da bi imao slavnu povijest i budućnost moraš vuć pametne poteze a toga vama fali i te kako .......aj nek je sa srećom .....  :ballbounce: :ballbounce:  .... kad već nema poteza nek bar bude sreće ..... :ballbounce:
« Poslednja izmena: 30. Nov 2006, 20:43:54 od nikola34 »
IP sačuvana
social share
Duh Sekire: Ја да сам се питао сада би у Загребу биле рекламе на ћирилици, и још бисте се извињавали што нисте имали више да вам узмемо - link
Reply by nikola34: @x#%§!!
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu


Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
Da da da evo opet Zemunac ti nam zelis pokazati kako se Hrvati to osjecaju...svasta! Mi imamo slavnu i preljepu povijest,nasi djedovi nisu bili turci nego plavokosi njemci,miliardu puta bolja opcija....bili smo dio jednog velikog imerija dok su Srbi jos gledali kako se baklave i tulumbe prave...pa da nepricam o rijecima bre...ajde sta imam pricati vi imate vasu povijest mi nasu vama nasa nece nikada odgovarati a kao niti vasa nama...samo razlika je u tome sto je nasa povijest mnogo slicna onoj zapadu nego istoku...

Tiger, to o plavokosim nemcima je glupost, i to znaš i sam. Procenat plavokosih ljudi u nemačkom narodu ne prelazi 30%, a na našim prostorima se kreće u granicama 10-15%.
Što se tiče tog imperija, ono je bilo manje od trećine Turskog imperija, kada je islamizovani
srbin Mehmed-paša Sokolović njime de facto upravljao u ime trojice sultana. Sve ovo možeš da pročitaš na turskim sajtovima, dovoljno je da u pretraživac ukucaš
"Mehmet pasa Sokollu". Naravno, niti jedan sloven u Austro-Ugarskoj Monarhiji nikada
nije prišao blizu dvorca Hofburg, jer je to bila rasistička tvorevina gde su sloveni smatrani za
stoku, a ne ljude.  Nego, činjenica ostaje i dalje da je Hrvatska postala država u punom
smislu te reči tek krajem XX veka, za razliku od Srbije koja je bila DRUGA nezavisna
slovenska država, zajedno sa CG, a posle Rusije. Mi imamo državu samo 7 godina mlađu od
Nemačke i 20-ak godina mlađu od današnje Italije. U to vreme vi ste usred Zagreba vodili
borbu da vam se dozvoli da pričate hrvatskim jezikom u Saboru, jer ste slabo baratali službenim jezikom u vašoj domovini,  mađarskim.   :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
IP sačuvana
social share


Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
SonyEricsson k800i i D820
Hahahaha Zemunac to ti sada cak i turski znas pa ides na njihove sajtove...znam znam eto sada smo mi najebali bili a vama carstvo pod turskom cizmom je bilo...to oko plavokosi njemaca sam rekao jer su ipak mnogo svijetliji od azijata ili turaka...
I eto budite majke ti ponosni i sto ste bili nezavisna drzava i sto ste imali vaznu i slavnu povijest Srpsku,svaka vam cast ja se u tome necu mijesati...neka vam..
Samo ja vidim da uvijek vecina Srba na ovome forumu imaju neki nagon da pokazivaju koliko su oni savremeniji,ljepsi,kulturni,slavniji i jaci i veci narod od svih u okruzenju i dalje...
Naravno necu niti da se sa tobom prepirem gdje je i kako bilo,samo kako neshvatate da je za svakoga svoja povijest naljepsa pa cak i za one u africi je njihova naljepsa....ili je to toliko tesko za shvatiti...
Ja sam ponosan na Hrvatsku povijest i nebih se za milion Srbija mjenjao,a tako sigurno i vi mislite i cemu onda o tome dali patimo mi o viskom povijesti kada vi sve vjekove vjekova pokusavate se grbaciti na tudjim ledjima...i uvijek ista prica,zajebao vas netko drugi SHS su to bili Hrvati i Slovenci kojima ste vi dali kruha a mi vam zabili noz u ledja,pa onda dodje Jugoslavija,opet vi nadrljali ZRTVE opet....pa evo Kosovo,Crna Gora uvijek vam je netko smetao i ugrozavao....uzas ljudi o cemu se vi backate...Zivite u slavnoj porslosti kada nemate od toga normalne buducnosti...
IP sačuvana
social share
Diskutiere nicht mit Dummen, sie ziehen dich auf ihr Niveau und schlagen dich dort mit Erfahrung!
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 15462
Zastava Zagreb - Republika Hrvatska
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
Citat
Mi imamo državu samo 7 godina mlađu od
Nemačke i 20-ak godina mlađu od današnje Italije.

lijepo ste upravili s njom , stvarno svaka čast , ja mislim da oni trebaju da pitaju Srbiju bi li ih primila u svoje krilo ......  :chuckel: :chuckel:
 
=D> =D> =D> =D>

extra je nema šta ...... ja ne bi dao svoju vikendicu na Braču za cijelu tu kao državu , sjeti se samo kako vam je Djukanović čestitao jer ste napokon postali samostalna i suverena država tek kad je C.Gora otišla svojim poslom ......  :ballbounce:
« Poslednja izmena: 30. Nov 2006, 22:15:59 od nikola34 »
IP sačuvana
social share
Duh Sekire: Ја да сам се питао сада би у Загребу биле рекламе на ћирилици, и још бисте се извињавали што нисте имали више да вам узмемо - link
Reply by nikola34: @x#%§!!
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
SonyEricsson k800i i D820
Zamisli rodjo cime se Zemunac bavi da on cak i razmatra koliko je stara i od koga je mladja i starija drzava,pa cijela ta povijest vam sada nemoze pomoci a nama onda pricas o nekoj opterecenosti....I kako ja znam Hrvatska je prije Srbije osnovana...(evo ga sada ce da me bombarduju)
IP sačuvana
social share
Diskutiere nicht mit Dummen, sie ziehen dich auf ihr Niveau und schlagen dich dort mit Erfahrung!
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 15462
Zastava Zagreb - Republika Hrvatska
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
sad će bit : pričao meni moj deda , a njemu njegov da je .......  :P :P
IP sačuvana
social share
Duh Sekire: Ја да сам се питао сада би у Загребу биле рекламе на ћирилици, и још бисте се извињавали што нисте имали више да вам узмемо - link
Reply by nikola34: @x#%§!!
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Advokat Draganić :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.065 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.