Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
banner
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

TotalCar: Pocetna | Vesti | Specijal | Video | Foto | Test | Akcije | Saveti | Moto
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 354
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Koji Automobil Kupiti? Savjeti, Pitanja i Odgovori  (Pročitano 320094 puta)
29. Okt 2006, 21:25:34
Veteran foruma
Poznata licnost


=)

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 4232
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6210
Kao sta kaze tema, ovdje cete saznati sve sta vam treba za kupovinu novog automobila.
Ako imate pitanja koj automobil kupiti ili ako vam treba savjet pri kupovini rabljenog ovdje postavite pitanje bez stvaranje nove teme!!


temu za zanimljive stranice i stranice di kupiti rabljeni auto imate ovdje


Par savjeta pri kupovini automobila:

Nazovite prodavača, postavljajte puno pitanja
Prije nego što počnete pregovarati o cijeni vozila, prikupite sve dostupne informacije. Stoga kada nazovete prodavača, postavite mu sljedeća osnovna pitanja:

  1) Zašto prodajete automobil? Tim pitanjem prodavača dovodite u defenzivan položaj i on vam mora odgovoriti brzo. Ako prodavač oklijeva odgovoriti na ovo jednostavno pitanje, znači da nešto skriva. Zašto većina ljudi prodaje svoje vozilo? Možda su izgubili posao pa im je hitno potreban novac, ali može biti i to da previše toga s vozilom nije u redu, a ne žele ga popravljati pa ga radije prodaju Vama. Možda su kupili novo, bolje vozilo, pa se samo žele riješiti starog.

  2) Koliko je kilometara automobil prešao? Trenutak istine za većinu prodavača. Pripazite na omjer pređenih kilometara i starosti vozila. Ako je vozilo prešlo veliki broj kilometara, moguće je da je puno voženo na otvorenoj cesti.

  3) Imate li svu dokumentaciju o održavanju vozila, dokaze o popravcima, račune o promjeni ulja i slično? Upravo ste prodavaču priuštili tri defenzivna pitanja za redom. Rijetko koji prodavač će imati sve od navedenog. No, šanse prodavača za brzu prodaju vozila daleko su veće ako posjeduje neki od tih dokumenata. Prodavač će sigurno reći: "Pa nitko to ne čuva". Vaš odgovor bi trebao biti "Ja čuvam, i svi koje poznajem čuvaju. Bez toga nemam jamstva da ste pravilno održavali vozilo, a od mene tražite toliki novac za vozilo?".

  4) Neka Vam prodavač opiše unutrašnjost vozila, sjedala, saznajte o boji, gumama, klima uređaju i slično. Pitajte li postoje li još nekakve stvari ili potrebni popravci za koje bi trebali znati?
 
Dogovorite sastanak i provjerite rabljeni automobil
Dogovorite sastanak kako bi mogli osobno pogledati vozilo. Poželjno je da vozilo pogledate po danu. Povedite još najmanje jednu osobu sa sobom i potrudite se da ne zaboravite vozačku dozvolu, jer većina prodavača neće dozvoliti da netko bez vozačke dozvole vozi njihovo vozilo.

Prijevara na vidiku: Ako posjetite prodavača vozila da biste testirali vozilo, a on vam ne dozvoli da vozite, odmah odustanite od kupnje. Nema razloga da ostanete jer sigurno nećete kupiti to vozilo. Mnogo je slučajeva da kupci plate polog ili napišu ček za cjelokupan iznos, a da nikada nisu ni testirali vozilo koje kupuju. Prodavač vam može reći da netko ima polog na vozilo i da vam zbog toga ne može dozvoliti da testirate vozilo. Zatim će vas kasnije nazvati i reći da je dogovor propao. Međutim, puno je slučajeva da se kupci naivno vrate prodavaču i kupe vozilo bez testne vožnje. Nakon što potpišete, vaša prava nestaju.
 
Dokazi o prijašnjim nezgodama ili popravcima
Pažljivo provjerite gume i prozore u potrazi za ostacima boje, ako se eventualno vozilo pokušalo popraviti. Prodavači znaju jeftino pobojati vozilo i lagati da nisu imali udes. Što je boja jeftinija to je to će radovi na vozilu biti vidljiviji.
 
Pripremite svoju strategiju
Neka vaš partner bude negativan, naglašavajući i najmanju stvar koja će umanjiti i cijenu koju prodavač traži i njegovo samopouzdanje. Odlična taktika sa snažnim psihološkim učinkom jest da pređete prstom preko svake ogrebotine ili udubljenja i klimate glavom kao u znak razočarenja. Profesionalni prodavači rabljenih automobila to stalno rade, pa učite od najboljih. Ne morate reći ni riječi, prodavač će to odmah pročitati sa vašeg lica i već ste mu priuštili situaciju u kojoj će razmišljati o spuštanju cijene. Neka vaš partner zapiše sve nedostatke ili štetu.

Zatražite dokumentaciju o održavanju vozila. U većini slučajeva prodavač takvu dokumentaciju nema. Zato vam savjetujemo da čuvate svu dokumentaciju, račune o promjeni ulja i slično i imat će te urednu dokumentaciju o povijesti održavanja vozila, a time i veće šanse da u kratkom roku prodate svoje vozilo. U tom slučaju kupac vašeg vozila ne može kasnije reći da niste vodili brigu o vašem vozilu. Pitajte prodavača je li vozilo ikada bilo oštećeno i gledajući ga ravno u oči očekujte njegov odgovor. Ako je odgovor da, detaljno pregledajte dio vozila koji je popravljan i naglasite svaku i najmanju manu u njegovom popravku.

Obavite testnu vožnju rabljenog vozila
Provozajte se s prodavačem i postavljajte pitanja kada čujete čudne zvukove. Pažljivo slušajte zvukove, bilo kakvo škripanje ili struganje. Ako vozilo ima ručni mjenjač brzina, provjerite mijenjaju li se brzine lako. Pitajte prodavača je li kvačilo bilo zamijenjeno - kvačila propadaju nakon određenog broja kilometara. To će prodavača navesti da još više počne razmišljati o snižavanju cijene. Mnogi nisu svjesni da vozila s ručnim mjenjačem imaju nižu tržišnu vrijednost od vozila sa automatskim mjenjačem. Provjerite grijač te vozite po danu kada je sunce najjače kako bi provjerili ispravnost klima uređaja. Pažljivo osluškujte bilo kakve zvukove od trenutka kada se klima uređaj upali.

Vozite malo s upaljenim, a malo s isključenim radijem. Testirajte zvučnike kako bi ustanovili u kakvom su stanju. Dobro provjerite kako radi CD player, ako ga vozilo ima. Vozite po autocesti, glavnim i sporednim cestama te provjerite vuče li vozilo na desno ili na lijevo. Testirajte ispravnost kočnica, uđite oštro u nekoliko zavoja i neka Vaš partner sve zapisuje. Provjerite jesu li su svi sigurnosni remeni ispravni i je li elektronika ispravna. Provjerite da li štop, poziciona te duga i kratka svijetla rade ispravno.

Savjet: Provjerite da li vozilo propušta!
Potrošite 10 ili 20 kuna i operite vozilo pod jakim mlazom vode prije nego što ga kupite. Zna se desiti da kupac kupi vozilo, te da nakon prvog pranja primijeti da mu vjetrobransko staklo propušta vodu.
 
Provjerite sve tekućine u vozilu
Zavirite ispod haube i provjerite da li je motor čist. Provjerite ima li vozilo dovoljno tekućine za hlađenje motora. Pogledajte ima li tekućine za pranje vjetrobranskog stakla? Ako je ima vrlo malo, to je dokaz da imate posla s nemarnim vlasnikom vozila, koji čak i kada prodaje vozilo, nije spreman odvojiti nekoliko sekundi kako bi nadopunio tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla. Mislite li da je onda i na vrijeme mijenjao ulje?! U slučaju vozila s automatskim mjenjačem provjerite ulje za mjenjač. Provjerite zračni pritisak u gumama. Pitajte prodavača kada su gume zadnji put mijenjane.

Neka Vam prodavač naglasi sve kvarove, probleme i slično vezano za vozilo koje prodaje. Pitajte ga da li je vozilo osigurano i da li se to osiguranje može prenijeti na vas. Provjerite to i sa osiguravateljskom kućom. Pitajte ga postoji li mogućnost da vozilo pregleda Vaš mehaničar. Ako kaže ne, zapitajte se da li prodavač nešto skriva.
 
Pregovarajte o cijeni sa prodavačem
Možete započeti pregovarati o cijeni ili možete otići kući. Proučite sve podatke i informacije koje ste prikupili, jer sada već imate dosta "karata u rukavu" i vratite se kako bi pregovarali. Nemojte mu samo reći da želite da spusti cijenu, to je stara škola. Vaša ponuda se mora zasnovati na pravednoj cijeni zasnovanoj na temelju informacija koje ste prikupili o vozilu te o ponudi koja će automatski ignorirati traženu cijenu. Provedite malo istraživanje o cijenama istih vozila te se naoružajte informacijama i argumentima koji će spustiti traženu cijenu barem približno koliko ste vi spremni ponuditi. Pretražite prodajne cijene vozila na 4Kotača. Pronađite oglase s cijenom koja je niža od one koju traži prodavač kako bi mu dokazali da traži više od drugih. To će kod njega izazvati nemir jer ste mu upravo pokazali da je cijena vozila istog modela i godine daleko niža od onoga što on traži. Prodavač Vam na to može odgovoriti "Dobro, našli ste nižu cijenu, možda oni imaju probleme s vozilima". Vi možete odgovoriti "Zar sva ova vozila imaju probleme?"

Mnogi prodavači ne znaju kako odrediti cijenu vozila kojeg namjeravaju prodati, pa vrlo vjerojatno da će te vi ponuditi cijenu koja je daleko manja od prodavačeve. Njega će to uvrijediti, čak će vam reći da ste ludi. Vi tada morate educirati prodavača da je u samom početku započeo sa pogrešnom cijenom. Tada je pravo vrijeme da mu pokažete oglase s cijenama istih vozila
 
“Kakvo ste istraživanje napravili kako bi odredili koliko vam vozilo vrijedi? Pokažite mi vaše podatke, a ja ću vama pokazati svoje, gdje su vaši?“ 
Vrlo rijetko će prodavač provesti takvo istraživanje, ali će vrlo vjerojatno biti arogantan i tvrdoglav i neće lako odustati od tražene cijene. Prodavači nisu svjesni da njihova ponuda možda nije ni blizu prosječne cijene koja se kreće za ista ili slična vozila. U većini slučajeva će biti pogođeni vašom niskom ponudom pa možda čak i odbiti pregovarati s vama. Prodavatelj sigurno hitno treba novac, vozilo mu zauzima prostor na parkingu ili nešto treće. No, njegov ponos mu neće dozvoliti da proda vozilo po cijeni koju vi nudite.

Sigurno će reći: "Zašto onda ne kupite jedno od tih drugih vozila ako su jeftinija? Ako moje vozilo ne vrijedi zašto ga onda uopće želite kupiti?“ To je njihov zadnji dah u ovoj utrci kojim žele opravdati svoju cijenu. Prodavač vam želi odvratiti pozornost od činjenice da jednostavno ne može opravdati iznos koji traži za vozilo. Svaki prodavač koji koristi ovakvu strategiju, upravo vam je rekao da nema utemeljeno istraživanje o vrijednosti njegovog vozila. Prodavač koji zna tržišnu vrijednost vozila će reći: "Ovdje imate podatke o cijenama istih modela vozila i kao što vidite moja tražena cijena je u skladu s prihvaćenim standardima". Tada mu recite "Meni se sviđa vaše vozilo, ali istraživanja nam pokazuju da vaše vozilo ne vrijedi koliko tražite". Tada navedite sve nedostatke na vozilu kao i nedostatke čuvanja dokumenata o održavanju vozila. Naglasite sve ogrebotine, hrđu, mrlje na tepisima, slomljenu pepeljaru – kao razlog da snizi cijenu na iznos koji je čak i manji od onoga koji traže drugi prodavatelji.


Izvor: 4kotaca.netKako odabrati pravo auto 

Velik broj ljudi se odluči za auto koje je mnogo popularno i koje izgleda dobro, a pri tom potpuno zaborave za koju svrhu im auto treba. To dovede do plaćanja veće cene i kupovina drugog vozila daleko ranije nego što je planirano. Automoto-sport vam predstavlja nekoliko saveta na šta obratiti pažnju prilikom kupovine vozila.
Za početak odredite kategoriju vozila koji želite. Da li želite porodični sedan za svakodnevnu vožnju ili želite pickup truck za posao? Da li želite minivan sa dosta prostora ili želite neko SUV vozilo sa 4WD jer živite u mestu sa mnogo snega? Kad nađete odgovor na ova pitanja, naćete kategoriju koja vam najbolje odgovara i pri tom ignorišite ostale kategorije bez obzira koliko dobro zvučile. Zatim odredite svoj budzet i ne idite preko zacrtanog budzeta. Mnogi internet sajtovi, kao što su Yahoo i Edmunds, imaju kategorije koje vam mogu izračunati mesečnu ratu nakon što ukucate cenu vozila, period i kamatu. Mesecna rata za vozilo ne bi trebala biti veća od 20% od vaše mesečne zarade. Sledeći korak je da odlučite da li želite da kupite ili lease vozilo. Obe kategorije imaju svoje mane i prednosti, a ukoliko ste osoba koja želi novo auto svakih nekoliko godina lease je ipak bolji izbor. . Izračunajte i kompletnu cifru koliko će vas vozilo koštati, u šta treba da se uključi i osiguranje, potrošnja i slični detalji. Mnoge kompanije trenutno daju velike popuste na SUV vozila, ali sa visokim cenama goriva možda SUV vozilo i nije najbolji izbor u ovom momentu. Nakon što ste izabrali kategoriju i cenu vozila što želite, bacite se u potragu. Danas na tržištu postoji velik izbor vozila iz celog svet, a savet je ipak da uradite malu pretragu na internetu pre nego što počnete obilaziti dilere. Na taj način možete izbrisati sa liste određena vozila zbog cene, izgleda i sličnih razloga. Nakon što ste izabrali nekoliko vozila koja vam se sviđaju, posetite auto dilere (što više to bolje) i testirajte sve modele. Prilikom testiranja vozila obratite pažnju na svaki detalj i ukoliko vam se ne svidi, tražite drugi model. Nikada ne treba žuriti i odabrati prvi testirani model. Nakon testiranja trebali bi doći do zaključka šta želite i šta vam se sviđa, ali ne žurite sa kupovinom. Bez obzira koliko dobro neke stvari mogu da zvuče, dobro razmislite o svemu i onda donesite konačnu odluku.


Izvor: automoto-sportNe vjerujte kilometraži na brojčaniku
 
U vašim mailovima svakodnevno dobivamo upite o procjeni isplativosti kupnje rabljenih automobila. Osim poznatih stvari, da su japanski automobili u pravilu kvalitetniji od europskih i da korejski auti nude povoljan omjer plaćenog i dobivenog, najvažnije je pravilo da treba kupiti primjerak koji je u dobrom stanju. Jer, dobar je Fiat Bravo svakako pametnije kupiti od istrošene ili slupane, pa potom loše popravljene Honde Civic.

Dakle, važno je kupiti auto koji je bio u dobrim rukama, što se podjednako odnosi na vožnju i održavanje. No i tu treba biti oprezan. Što, naime, vrijedi ako auto kupite od sveučilišnog profesora, ako je auto neumjereno vozio njegov sin i ako se njime utrkivao. Potrebno je imati mehaničara od povjerenja, koji će vam temeljito provjeriti sve bitno. Najvažnije je da auto ima originalnu boju i to je polazište u svim procjenama. Bolje je i da je originalna boja u lošem stanju, nego da je auto svježe obojen. Tako ćete moći bolje procijeniti što kupujete, a ispod svježe boje može biti svega, od kita i plastike, do loše izvedenih zavara i hrđe.

Kilometraži na brojčaniku, nažalost, ne možete vjerovati. Prema statistikama ADAC-a, svaki četvrti automobil na njemačkom tržištu rabljenih ima vraćenu kilometražu. Taj se udio nakon proširenja EU-a povećao. Kod nas je, nažalost, udio još veći, a na 'crnom tržištu' kilometraža se lako vraća, za 50 eura. Servisna se knjižica također lako lažira. Posebice trebate biti sumnjičavi ako je deklarirana kilometraža dizelskih automobila manja od 20.000 km, po godini starosti. Takve automobile u pravilu kupuju osobe koje prelaze znatno više kilometara godišnje, jer se inače ne isplate. 

Dakle, trebate procijeniti opće stanje auta, a ako nemate dovoljno iskustva, povedite stručnu osobu. Najbolje je ako auto kupujete od poznate osobe, koja je auto redovito održavala. U protivnom, dobro provjerite što kupujete. Nakon karoserije, pregledajte unutrašnjost.  Mnogo se može vidjeti po stanju sjedala i komandi, izlizanosti volana... Ako je unutrašnjost istrošena, to je siguran znak da je automobil dosta propatio. Tada je najbolje odustati od kupnje.

Ako je prethodno u redu, temeljito pregledajte motor, kojem je preporučljivo izmjeriti kompresiju. Potom treba provjerite upravljački sustav i podvozje, posebice zazore u upravljačkom mehanizmu i kuglastim zglobovima ovjesa. Provjerite istrošenost diskova i ispušnog sustava. Osnovno pravilo: što manje slušajte i vjerujte u ono što vam prodavač auta priča, a pokušajte što više saznati sami, temeljitim uvidom u stanje svih bitnih sklopova automobila.


Izvor: AutoGodine.hr
 

 

dakle sva pitanja postavljajte ovdje bez stvaranje move teme! Ako josh jednom budem vidio novu temu tipa: "Golf2 vs bravo"
ili "mercedes - sta mislite" zatvaram temu odmah bez dodatnih komentara!

Ova tema ostaje u TOP-u!
« Poslednja izmena: 25. Avg 2007, 22:23:32 od Anea »
IP sačuvana
social share
Reality Beats Fiction By Far
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan


od juče mi se život promenio za 360 stepeni

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 10121
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
Samsung 
 Saveti za kupovinu polovnjakaU tekstu “Kupovina vozila” dati su saveti za načelno sužavanje izbora na određenu klasu automobila i motorizaciju u skladu sa individualnim potrebama. Iako su ova uputstva dobro polazište, ona pomažu da se reši samo deo problema kod kupovine polovnih vozila. Nakon usresređivanja na par modela, naophodno je doneti pravu odluku o kupovini konkretnog vozila. Ideja je da se ovaj tekst sastoji iz praktičnih uputstava za ispravnu dijagnostiku stanja vozila koje ne mora da se poklapa sa vizuelnim utiskom koji ono odaje. U ovom članku zapravo tražimo prikrivene indikatore: načina upotrebe, saniranih oštećenja, daleko veće pređene kilometraže od prikazane, skrivene korozije itd...

Posetioci koji žele da učestvuju u “izgradnji” teksta mogu da ostave svoja lična iskustva i moderatoru otvore mogućnost da ih uvrsti u članak. Takođe, moguća je i modifikacija unetih navoda kroz komentare – potrebno je samo moderatora argumentima ubediti da navod može biti bolji. Na taj način tekst bi mogao da evoluira i da dobija na informativnosti.

Saveti

“Najbolji automobil je nov automobil” reči su Henrija Forda koje i danas odišu istinitošću kao i kada su izrečene, pre skoro jednog veka. Nema sumnje da bi svi voleli da su u mogućnosti da izaberu vozilo u skladu sa svojim afinitetima i da ga izvezu iz autosalona kao ponosni prvi vlasnici. Na žalost, mnogi nisu u prilici da to učine, pa ostaje varijanta kupovine polovnog automobila. Novac se nekako sakupi, a onda počinje proces kupovine koji se može pretvoriti u noćnu moru pre, ili što je još gore, posle samog čina kupovine.

Kupovina polovnjaka je veoma često slična “kupovini mačke u džaku”, pa nije ni čudo što su mnogi posebno oprezni prilikom nje. Sa druge strane, nije reč o maloj stvari. Ovde se radi o kupovini prevoznog sredstva za nekoliko godina i u tom periodu se, pored slobode koju vozilo pruža, treba nositi i sa svim zahtevima koje ono stavlja pred vlasnika. Na kraju, nakon nekog vremena bitno je lako i dobro prodati taj auto radi njegove zamene drugim, novijim... Sve to govori o potrebi naoružavanja korisnim znanjem o izboru pre brojanja para prodavcu. Tako dolazimo i do svrhe ovog teksta. Njegova misija jeste da sakupi mudrost u vidu korisnih uputstava pri biranju polovnjaka. Krenimo redom.

Karoserija:


obratite pažnju na sklapanje farova – nakon većih oštećenja karoserije teško ih je lepo uklopiti- nejednaki zazori između školjke automobila i vrata (kao i haube) govore o ozbiljnim deformacijama karoserije usled udara. Dobro obratite pažnju na njih – svi trebaju biti isti.

- često su tragovi velikih oštećanja vidljivi kada se automobil podigne dizalicom u servisu – ukoliko je bilo ispravljanja karoserije ovde je to teže sakriti.

- ako spazite varove na karoseriji ovo je znak da su delovi karoserije naknadno spajani jer se u proizvodnji limovi spajaju tačkastim zavarivanjem, pa se varovi ne vide.

- dobro je potražiti oznake proizvođača na farovima, žmigavcima i staklima – originalno ugrađeni delovi imaju znak proizvođača automobila na sebi.

- otvorite gepek i podignete tapacirung. Pored rezervnog točka, ovde se obično mogu videti i deformiteti nastali usled udarca od nazad, jer je u tom bunkeru teško bilo šta peglati a da ne ostanu vidljivi tragovi.

- nema šanse da auto star 5-6 godina nema ni jednu ogrebotinu ili oštećenje od kamenčića. Ako je takav, znači da je komplet prefarban a to najčešće znači da je bilo većih oštećenja ili je čak sastavljen od 2 automobila.

- nikad ne kupujte prljav auto, niti to radite po mraku. Izgovor da vlasnik nije stigao da ga opere jer nije mislio da ga prodaje kada ste vi slučajno naišli je najčešće varka da se ne primeti loše odrađen limarsko-farbarski posao.

Kabina:


ručica menjača odaje intezitet upotrebe – ova demantuje prikazanu kilometražu od skromnih 64.000!- istrošenost obloga papučica uvek govori o intezivnoj upotrebi. Isto tako i potpuno nove obloge po pravilu ukazuju da je prodavac to hteo da sakrije.
- istrošenost tapacirunga sedišta, a posebo vrata, govore o intezivnoj upotrebi automobila.

- vozila državnih službi često se voze u 2 ili čak 3 smene, pa godište nije najbitniji pokazatelj. Ipak, ukoliko je kilometraža “nabijena” na autoputu, motor je verovatno u mnogo boljem stanju nego ako je vozilo prešlo manje, ali u gradu, na kratkim relacijama.

- povećan zazor na šarkama vozačevih vrata nedvosmisleno govori o intezivnoj upotrebi i nepovoljnim kratkim relacijama. Usled trenja “štift se pojede” i vrata malo “padnu” prema zadnjem delu vozila.

- obloga volana može biti izlizana ili zategnuta na vrhu, pre svega zbog vožnje po gradu.

- položaj kopči za sigurnosne pojaseve sa zatezačima otkriva da li je vozilo bilo udarano – što su više povučene ka dole, to je vozilo pretrpelo jači udarac ili pak seriju njih ako nisu menjani.

Motor:

- savremeni dizel motori sa direktnim ubrizgavanjem (oznaka HDi, TDI, CRDi, CDI, JTD...) troše manje i agilni su poput benzinaca, međutim, zahtevaju gorivo visokog kvaliteta! Ovakvi motori imaju mnogo više problema sa našim gorivom nego motori klasične koncepcije – naš Euro dizel nije ravan evropskom. Dovoljan dokaz takvoj tvrdnji jeste nepriznavanje velikog broja kvarova u garantnom roku od strane proizvođača upravo iz ovog razloga.

- motori sa turbinama po pravilu imaju bolje pogonske karakteristike, ali je turbina deo koji se takođe upotrebom troši i nakon određenog vremena traži reparaciju. Turboprehranjivani motori su jače termički i mehanički opterećeni i imaju više delova, pa su generalno zahtevniji za održavanje.

Test stanja turbine: skinite crevo usisnog voda na mestu turbine. U slučaju da u crevu ima ulja ili čađi (kod motora sa recirkulacijom), remont turbine je blizu.

- boja izduvnih gasova, odnosno, izlazne cevi izduvnog lonca (auspuha), može pružiti informaciju o stanju motora. Ukoliko je dim sive boje, sagorevanje je loše, odnosno nepotpuno, pa dolazi do isparavanja nesagorelog goriva u izduvnoj cevi (sličan mehanizam se koristi u tenkovima za pravljenje dimne zavese). Ukoliko je dim crne boje, postoje problemi sa povećanom potrošnjom ulja. Motor sa dobrim sagorevanjem ne bi trebao da ima vidljiv dim na izduvu, no pri tom treba isključiti vremenske prilike niskih temperatura kada se vidi vodena para.

- u slučaju da je silikon na spojevima motora (kartera ili glave sa blokom) crvene boje, ili ne daj bože providan, motor je otvaran, a za to je postojao jak razlog – fabrički silikon je bele boje.

- jedan od najskupljih delova koji vam može upropastiti završenu kupovinu je pumpa za gorivo. Da bi ste je isprobali, pritisnite gas skoro do kraja, pa ako nema ravnomernog razvoja zvuka, nego motor ubrzava obrtaje u trzajima, pumpa nije ispravna.

- pregled motora treba obavezno da uključi merenje stepena sabijanja (kompresije) i vizuelni pregled svećica. Čak i relativno nove svećice lako odaju da li se motor pregrevao, da li prekomerno troši ulje i kakvo je sagorevanje. Posredno mogu ukazati i na probleme sa ubrizgavanjem goriva, odnosno, karburacijom. Potrošen motor zahtijeva skup opravak. Bilo kakvo kucanje ili škripanje iz prostora za motor treba definisati - od škripavog remena, što je banalno, do potrošene servo pumpe ili poderanog ležaja na kolenastom vratilu što već nisu bezazlene stvari.

- obavezan je i pregled čepa za ulje, beličasta emulzija znači prodor vode u motorno ulje. Kompenzaciona posuda za hladjenje i tečnost za hladjenje ne smeju imati tragova ulja koji ukazuju na prodor ulja u sistem za hladjenje.

Transmisija:

- menjač i kvačilo su osjetljivi sklopovi. Za klasično kvačilo je poznat jednostavan test - ubaciti u direktnu brzinu i lagano pustiti kvačilo. Ako se motor ne ugasi, kvačilo je potrošeno i traži zamenu. Svako krčanje iz menjača, lagani udarci prilikom ubrazanja ili usporenja govore o istrošenosti zupčastih snopova i/ili sinhronih prstenova.

Oslanjanje:

- istrošenost amortizera bitno utiče na “držanje” puta. Ukoliko su amortizeri loši, potrebno ih je zameniti, a to košta. Stoga, proverite amortizere pre kupovine i to tako što ćete svojom težinom potisnuti karoseriju prema jednom točku i pustiti. Karoserija bi trebala da se vrati u početni položaj i da se odmah zaustavi.

- ukoliko je automobil prešao ispod 80.000 km amortizeri bi trebali biti originalni, iz prve ugradnje.

- takodje, ležaje proverite tako što ćete uhvatiti gumu kao volan u položaju "15 do 3" ili "10 do 2" (kako vam više odgovara) i cimajte točak. Ako ima "lufta", otišli su ležajevi točka.

Pneumatici:

- ukoliko su pneumatici istrošeni više sa jedne strane, trap nije dobro centriran ili u njemu postoje zazori.

- potrošenost pneumatika je dobar indikator verodostojnosti pokazivanja brojača kilometara. Njihova kupovina je i veliki izdatak, a kupovina dobrih je još veći. Pneumatici su ključni elemenat za sigurnost vožnje i pogrešno mesto za štednju. Proverite DOT broj (trocifreni broj gdje su prve dve cifre sedmica u godini, a zadnja predstavlja godište). Odnos potrošenosti pneumatika i godište vam daje dobru ideju koliko je vozilo prelazilo godišnje. Pneumatici gube na kvalitetu starenjem, te pneumatik star 7-8 godina nije bezbedan bez obzira na broj predjenih kilometara ili stanje profila - planirajte kupovinu novih.

Ponašanje u vožnji:

- probna vožnja je kod polovnih vozila daleko važnija nego kod novih. Pored ponašanja motora, u njoj se mogu osetiti rad menjača, spojnice (kvačila), kočnica, upravljača, ležajeva... Stoga, obratite pažnju na reakcije vozila i načuljite uši.

- evo malog testa za elemente oslanjanja: na ravnom delu dobrog puta ubrzajte vozilo do nekih 50 km/h, pritisnite papučicu kvačila, pustite volan i polako kočite do zaustavljanja. Ukoliko auto ne povuče na stranu, već se zaustavi u pravcu, trap je u dobrom stanju. U suprotnom, postoje zazori ili treba da se uradi optika (centriranje) trapa.

- obratite pažnju i na paljenje signalnih lampica. Lampica vazdušnih jastuka treba da se upali pri davanju kontakta i potom da se ugasi posle nekoliko trenutaka. Ali, obratite pažnju da se lampice za AIR BAG, ABS i ostale ne gase istovremeno! Ukoliko je to slučaj, sva je prilika da je neko intervenisao ispod instrument table i spojio ih na isti vod. Svaka lampica ima svoj trenutak koji je definisan završavanjem testa koji sprovodi računar. Servisi sa dijagnostičkim jedinicama u prilici su da vam daju informaciju o jastucima koji su aktivni u njegovoj memoriji, kao i stanju ostalih sistema.

- ukoliko je vetrobran u lošem stanju vidljivost je smanjena, pogotovo noću. Proverava se tako što se kroz staklo pogleda u neki izvor svetlosti i ako se pojavi venac oko izvora, znači da će vetrobran praviti dosta problema noću kada vam u susret dolaze druga vozila. To je dobar pokazatelj i o kilometraži automobila.

Ostali saveti:

- preporuka je da uvek prvo pustite vlasnika da vas provoza da vidite kako vozi, kako se ponaša, detaljno ga ispitajte o održavanju auta. Obratite pažnju šta je njemu kao vlasniku bilo bitno, a šta nije. Onima kojima je bitnije da imaju 500 W ozvučenja u kabini nego da promene ulje u menjaču posle dve-tri godine svakako nisu za preporuku. Oni koji su loše održavali auto ili se iživljavali na njemu uvek mogu da se "uhvate" u laži.

- sve češće su priče od prodavaca kako je auto prethodno kupljen od "dede koji ga je vozio samo u aprilu kada ne pada kiša", ili "moja tetka mi ga je prodala kada je umro teča, a auto je stajao dve godine". Nemojte nasedati na takve priče.

- oni koji neće da idu kod majstora na proveru su za izbegavanje, ali i oni koji mnogo pričaju i prave se ekstra uslužni takodje mogu biti sumnjivi. Ako postanete previše ljubopitljivi umeju da počnu da vas ismevaju ("Brate, nije ovo nov auto, nemoj to da me pitaš...Šta mi izigravas Stevu Žigona...") ne bi li prestali da ih pitate - oni su takodje za izbegavanje.

- prilikom kupovine automobila koji imaju kodirani ključ i "imobilajser", obavezno tražite od vlasnika i rezervni ključ (obično je crvene boje) koji sadrži kod. To će vam pomoći da kasnije po potrebi izradite rezervni ključ i kodirate ga. Ukoliko se ključ ne kodira, sa njime je moguće otključati vrata ali ne i startovati motor, što baš i nije od velike koristi.

- leti je lako proveriti funksionisanje klimatizacionog sistema, ali kada su temerature niže od 15 C, teško je reći odakle potiče hladan vazduh u kabini. Postoje dva testa za proveru rada klime. Ako je dovoljno vlažan vazduh toga dana, pustite da vam se tokom vožnje zamagle stakla, a zatim uključite klimu na najhladniji stepen. Ako klima pravilno funkcioniše, trebalo bi da odmagli stakla, zato što je vazduh klime suv. Ukoliko vremenski uslovi za ovakav test nisu odgovarajući, uvek ostaje drugi način, kojim doduše ne možete proveriti stanje rashladnog gasa u sistemu (čija dopuna nije toliko skupa), ali možete proveriti funkcionisanje kompresora. Upalite auto, i pustite malo da radi, obratite pažnju na zvuk motora (tj. na ler gas) i na broj obrtaja. Kada uključite klimu, posle nekoliko trenutaka bi trebalo da se promeni broj obrtaja (zbog konzumacije energije od strane pokrenutog kompresora klime). Takođe, ispod otvorene haube trebalo bi da se čuje zvuk "da cakne". Tada ste sigurni da bar kompresor radi, što je i najskuplji deo sistema klimatizacije.

- u najvećem broju slučajeva, kada automobil ima kuku znači da je vukao prikolicu, a to opet znači da je motor bio dodatno opterećen. Taj podatak je naročito bitan za motore manje snage i turbodizele zbog dodatnog opterećenja koje trpi turbina.

Neki posetioci su već dali svoj doprinos - hvala im na tome.

Izvor: B92-Automobili
IP sačuvana
social share
Ne radim brzo, al' zato radim nekvalitetno                         
Život nas uči su ljudi mnogo manje rđavi nego što se misli, ali i da su mnogo gluplji nego što je moguće i uobraziti.
Pravopis srpskog jezika
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik


Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 13
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 
koji auto kupiti za 2500EUR?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija


Alkos

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 70
Zastava Dje stignem...
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.7
mob
Motorola 
Interesuje me sta mislite o ovim kolima,i za koliko se moze naci polovan u dobrom stanju ?
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Poznata licnost


=)

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 4232
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6210
@sneak19 na koj model mislis? Na sportinga ili 1.8 HGT?neznam cijene kod vas no ovdje u HR od 4000-6000EUR.. meni je to dobar auto a HGT ima 128ks i ide ko munja!
IP sačuvana
social share
Reality Beats Fiction By Far
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija


Alkos

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 70
Zastava Dje stignem...
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.7
mob
Motorola 
Pa meni je najvise bitno da izgleda kao ovaj na slici ne mora biti nabudzen ovako,a masina sto je jacha to bolje...ja sam mislio da se za 3000-3500 moze naci ovakav punto... :chuckel:
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost


Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 3415
Zastava Republika Srpska
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
Tesko [-( U BiH ,da je dobar - 5000 evra. (ovo je punto 2)
Stari punto moze za 3000 :wave:
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik


Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 19
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung D 900
Mene zanima nešto o Audiju A3[b][/b]
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik


Fensi and Gibson guitars

Zodijak
Pol
Poruke 279
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.8
mob
LG 
Ja na prolece kupujem auto pa se dvoumim izmedju   Peugeot 406 ili Opel Vectra. Znaci da bude godiste 2000,2001 turbo dizel sa klimom.
Potrebna si mi vasa misljenja. Koj auto je jeftiniji za odrzavanje, Da li postoji neka bitnija razlika, potrebna mi je pomoc. Hvala!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost


Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 3415
Zastava Republika Srpska
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
Opel vectra bi bio moj izbor ali uzmi benzinca. Ako ti je bas stalo do turbo dizela onda peugeot. Hdi 8)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 354
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Muzej srpskog jezika :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.083 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.