Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
banner
Trenutno vreme je: 18. Okt 2021, 12:47:38
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 5
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Škola astrologije za pocetnike  (Pročitano 268747 puta)
04. Okt 2006, 10:02:55
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija


Zodijak Gemini
Pol Žena
Poruke 6537
Zastava montenegro
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
SonyEricsson 
Škola astrologije

Sigurno ste makar jednom poželeli da poznajete horoskop. Kad slušate astrologe kako se stručno izražavaju, verovatno ništa ne razumete.  Ovdje  možete da se astrološki besplatno školujete on line i da jednog lepog dana sami sebi odredite povoljne dane za ljubav, posao, zdravlje...


Kao što znate, astrologija je veština tumačenja horoskopa.

A šta je to horoskop?
Horoskop je „karta neba” u trenutku rođenja osobe, države, događaja.

    Postoji vise tipova, odnosno vrsta horoskopa, u zavisnosti od toga kojom granom ili disciplinom astrologije se bavimo. Astrologija, kao i svaka druga nauka, ima razlicite grane, odnosno discipline. Vecina teoreticara se slaze sa podelom astrologije na sledece discipline:

Natalna (bavi se analizom horoskopa odredjene osobe koji se izradjuje na osnovu preciznog casa rodjenja)

Mundana
(bavi se analizom horoskopa odredjenih prirodnih pojava i promena na Zemlji)

Horarna (bavi se analizom horoskopa odredjenih dogadjaja koji donose promene manjoj ili vecoj grupi naroda)

Astromedicina
(izucava i istrazuje razlicite bolesti ili slabosti kojima je odredjena osoba naklonjena, tj. disponirana)

Ezoterijska
(analizira i tumaci horoskop koji se bazira na verovanju u karmu tj. reinkarnaciju)

Naravno, postoje jos neke podele koje imaju manje znacenje sa stanovista akademske, odnosno zvanicne astrologije.


    U okviru natalne astrologije ponovo postoje podele na osnovne tipove ili vrste horoskopa:

Natalni (zivotni) horoskop - horoskop odredjene osobe koji daje mogucnost da se analizira celokupni zivot sa svim vaznim dogadjajima koji prate tu osobu ili njenu "zivotnu pricu".

Solarni (godisnji) horoskop - u okviru natalnog horoskopa se izdvajaju godisnji horoskopi koji detaljnije predstavljaju i preciznije opisuju dogadjaje koji se desavaju kod odredjene osobe u intervalu od godinu dana (preciznije od rodjendana do rodjendana).

Lunarni (mesecni) horoskop - u okviru natalnog i solarnog horoskopa se preciznije tumace i objasnjavaju dogadjaji koji prate odredjenu osobu u intervalu od jednog mesecevog ciklusa.

Periodicni ili horoskopi za odredjeni vremenski period (kvartalni, mesecni, nedeljni, dnevni ciklusi) sa opisom prognoza koje se desavaju kod odredjene osobe.

Uporedni horoskopi govore o kvalitetu odnosa dve ili vise osoba. Kod njih postoji podela na:

- ljubavne (odnos muskarca i zene)
- poslovne (odnos dve ili vise osoba u razlicitim kategorijama poslovnih i saradnickih veza)
Ana Rakic

                                   *******

     Najčešće se tumači horoskop rođenja čoveka. Zovemo ga još i natalna karta. Čine ga tri komponente: znakovi, planete i kuće.

Svaki znak zauzima 30º zodijačkog kruga. Ima ih 12 i uvek su raspoređeni na isti način. (znaci 12 znakova x 30 stepeni=360) u sredini kruga je Zemlja.

Znak u kome ste rođeni govori vam samo, da je u trenutku vašeg rođenja, Sunce bilo upravo u tom znaku. (Zato cete cesto cuti,pojam,Suncev znak).

Podela znakova po elementima

     Sve znakove možemo podeliti u četiri grupe u zavisnosti od elementa kome pripadaju, na sledeći način:

Vatreni znakovi su Ovan, Lav i Strelac. Odlikuju ih strastvenost, netolerantnost, borbenost, svađalačka priroda i jaka volja. Manjak planeta u ovim znakovima prouzrokuje nedostatak snage za pokretanje nečeg novog.

Zemljani znakovi
su Bik, Devica i Jarac. Naglašenost ovog elementa u horoskopu donosi racionalnost i praktičnost. Takve osobe vrednuju samo ono što se može osetiti čulima i sve materijalizuju. Usled nedostatka planeta u zemljanim znakovima, nema sposobnosti da se ideje materijalizuju.

Vazdušni znakovi
su Blizanci, Vaga i Vodolija. Element vazduha je odgovoran za komunikativnost i intelektualne sposobnosti. Nedostatak ovog elementa u horoskopu znači da nedostaju ideje.

Vodeni znakovi
su Rak, Skorpija i Ribe. Odlikuju ih emotivnost, intuitivnost i preosetljivost. Višak vodi u melanholiju, dok manjak govori o nedostatku osećanja.

Lisa

« Poslednja izmena: 24. Jul 2008, 23:38:39 od Makišon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija


Zodijak Gemini
Pol Žena
Poruke 6537
Zastava montenegro
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
SonyEricsson 
Podela znakova po kvalitetu 
 


Kardinalni znakovi su : Ovan, Rak, Vaga i Jarac. Označavaju ono što počinje naglo i brzo, ali kratko traje.
Fiksni znakovi su : Bik, Lav, Škorpija i Vodolija. Najstabilniji su i označavaju ono što je nepromenljivo. Ako su naglašeni u horoskopu, znače tvrdoglavost.
Promjenjivi znakovi  su:  Blizanci, Devica, Strelac i Ribe. Ukazuju na promene, ali bez stabilnosti.

Lisa

« Poslednja izmena: 04. Okt 2006, 18:43:08 od andjela pizelly »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija


Zodijak Gemini
Pol Žena
Poruke 6537
Zastava montenegro
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
SonyEricsson 
Kuće   

    Kuće nam  daju uvid u različite oblasti života. U svakom horoskopu postoji  dvanaest kuća. Nastaju od Ascendenta koji predstavlja vrh (početak) prve kuće. Postoji više različitih sistema kuća, ali se kod nas uglavnom koristi Placidus sistem jer daje najbolje rezultate.

    Pod kućom podrazumevamo onaj deo Zodijaka, koji se nalazi ,između vrha jedne kuće i vrha naredne kuće. U njoj se mogu nalaziti planete, ali ne moraju.

    Imamo svega deset planeta, što znači da postoje i „prazne„ kuće. Ovo ipak nije sasvim tačno, jer još uvek u njima imamo zodijačke znakove. Početnici često upadaju u zabludu da se u kući u kojoj nema planeta ništa ne dešava. Za sada, naučićemo kojom oblasti života vlada određena kuća, kao i o čemu nam ona govori u psihološkom smislu.


Prva kuća 

Znak u kome se nalazi vrh prve kuće (Ascendent) naziva se podznak. Ascendent u horoskopu označavamo sa AC (Asc, ASC, AS). Objektivno, prva kuća opisuje naš fizički izgled, u muškom horoskopu opisuje baku, a u ženskom dedu. Na psihološkom nivou, govori nam o karakteru, temperamentu i o tome kako nas drugi doživljavaju. To je način na koji se predstavljamo.

Druga kuća

Objektivno, druga kuća predstavlja naše materijalno stanje, novac i pokretnu imovinu. Na psihološkom nivou – našu sposobnost za sticanje, vrednosni sistem, hedonizam i osećaj sopstvene vrednosti.

Treća kuća

Objektivno predstavlja braću i sestre (pre svega mlađe), rodbinu, komšije, osnovnu školu, pisma, prevozna sredstva, kratka pu-tovanja, saobraćaj. Psihološki, ona opisuje našu komunikativnost, intelekt, rečnik, način razmišljanja.

Četvrta kuća

Vrh četvrte kuće zove se Imum coeli (dno neba), a njegova oznaka je IC. Označava majku u muškom horoskopu, a u ženskom oca, zatim porodicu, kuću, nepokretnu imovinu, domovinu, privatni posao i grob. Takođe predstavlja psihološke temelje, podsvest i dušu.

osnovnu školu, pisma, prevozna sredstva, kratka pu-tovanja, saobraćaj. Psihološki, ona opisuje našu komunikativnost, intelekt, rečnik, način razmišljanja.

Peta kuća

U objektivnom smislu, ona predstavlja decu, srednju školu, mesta zabave, lutriju i šou-biznis. U psihološkom smislu, ovo je kuća ljubavi, zadovoljstva, umetničkih i sportskih talenata i kreativnosti.

Šesta kuća

Objektivno, ova kuća pripada našim podređenim saradnicima, podstanarima, kućnim ljubimcima. Opisuje naše zdravstveno stanje, način odevanja, higijenu. Na psihološkom nivou, odgovorna je za navike, obaveze, marljivost i rutinu.

Sedma kuća

Vrh sedme kuće naziva se Descendent i označava se sa DC (DE, Desc). Objektivno, predstavlja naš brak, bračnog, kao i poslovnog partnera, javnost, javne neprijatelje, u ženskom horoskopu baku, a u muškom dedu. Veoma je važna, jer psihološki predstavlja naš odnos prema sopstvenoj suprotnosti, sposobnost da uspostavimo ravnotežu sa suprotnom stranom.

Osma kuća

U objektivnom smislu, ovo je kuća novca od drugih, nasledstva, kredita, regeneracije, operacija, seksa i smrti. Psihološki govori o strahovima, strastima, okultnim iskustvima, posesivnosti i unutrašnjoj transformaciji.

Deveta kuća

Ovo je kuća visokog obrazovanja, zakona, dugih putovanja, inostranstva i izdavaštva. Na psihološkom nivou, to je religioznost, moralnost, vera, životna filozofija i mudrost.

Deseta kuća

Vrh desete kuće zove se Medium coeli (vrh neba). Označava se sa MC. Objektivno, ova kuća predstavlja profesiju osobe, njen status, nadređene i jednog roditelja (u muškom horoskopu oca, a u ženskom majku). Deseta kuća predstavlja ambicionost, autoritet, ponos i utisak koji osoba ostavlja o sebi.


Jedanaesta kuća

Objektivno, opisuje prijatelje, stariju braću i sestre, tuđu decu, socijalne i humanitarne aktivnosti, penziju. Na psihološkom nivou označava naše nade, planove i želje.

Dvanaesta kuća

Ova kuća označava zatvorena mesta, bolnice, zatvore, ludnice, manastire, tajne neprijatelje, kumove, daleko inostranstvo, ostrva, špijunažu. Psihološko zdravlje zavisi od dvanaeste kuće, kao i unutrašnja mistična iskustva. To je kuća usamljenosti, izdaje i iracionalnog.
Lisa


    Bitno je znati tacan sat i minut rodenja, kao i tacno mjesto, jer to utice na proracun Ascendenta, koji se jos naziva i podznak ili pocetak prve kuce. To je istocna tacka u trenutku rodjenja i pokrece se prilicno brzo, tako da zna bit  razlicit cak i kod blizanaca rodjenih u veoma malom vremenskom razmaku.

   

   Konkretno znacenje kuce zavisi u kom znaku   pocinje. Osim toga, svaki znak ima jednog ili dva vladara, to su planete koje utjecu na zbivanja u znaku.
  Skoro svaka kuca ce zauzimati, bar po dva znaka (mada moze i jedan ili po tri), tako da ce svaka kuca imati odgovarajuci broj vladara. Posebno je vazan polozaj vladara prve kuce,(ili Ascendenta) jer nije svejedno da li je vladar prve kuce u desetoj u Ovnu, Biku ili Jarcu.
Mirjana Bejtovic


« Poslednja izmena: 04. Okt 2006, 20:36:45 od andjela pizelly »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija


Zodijak Gemini
Pol Žena
Poruke 6537
Zastava montenegro
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
SonyEricsson 
        Planete   

Na redu su planete kao treća komponenta horoskopa. Pored znakova i kuća,one su aktivni nosioci jedne sudbine

Planete su aktivni nosioci jedne sudbine. One se stalno kreću i zahvaljujući njihovom položaju u znaku i kući, možemo proceniti, na koji će način ,ispoljiti svoju prirodu, u konkretnom horoskopu.

Takođe, važne informacije ćemo dobiti i iz njihovog međusobnog odnosa. Kada se planete međusobno nalaze pod određenim uglom, kažemo da su one u aspektu. Aspekte ćemo ostaviti za kasnije, a sada obrađujemo esencijalnu prirodu planeta.

Moderna astrologija barata sa deset planeta, tačnije dva svetla i osam planeta Sunčevog sistema (ne računamo Zemlju).

Takođe, koriste se i Severni i Južni Mesečev čvor. To nisu nebeska tela, već predstavljaju tačke u kojima se seku Mesečeva putanja i ravan ekliptike.

Tradicionalni astrolozi nisu koristili transcendentne planete (Uran, Neptun i Pluton) u tumačenju horoskopa, jer se za njihovo postojanje do pre par decenija nije ni znalo. One nisu vidljive golim okom i njihov upliv se pre svega ogleda u kolektivnim događajima.
Za nas one dobijaju na značaju ako grade jače aspekte sa ličnim planetama (Suncem, Mesecom, Merkurom, Venerom, Marsom).


Sunce i Mesec

Sunce i Mesec su svetla i s obzirom da oni daju život i njihov položaj u horoskopu je veoma bitan.
Kada je Sunce iznad horizonta (iznad ose Ascen- dent/Descendent, odnosno u nekoj od 7. do 12. kuće), kažemo da je u pitanju dnevno rođenje i tada je ono važnije od Meseca.
Ako je Sunce ispod horizonta (u jednoj od prvih šest kuća), radi se o noćnom rođenju i tada će Mesec biti značajniji. Takođe, u muškom horoskopu je važnije Sunce, u ženskom Mesec.

Sunce

predstavlja svest o sebi, ličnost, ego, volju za životom. Ukazuje na deo sudbine koju stvaramo svojom voljom. Ono je racionalni deo čoveka. Kroz poziciju Sunca u horoskopu možemo opisati sve važne ljude u našem životu: oca, šefa, svaku osobu koju smatramo autoritetom, a u ženskom horoskopu će to biti i muž.


Položaj Meseca
određuje u kojoj meri je čovek pod uticajem sudbinskih događaja. On opisuje spontana dešavanja, dušu i iracionalni deo ličnosti. Mesec ne deluje ni na jednu planetu, a sve one utiču na njega. Predstavlja majku, porodicu, kuću, a u muškom horoskopu i ženu. U životu treba izbegavati simboliku planete koja napada Mesec. Sunce i Mesec vladaju čulom vida.Merkur

Merkur upravlja intelektom i govori nam kako osoba misli, komunicira i kakve odluke donosi. Vlada govorom, pisanjem, knjigama, ugovorima, informacijama, prevoznim sredstvima, kratkim putovanjima i trgovinom. Označava i decu, učenike, braću, sestre... Harmoničan Merkur donosi sposobnost analiziranja, dobar govor, spretne ruke i duhovitost. Ako je neharmonično postavljen, daje sarkazam, dvoličnost i nestabilnostVenera i Mars

Venera
 je princip ljubavi, radosti, lepote, umetnosti, kulture... Ona je prirodni signifikator za brak, a u muškom horoskopu predstavlja devojke i ljubavnice. Kroz položaj Venere ćemo videti oblasti života koje osobu čine srećnom. Loše položena Venera umanjuje finoću osobe, njenu sposobnost za radost i uživanje i može biti uzrok lenjosti, taštine i površnosti.


Mars
 je muški seksualni princip, utelovljenje dinamizma života, strasti i želje za promenom. Simbol je borbe, akcije i snage, kao i animalnog u nama. Pozitivan aspekt daje hrabrost, istrajnost u borbi, energičnost, vitalnost i fizičku snagu. U lošem stvara mržnju, bes i daje sklonost nasilju.Jupiter i Saturn

Jupiter
je planeta znanja i mudrosti. Dobroćudan je, pozitivan i optimističan. On je naš anđeo čuvar. Ima potrebu za širenjem. Vlada visokim obrazovanjem, filozofijom, religijom, dalekim putovanjima, novcem, a ta-kođe i strancima, sveštenicima i učiteljima. Upravlja pravdom, advokatima, kao i višim slojevima društva.


Saturn
 je Jupiterov antipod. Njegova osnovna potreba je sažimanje i skupljanje. On je planeta sudbinskog i određenog. Traži odgovornost. Rezultanta je naših prošloživotnih iskustava i opisuje naš dug u ovom životu. Konzervativan je i ne voli promene. Vlada prošlošću, tradicijom i istorijom. Jedini način da ga prevaziđemo je da mu se povinujemo. Vlada vremenom, starim ljudima, teškim i hroničnim bolestima.Uran, Neptun, Pluton

Uran
 dolazi kao revolucija i oslobođenje koje neočekivano izaziva promenu svih stvari oko sebe. Bespolan je, neutralan, nepristrasan, a samim tim i univerzalan. Osnovni princip je sadržan u suprotnosti, u buntu protiv pozicije, pa se izražava kroz revolucije i slično. Izvan je svih normi i pravila. Psihološki ga otkrivamo kroz intuiciju. On je začetnik ideje komunizma. Vlada astrolozima, čudacima, razvedenim ljudima, kockarima, ateistima, a zbog svoje bespolnosti i homoseksualcima. U lošim aspektima može dati anarhistu revolucionara, buntovnika, ali svakako čini život zanimljivim i punim iznenađenja.


Neptun
 je planeta tajni, mistike, snova, bajki, božanske ljubavi... Povoljno postavljen, donosi visok nivo spiritualnosti, svesti i inspiracije. Naglašen je kod umetnika. Sve religije pripadaju Neptunu. Ljudi koji su idealisti, te stoga skloni iluzijama i zabludama, takođe su predstavljeni Neptunom. U lošem aspektu imamo sujeverje, lopova, lažova, ali i čoveka koji je žrtva takvih stvari. Ćak i dobar aspekt Neptuna i Merkura može dati krađu ili laž, ali se one neće otkriti, dok se u lošem aspektu prevare gotovo uvek otkrivaju.


Za razliku od Neptuna koji predstavlja sve što je beskonačno, daleko i veliko,Pluton predstavlja sve što je beskonačno malo. On nam omogućava da menjajući nešto na beskonačno malom u sebi, promenimo bilo šta oko sebe. Psihološki, Pluton govori o moći, harizmi, jakoj privlačnosti, seksualnosti, magnetizmu, zračenju. Vlada ljudima koji imaju potrebu za velikom moći i kontrolom nad svim stvarima. To su često ljudi vezani za institucije moći, kao što su vojska ili DB, ali i članovi podzemlja, fanatici, naoružani i opasni ljudi.


tekst: Zorica Ilijevski /Lisa/
« Poslednja izmena: 05. Okt 2006, 22:33:43 od andjela pizelly »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija


Zodijak Gemini
Pol Žena
Poruke 6537
Zastava montenegro
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
SonyEricsson 
        Domicil planete-kasus
       

      U različitim znakovima planete na različit način ispoljavaju svoje osobine. Znak kome je planeta najsrodnija i u kome najtipičnije izražava svoje osobine, naziva se sedište ili domicil  te planete.

      Takođe, kažemo da planeta vlada tim znakom. To je mesto gde je ona najstabilnija i najsnažnija.
 
      Znak koji se u zodijačkom krugu nalazi naspram sedišta neke planete, naziva se njenim  izgonom ili kasusom. Kada se planeta nađe u tom znaku, ona se ponaša kao glumac koji je dobio ulogu u kojoj se ne snalazi, pa će tu najmanje harmonično izraziti svoju prirodu.


      Egzaltacija planete-debilitacija.

     Pored sedišta, za planetu je izuzetno povoljno i da se nađe u znaku svoje egzaltacije. Ona tu izražava svoje pozitivne osobine na aktivniji način nego u sedištu.

     Nasuprot znaka egzaltacije neke planete, nalazi se znak njenog pada ili debilitacije. Tu je planeta izrazito slaba i ukazuje na gubitak kvaliteta.
      Postoji tačan stepen egzaltacije i pada planete, što ne znači da ona nije egzaltirana ili u padu u celom tom znaku.


              Egzaltacija planete         Pad Sunce................ 19 Ovan            19 Vage

Mesec.................. 3 Bika               3 Skorpije

Merkur................ 13 Devica          13 Riba

Venera................ 27 Riba             27 Device

Mars.................... 28 Jarac           28 Rak

Jupiter................. 15 Raka           15 Jarca

Saturn.................. 20 Vage          20 Ovan

Uran..................... 11 Skorpije      11 Bika

Neptun................. 21 Vodolije      21 Lava

Pluton.................... 3 Skorpije        3 Bika       Nekim znakovima vladaju po dve planete Npr:Shkorpijom vlada Pluton i Mars (odnosno dve planete imaju sedište u jednom znaku).

      Kako tradicionalni astrolozi nisu znali za transcendentne planete: Uran, Neptun i Pluton, većini od do tada poznatih sedam planeta je dodeljeno vladarstvo nad dva znaka.
      Kada su otkrivene i ove tri planete, Škorpija, Vodolija i Ribe su pored starih vladara dobili i suvladara.
Tekst:Zorica Ilijevski/Lisa/
« Poslednja izmena: 07. Okt 2006, 00:45:36 od Makishon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija


Zodijak Gemini
Pol Žena
Poruke 6537
Zastava montenegro
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
SonyEricsson 
           Mesečevi čvorovi 

        Pored deset nebeskih tela čija nam je pozicija u horoskopu bitna, postoje još dve nematerijalne tačke. To su Severni i Južni Mesečev čvor.

       Oni su u horoskopu uvek jedan naspram drugog, pa čine primarnu opoziciju horoskopa. Mesečevi čvorovi su tačke preseka Mesečeve putanje oko Zemlje i ravni ekliptike (ravan u kojoj leži Zemljina putanja oko Sunca).
       Planeta koja vlada Južnim Mesečevim čvorom je planeta koja vlada znakom u kojoj se on nalazi. Ona predstavlja deo tvrde karme, opisuje tačku pada i što je lošije postavljena, neminovnost nekih događaja je više naglašena.
      Južni čvor je poznat kao Zmajev rep, ima nepovoljnu konotaciju i ukazuje na gubitak, a priroda mu je srodna prirodi Saturna.

      Vladar Severnog Mesečevog čvora govori o svrsi natusa, njegovim namerama i težnjama. U tradicionalnoj zapadnoj astrologiji, Severni čvor je poznat kao Zmajeva glava, ima povoljnu konotaciju i ukazuje na dobitak, pa možemo smatrati da je njegova priroda srodna prirodi Jupitera.

     Sjeverni mjesecev cvor izgleda kao  potkovica,na vrhu je ispupcena a dole je otvorena,kao luk cvor izgleda,a juzni,obrnuto.
     Sjeverni mjesecev cvor je obicno ucrtan u sve karte , juzni ne obiljezavaju svuda(vi znate i ako ga nema,da je tacno u opoziciji,odnosno ,nasuprot sjevernom).
Lisa
« Poslednja izmena: 08. Okt 2006, 19:45:26 od andjela pizelly »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija


Zodijak Gemini
Pol Žena
Poruke 6537
Zastava montenegro
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
SonyEricsson 
 
 
                Vladari kuća 


       Kuće se u horoskopu nižu u pozitivnom smeru (suprotno od smera kretanja kazaljke na satu). Kraj prve kuće istovremeno predstavlja i vrh (početak) druge kuće, itd.
[b]

 Planeta koja vlada znakom u kome se nalazi vrh neke kuće naziva se vladarom te kuće
.
 
Primjer,ako je vrh druge kuce u Ovnu,recemo da je Mars planeta vladar druge kuce i gledacemo kako je Mars asoektovan,da bi dobili odgovor ,da li ce mo iamti para.

        Ovnom vlada .........Mars
        Bikom vlada ...........Venera
        Blizancem vlada ......Merkur
        Rakom vlada ..........Mjesec
        Lavom vlada.......... Sunce
        Djevicom vlada...... Merkur
        Vagom vlada......... Venera
        Skorpijom vladaju ...Puton i Mars
        Strijelcem vlada..... Jupiter
        Jarcem vlada......... Saturn
        Vodolijom vladaju... Uran i Satrun
        Ribama vladaju....... Neptun i Jupiter
     
Kuće koje počinju u Škorpiji, Vodoliji i Ribama, imaće po dva vladara. Blagi prioritet ćemo dati bržoj planeti. (U slucaju Skorpije brza palaneta ej Mars,jer brze prolazi kroz sazvezdja,od Plutona)

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija


Zodijak Gemini
Pol Žena
Poruke 6537
Zastava montenegro
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
SonyEricsson 
       Dispozitori  

     Dispozitor je planeta koja vlada znakom u kome se nalazi neka druga planeta.
Primjer:Venera se nalazi u sazvezdju Jarca,sto je dispozitor?-Satrun.

 Planeta koja se nalazi u sedištu  nema svog dispozitora, jer ona sama vlada znakom u kome se nalazi.
Primjer:Venera u Biku,nema dispozitora.

 Dispozitori ukazuju na dve stvari:

1. Daju detaljniji opis prirode same planete, odnosno osobe, situacije ili osobine koju ona predstavlja. Svakako da nije isto ako je Sunce u Ovnu, a Mars, kao njegov dispozitor u jednom slučaju u Lavu, a u drugom u Raku;

2. opisuju budućnost situacije ili evoluciju neke osobine. Pozicija ,planete u znaku opisuje
početak nekog događaja, dok. dispozitor, planete opisuje ono što će se desiti nakon toga. Dakle, predstavlja rezultantu događaja.

       Kada posmatramo dispozitora neke planete, važno je obratiti pažnju na to da li je dispozitor otišao u:
– znak u kome se on dobro ili loše oseća, tj. da li je u sedištu, egzaltaciji, izgonu ili padu; na primer, ako je Sunce u Ovnu, njegov dispozitor Mars bi se dobro osećao u Ovnu i Škorpiji, jer je tu u sedištu, kao i u Jarcu, jer je to znak njegove egzaltacije, a bilo bi loše da se nađe u padu ili izgonu: u Biku, Vagi ili Raku;

– znak u kome bi se planeta koja predstavlja poziciju dobro ili loše osećala (tj. da li je to znak njenog sedišta, egzaltacije, izgona ili pada). U našem primeru, za Sunce u Ovnu bi bilo veoma povoljno da se Mars, kao dispozitor, nađe u Lavu (znaku Sunčevog sedišta) ili Ovnu (znaku Sunčeve egzaltacije), a veoma nepovoljno kada bi se Mars našao u Vodoliji ili Vagi, gde je Sunce u izgonu i padu.

     U čemu je razlika da li je dispozitor u znaku u kome se sam dobro oseća ili je u znaku u kome bi planeta koja čini poziciju želela da se nađe?
     Kada je dispozitor otišao u znak u kome bi pozicija želela da se nađe, to je veoma povoljan znak za ono što se započinje, budući da će osoba istrajati u svojoj nameri. To je pokazatelj volje koja živi kroz vreme.
    Kada je, s druge strane, dispozitor otišao u povoljan znak za sebe, ali ne naročito povoljan i za planetu koja predstavlja poziciju, to ukazuje da će do željenog rezultata doći, ali ne onakvog kakav se u početku planirao. Dolazi do promene plana, ali se on ispostavlja kao dobar i za samu poziciju, ali na drugačiji način.
    Ovde je potrebno obratiti pažnju na to šta je jače postavljeno – pozicija ili dispozicija. U slučaju da je pozicija snažno postavljena , u dobrim aspektima, a dispozitor nema jaku poziciju, niti aspekte, tada će se najveći deo priče odigrati kroz poziciju, a dispozitor će biti sekundaran. Dakle, ona planeta koja je naglašeno snažnije postavljena predstavljaće težište za dalji tok sudbine.
Lisa
« Poslednja izmena: 18. Okt 2006, 21:15:40 od andjela pizelly »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija


Zodijak Gemini
Pol Žena
Poruke 6537
Zastava montenegro
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
SonyEricsson 
    Aspekti 

Prije nego shto pocnem pisati,strucnim jezikom,hocu, da za pocetnike napisem ,laicki,kako cete najlakshe shvatiti aspekte.
Uzmite vashu natalnu kartu,pogledajte da li postoji u tabeli, izmedju bilo koje 2 planete aspekt 90 st?

Tada uzmite jedan list papira,potrazite,te  2 planete na karti, pa uvucete list,izmedju te 2 planete,a list gurnete da mu vrh bude na centru kruga.Eto,zato se taj aspekt zove kvadrat,jer je rastojanje izmedju te 2 planete 90 st
Kad shvatite kvadrat,shvatiti cete i ostale aspekte.
Posto svaki znak ima 30 st,kvadrat predstavlja 3 znaka,odnosno 3 x 30 -  90


Aspekti su međusobni odnosi položaja planeta, pod određenim uglovima. Pet je osnovnih, tzv. Ptolomejskih aspekata

Aspekti predstavljaju uglovne odnose koje planete obrazuju. Kako se planete mogu nalaziti na bilo kojem stepenu zodijačkog kruga, uglovi između njih mogu biti od 0 stepeni do 180 stepeni, ali samo pod određenima se smatra da obrazuju aspekt. Pet glavnih aspekata je definisao još Klaudije Ptolomej, pa ih nazivamo Ptolomejskim aspektima. Postoji i izvestan broj minornih aspekata, čije je dejstvo slabije, pa ih ređe koristimo.

 

Konjunkcija (ugao od 0Æ) (0 stepeni)

Sekstil (ugao od 60 Æ)

Kvadrat (ugao od 90 Æ)

Trigon (ugao od 120 Æ)

Opozicija (ugao od 180 Æ)

 

   Konjunkcija  je aspekt intenziteta 

Ona je intenzivno povoljna kada se u njoj nađu dva benefika i tada ima prirodu Sunca, a intenzivno je nepovoljna kada je čine dva malefika   i smatramo da ima prirodu Saturna.

 Benefici su dobre planete (Venera, Jupiter, Mesec i Sunce), a maleficima zovemo loše planete (Mars, Saturn, Uran, Neptun i Pluton).
Merkur je neutralan, pa će u društvu benefika biti benefičan, a u društvu malefika malefičan. Konjunkcija jednog malefika i jednog benefika je benefična za malefika, a malefična za benefika. Ovo će vam biti jasnije ako zamislite kako se zajedno igraju uzorno i problematično dete. Savršeno je jasno kako će jedno na drugo uticati. Kada se planeta nađe u konjunkciji sa Suncem, kažemo da je “spaljena”, pa bez obzira što Sunce spada u benefike, ono oštećuje planetu, jer ona ne može da se vidi od njegovog sjaja. Jedino Mars nije spaljen u Sunčevoj blizini. Kako Merkur i Venera nikad ne idu daleko od Sunca (maksimalna udaljenost Merkura od Sunca je 28 Æ , dok se Venera može udaljiti najviše 48 Æ ), oni sa njim mogu biti samo u konjunkciji, ostale aspekte ne mogu obrazovati.

  Sekstil i trigon predstavljaju povoljne, harmonične aspekte

Sekstil ima prirodu Venere, a trigon Jupitera. Ako planete u aspektu predstavljaju dve osobe, onda je njihov međusobni odnos skladan. U psihološkom smislu, kroz ove aspekte su predstavljene harmonične, stabilne osobine.

  Kvadrat i opozicija predstavljaju nepovoljne ili neharmonične aspekte .

Kvadrat ima prirodu Marsa, a opozicija Urana. Kada su planetama koje su u jednom od ova dva aspekta predstavljene dve osobe, smatramo da su one suprotstavljene i da se međusobno ruše. Na psihološkom nivou govorimo o unutrašnjoj kontradiktornosti koju natus nosi, a koja traži promene, akciju i usaglašavanje. Svaki neharmoničan aspekt nosi veću energiju od harmoničnog i teži da postane harmoničan.

Od minornih aspekata izdvojićemo kvinkunks (inkonjunkciju) u kome se planete nalaze kada zaklapaju ugao od 150 Æ . To je aspekt prilagođavanja. Dozvoljeni orbis je 2 Æ .
Lisa

« Poslednja izmena: 28. Nov 2006, 12:20:23 od andjela pizelly »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija


Zodijak Gemini
Pol Žena
Poruke 6537
Zastava montenegro
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
SonyEricsson 
Orbis aspekata

Za svaki aspekt postoji dozvoljeni orbis odstupanja od egzaktnog aspekta. Za konjunkciju taj orbis iznosi 8 do 10 Æ , za sekstil 4 do 6 Æ , dok je za kvadrat, trigon i opoziciju 6 do 8 Æ .

To znači da su dve planete u trigonu, ne samo ,kada je njihovo ugaono rastojanje tačno 120 Æ , već ako je ugao između njih od 112 Æ do 128 Æ .

Aplikacioni i separacioni aspekti

Aspekti koji nisu egzaktni, već imaju dozvoljeni orbis, mogu biti aplikacioni (ulazeći) ili separacioni (izlazeći). Aplikacioni aspekt se kroz vreme približava egzaktnom, dok se separacioni udaljava od njega.
Kako ćemo zaključiti kakav je aspekt koji smo uočili? Zamislićemo da se sporija planeta iz aspekta ne pomera i odredićemo na kom bi stepenu trebalo da se nalazi brža planeta da bi one obrazovale egzaktan aspekt. Pogledaćemo da li se brža planeta približava tom stepenu (tada je aspekt aplikacioni) ili se udaljava (tada je aspekt separacioni).

Brzina planeta 

Da bismo ovo mogli da uradimo, moramo znati kojom se brzinom kreću planete. Najbrže telo na nebu je Mesec i on u proseku dnevno prelazi oko 13 Æ .
Zatim, Merkur dnevno prelazi oko 1,5 Æ , Venera oko 1,2 Æ , Sunce oko 59 minuta, dok se Mars kreće brzinom od oko 30 minuta na dan.

 Kada je reč o kretanju sporijih planeta, tu ne možemo više pričati o dnevnom kretanju. Jupiteru treba oko godinu dana da bi prešao jedan znak, a Saturnu 2,5 godine. Uran prolazi 7, Neptun 13, a Pluton oko 20 godina. Ipak, da bismo sa sigurnošću utvrdili koja je planeta brža, morali bismo u efemeridama (knjizi u kojoj su upisani položaji planeta za svaki dan) da proverimo kojom su se brzinom planete kretale na dan nečijeg rođenja.
Lisa


IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 5
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Okt 2021, 12:47:38
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Muzej srpskog jezika :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.082 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.