Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Registracijom prihvatate pravila foruma.
ConQUIZtador
banner
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

TotalCar: Pocetna | Vesti | Specijal | Video | Foto | Test | Akcije | Saveti | Moto
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 37
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Autoplin - Pitanja & Odgovori  (Pročitano 99616 puta)
28. Jun 2006, 09:29:47
Veteran foruma
Poznata licnost


=)

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 4232
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6210
posto sve vise i vise ljude zanima autoplin od sada ovdje postavljajte vasa pitanja vezana o auto plinu za sve automobile bez stvaranja nove teme!!!

evo malo informacija od najboljeg servisa u HR:

o autoplinu

lpg je internacionalna skraćenica od liquefied petroleum gas koja u prijevodu znači ukapljeni naftni plin (skraćenica unp se koristi u pravilniku) smjesa propana i butana, a u literaturi je moguće naići na nazive propan-butan; unp; gpl; btp (benzinski tekući plin); dok je ustaljeni naziv autoplin.

povijest autoplina
eksperimentiranja s plinom kao gorivom počinju početkom 19 stoljeća. Philippe lebon (1801), william cecyl (1817), samuel brown (1823), lemuel wellman (1833) i etienne lenoir (1860) izgrađuju motor s pogonom na plin. Tim studijama riješeni su tehnički i radni problemi, a na temelju njih christian reithman izradio planove za izradu dvocilindričnog motora (1876).
nakon što je motor na plin ušao u proizvodnju i proizvodni rezultati bili su izvrsni - preko 30000 motora, javila se ideja za proizvodnjom bržeg benzinskog motora, koji je 1882 proizveden u daimler & mayback. Nakon toga motore na plin zamijenili su benzinski motori, a od 1886 koriste se u autoindustriji.
jedan od razloga zašto se u povijesti kao gorivo za automobile počeo koristiti benzin, a ne autoplin, je problem transporta autoplina. U to vrijeme proces tlačenja autoplina, kao bi se olakšao transport, nije bilo poznat. Između 1920 i 1940, u vrijeme velike ekonomske krize i sloma wall street-a, bilježi se veliki porast korištenja motora na plin zbog niske cijene plina, a napušta se nakon ekonomke stabilnosti.

plin u svijetu
vrlo je teško odrediti broj vozila s pogonom na plin u svijetu, ali trenutno se procjenjuje da ih ima oko 5 milijuna, a taj je broj u velikom je porastu. U velikoj britaniji koja ima najveću koncentraciju vozila na svojim cestama, broj automobila na plin je vrlo mali oko 50,000, pa zbog toga vlada uvodi poticajne mjere kako bi se do 2004 broj povećao na 250,000.
u japanu, koji ima velikih problema s gustoćom naseljenosti, sva taxi vozila trebaju imati pogon na plin, pa i zbog tog razloga japan u posljednje vrijeme bilježi najveću porast automobila s pogonom na plin. Do nedavno najveći broj automobila na plin imala je italija, koja je na drugom mjestu s oko 1,200,000 automobila, a za njom slijedi nizozemska s 800,000, južna koreja s 790,000, australija s 530,000.
u europi primjer korištenja autoplina u javnom prijevozu je beč, gdje se zbog ekonomičnosti i zbog utjecaja na prirodu već 30 godina koristi autoplin. Trenutno u beču ima 550 autobusa na plin koji se koriste u gradskom prijevozu.
u nekim europskim zemljama gdje se plin nije koristio kao alternativno gorivo, nakon brojnih ekonomskih studija i studija utjecaja na okoliš, započinje intenzivni rast broja automobila s pogonom na plin. Primjerice u španjolskoj su vlasti započele testirati uporabu plina u javnom prijevozu, na primjeru grada valladolid, gdje je potpisan ugovor za preinaku 110 autobusa na plin, nakon čeka se projekt treba proširiti na 15 najvećih španjolskih gradova.
u velikim gradovima istočne europe (moskva, kijev, budimpešta, prag) vlast je prepoznala pozitivan učinak autoplina u zaštiti prirode, a zbog velike koncentracije vozila u centru grada, prilagodila nove zakone autoplinu kao vrlo ekološkom gorivu.
u ostalim dijelovima svijeta, kao na primjer u tajvanu, veliki proizvođači automobila u serijskoj proizvodnji ugrađuju motore s pogonom na plin. Oko 10000 taxi-a već sad vozi na plin, zbog snižavanja troškova. U kaliforniji, tehnički najrazvijenijoj svjetskoj regiji, rezolucija o zaštiti prirode preporučuje osim električnog pogona, pogon vozila na autoplin i metan.
svjetska udruga za propan plin (npga) prognozira da će do 2010 godine samo u americi 17 milijuna vozila biti s pogonom na autoplin.
sve većim zahtjevima za očuvanjem prirode i rigoroznijim normama koncentracije štetnih plinova u zraku, autoplin bi trebao postati jedno od primarnih goriva u autoindustriji.

utjecaj na motor
autoplin zbog svojih karakteristika ima povoljan utjecaj na motor:
tiši i mirniji rad motora

vijek trajanja motora povećava se za oko 35%
potpuno sagorijevanje smjese plin-zrak u cilindrima motora ne dovodi do gubitka goriva u ispušnim plinovima

veća trajnost ulja u motoru (duže vremena zadržava vlastite karakteristike, jer se ne razgrađuje s benzinom)

ne dopušta stvaranje korozije koja nastaje prisustvom aditiva koji se dodaju benzinu radi poboljšanja njegovih osobina

udvostručuje se vijek katalizatora i lambda sonde
čišći ispušni plinovi
 

utjecaj na prirodu
zbog svojih karakteristika autoplin je gorivo koje je "najveći prijatelj" okoliša. Vozila s pogonom na autoplin u odnosu na dizelske motore ne ispuštaju dim, krute čestice i sumporne okside. U odnosu na benzinske motore ne ispuštaju olovo, proizvode manje ugljičnog dioksida i nerazgradivih ugljikovodika.
 

zanimljivosti

·u hrvatskoj ima oko 20 punionica za plin, a samo u istri ih ima 8.

·za vrijeme domovinskog rata, prilikom granatiranja karlovca, geler je izravno pogodio pun rezervoar plina parkiranog vozila, koji nije eksplodirao niti se zapalio. (© thomgas )

·u japanu sva taxi vozila moraju biti na plin .

·velika britanija ima samo 50,000 automobila na plin, a broj punionica plina je 917 .

·već 30 godina u beču se koriste autobusi na plin, a u tom razdoblju nije zabilježen niti jedan incident za koji bi krivac bio pogon na plin.

odgovori na česta pitanja

što je lpg?
lpg je internacionalna skraćenica od liquefied petroleum gas koja u prijevodu znači ukapljeni naftni plin (skraćenica unp se koristi u pravilniku) smjesa propana i butana, a u literaturi je moguće naići na nazive propan-butan; unp; gpl; btp (benzinski tekući plin); dok je ustaljeni naziv autoplin. Autoplin je alternativno gorivo koje je trenutno najekonomičnije, a ujedno i vrlo ekološko gorivo.


u koja sve vozila je moguće ugraditi plinski pogon?
plinski pogon moguće je ugraditi u skoro sva vozila na benzinski pogon, postoji vrlo mali broj vozila koja stvaraju probleme (npr. Neka vozila sa turbinom). Novija tehnologija (flying injection) omogućuje ugradnju plina u sva vozila, kao i u generaciju motora s plastičnim usisnim granama.

koliko prostora gubim u svom prtljažniku ugradnjom plina?
ovisi o veličini spremnika koja se ugrađuje i o tipu vozila u koje se ugrađuje plinska instalacija. U prosjeku se gubi između 20%-30% prostora. Cilindrični spremnici(izgled automobilske gume) ugrađuju u prostor namijenjen za rezervnu gumu, te samom njihovom ugradnjom prtljažnik ostaje slobodan.

da li ugradnjom plina gubim na brzini i da li su performanse vozila manje?
prilikom ugradnje klasične plinske instalacije na brzini se gubi cca 5%, a na snazi cca 10%, dok je rad motora tiši i mirniji. Kod direktnog ubrizgavanja (flying injection) gubitak snage je gotovo zanemariv, a po testovima proizvođača plinskih uređaja iznosi manje od 2%.

kakva je kvaliteta uređaja koji se ugrađuju u vozila?
autoservis boyski ugrađuje samo opremu koja ima uredno vrijedeću homologacijsku oznaku, i koja je atestirana od strane proizvođača. Ugrađujemo opremu najpoznatijih svjetskih proizvođača brc - meccanica tecnica moderna i lovato.
svi uređaji su stručno ugrađeni, jer su serviseri školovani putem seminara u italiji, te imaju položene ispite za instalatera opreme. Garancija na ugradnju (rad) je godinu dana.

zbog topline raste pritisak, kada je automobil na suncu da li može doći do eksplozije?
upravo iz tog razloga spremnik je moguće napuniti 80%. Proizvođači testiraju spremnike na pritisak od 30 bara, pa praktički spremnici ne bi eksplodirali ni da su napunjeni 100%. Uz sve te sigurnosne mjere, na sam spremnik postavlja se ventil koji u slučaju visokog pritiska ima ulogu rasterećivanja spremnika. Tako da do eksplozije nikako ne može doći.
boca i sigurnosna armatura projektirane su tako da niti u slučaju požara ne mogu eksplodirati, a u slučaju teže prometne nesreće, dokazano je da su dodatni štit od udarca.


kod vožnje po makadamu(bijela cesta) može li se oštetiti cijev dovoda plina do motora koja ide ispod vozila?
kod vožnje po makadamu ili nekom drugom putu cijev plina ne može se oštetiti, jer se cijev postavlja u dio gdje je zaštićena.

da li se osjeća neugodan miris u automobilu?
uz pravilnu ugradnju i podešavanje ne smije se osjetiti miris plina. Neugodan miris, odnosno miris plina upućuje na neki kvar.

koliko često je potrebno servisirati i kontrolirati uređaje u automobilu?
kontrolu plinskih instalacija potrebno je vršiti nakon prijeđenih 20 000 km ili jednom godišnje. Rijetko kada se prije prijeđenih 50 000 km mora zamijeniti i servisirati neki uređaj.

zašto se ne proizvode automobili na lpg?
zbog neobjašnjivih razloga se automobili na lpg ne proizvode. Ali kod nekih proizvođača automobila može se naručiti automobil sa tvornički ugrađenom plinskom instalacijom. Svjetski proizvođači automobila npr. Citroen, peugeot, daewoo, renault, mercedes, koriste uređaje brc u serijskoj ugradnji.

da li u zimskim uvjetima može biti problema kod paljenja automobila?
u zimskim mjesecima, kod starijih automobila sa karburatorom, postoji mogućnost težeg paljenja, dok kod vozila sa ubrizgavanjem ne postoji, s obzirom da se auto uvijek pali na benzin, a ovisno o sistemu nakon određenog broja okretaja motora automatski se pogon prebacuje s benzina na plin ili nakon prijeđene određene radne temperature motora. ( flying injection).

kolika je autonomija automobila s jednim punim spremnikom plina?
autonomija vozila na plin ovisi o veličini spremnika i potrošnji goriva. Na dužim relacijama moguće je priječi s malim spremnikom i prosječnom potrošnjom više od 450 km. Ali ne smijemo zaboraviti da ugradnjom plina, bez ikakvih promjena možemo voziti i na benzin, tj. Imamo vozilo s dva goriva. Ako to uzmemo u obzir autonomija vozila je oko 1000 km bez odlaska na plinsku punionicu ili benzinsku crpku.

zbog čega kod maksimalnog punjenja spremnika on sam stane, da li je moguće da na različitim pumpama, stane različita količina plina u spremnik?
zato jer to omogućuje sama armatura na spremniku koja je unaprijed podešena od strane samog proizvođača. Maksimalno dozvoljeno punjenje je 80% od ukupnog volumena spremnika.
mogućnost različite količine natočenog plina na različitim punionicama vrlo je mala, a ovisi o pritisku pod kojim dotična punionica za plin radi.

gdje se puni plin, da li postoji dovoljan broj mjesta?
plin se puni na plinskim punionicama. U europi ima veliki broj punionica, procjenjuje se preko 8000, samo u italiji ih ima preko 2000.
u hrvatskoj ima oko 20 punionica autoplina, od tog broja u istri ih ima 8, najvjerojatnije zbog turista. S porastom ugradnji plinskih instalacija u vozila raste i potreba za što većim brojem punionica, pa se u hrvatskoj otvaraju i privatne punionice autoplina. Opširnije prodajna mjesta lpg-a

koje uvjete treba zadovoljavati ovlašteni serviser plinskih instalacija za auto?
ovlašteni serviser mora biti djelatnik mehaničarske ili električarske struke koja je zaposlena u servisnoj radionici, te osposobljena i odgovorna za obavljanje radova na uređajima i opremi za pogon motornih vozila plinom, te posjeduje dokument izdan od strane centra za vozila hrvatske da je za te poslove ovlašten.
servisna radionica mora posjedovati odobrenje ministarstva pomorstva, prometa i veza, a mora ispunjavati uvjete propisane pravilnikom o uvjetima kojima moraju udovoljavati uređaji i oprema za pogon motornih vozila plinom.

u slučaju sudara, što je potrebno učiniti?
u slučaju sudara dovoljno je zatvoriti izlazni ventil na spremniku plina, a kod novijih modela postojeći elektroventil automatski, pri gašenju kontakta na vozilu, isključuje dovod plina.

kakav je utjecaj na rad motora?
autoplin zbog svojih karakteristika ima povoljan utjecaj na motor. Trajnost motora se uvećava za cca 35 % u odnosu na benzin, tiši je rad motora, cilindri se manje troše, veća trajnost ulja u motoru, trajnost katalizatora i lambda sonde se udvostručuje.
potpuno sagorijevanje smjese plin-zrak u cilindrima motora ne dovodi do gubitka goriva u ispušnim plinovima. Ispušni plinovi su čišći.

koliko vremenski traje instalacija uređaja?
instalacija uređaja vremenski traje, ovisno o modelu. Autoservis boyski ugrađuje instalaciju najčešće za jedan radni dan.

da li se u auto na dizel može ugraditi plin?
moguće je ugraditi plin u automobile s dizelskim motorom, ali je ekonomska isplativost upitna.

koliko košta ugradnja plina?
ugradnja plina za vozila sa karburatorom (stariji modeli auta):
· od 3000,00 kn do 3600,00 kn ovisno o veličini plinske boce.
· vozila sa direktnim ubrizgavanjem, bez reguliranog katalizatora: od 4000,00 kn do 5000,00 kn
· vozila sa direktnim ubrizgavanjem, koja imaju regulirani katalizator (lambda sonda) od 5000,00 kn do 7500,00 kn
· flying injection od 10500,00 kn do 12500,00 kn.Postupak UgradnjeIzvor: Boyski.hr

Ako netko zna neku dobru stranicu vezano uz autoplin i cijene ugradnje u Srbiji neka postavi link!ja sam trazio ali nisam uspio da nadjem..

IP sačuvana
social share
Reality Beats Fiction By Far
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan


od juče mi se život promenio za 360 stepeni

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 10121
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
mob
Samsung 
evo i mog doprinosa...

www.autogas.co.yu
IP sačuvana
social share
Ne radim brzo, al' zato radim nekvalitetno                         
Život nas uči su ljudi mnogo manje rđavi nego što se misli, ali i da su mnogo gluplji nego što je moguće i uobraziti.
Pravopis srpskog jezika
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija


Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 101
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6600
prilikom ugradnje plina obavezno treba otici u ovlascene servise, da ne bi prosli kao jedan moj prijatelj kome je Niva zbog loseg uredjaja i ugradnje odletela u vazduh!
IP sačuvana
social share
Zivot je nekom majka, a nekom maceha!!!
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan


od juče mi se život promenio za 360 stepeni

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 10121
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
mob
Samsung 
Za one osobenjake koji žele kupiti nov automobil sa ugradjenim plinom, a da zadrže garanciju tu su:

Zastava
Dačija
Lada
Škoda
Kija
Fijat
Suzuki

(e sad vest iz februara) Hjundai završio pregovore sa ugradjivačima plinskih uređaja i pitanje je dana...  :-k
IP sačuvana
social share
Ne radim brzo, al' zato radim nekvalitetno                         
Život nas uči su ljudi mnogo manje rđavi nego što se misli, ali i da su mnogo gluplji nego što je moguće i uobraziti.
Pravopis srpskog jezika
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

'OĆEŠ DA TI OPEREM ŠAJBU?

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 864
Zastava vazduh-zemlja-voda
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 0.9
·u hrvatskoj ima oko 20 punionica za plin, a samo u istri ih ima 8. 
Pa ovo je za mene iznenadjujuc podatak, s obzirom da samo u NS-u ima oko 8 punionica za plin, a kako je krenulo cini mi se da ce uskoro skoro svaka pumpa imati i mogucnost tocenja plina...
Jedina steta koju sam ja do sada skontao sto se tice plindze je ta da se skracuje vek auspuhu...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 3
Zastava PO,Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
mob
SonyEricsson K550i
Bas na protiv,ja sam stekao utisak da mi auspuh sporije propada otkako gorim LPG!
Ima logike,sobzirom da u izduvnom gasu sada ima mnogoo manje sumpora i slicnih stvari koje sa vodenom parom jedu auspuh samo tako!
IP sačuvana
social share
Jamais contente !!
Pogledaj profil Skype
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Poznata licnost


=)

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 4232
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6210
u HR ima trenutno vise od 50punionica plina..ovo je malo star podatak.. A uskoro ce svaki OMV u HR imati punionicu plina!
IP sačuvana
social share
Reality Beats Fiction By Far
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost


???

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3144
Zastava Kapiri Mposhi
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
HTC 
Zašto ugraditi gasni uređaj na vozilo (prednosti)?


• Duži radni vek motora oko 30%
• Povećana autonomija vozila za duplo (nekad i više)
• Ekonomska strana, cena gasa je trenutno 30 din, a benzina preko 60
din, zavisi koliko je oktana. (Pošto nam je kako nam je, cena je uvek duplo manja
od cene benzina da ne bih stalno dežurao i menjao cenu u tekstu)
• Sa autogasom nece doći do pojave detonacije koja je vrlo štetna za motor,
jer ima oko 104 oktana
• Ekologija, vozila na autogas zadovoljavaju najstrožije standarde po
pitanju izduvnih gasova, mada ko mari za to...
• Razliku u ceni goriva možete potrošiti na razne nacine a jedan je da
automobil bolje ili besplatno održavate ili date ženi te pare, mnogo će Vas voleti.
• Na zapadu vlade dotiraju ugradnju autogas uređaja jer investiraju u
ekologiju i ekonomiju, ovde stalno prete taksom.
• Italija i Bugarska, dve zemlje prilicno različitog standarda imaju populaciju
automobila na auto gas koja prelazi 70%.
Zemlja sa najdužom tradicijom proizvodnje ovih uređaja je Italija. Postoje mnogi proizvođaci kao što su Lovato, Landi Renco, BRC, Tartarini, Bedini Longas, KarGas, itd... Svi proizvođaci zadovoljavaju stroge svetske standarde, tako da su uređaji po funkciji vrlo slični. Kod nas je trenutno najpopularniji Lovato uređaj koji je zamenio na tržištu nekad veoma popularan Bedini i manje popularan ali više dostupan Elplin iz Konjica. Kod najnovijih automobila u koji se fabrički ugraduje sekvencijalno ubrizgavanje gasa je dosta zastupljen Koltek u Holandiji i okolini a u drugim delovima Lovato, BRC, Zavoli, Viale itd... Svaki uređaj je dobar ako se pravilno montira i odabere odgovarajući za taj motor.


Orijentacione cene ugradnje za neke tipove automobila:

Automobili:          sa karburatorom:                      Injection automobili:
Zastava, Lada i sl..           270 e                                   Single point  340-350 e
Golf, Audi, Mesrcedes      280-300 e                             Multi point 380-400 e
Lada Niva, boca ispod poda.  310 e                               K-glava 380 e


IP sačuvana
social share
MALO NAS JE - AL SMO GOVNA!!!
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija


Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 101
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6600
isto priliko ugradnje plin na nove Nive sa euro3, i euro4 motorima obavezno vodite racuna ko vam ugradjuje plin, jer moze da se desi da vam zeznu K glavu!
IP sačuvana
social share
Zivot je nekom majka, a nekom maceha!!!
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan


od juče mi se život promenio za 360 stepeni

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 10121
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
mob
Samsung 
pa valjda postoji neka garancija...

verovatno zato ovi stranci neće ni da sklapaju ugovore sa našima jer im deluju vrlo neozbiljno.  :-k
IP sačuvana
social share
Ne radim brzo, al' zato radim nekvalitetno                         
Život nas uči su ljudi mnogo manje rđavi nego što se misli, ali i da su mnogo gluplji nego što je moguće i uobraziti.
Pravopis srpskog jezika
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 37
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Advokat Draganić :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.081 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.