IN < - Mozilla Firefox - Vesti - Novosti - Savet - >LO
(1/400) > >> :: Odgovori!
Autor: SerbianFighter :
Mozilla Firefox!O Firefox-u se već neko vreme priča, većina nas je imala priliku i da isproba ovaj pretraživač, međutim nedoumica oko stalnog prelaska na Firefox i dalje postoji u svakom od internet korisnika. Ovaj tekst se neće isuviše baviti samom pričom vezanom za sam softver, kako je nastao? šta je zapravo mozilla organizacija itd... već ćemo se pozabaviti nekim činjenicama, poređenjima i naprednim funckijama ovog softvera.

Uzimajući u obzir kolotečinu sigurnosnih rupa vezane za Microsoft-ov Internet Explorer, samo ova činjenica ne iznenađuje kada je u pitanju sve veći broj korisnika koji su za pretraživač odabrali alternativnije rešenje.

Bilo kako god, najveća prepreka prelaska na drugi pretraživač je ne znanje i strah korisnika  koji sebi postavljaju pitanja kao što su: “Da li će novi pretraživač uništiti postojeći Windows, jer ipak je Internet Explorer njegov sastavni deo”, ili “Koliko sajtova će prestati da mi radi bez IE-a”.

Na samom vrhu liste alternativa nalazi se Mozilla Firefox, koja ima prednosti u svom besplatnom otvorenom kodu i kao takav se nalazi u konstantnom unapređivanju.
Kao prvo instalacija Firefox-a je više nego jednostavna. Samo ga preuzmite sa Mozill-inog sajta (www.mozilla.org/products/firefox/), trenutna verzija je 1.07, i nakon preuzimanja dvoklikom pokrenite instalaciju. Instalacija kao što je već napomenuto je više nego jednostavna a u svom procesu sadrži i opciju impotovanja svega što imate u IE, od internet podešavanja do vaših omiljenih sajtova. Na kraju vas upita da li želite da je Firefox vaš glavni pretraživač i to je to. Primetite da instaliranjem FireFox-a vaš Internet Explorer ostaje na vašem sistemu pa čak iako nije glavni pretraživač možete ga pokrenuti u bilo kojem momentu.
Kada je pokrenut Firefox razumljivo podseća na IE, sa poznatim dugmadima kao što su nazad, napred i osveži, kao i sa paletom za vaše najomiljenije strane. Kao i izgledom i samo upravljanje podseća na IE, postoji vrlo malo stvari koje morate da naučite i koje vam u veoma brzom periodu postanu potpuno prirodne. Kako god, uprkos svim sličnostima postoje bitne razlike i primetna unapređenja.
Prvo, i najupadljivije je da Firefox podržava pretraživanje po karticama (tabbed browsing). Ovo znači da možete otvoriti više stranica unutar jednog prozora i šetati između njih koristeći kartice. Takođe to znači da se nećete više mučiti sa task bar-om koji postane premalen kada se otvori veći broj prozora.
Ovo je samo jedna od prednosti nad IE-ovim interfejsom, koji polako zastareva.
Preuzimanje podataka i fajlova sa interneta postaje jednostavnije sa mogućnošću da unapred odredite lokaciju gde ćete smestiti podatak ili funkcijom pauziranja samog preuzimanja i kasnijeg nastavljanja.
Rukovanje vašim omiljenim stranama koje čuvate unutar samog pretraživača (favourites), je veoma jednostavno, sa dodatnim opcijama da budete obavešteni kada se nešto na tim stranama promenilo.
Blokiranje Pop-up prozora je jedna od najvećih prednosti ovog pretraživača, kao i mnoge druge sigurnosne zaštite koje ovaj pretraživač čine najsigurnojim do sada.15 Najboljih dodataka za Firefox
Sam po sebi, Firefox je brz i jednostavan pretraživač, ali mu nedostaju neke sitnice na koje smo možda navikli korišćenjem drugih pretraživača, ili možda nešto što bismo voleli da on sadrži a nema. Prednost Firefox-a je u tome što je otvorenog koda, i kao takav, dostupan je programerima iz celog sveta koji rade na njegovim dodacima. Ove dodatke je veoma jednostavno ugraditi a mogu biti od zabranjivača pop-up prozora do igrica sa kartama. Veoma ih je jednostavno dodati  Tools | Extensions | Get More Extensions meni da započnete.

About site 0.1.1  pruža veliku količinu informacija o sajtu na kome se trenutno nalazite. Pristupa mu se desnim klikom bilo gde na stranici, a prikazuje Alexa traffic information, Google Linked ili Google Related informacije, Whois query, pretražuje Technorati za reference, ili traži poInternet Archive Wayback Machine za kopije sajta na kome se nalazite.

Adblock 0.5.2  je blokada za čuvene dosadne reklame, koristi filtriranje po sadržaju i URL blokadu kako bi sprečio Firefox da prikazuje stvari koje ne želite. Iz Tools | Adblock | Preferences prozora veoma je jednostavno dodati nove uslove za blokiranje. Takođe možete ukloniti reklame desnim klikom na njih i odabirom na odgovarajuću opciju.

Bandwidth Tester 0.4.1  dodaje dodatni meni u Tools  i služi za testiranje propustnog opsega vaše internet konekcije. Ovaj dodatak preuzima četiri datoteke različite veličine i računa propustnost  po potrebnom vremenu za preuzimanje.

Cards 0.16.1 nudi 27 različitih pasijans igrica. Sve igrice se igraju u pop-up prozoru i ne smetaju pri pretraživanju.
 
Clusty Toolbar 1.0.2 pomaže da pronađete informacije brzo i jednostavno. Pretražuje preko više pretraživačkih motora (Google,Altavista,Yahoo...) u isto vreme informacije koje ste uneli, takođe pretražuje enciklopedijske činjenice putem Wikipedie, rečnike, definicije takođe i prodavnice i cene.

ColorZilla 0.8.2  pruža određivanje boja na stranici kojoj se nalazite kao i prebacivanje te boje u drugi program npr. Photoshop. Takođe pruža određivanje distance između bilo koje dve tačke na ekranu i neke dodatne opcije zumiranja.

DictionarySearch 0.7 omogućava da izaberete bilo koju reč i desnim klikom na nju potražite njeno značenje. Definicija reči će se otvoriti u novoj kartici sa sajta Dictionary.com.

ForecastFox 0.5.8 pruža vremensku prognozu kroz ikonice koje će se pojaviti na vašem rado panelu.

FoxyTunes 1.1 dodaje komande za upravljanje bilo kojim programom za puštanje muzike u samom Firefox-u, tako ne morate zatvarati sve prozore kako biste promenili pesmu ili pak utišali ili je ugasili.

GoogleBar 0.9.0.30 dodaje popularni Google Toolbar Firefox-u.

Google Preview 0.8 prikazuje umanjeno deo stranice koju ste našli putem Googl-a, ovo u mnogome može uštedeti vremena prilikom većih pretraživanja.

MapIt! 0.4 omogućava pretragu adresa na internetu, naravno nisu sve države podržane.

ScrapBook 0.12.0 dodaje mogućnost neke vrste rokovnika u koji možete stvaljati apsolutno sve što vam padne napamet, od čitavih sajtova, do primedbi, ideja, podsetnika...

Tabbrowser Preferences 1.1.1 daje vam veću kontrolu nad karticama unutar Firefox-a, možete im menjati položaj, boju, način otvaranja i još mnogo drugih opcija.

xMirror 0.1. pretražuje internet kako bi pronašao datoteku koju preuzimate na više lokacija. Zašto se ograničiti samo na jednu?

Najnovije verzije mozete naci na: http://www.mozilla.com/extensions/

Prečice sa tastature uobičajene kod Firefox-a i IE-a preuzeto sa Mozilla Fire Fox internet prezentacije

Key combination   Use
Ctrl+A   Select all content
Ctrl+C   Copy current selection
Ctrl+D   Add a bookmark
Ctrl+H   Display the History sidebar
Ctrl+I or Ctrl+B   Open Bookmarks sidebar
Ctrl+N   Open a new window
Ctrl+O   Open a file
Ctrl+P   Print current page
Ctrl+R or F5   Reload current page
Ctrl+Shift+R or Ctrl+F5   Reload current page from origin
Ctrl+V   Paste currently copied content
Ctrl+W or Ctrl+F4   Close the current tab
Ctrl+X   Cut the current selection
Ctrl+Y or Ctrl+Shift+Z   Redo last operation
Ctrl+Z   Undo last operation
Alt   Begin menu navigation
Alt+D or F6   Focus and highlight the location bar
Alt+F4 or Ctrl+Shift+W   Close current window
Alt+Home   Go to home page
Alt+Left Arrow or Backspace   Go back one page
Alt+Right Arrow or Shift+Backspace   Go forward one page
Delete   Delete current item
End   Move to bottom of page
Esc   Stop current operation
F11   Display in full-screen mode
Home   Move to top of page
    
Firefox also has some unique keyboard combinations. The next table shows the common ones that don't match Internet Explorer.

Prečice na tastaturi moguće samo u Firefox-u
Key combination   Use
Ctrl+hyphen   Decrease text size
Ctrl+Plus   Increase text size
Ctrl+0 (Ctrl+Zero)   Restore text to normal size
Ctrl+Down Arrow   Select next search engine in location bar
Ctrl+F or /   Find content by search string
Ctrl+G or F3   Repeat last Find operation forward
Ctrl+J (Ctrl+Y on Linux)   Open download manager window
Ctrl+K    Search the Web using the current search engine and keyword
Ctrl+n (where n is a number)   Go to the nth tab
Ctrl+S   Save current page as file
Ctrl+T   Open new tab
Ctrl+Tab or Ctrl+Page Down   Move to the next tab
Ctrl+Shift+Tab or Ctrl+Page Up   Move to the previous tab
Ctrl+U   View page source
'   Find link by search term
Alt+Enter   Open URL in a new tab
F6   Move to next frame
F7   Toggle caret browsing
Shift+F3   Repeat last Find operation backward
 
Pripremio Rastko IlićAutor: SerbianFighter :
Izasao Firefox 1.5 Final!
          
The award-winning Web browser just got better. It’s free and easy to try.
Join the millions of people worldwide enjoying a better Web experience.

New site of Firefox and Thunderbird:
http://www.mozilla.com/

Learn More:
http://www.mozilla.com/firefox/

Download FF for Windows:
http://www.mozilla.com/products/download.html?product=firefox-1.5&os=win〈=en-US

Download FF for OSX:
http://www.mozilla.com/products/download.html?product=firefox-1.5&os=osx〈=en-US

Download FF for Linux:
http://www.mozilla.com/products/download.html?product=firefox-1.5&os=linux〈=en-US
Autor: SerbianFighter :
Download verzija na drugim jezicima: http://www.mozilla.com/firefox/all.html
Download skinova: https://addons.mozilla.org/themes/?application=firefox
Download search engine podrski: https://addons.mozilla.org/search-engines.php?application=firefox
Download plugina: https://pfs.mozilla.org/plugins/?application=firefox
Download ekstenzija: https://addons.mozilla.org/extensions/?application=firefox
Autor: DachaArh :
i jedno veliko bravo   =D> =D> =D>
Autor: Shone83 :
FlashGot Omogucava download uz pomoc drugih download managera.
Podrzava sve download programe osim DAP-a, resenje za njega:
     Iz DAP foldera kopiraj dapop.dll u PLUGIN folder Firefox-a. i promeni mu ime u npdap.dll i radice.

GMail Notifier Za korisnike GMail-a. Stavlja sebe u status bar i obavestava vas kada vam stigne novi mail.

BBCode Kopira URL-a slike zajedno sa pridruzenim IMG tagovima. Korisno za postovanje slika na forumima.

ConQuery Selektuje se deo teksta i taj pojam je moguće traziti pomoću search engina koji su na raspolaganju (google, yahoo…)

QuickNote Dodatak za hvatanje beleski u firefoxu. Poput Note alatke u Operi, samo dosta losije uradjeno.

ChatZilla IRC client.

Auto Copy Selektovan text automatski kopira na clipboard. Kao Trilian ili mIRC.

Disable Targets For Downloads Pri download-u sprečava sajtove da otvaraju blank page (belu-praznu stranu).

> Odgovori
^ Povratak na viši nivo
>> Sledeća strana