IN < - Kuda veceras: Informacije o izlozbama! - >LO
(1/66) > >> :: Odgovori!
Autor: SerbianFighter :
Kuda veceras: Informacije o izlozbama!
Autor: krouli :
Italijanska savremena umetnost u Galeriji SANU

 Izložba italijanske savremene umetnosti, na kojoj će prvi put u Beogradu biti predstavljeni radovi umetnika čije se delovanje kreće od apstraktne do siromašne (arte povera) i konceptualne umetnosti, od transavangarde do video arta, biće otvorena 28. septembra u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Izložba “Italijanske likovne poruke Kolekcije savremene umetnosti Ministarstva spoljnih poslova Italije (Palata Farnezina)” predstaviće dela umetnika kao što su Burri, Consagra, Dorazio, Fontana, Guttuso, Kounellis, Marotta, Nunzio, Pistoletto, Pomodoro, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj 27. septembra u italijanskoj ambasadi.

Ambasador Italije Antonio Zanardi Landi rekao je da je izložba organizovana u okviru manifestacije “Italija u Beogradu”, koja se održava 10. i 11. oktobra, a okupiće više od 2.000 privrednika iz Italije i Srbije.

“Jedan od glavnih razloga za organizovanje izložbe je da se dopuni slika Italije u Srbiji u periodu između 50-ih i 80-ih godina, kada su Italija i Jugoslavija imale jako razvijene kulturne veze”, rekao je Landi, dodajući da izložba dopunjuje tu sliku, jer u beogradskim muzejima nedostaju dela iz tog perioda.

On je rekao i da je Galerija SANU idealno mesto za tu izložbu, kojom su obuhvaćena dela iz postavke velike kolekcije italijanske savremene umetnosti Ministarstva spoljnih poslova, koju integralno čine dela umetnika u sastavu prestižne zbirke Palate Farnezina.

Ambasador Landi rekao je i da su italijanski umetnici, koji su stvarali tokom 30-godišnjeg razdoblja (od 50-ih do 80-ih godina) velikih istorijskih i kulturnih previranja u Italiji i Evropi, pa i u bivšoj Jugoslaviji, svojim delima dali izuzetno bogat doprinos istoriji savremene umetnosti i to ne samo italijanske, bitno utičući na njen razvojni tok i predlažući po ukusu i stilu sasvim drugačije i originalnije moderno i postmoderno poimanje sveta.

Direktor Galerije SANU Dinko Davidov rekao je da su “italijanske likovne poruke” fascinirajuće.

“To je studijski, antologijski izbor italijanske savremene umetnosti šeste, sedme i osme decenije 20. veka”, rekao je Davidov i naglasio kao poseban kvalitet izbor dela, jer je postignuta ravnoteža između klasične i moderne italijanske umetnosti.

Davidov je posebno istakao i postavku izložbe, kao skladnu kreaciju heterogenih pojava.

Jedan od autora izložbe, profesor Maurizio Calvesi rekao je da izložba predstavlja dela iz važnog perioda italijanske umetnosti u kojem su “zabeleženi veliki rezultati”.

Italijanska umetnost tog perioda nije na ovakav način predstavljena samo u inostranstvu, nego i u Italiji, istakao je on, dodajući da su pojedina dela napravljena specijalno za tu izložbu, kao što je slika Pistoletta “Love Difference”, koja je i na naslovnoj strani programa izložbe. Slika prikazuje veze Italije i Srbije i boje njihovih zastava.

Iako su dela za izložbu ustupili privatni i javni kolekcionari, kao i sami umetnici, očuvana je čvrsta veza sa simboličkom vrednošću same Kolekcije Palate Farnezina, kao centra iz kojeg se italijanska moderna i savremena umetnost projektuje ka inostranstvu.

Prema navodima organizatora, izložba svedoci o živosti odnosa dve zemlje i njihovoj naglašenoj srodnosti, kao i o vitalnosti italijanskog kulturnog stvaralaštva izvan okvira klasičnog i tradicionalnog umetničkog nasleđa.

Period obuhvaćen izložbom, od završetka Drugog svetskog rata do 80-tih godina, karakterišu, između ostalog, posebno intenzivni i plodni lični kontakti i saradnja italijanskih i jugoslovenskih umetnika.

Autor izložbe, osim Kalvezija, je i profesor Lorenzo Canova.

Izložba je realizovana na inicijativu Ambasade Italije u Beogradu, zahvaljujući i organizativnom zalaganju Ministarstva spoljnih poslova Italije, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i SANU, uz finansijsku podršku Unicredita i novoosnovanog Saveta za razvoj privrednih odnosa Italije i Srbije i Crne Gore.

Izložbu će otvoriti ministar inostranih poslova Italije Gianfranco Fini, akademik Nikša Stipčević i predsednik beogradskog komiteta Društva “Dante Aligijeri”, a očekuje se i potvrda srpskog premijera Vojislava Koštunice.

Izložba “Italijanske poruke“ biće otvorena do 20. oktobra.


izvor: b92.net/kultra
Autor: krouli :
V susreti afričke fotografije u Bamaku: Sveti obredi/Svetovni obredi
Mesto: Francuski kulturni centar
Adresa: Zmaj Jovina 11
Vreme: Ponedeljak 12. septembar – subota 29. oktobar
Autor: krouli :
Utorak, 18. oktobar
Izložba fotografija «Porodični album» Danijele Bogićević biće otvorena u Domu omladine od 18. oktobra – 6. novembra
Autor: krouli :
Utorak, 25. oktobar
Multimedijalna izložba-performans Sonje Vukićević «Pukotine/Cracks», koja obuhvata njene skulpture i slike Slobodana Mijina, biće od 23. do 25. oktobra u 20 časova na programu Bitef teatra u Beogradu. Osim Sonje Vukićević i Mijina, u tom projektu učestvuje i Hristina Popović.
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo
>> Sledeća strana