Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 18. Apr 2024, 07:39:54
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Да ли сте за смртну казну?
Да
43.3%  (13)
Не
56.7%  (17)
Неодлучан
0%  (0)
Ukupno glasova: 30
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 23
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: О смртној казни  (Pročitano 33438 puta)
18. Jul 2009, 14:17:08
Veteran foruma
Poznata licnost


Када сам слаб онда сам силан.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3880
Zastava Београд је СВЕТ !
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11

Смртна казна


О смртној казни нема да се каже ништа ново. И о том питању – као и о многим другим – понављање није ни сувишно ни глупо.
Смртна казна је по правилу укидана на основу одлука парламента и упркос вољи већине. То ипак није добар аргумент за смртну казну; по свој прилици, упркос вољи већине укинут је и лов на вештице. У стара добра времена, када још није било социолога ни испитивања јавног мнења, већина је радо посматрала забавне представе попут разапињања фалсификатора новца на точак, сахрањивања живих прељубница и кувања лопова у казану. Међутим, парламенти могу бити у праву у односу на већине. Пре него што су разне државе, почев од друге половине XIX века, укинуле смртну казну, почеле су постепено ограничавати њену примену (у Енглеској је у XVIII веку још постојало неколико стотина преступника којима је претило вешање, укључујући у то и оне за мање крађе) и ублажавати страшне процедуре окрутности. Као што знамо, одређеним актима укинута казна је и враћана, као на пример у разним америчким државама.
Сви акти кажњавања људи за учињено зло оправдавају се утилитарним или моралним разлозима. Утилитарни разлози су двојаке природе и ваља их разматрати тако да се утврди да ли из њих проистиче препоручивање смртне казне. Један од разлога је онемогућавање преступника да врши и даље преступничка дела. Јасно је да је у ту сврху убијање преступника најуспешније и најсигурније средство. Из ове очигледне опаске, међутим, не проистиче и која дела треба да се кажњавају смрћу, јер сваки прекршај, па и најблажи, потпада под исти закон: вешање или одсецање главе злочинца онемогућује његове даље злочине. При том ваља рећи да се и дугогодишња или доживотна робија одликују истом успешношћу, ако се претпостави да се казна истински извршава (у Енглеској скоро сви осуђени на доживотну робију бивају раније или касније ослобађани; суд понекад налаже да преступник након издржавања робије буде депортован из земље; у Сједињеним Америчким Државама неко може бити осуђен и на 400 година робије).
С друге стране, онемогућавање даљег преступничког делања није довољан аргумент за казну, јер се доста често у пракси догађа да тај преступник понови свој чин; међутим, у таквим случајевима не би уопште требало кажњавати преступнике, чак и када се ради о убиствима.
У сваком случају тај утилитарни аргумент не говори у корист става да је смртна казна неопходна.
Други утилитарни аргумент је, наравно, улога казне као средства које застрашује друге потенцијалне злочинце. Као што знамо, у разним земљама одавно су вршена статистичка истраживања о томе да ли смртна казна утиче добро на застрашивање. Не, не утиче добро. Мада, као што знамо, размере преступништва зависе од многих околности и статистике о томе су доста јасне: укидање смртне казне не повећава број преступа, нити се њеним повратком смањује број преступа. Правници су, ослањајући се на добре аргументе, много пута говорили да преступнике не плаши сама висина казне, већ велика вероватноћа да ће бити ухваћени и кажњени. Према томе, утилитарни аргумент, о коме је сада реч, може се критиковати из моралних разлога: ако озбиљно узимамо Кантово начело, на основу кога човек мора бити третиран као циљ сам по себи, а не као средство, усмрћивање људи ради пружања добрих примера је изразито нарушавање овог начела. Смемо ли да убијамо примера ради? (Наравно, и ту се може понудити контра-аргумент: у крајњим ситуацијама, када је живот целокупног народа угрожен, то може бити допуштено; на пример, убијање дезертера у време рата.)
Па ипак, поред утилитарних аргумената постоје и морални, те их ваља размотрити. Познати су нам ужасни, тако огавни злочини, да су захтеви за повратак смртне казне у таквим случајевима по правилу разумљиви. Шта, рецимо, можемо рећи мајци чију је шестогодишњу кћер неки дегенерик или сасвим нормалан младић, који не разликује добро и зло, силовао и убио? (а тога је све више и више) Знамо за више људи који су били огорчени вердиктом Нирнбершког суда који је из тог разлога више пута донео смртну казну (мада је више злочинаца на крају избегло конопац). Ако нам неко чак и растумачи да је пресуда била неправоснажна, а сам суд нелегалан, да ли ће нас тај аргумент узбуђивати? Односно, да ли је закон добро или рђаво примењен или да се сумња да банда хитлеристичких вођа заслужује нешто боље од вешања? Могло би се рећи да је Нирнбешки процес био наставак рата, да смо немоћни пред чињеницом да се рат руководи другим правилима. Такође сумњамо да би многи људи жалили за Чаушескуовом државом, за усмрћенима без суђења, до чега је дошло током квазиреволуционарног покрета. Тамо где се жели правна држава, процеси који се воде проминентима некадашње власти углавном не успевају. У неким случајевима, освета коју је жртва, рецимо, незаконито учинила, нас не огорчава; кад би, мајка коју смо помињали убила убицу свог детета, били бисмо склони да је прогласимо невином, чак би је по свој прилици и суд ослободио (иако јој закон не би помогао да изврши убиство). Према томе, постоје случајеви ооправданог убијања, иако се врше незаконито (благо третирање тзв. Crimes passionels у Француској и Италији је ипак претерано).
Према томе, да ли морални разлози добро утемељују смртну казну? Пре тога поставимо питање: због чега не бисмо на јавним трговима спаљивали на ломачама или драли живе људе који се возе аутобусима не плаћајући карту или паркирајући аутомобиле на недозвољеном месту? Рећи ћете да је ту реч о несразмери између чина и казне? Не постоје никакве природне пропорције између чина и казне, плаћа се, да тако кажемо, другом валутом и никакво урођено осећање за праведност или природно право у вези са тим ништа нам не диктирају; у временима која се не сматрају преисторијским изрицане су окрутне смртне казне за преступе који се данас сматрају ништавним, а народ их је сматрао природном ствари. Откад су почела да настају велика дела која су на крају избацила ужасе из кривичног права – Монтескије, Бекарили, Бентхам – појам тога шта је по питањима кривице и казне природно постепено се мењао. На крају смемо рећи да се ради о историјским конвенцијама. (Хамурабијев законик са својим правом на освету пропорционалност није сматрао врлином: ако је Павле убио Михаиловог сина, Михаило ће имати право да убије Павловог сина; тако да је Павлов крајње невин син убијен захваљујући правоснажности; међутим тада су деца била својина очева као што су биле и столице.)
Па ипак, у разматрању тог питања не можемо узимати у обзир моралне разлоге и остајати при утилитарним аргументима. Наша цивилизација зависи од вере да постоји ствар као што је рђав чин, да постоји кривица и да је свако способан да осећа кривицу, да преступник није само извршилац неког чина (што је неутралан опис), већ је заправо и виновник. Другим речима: казна не постоји само због застрашивања, већ и због онемогућавања даљих преступа; постоји такође и као надокнада за учињено зло. Надокнада (ретрибуција) се разликује од освете у томе што се освета, као што знамо, јавља из емоција, а надокнада не захтева емоције.
Кривично право се не изводи из природног права, јер не постоје неоспорна правила и границе природног права; обратимо пажњу на следећу чињеницу: од 10 Божијих заповести у цивилизованом свету се за њихово нарушавање кажњава само 3: убиство, крађа и – у неким случајевима ,,лажно сведочење'' – давање изјаве пред судом под заклетвом. Међутим, ипак нам је потребно да верујемо да су зло и добро реални квалитети људског света, а не наша произвољна измишљотина коју у зависности од расположења можемо мењати и поништавати у свим елементима. Интуицију добра и зла носимо у себи, иако – као и све друго – она патолошки може нестати. Према томе, постоје кривица и казна, као надокнада за учињено зло.
При том ваља приметити да аргумент против смртне казне не може бити светост људског живота као апсолутно начело. Из тако схваћене светости живота проистицало би да је усмрћивање било кога, у било којим околностима, морално недопустиво, односно, да је недопустиво и у случају одбране од агресије или освајачког рата. Тај закључак је најочигледније неприхватљив. Апсолутни пацифизам је заправо допуштање најзлочиначкије тираније. Постоје околности у којима је наношење смрти људима допуштено и препоручљиво због личне, појединачне или колективне одбране. Стога је убијање наоружаних терориста у акцији потпуно оправдано.
Али, из тога не проистиче да је смртна казна као средство кривичног права опавдана. Како можемо разумети осећања људи који желе повратак смртне казне у виду ужасних злочина (сам каткад осећам и признајем да поседујем таква осећања), да ти захтеви нису оправдани ни из утилитарних ни из моралних разлога.
Много пута је истицан аргумент погрешака суда које се у случају егзекуције не могу исправити. Истина, у цивилизованом свету смртна казна углавном се не проглашава у судским процесима, међутим до ужасних грешака ипак долази, иако не често.
Други аргумент који се често потеже је следећи: право је веома сложено средство и тамо где се враћа смртна казна, њој су подложнији сиромашнији и неспособнији људи од оних који могу користити помоћ најбољих правника, па је према томе таква дистинкција подла, бар у случају смртне казне. Што је разуман, мада не апсолутно конклузиван аргумент.
Закључак: нема прихватљивих моралних или практичних аргумената када је у питању примена смртне казне; нема ни прихватљивих супротних аргумената. Сигурније је – како у утилитарном тако и у моралном смислу – следити пример цивилизованих земаља које су укинуле смртну казну и због тога нису пропале.



Извор:  Лешек Колаковски, Мини предавања о макси стварима, Београд 2001. године, стр. 138-142
« Poslednja izmena: 20. Jul 2009, 10:17:28 od Silvanus »
IP sačuvana
social share


Речи Светог Јована Лествичника: »Ко у разговору с другим људима упорно настоји да наметне своје мишљење, макар оно било и тачно, нека схвати да болује од болести ђавола.«

Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Poznata licnost


Када сам слаб онда сам силан.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3880
Zastava Београд је СВЕТ !
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11


О смртној казни


Одломак из дневника диктираног у магнетофон током 1983-1984. године. © Борислав Пекић.


Смртна казна је морално противуречна, јер ми најпре кажемо да је живот најдрагоценији човеков посед, а замим да смо кадри и то да му одузмемо. Цивилизација која може програмски да се лиши нечега (живота) на чему почива – цивилизација је смрти.
Свака извршена смртна казна стога је један ступањ колективног самоубиства. Смртна казна је правно противуречна, јер права нема тамо где нема опозива. Право без опозива је судбина. Ниједан човек нема право да другоме човеку замењује судбину.
Смртна казна је и логички противуречна, јер осуђује на нешто што је потпуно изван сфере онога што се њоме штити, да се не говори о противуречности заштите људског живота тиме што се он одузима.
Права казна била би на живот. Смртна казна је и духовно неделатна онемогућује окајавање греха. Само живот кривицу искупљује, смртна казна ослобађа кривице. Између ње и ослобађања од казне разлика је само терминолошка.
Чак и да је смисао смртне казне искључиво у одмазди, она је бесмислена. Да бисмо праву одмазду одмерили морамо најпре знати њену природу, а ми не знамо природу смрти. Смрт у којој гледамо казну може бити и награда.
Ако бисмо изменили своје варварско антропоцентрично схватање смрти, ако бисмо поверовали да је умирање први чин неке наше шансе, неког вишег начина постојања, ми бисмо је сместа својим кривцима одузели.
Ако бисмо уистину хтели да смртна казна има застрашујући утицај морали бисмо је вршити јавно, черечењем, испред суда или парламента, у неком парку или на тржници, као што је чињено онда када смртна казна није лицемерно смерала да отрезни главе, већ да их одсече.
Вест о њој потопљена у мочвару информација што их дневно примамо, смештена између вести о поскупљењу или неком гостовању, ако је уопште запазимо, пре има обрнут карактер. Уверава нас да ствар није озбиљна.
Једино оправдање за убиство могло би се наћи у канибализму. Животињски принцип, парадоксално, једини хомициду обезбеђује – човечност. Тако би после смртне казне, у име заједнице, суд, уз свечани обред, морао да поједе осуђеника.
Хришћанска цивилизација почива на Двомисли. Нема ниједне од десет заповести којих се стварно држимо, иако их верно проповедамо.
Ако је смисао савремене пеналне политике и њених начела у корекцији, онда је смртна казна бесмислена, јер одриче окривљеном могућност поправке што му га и правно осећање ове цивилизације и закони на њему засновани гарантују.
Ако за извесне људе, међутим, кажемо да су непоправљиви, убијајући их повређујемо начело науке која ту врсту људи сматра болесним. Убијање болесних људи је еутаназија, коју у међувремену , са гнушањем одбијамо.
Тако се Двомисао, као и свуда, овај базични механизам човековог мишљења и његове историје, учврстила и у нашу правну науку.
Начела су једно, праксис сасвим друго. Како онда поштовати законе, који се доносе изневеравањем тих начела? Како своје потомство васпитавати у поштовању икаквог закона?
Погубљење све више постаје еутаназија. Ињекција и формално чини смртну казну еутаназијом. Еутаназија претпоставља непоправљивост форме која се уклања из живота, а ова болест која је неизлечива.
Ако осуђеника на смрт сматрамо неизлечивим болесником, зашто га онда убијамо? Или ако га убијамо, зашто смо то право одрицали немачким нацистичким лекарима кад су га спроводили над душевно болесним људима? Не свакако зато што су еутаназију вршили да би усавршили биолошко здравље расе, јер овом нашом еутаназијом ми се надамо да усавршавамо морално здравље људи, па смо на истом.
Статистике показују да смртна казна не служи ни за какву превентиву и да су апсолутно бесмислени аргументи који се на ту превентиву позивају.
Било би заиста најправедније да смртну казну извршавају они над којима је злочин извршен или њихови најближи рођаци.
Ако ми се каже да многе аргументе употребљавам тамо где би био довољан један, одговорићу - мој би био један једини, и он гласи: „Не убиј!“




Извор: borislavpekic.blogspot.com/2006/11/o-smrtnoj-kazni
IP sačuvana
social share


Речи Светог Јована Лествичника: »Ко у разговору с другим људима упорно настоји да наметне своје мишљење, макар оно било и тачно, нека схвати да болује од болести ђавола.«

Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija


Zodijak
Pol
Poruke 167
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
A samoubistvo? Kolko znam u Bibliji se ne spominje kao nesto za osudu, mozda se podrazumeva pod - ne ubij.
A van toga i religije bih rekao da se ne moze generalizovati za sve, dal je kukavicluk, dal je za osuditi, ili cak odobriti, ne samo kad se radi o probisvetu pa ce mnogi reci - jedina pametna stavr koju je uradio nego i za dobrog coveka, dal se moze reci da je pravilno postupio, mada takve primere samo iz knjiga.
IP sačuvana
social share
Please explain why your silence makes more noise than a thunder.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma


Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5,
"Ne ubij" 6. smrtni greh.
da li 666 udara na podsvest? mislim, ne ubij ne ubij ne ubij.

cemu dozivotna robija, samo se arce pare poreskih obveznika.

inace koliko sam cuo u kini je za korupciju predvidjena smrtna kazna, pa opet ima korupcije.
IP sačuvana
social share
                                     
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija


Tecite suze moje, reče policajac.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5313
Zastava Republika Srpska
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
mob
Motorola Fire X311
Citat
A samoubistvo? Kolko znam u Bibliji se ne spominje kao nesto za osudu
koliko znam iz ugla hriscanstva samoubistvo je kapitalni grijeh jer covjek koji ga pocini nema sansu da ga okaje,a i zivot se smatra najdragocijeniji boziji dar,fakticki on je bozija,a ne covjekova imovina.
IP sačuvana
social share

Years later, in another place,
he steps out of the dark and speaks to me.
He whispers: 'I'll tell you the ultimate secret of magic.
Any cunt could do it.
'
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37273
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
Pobijte ih sve, a Bog ce izabrati svoje...  Smile
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija


Zodijak
Pol
Poruke 167
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
Ako i u Kini ima korupcije, kako je kod nas ne zelim ni da pomislim. A i sta da mislim, i sam vidim iz svakodnevice, a oni na vrhu...
A Japan? E tamo bas nisam siguran da ima tolko Smile

Severna Koreja... Iran...


homer
To je recimo u redu, samo kad vidim neke kako vise osudjuju samoubicu nego onog ko ubije desetinu....
IP sačuvana
social share
Please explain why your silence makes more noise than a thunder.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija


Tecite suze moje, reče policajac.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5313
Zastava Republika Srpska
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
mob
Motorola Fire X311
Citat
To je recimo u redu, samo kad vidim neke kako vise osudjuju samoubicu nego onog ko ubije desetinu....
ja opet smatram da je covjekov zivot njegova svojina i da sa njime moze da raspolaze kako god hoce dok god ne ugrozava okolinu.sada opet ne opravdavam samoubstvo,ali mi sigurno ne pada na pamet da trosim svoje dragocjeno vrijeme i energiju nagovarajuci nekoga da sidje sa zgrade ili da ne skace sa mosta.sam si gospodar svoje sudbine...

iskreno ne podrzavam smrtnu kaznu jer duga ruka pravde je nerijetko nespretna,a smrtna kazna oduzima mogucnost popravnog.doduse mislim i da je dozivotno slamanje duha u samici mnogo teza kazna(opet ne mogu biti siguran jer smrt je ipak skok u nepoznato)
Pobijte ih sve, a Bog ce izabrati svoje...  Smile
dobra stara inocentijeva vremena Smile koliko god gresan bio svejedno si za dovoljno kesa moga rezervisti mjesto desno do tvorca istom lakocom kojom danas mozes rezervisati sobu u hotelu...doduse i danas je isto Smile
IP sačuvana
social share

Years later, in another place,
he steps out of the dark and speaks to me.
He whispers: 'I'll tell you the ultimate secret of magic.
Any cunt could do it.
'
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37273
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
Uzmimo to ovak, Bog te stvori, pusti me medu lavove i na leda ti stavi sve probleme svijeta a neke sretnike od nas pocasti nekim bonus dogadajem, npr. smrt citave porodice, invalidnitet, retardacija i sl i kaze ti: "Ne ubijaj se".
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma


Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 46867
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
mob
Samsung Galaxy S6 edge+
ja opet smatram da je covjekov zivot njegova svojina i da sa njime moze da raspolaze kako god hoce dok god ne ugrozava okolinu.sada opet ne opravdavam samoubstvo,ali mi sigurno ne pada na pamet da trosim svoje dragocjeno vrijeme i energiju nagovarajuci nekoga da sidje sa zgrade ili da ne skace sa mosta.sam si gospodar svoje sudbine...

Изузетно неетичан став. Човјеку који има намјеру да се убије свијет је помућена. Он није у стању да трезвено размисли о својим поступцима, да схвати шта чини. Окренути се од таквог човјека и напустити га јесте ружно, тужно и на крају жалосно...
 
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 23
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Apr 2024, 07:39:54
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.079 sec za 18 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.