IN < - Sean Penn - Šon Pen - >LO
(1/2) > >> :: Odgovori!
Autor: Shone83 :
Šon Pen

Svestrani filmski umetnik Šon Pen rođen je 17. avgusta 1960. godine u Kaliforniji. Odrastao je u Los Anđelesu, gde je, u srednjoj školi, upoznao buduće kolege u poslu, Emilija Esteveza, Čarlija Šona i Roba Loua. Veliko interesovanje za film odvelo ga je u Njujork, gde je nekoliko godina radio u pozorištu.

Njegov prvenac bio je film "Taps" sa Timotijem Hatonom i Tomom Kruzom.

Filmovi "Bad Boys" i "The Falcon And The Snowman", s početka osamdesetih, ostali su u senci Penovog venčanja sa Madonom 1985. godine. Rezultat braka bio je neuspešan zajednički film "Iznenađenje u Šangaju" i ogroman broj naslova u tabloidima. Par se razveo 1989. godine.

Iako je snimao filmove sa mnogim poznatim licima Holivuda, nije postizao veće uspehe, ni kao glumac, ni kao režiser, producent, odnosno scenarista. Prvi Penov zapažen uspeh bila je nominacija za Oskara za ulogu u filmu "Mrtvac koji hoda" sa Suzan Saradon.

Od uspešnih filmova iz devedesetih izdvajaju se "She`s So Lovely", za koji je osvojio nagradu Kanskog festivala, "The Game", sa Majklom Daglasom, i "Tanka crvena linija".

Šon Pen danas živi sa suprugom Robin, koja je takođe glumica, i dvoje dece u Kaliforniji.

Izvor: Krstarica
Autor: SerbianFighter :
Šon Pen
 
Šon Džastin Pen (eng. Sean Justin Penn) je američki glumac, scenarista i režiser, koji je rođen 17. avgusta 1960. godine u Santa Moniki (Kalifornija).

Pen je rođen u Santa Moniki (Kalifornija), od oca Leo Penn (glumac i režiser) i majke Eileen Ryan (glumica). Njegov otac je sin Elizabeth Melincoff i Maurice Daniel Penn, koji su bili jevrejski imigranti iz Španije sa Ruskim i Litvanskim poreklom. Njegova majka, rođena kao Eileen Annucci je italijaskog i irskog porekla. Penovo prezime je originalno Piñon, ali je promenjeno kod se njegov deda doselio u SAD.

Njegova prva značajnija uloga je bila, 1982. godine u filmu Fast Times at Ridgemont High, a od tada do danas je igrao u više od 40 filmova. Kao režiser debituje sa filmom The Indian Runner 1991. godine, a kasnije režira još nekoliko filmova kao što su: Crossing Guard (1995), Loved (1998) i The Pledge (2001). Režirao je i dva video spota, jedan za Šejniju Tvejn (Dance with the One That Brought You, 1993), a drugi za Pitera Gabriela (The Barry Williams Show, 2002). Za film Mistična reka je nagrađen Oskarom i Zlatnim globusom kao najbolji glavni glumac.

Privatni život

Pen se bio oženio, 1985. godine sa pop zvezdom Madonom, sa kojom se 1989. godine rastao. Kasnije se venačao sa Robin Wright, sa kojom ima dvoje dece. Njegov brat, Kris Pen je nađen mrtav u svom apartmanu u Santa Moniki, 24. januara 2006. godine.

Filmografija
Taps (1981)
Fast Times at Ridgemont High (1982)
Summerspell (1983)
Bad Boys (1983)
Crackers (1984)
Racing with the Moon (1984)
The Falcon and the Snowman (1985)
At Close Range (1986)
Shanghai Surprise (1986)
Cool Blue (1988) (Cameo)
Colors (1988)
Judgment in Berlin (1988)
Casualties of War (1989)
We're No Angels (1989)
State of Grace (1990)
The Indian Runner (1991)
Snow White Rose Red (1991) (dokumentarac)
Cruise Control (1992)
The Last Party (1993) (dokumentarac)
Karlitov put (Carlito's Way) (1993)
The Crossing Guard (1995)
Dead Man Walking (1995)
Loved (1997)
She's So Lovely (1997)
U Turn (1997)
The Game (1997)
Hugo Pool (1997)
Loved (1998)
Hurlyburly (1998)
The Thin Red Line (1998)
Biti Džon Malkovič (Being John Malkovich )(1999) (pojavljivanje)
Sweet and Lowdown (1999)
A Constant Forge (2000) (dokumentarac)
Up at the Villa (2000)
Before Night Falls (2000)
The Weight of Water (2000)
The Pledge (2001)
Dogtown and Z-Boys (2001) (dokumentarac)
The Beaver Trilogy (2001) (dokumentarac)
Scene Smoking: Cigarettes, Cinema & the Myth of Cool (2001) (dokumentarac)
See How They Run (2001) (dokumentarac)
Ja sam Sem (I Am Sam) (2001)
It's All About Love (2003)
Mistična reka (Mystic River )(2003)
21. gram (21 Grams) (2003)
The Assassination of Richard Nixon (2004)
The Interpreter (2005)
All the King's Men (2006)

Poznati glumci sa kojima je sarađivao
Nikol Kidman (The Interpreter)
Al Pačino (Karlitov put)
Entoni Hopkins (All the King's Men)
Tim Robins (Mistična reka)
Adrijen Brodi (The Thin Red Line)
Majkl Daglas (The Game)
Dženifer Lopez (U Turn)
Džon Trvolta (She's So Lovely, The Thin Red Line)
Robert Duval (Colors)

Izvor: Wikipedia
Autor: SerbianFighter :
Šon Pen

Jedan je od najharizmatičnijih glumaca, loš i problematičan tip, bez dlake na jeziku i sklon incidentima

On je tipičan loš momak, težak čovek, problematičan i buntovan. A što se tiče spoljašnjeg izgleda, ima sitne plave oči, ružnjikav je i izgleda kao da je tek ustao iz kreveta - uvek sa čašom viskija u jednoj, a cigaretom u drugoj ruci. Ne priča mnogo, ali kaže "tek dovoljno". Nisu mogli da ga obuzdaju ni filmski reditelji ni žene. O kakvom tipu je reč možda najbolje govori to što jedna Madona godinama nije mogla da prežali razvod od njega. Reč je o Šonu Penu (47), jednom od najboljih i najharizmatičnijih holivudskih glumaca, koji neprestano privlači pažnju svojim burnim privatnim životom i političkim stavovima.

Negativac

Rođen je u Kaliforniji u glumačkoj porodici. Otac mu je filmski producent, a majka glumica. Rano počinje da ga interesuje film pa će tako završiti u Njujorku gde je prve korake napravio u pozorištu. Jednom je rekao da je glumac postao zbog Roberta de Nira. Njegov debi bio je u filmu "Taps" sa Timotijem Hatonom i Tomom Kruzom, a zatim će snimiti film "Pobuna na vojnoj akademiji".

Izgleda da je trebalo dugo i mukotrpno da radi da bi stekao status zvezde. Kao da su njegove uloge prolazile nezapaženo do filma "Mrtav čovek hoda", sa Suzan Sarandon, za koji je dobio prvu nominaciju za Oskara. Uvek je glumio negativce i problematične tipove. Snimio je više od 40 filmova. Neki od najboljih su "Karlitov put", "Čuvar prelaza", "Tanka crvena linija", "21 gram", "Igra", "Pre nego što padne noć", "Ja sam Sem", "Ubistvo Ričarda Niksona", "Svi kraljevi ljudi".

U poslednje vreme sve više se pojavljuje u ulozi scenariste i režisera. Dobitnik je Oskara za najbolju mušku ulogu u filmu "Mistična reka" (2003), a još tri puta je nominovan.

Brak s Madonom

Njegov privatni život počeo je da privlači tabloide kada se 1985. godine oženio Madonom, tada zvezdom u usponu. Čak su zajedno snimili film "Iznenađenje u Šangaju". Šonu su silni paparaci preseli, jednog je čak i pretukao, pa se od kraljice popa razveo 1989. godine. O njihovom braku nikada posle nije želeo da priča, a ona je često izjavljivala da je on bio najveća ljubav njenog života. Verovatno pre nego što je upoznala reditelja Gaja Ričija.

Šon Pen važi za incidentnu osobu, poznat je po fizičkim okršajima, nema dlake na jeziku i voli sočno da opsuje. U zatvoru je zbog fizičkog napada 1987. proveo mesec dana. Politički je angažovan i veoma kritičan prema aktuelnoj američkoj politici. Tako je 2002. godine dao oglas u "Vašington postu" tražeći u otvorenom pismu od Džordža Buša da prekine talas nasilja u Iraku. Prošle godine je zbog svog dugog jezika dobio nagradu za slobodu govora, a prilikom uručenja pozvao je na Bušovo svrgavanje rekavši da ako to ne urade, "Amerikanci su samo fleka od sperme na zastavi kojom mašu!"

Važi za strastvenog pušača koji popuši čak četiri paklice cigareta dnevno! Voli i da odlazi u lokalne kafane sa Džekom Nikolsonom.

Sve to je izuzetno privlačno većini žena za koje je on potpuno kul lik! Prošle godine doživeo je porodičnu tragediju, njegov brat Kris Pen pronađen je mrtav u apartmanu. Oženjen je poznatom glumicom Robin Rajt Pen s kojom ima dvoje dece.

Izvor: Press
Autor: monk13 :
Šon Pen "teroriše" Skarlet Johanson

Iako su tek nekoliko meseci u vezi, Šon i Skarlet već su upali u krizu. Glumac određuje režim ishrane svojoj drgoj, brani joj da puši i pije i tera je da vežba...

Šon Pen izgleda želi da iz korena promeni nezdrave navike svoje drage, Skarlet Johanson. Iako su tek nekoliko meseci u vezu, glumac je svojim zahtevima zamalo oterao od sebe seksipilnu glumicu.

Njemu smeta što Skarlet puši, pije, nezdravo se hrani i nedovoljno vežba pa joj konstantno pridikuje. Johansonova je burno reagovala pa su se čak i posvađali ali su se ubrzo i pomirili.

Izvor: S media
Autor: monk13 :
Šonu Penu švajcarska nagrada za životno delo

Holivudski glumac Šon Pen dobiće nagradu za životno delo na festivalu u Cirihu koji se održava od 22. septembra do 3. oktobra, objavio je Holivud riporter.

Penu će nagrada Ikona biti uručena na ceremoniji 28. septembra kada će biti upriličena i retrospektiva filmova u kojima je igrao i biti prikazan "Into the Wild" koji je režirao.

"Šon Pen je čovek čija se izvanredna filmska karijera može jedino uporediti sa njegovim izuzetnim humanitarnim radom koji je pomogao mnogima", navodi se u saopštenju direktora festivala.

"Na ekranu i izvan njega, Šon je legenda i cenjen je širom sveta. On je jedan od najboljih glumaca svoje generacije i definiše izraz ikona".

Dobitnik dva Oskara, za uloge u filmovima "Mistična reka" i "Milk", Šon Pen se trenutno može videti u filmu Terensa Malika "The Tree of Life" a uskoro u bioskope stiže i "This Must Be the Place". 

Izvor: Blic
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo
>> Sledeća strana
> Verzija za PC