Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Danas popularno - Prozapadnjačka filozofija  (Pročitano 1629 puta)
08. Dec 2005, 00:19:40
Zodijak
Pol
Poruke 4
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
Da se predstavim - učenik sam IV razreda gimnazije - dovoljno.

Razlog pisanja: ispovijest ?!?

Tema: Prodor prozapadnjačkih ideja koje mahom uzimaju efekta na prostorima ex YU a čini mi se najviše kod Srba, pogotovo nakon pada Slobe.

Ukratko, neću da tupim. Slobu ne mrzim. Ali iznijeću neka zapažanja - sa časova filozofije. Idem hronološki.

0. Kao prvo primjetio sam da mi je profesor sasvim zanimljiv čovjek. Malo buržuj, inteligentan, duhovit, poprilično "ne moralan" u onom klasičnom smislu i tako dalje.

1. Počeli smo da radimo one prve lekcije o Talesu itd i HOPS - preskočili smo Sokrata. Nije mi jasno zašto smo preskočili najljepšu ličnost Grčke i uopšte svjetske filozofije, čovjeka koji je zanimljiv, drag i vrijedan svakom razumnom čovjeku, isto kao što je i Hrist ili Buda, Gandi ili neko treći (paraf. Lućano De Krešenco, "Grč. fil. od Sokrata pa nadalje") ...

2. Počeo sam da shvatam izvjesnu "dozu" nelogike. Malo po malo, profesor bi počeo pričati o fašizmu i Ničeu, iako to nije po planu, počeo je da "utiskuje" ljudima određeni tip filozofije - primjetio sam kako moji drugovi pričaju o "dobroj strani Hitlera, o ustvari genijalnoj zamisli zvanoj fašizam" itd ... umješao sam se ali dobio sam odgovor ... "Čovjek se razumije bolje od tebe" ...

3. Razvio sam tezu - nakon rata, malo roditelja se upustilo u obrazovanje svoje djece nacionalnom duhu. Pravi Srbi danas žive na planinama i njih ismejavaju ovakvi ko što smo mi ... nova pro Američka g*vna. U taj "vakum" mišljenja (imam osjećaj da su moji prijatelji zbunjeni, da sva svoja uvjerenja temelje na "šta mu je neko rekao", na "Deep Purple"u ili čemu već) upadaju profesori filozofije koji većinom - bivaju prihvaćeni od strane učenika, osim onih koji a) su jaki vjernici b) su kao ja, potkovani od strane roditelja.

4,5,6,7 ...

U međuvremenu i izlivu *zanimljivih konstatacija gospon profesora* izdvojiću "set" objašnjenja o skorašnjim promjenama na Balkanu...

Kao prvo, bombardovanje Jugoslavije (prijereći Srbije) je bilo --- OPRAVDANO ... Razlog? Pa Amerikanci su došli da nas oslobode ... I da ! Profesor filozofije se ne bavi politikom i istinom! On to gleda sa fz-aspekta - naime citirao je Klintona "... Amerika je dostigla najveći nivo razvoja liberalnog Kapitalističkog društva i njena dužnost je da oslobodi države poput Srbije od političkog monopolizma i monoizma".

Ja ovo nisam prihvatio. Nisam bio na času kada je to pričao. Rado bih ga prekinuo, ali eto... Konkretno, da sam bio tad na času, prvo bih ga upitao ironično "Što prvo sebe ne oslobode?" ... kao da su oni nešto "sretni". Samo rmbaju i crnče ko roboti. Gdje je tu esencija ...

Druga stvar desila se danas i zato pišem ovo.

Gosn je ovaj put izjavio da je Milošević popušio prvo od Slovenaca i Hrvata pa od Amera pa od svog naroda jer se u njemu javio nagon za SAMODESTRUKCIJOM. Na, sad znam da je to njegov stil, nepovezan način je to poredio sa Frojdovim tanatosom i tako stekao ugled kod učenika kao "pametan čo'jek". Eto Sloba je pošizio, kaže profa "mogo je da pobije Hrvate i Muslimane, ali nije htio" ...

Tu sam puko. Prekinuo sam ga. Priupitao sam ga "možete li to da ponovite". Ponovio je nekako mehanički. Pošto nisam mogao da opovrgavam niti dokazujem nit njegovu nit neku drugu filozofiju, pitao sam ga onako, jednostavno, "jel vi mislite da neko može da se bori protiv cijelog svijeta?" , a on reče "Tad nije bio cijeli svijet protiv Srbije (kraj 92!)", pitao sam ga "Šta vi mislite kad počinje istorija? 92. ?", ćutao je, "Znate li za prodor na istok", njemačke pretenzije, ", zatim ako je on stvarno želio da se uništi, zašto se brani u Hagu, zašto ne prizna da je kriv i ne ode na električaru?"

I tu dolazi poenta, dokaz jedne od prvih tvrdnji. Da ljudi previše blebetaju. Gospodin mi tad odgovara

Pa dobro, možda griješim.

Eto ljudi moji. Profesor koji predaje u gimnaziji, profesor koji je mlad, koji će predavati možda još 30 godina, kroz čija predavanja će proći hiljade učenika, je "možda" pogrešio. Kao šta je to ... "Greši čovek". Jasno mi je odmah bilo da niko nije toliko glup da "možda" griješi o tako jakim nacionalnim pitanjima. Slobo i ko šta više ko manje kriv, niko ne može da mi kaže takve gluposti kao "opravdano bombardovani.". To je zla upotreba sile, a on je ili skroz otkačen, ili njega i druge lažne filozofe neko PLAĆA da šire laži. Mislim da je vreme da se probudi svest naroda iz predratnih vremena - svest o ravnopravnosti, o prijateljskom životu, o jedinstvu, o miru !

Dosta tog fašizma! Dole Amerika! Živjeli mi !

Aj uzdravlje.

PS: Jel se vama čini da se ja šalim? Hej, ljudi prihvataju šta profesori pričaju! Kakvi ljudi, to su još djeca ... umori me ovo skroz.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.048 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.