IN < - Jelisaveta - Seka - Sabljic - >LO
(1/2) > >> :: Odgovori!
Autor: SerbianFighter :
Rođena Beograđanka. Bavi se filmom od svoje 16. godine. Do sada je snimila 90 filmova.

Uloge u pozorištu:

Debituje u pozorištu Atelje 212 u Beogradu sa rolom u komadu Bore Ćosića, 1971. godine u predstavi “Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji”, u režiji Ljubomira Draškića. Odmah potom dobija ulogu u komadu “Lulu” Frenka Vedekinda, “Kod lepog izgleda” Edena Fon Horvata, u režiji Paola Mađelija, zatim ulogu Juce u “Kir Janji” u režiji Dejana Mijača, “Čudo u Šarganu” Lj. Simovića u režiji Mire Trailović. Ulogu Emilije igra u alternaciji sa Sekom Sablić.U komadu Jelice Zupanc “Crnjanski ili lako je Andriću” igra jednu od glavnih uloga uz veliku Rahelu Ferari.

Glavnu ulogu uz Petra Božovića i Dragana Nikolića (supruga) igra u “Dekameronu” u režiji čuvenog evropskog reditelja Roberta Ćulija..

Sa predstavom “Ptic i ptica” Slobodana Stojanovića, režija Dejan Mijač,sa suprugom Draganom Nikolićem, debituje u Zvezdara teatru u kome radi i danas..U “Urnebesnoj tragediji” Dušana Kovačevića igra ulogu Rajne uz Batu Stojkovića, Anicu Dobru,Lazu Ristovskog,Dragana Nikolića, Ljiljanu Dragutinović, i dr. U režiji Branka Pleše, a po tekstu Novice Savića “Kako potamaniti gamad”, igra uz Đuzu Stojiljkovića, Branimira Brstinu, Raleta Milenkovića, Milicu Mihajlović i dr.U predstavi “Lari Tompson-tragedija jedne mladosti “ Dušana Kovačevića ostvaruje lik
Katarine,upravnice pozorišta uz Boru Todorovića, Miodraga Krivokapića, Ljiljanu Dragutinović, Batu Stojkovića, Branku Petrić.i dr.
Odigrala je i ulogu “Velike Mame” u rimejk predstavi “Kosa”.
U Kult teatru dobija ulogu u komadu “Oximoron” Svetislava Basare u režiji Dejana Mijača. Partneri u toj predstavi su Bogdan Diklić, Dragan Nikolić, Dragan Zarić, Lane Gutović, i dr.
U međuvremenu radi na mono predstavi “Milena u svetu muškaraca” Dušana Radovića a u režiji Miloša Radovića. Sa ovom predstavom gostovala je u Sloveniji, Makedoniji,Kipru,Budimpešti,Beču, Njujorku, Torontu, Vankuveru…
U Kruševačkom pozorištu igra u Joneskovoj “Ćelavoj pevačici”, u režiji Jagoša Markovića.
2000. godine dobija poziv da svojim učešćem u predstavi “Bokeški D-mol” Stevana Koprivice u režiji Milana KaradžIća pomogne stvaranju jednog novog pozorišta u Tivtu. Predstava postiže ogroman uspeh. Ulogu Marije, majku mlade junakinje Katarine,koju tumači Jelena Džokić igra sa velikim zadovoljstvom.Direktnog partnera u ulozi muža igra Mladen Nelević.
Početkom 2004. godine sprema ulogu u predstavi Tivatskog pozorišta,
“Jelena Savojska”.Igra Margaretu Savojsku, kraljicu,ženu kralja Umberta Savojskog tj. majku Viktorija Emanuela III-eg u režiji Roberta Raponje.
 

Uloge u filmovima i TV serijama:

Prvi film “Vrata ostaju otvorena” snimila 1958-9. godine sa slovenačkim rediteljem Františekom Čapom u Sarajevu. Ubrzo se ređaju filmovi: “Diližansa snova” sa Sojom Jovanović. “Zajednički stan”, “Bolje je umeti”, “Uzavreli grad”, “Prekobrojna” Branka Bauera, “Kozara”, Veljka Bulajića, “Pešćani zamak” Boštjan Hladnika, “Čovek nije tica” Dušana Makavejeva,”Rondo” Zvonimira Berkovića, “Jutro” Puriše Đorđevića, “Devojka” Puriše Đorđevića, “Zaseda” Živojina Pavlovića, “Deps” Vrdoljaka, “Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji” Bate Čengića, “W R. Misterije organizma” Dušana Makavejeva, “Nemirni” Kokana Rakonjca, “Horoskop” Bore Draškovića, “Grupni portret sa damom” Saše Petrovića.


Na televiziji je igrala u mnogim dramama TV serijama najrazličitijih žanrova,šou programima, od kojih je najpoznatiji “Obraz uz obraz” Zdravka Šotre sa suprugom Draganom Nikolićem.

U zadnjih nekoliko godina snimila filmove “Bure Baruta” Gorana Paskaljevića, “Tri letnja dana” Mire Vukomanović, “Nebeska udica” Ljubiše SamardžIća, “Bumerang” Dragana Marinkovića, “Ledina” Ljubiše SamardžIća, “Zona Zanfirova” Zdravka Šotre i film Srđana Karanovića “Sjaj u očima”, koji je 2003. godine bio u glavnoj konkurenciji na Venecijanskom festivalu.
 

Nagrade:

-Nagrada “Ćuran” za ulogu u predstavi “Ptic i ptica” na festivalu Dani komedije,u Jagodfini,
--Nagrada “Ćuran” za ulogu u predstavi “Ćelava pevačica” na festivalu “Dani komedije” u Jagodini’
_Nagrada “Žanka Stokić” koja se dodeljuje za celokupni životni umetnički opus i doprinos.
- Za ulogu u filmu “Prekobrojna” Branka Bauera, dobija nagradu “Zlatna arena” na tada najprestižnijem filmskom festivalu u Puli,
- Za ulogu u filmu “Jutro” u Veneciji dobija nagradu “Zlatna ruža”,
-Za ulogu u koprodukcionom filmu češke i američke produkcije “Voda nešto nosi”, čuvenog pisca Lajoša Zilahija, a u režiji oskarevaca Jan Kadara i Elmara Klosa, dobija evropsku nagradu “Zlatni David”, kao najbolja evropska glumica 1978. godine.
- Za film “Specijalni tretman” Gorana Paskaljevića i Dušana Kovačevića dobija Kansku nagradu 1980. godine.


Živi u Beogradu.
Autor: SerbianFighter :
Jelisaveta Seka Sablić je poznata srpska glumica. Rođena je u Beogradu 13. juna 1942. Još u gimnaziji jedan je od osnivača amaterskog pozorišta Dadov.

Diplomiravši 1965. godine glumu u klasi Mate Miloševića na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, debitira u Pozorištu "Boško Buha" u PEPELjUZI Aleksandra Popovića.

Od 1967. Članica je Ateljea 212, gde ostvaruje najznačajnije pozorišne uloge: u Kralju Ibiju A. Žarija, te u Razvojnom putu Bore Šnajdera, Aleksandra Popovića, za koju prima nagradu Ćuran na festivalu Dani komedije u Jagodini (kao i kasnije za ulogu u Ožalošćenoj porodici Branislava Nušića); na Sterijinom pozorištu nagrađena je za sporednu ulogu u Klaustrofobičnoj komediji Dušana Kovačevića.

Na filmu debituje u crnohumornom rediteljskom prvencu Gordana Mihića i Ljubiše Kozomare VRANE (1969). Uz retke izuzetke (npr. Kičma, 1975, V. Grlića, i Gospođica, 1980, V.Jasnoga) glumi komične uloge: npr. U široko popularnim komercijalnim komedijama Milana Jelića ( Rad na određeno vreme, 1980; Moj tata na određeno vreme, 1983; Razvod na određeno vreme, 1986) I Zorana Čalića (Žikina dinastija, 1985, i Druga žikina dinastija, 1986).

Najviše glumačke domete ostvarila je u delima Slobodana Šijana; Kako sam sistematski uništen od idiota (1983), Davitelj protiv davitelja (1984) te posebno u groteski Maratonci trče počasni krug (1982), gde je za lik pijanistice nagrađena Zlatnom arenom za glavnu ulogu na festivalu u Puli. Uspešno nastupa i na televiziji.


Filmografija
1969 – Vrane - kao Olja
1970 - Biciklisti
1970 – Burduš - kao Rajka
1975 – Kičma - kao komšinica 2
1977 - Leptirov oblak
1980 - Rad na određeno vreme
1982 - Maratonci trče počasni krug - kao Kristina
1982 - Moj tata na određeno vreme
1983 - Kako sam sistematski uništen od idiota - kao Rita
1984 - Davitelj protiv davitelja - kao gospođica Dobrila
1984 - Jaguarov skok - kao Cajka
1984 – Moljac - kao luda rediteljka
1985 - Debeli i mršavi
1985 - Indijansko ogledalo
1985 - Žikina dinastija
1986 - Druga Žikina dinastija
1986 - Razvod na određeno vreme
1986 - Sekula i njegove žene
1987 - Uvek spremne žene
1989 - Bolji život
1989 - Dr br. 1: masmediologija na Balkanu
1990 - Dr br. 2: balkanska perestrojka
1994 - Biće bolje
1995 - Tamna je noć
1998 – Rane - kao komšinica
2001 - Sve je za ljude

Izvor: Wikipedia
Autor: SerbianFighter :
MAJKA HRABROST
Jelisaveta Seka Sablić: Ne želim da cinculiram: Nagrade nisu merilo ničega i uvek su deo nepravde, stalno se potrže nekakav kantar, da damo sad ovome, a onome ćemo kasnije

Uručenjem "Nušićeve nagrade za životno delo glumcu i komičaru" Jelisaveti Seki Sablić završeni su u Smederevu 23. Nušićevi pozorišni dani. Jedna od ponajboljih srpskih glumica svih vremena briljirala je u ulozi Majka Dare u predstavi "Svinjski otac" Aleksandra Popovića, a nakon uručenja Seka Sablić je priredila autorsko veče - što je uobičajeni dar nagrađenog glumca publici
Iako je pored plakete, povelje i novčanog dela nagrade za životno delo dobila i "smederevku" - burence od 25 litara belog vina, u razgovoru za Press Seka se, na sebi svojstven direktan način, odredila prema sve brojnijim manifestacijama i nagradama za glumačka ostvarenja
- Posle ovoliko godina i iskustva ništa se posebno ne dešava kada vam jave da ste dobili nagradu - rekla je glumica, dodavši:
- Nisam se iznenadila nagradi, a ne bi me iznenadilo ni da je nikad nisam dobila. Uvek sam mislila loše o nagradama. Nisu nagrade merilo ničega i nikada nisu bile presudne, a uvek su deo neke male nepravde. Više kod nas nema značajnih nagrada. Toliko je nagrada, da je to postalo apsurdno. Svaki grad ima neki festival, mnoštvo nagrada, da je potpuno devalvirano, deplasirano. Sve je banalizovano, isprofanisano. Onda se uvek tu nešto odmerava, stalno se potrže nekakav kantar, da damo sad ovome, a onome ćemo kasnije. Umetnost ima svoju surovu pravdu. Uvek sam tako razmišljala i nikad mi nije bilo do cinculiranja.
Seka se osvrnula i na nagrađivanje umetnika u vreme pokojnog Josipa Broza:
- U Titovo vreme nagrade su bile značajne, ali su davane po ključu. Daj malo ovome, sad daj malo ovome. Svako Sterijino pozorje je obasipalo Slovence nagradama. Slovencima su nagrade davane i šakom i kapom: udri, udri, udri! Posle su nagrade davane po značaju i novcu. Bile su tada veoma značajne materijalne nagrade. Neću da se žalim, ali ja nisam bila miljenik tih ključeva i momenata. Kada sam dobila nagradu grada Beograda, dakle Oktobarsku nagradu, u vreme sankcija, to je iznosilo 30 maraka. Tada sam im i rekla: "Toliko vredi i oslobođenje Beograda. Zato ste mi je i dali."
Glumica objašnjava da postoje nagrade koje nikada ne bi primila:
- Znamo gde živimo. Najlakše je doći i uzeti nagradu, i ne komentarisati. A odbila bih nagradu ako je kompromitovana. Ako nagradu dodeljuje strana sa kojom se jasno ne slažem - odbila bih. Na mestu je bio gest Đurđije Cvetić, koja je odbila nagradu u Požarevcu. Ja bih odbila svako gostovanje u Požarevcu. Ne želim da idem u neke gradove - zaključuje Seka Sablić.
M. S. PEŠIĆ

Izvor: Press
Autor: monk13 :
Seka oprostila Bori „seks“!!!

Ovih dana pomirenjem je okončana najduža svađa u istoriji srpskog glumišta. Legende Bora Todorović i Seka Sablić su okončali ćutanje, koje traje još od 1982. godine, kada je na snimanju filma „Maratonci trče počasni krug“ Đenka (Bora) malo preterao snimajući scenu seksa sa Kristinom (koju glumi Seka)!

Naime, umesto klasičnog glumačkog „trljanja“ i simulacije, kakva se praktikuje u takvim situacijama, Bora je, valjda u nameri da scenu odigra što uverljivije, malo prešao granicu... Zapravo malo više, što je Seku razbesnelo. To je bio razlog da glumački par naredne skoro tri decenije ne progovori ni reč.

- U jednoj od čuvenih scena na plaži, kada Đenka ima seks sa Kristinom, tokom kojeg ih zatiče kum Mirko Topalović (Bogdan Diklić), Bora se „malo zaneo“, valjda u nameri da što verodostojnije dočara scenu seksa, što je glumicu toliko razljutilo da čak u prvi mah više nije želela da nastavi snimanje. Mnogo se bila naljutila na njega, vrištala je, nema šta mu sve nije rekla. Reditelj, snimatelj i ostali su bili zatečeni, jer niko nije video šta se tačno desilo ispod njene haljinice. Uzalud se Bora izvinjavao, pokušavao da stvar izvadi na šalu... Ona nije htela ni da čuje - priča za „Alo!“ odlično obavešteni izvor iz srpskih glumačkih krugova i dodaje da zbog ovog incidenta Seka i Bora skoro 30 godina nisu reč progovorili!
- U glumačkim krugovima poznato je da ovaj legendarni dvojac nije u dobrim odnosima decenijama, ali je malo ko znao zbog čega. Međutim, i to se nedavno promenilo kada su se napokon sreli „oči u oči“. Shvatili su da je vreme da zaborave na vreme kad su bili „mladi i ludi“, te da je vreme da zakopaju ratne sekire. Svi se nadamo da će to pomirenje rezultirati nekim zajedničkim projektom, jer bi publika volela da ih ponovo gleda u tandemu na filmskom platnu - zaključuje naš izvor.

Bora Todorović: Pa šta? Koga to interesuje?

Priču o svađi, koja datira iz davne 1982. godine, kao i pomirenje sa Sekom Sablić, bard srpskog glumišta Borivoje - Bora Todorović je prokomentarisao na neobičan način:
- Pa šta? Koga to interesuje? - zapitao nas je Bora kada smo ga zamolili da nam prokomentariše svađu s koleginicom, a onda je nastavio s pitanjem:

- Vi sad hoćete da iznosim prljav veš? - pitao je gospodin Todorović, a potom dao svoj zvaničan komentar:
- Mi smo u odličnim odnosima. Seka je uvek bila uz mene i ona je moja dobra drugarica. Ako hoćete, dođite u „Zvezdara teatar“ na kafu da se ispričamo, a prljav veš ja ne iznosim - izjavio je za „Alo!“ istaknuti glumac.

Seka Sablić: O čemu to pričate, manite me se!

Kako bismo proverili naša saznanja, pozvali smo glumce, ali smo uspeli da stupimo u kontakt samo sa Sekom, koja nije bila raspoložena da priča o ovoj temi:
- Ja sam u dobrim odnosima s Borom. Ne mogu da verujem o kakvim glupostima vi pričate! Manite me se! - rekla je Sablićeva pre nego što je zalupila slušalicu.

Izvor: Alo
Autor: Shone83 :
 :chuckel:

Kakva smesna prica, nisam znao za tu svadju :mrgreen:
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo
>> Sledeća strana