Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 23. Apr 2024, 11:05:39
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: О издаји  (Pročitano 2759 puta)
13. Maj 2009, 12:06:50
Veteran foruma
Poznata licnost


Када сам слаб онда сам силан.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3880
Zastava Београд је СВЕТ !
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10


Лешек Колаковски


Рађамо се готово увек као припадници одређене етничке скупине, а та припадност нам је дата, јер свој народ не бирамо, као што не бирамо ни породицу. Наше касније везе са људима – пријатељске, сексуалне или друштвене – најчешће су ствар избора.

Могло би се чинити да наша лоцираност у свету, која не зависи од наше воље, из тог разлога не обавезује, не намеће нам никакве обавезе – јер нисам се уписивао у свој народ, нити сам своје родитеље молио да ме донесу на свет – обавезују нас само врсте припадности које смо својевољно изабрали. У стварности су наша општа осећања обрнута: лојалност према властитој земљи, породици, најближим људима сматра се апсолутном обавезом. Због тога се њихова издаја сматра посебно кажњивом ствари, док разне друге међуљудске односе, које сами бирамо – као на пример, политичке организације – можемо сами, својевољно одбацити, а да не наиђемо нужно на осуду. Међу тим двема формама лојалности постоји још једна, средња, лојалност према религиозним заједницама или Цркви. Она је посредничка, јер иако нам религиозна припадност није крвљу дата (,,људи се не рађају као хришћани, већ то постају'', како је то говорио Свети Јероним), она је ипак у огромном броју случајева средина у којој се рађамо и у том погледу је одлучујућа; а у оним заједницама где се деца обично крштавају одмах по рођењу, као у римокатоличкој цркви, религиозна припадност се такорећи увек изводи из породичне. И промену вероисповести или напуштање властите религиозне заједнице осећамо болно, као жигосање од стране заједнице, док у исламу апостасија за собом аутоматски повлачи најтежу казну.

Па ипак, уопште није чудно, што је издаја заједнице, којој не припадамо по избору, већ случајно, на основу рођења, посебно сурово жигосана. Народ је, као и људска јединка, дело природе, није настао на основу намере или плана, те се због свог постојања не мора правдати: постоји јер постоји и тиме што постоји – правоснажно постоји. Како народу припадамо без избора, ту припадност носимо некако у себи, лишавајући се и одричући јој правоснажност, као да усмрћујемо сам народ.

Другачије ствар изгледа по питању заједнице којој припадамо захваљујући чину воље, као на пример у случају политичке партије или Цркве (управо ограђујући се). Те заједнице морају да се правдају због свог постојања, због чега постоје, чему служе; њихово постојање легализују задаци које врше. Црква је носилац истине и давалац добара која су потребна за вечно спасење. Партија је истовремено носилац истине и збориште енергије која треба да нам обезбеди земаљско спасење, на пример, градећи савршен свет и уништавајући непријатеље савршеног света или у најмању руку сређујући неке ствари, битне за благостање човечанства. Претпоставимо да сам члан неке секте, али у одређеном тренутку опажам да је та секта дело шарлатана и превараната, да се издаје за Бога, у намери да од присталица извуче новац или их натера на сексуалне услуге; према томе, напуштам ту секту, односно – издајем је. Слично могу напустити или издати партију, јер сам се, рецимо, уверио да поробљава уместо да ослобађа људе. У таквим случајевима природно је да реч ,,издаја'' користе чланови секте или партије, али не и други, јер реч сама по себи није неутрална, садржи осуду, док већина нас не осуђује људе који су иступили из неке секте настале у Америци, коју је оформио неки сулуди варалица или неки припадник фашистичке или комунистичке партије. По правилу реч ,,издаја'' користимо тако да се не може рећи да је издаја понекад добра, с обзиром да изневерена заједница не заслужује ништа друго. У таквом случају, о томе да ли нешто јесте или није издаја, одлучује моје властито мишљење о учињеној издаји: Немац, који је за време рата радио за савезнике, за непријатеље хитлеровске државе, према томе није издајник, већ храбар бранилац добре ствари. Другим речима, чини се да нешто сматрамо издајом или не, у зависности од тога да ли је то морална обавеза или је у најмању руку само морално добро.

Одмах видимо да се ствар запетљава у двозначностима. Не желимо да кажемо да је издаја добра, али тада у сам у појам издаје пакујемо своје различите политичке и моралне судове, који не морају бити очигледни. Сигурно је да можемо намерно отерати у смрт некога ко има права да очекује нашу лојалност, што је посебно огаван случај издаје, тако да и Јуда и Брут седе у истом кругу дантеовског пакла.

Али, Хитлер је такође имао права да очекује лојалност од својих генерала, међутим, те генерале, који су га напустили и хтели да га убију, ипак нећемо послати у пакао. Можемо рећи да је држава једно, а народ друго, и да за добро народа смемо да се одрекнемо (или издамо) државу која је оруђе зла, иако ту државу већина народа може подржавати и она да буде суверена, као што су то били Хитлерова Немачка или Стаљинов Совјетски савез, а не насилно поробљена, као Средња Европа после Другог светског рата. У нашем 20-ом веку веома је тешко понављати изреку: ,, Био или не био у праву, ово је моја земља''; у 19-ом веку било је лакше сложити се с тим да се краљ или земља не смеју издати – иако та земља веома греши, она је моја земља, а не на пример, освајачева.  У 20-ом веку нису одлучујућа везаност за традицију, ни лојалност народу, већ идеологија; кад је идеологија исправна, издаја није издаја. Не можемо без ограда прихватити да је издаја допуштена, ако сама држава није правоснажна; према којим критеријумима онда одлучујемо о правоснажности државе? У складу са међународним правом, правоснажна је свака држава коју признају УН иако су међу њима и најогавније тираније, рушилачке државе, чије би рушење могло представљати заслугу. АЛи, с обзиром да се идеологије разликују, не постоји сагласност у погледу оцена издаје. Совјетски агенти који су радили против демократских земаља да би помогли комунистичкој тиранији, углавном су то чинили из идејних побуда, бар у почетном периоду (последњих неколико деценија то су већ радили због новца или уцена).

Можемо ли рећи да људи попут совјетске шпијунске мреже из Кембриџа имају оправдање, јер су били идејно ангажовани? А ако нису, да ли је то због тога што је њихова идеологија била погрешна или злочиначка? Ту видим отешкоће. Идеолошки мотиви често нису ништа више од емоција, а ако треба да оправдавамо емоције, све се може оправдати, те би и сам појам издаје, као нечег лошег, изгубио смисао.

Па ипак, имамо осећање да не смемо остати на показивању двозначности и нејасности, да нам је појам издаје као чина који је по природи зло потребан, и не може се описати, а да се не претпостави нужно нека политичка идеологија или философија; међутим, потребно нам је једноставно и нерафинирано разликовање добра и зла. Људи који, на пример, одају туђе тајне изнете им у поверењу – због властите користи или забаве ради – најочигледније чине издају.

Тамо где су издани и напуштени људи појединци, најлакше је рећи шта је издаја, чак и ако жртве ту издају опросте, као нас учи пример Светог Петра, који се свог Учитеља и Спаситеља у тренутку опасности одрекао иако га је Он и поред тога, знајући све унапред, одредио за свог наследника и градитеља Цркве. Теолошке интерпретације тог славног догађаја можемо изоставити.

Политичка издаја је углавном двозначна, и то не из једног разлога: прво, зло и добро најчешће нису у политици добро одвојени, ретко се догађају тако једнозначне ситуације какве су постојале за време Другог светског рата; друго, из истог разлога морамо разликовати вече од мањег зла, односно, морамо признати да су добру ствар за време рата радили они људи, без обзира на све што знамо о комунизму и исходу рата, који су се борили с најгорим демоном, хитлеровском државом; треће, не могу се заборавити мотивације: људи који издају рђаву ствар, али то чине из личне користи, а не због тога што је то рђава ствар, не заслужују поштовање, иако, с друге стране, не постоји оправдање ни за оне, који из идеолошких, а не из егоистичких разлога служе рђавој ствари, уколико није тешко препознати рђаву ствар. Па ипак, ништа не можемо с тим што у политици не постоји апсолутно добро, што нас лако наводи на знатно сумњивију претпоставку, да не постоји апсолутно зло.

Према томе, није тешко предвидети да ће се људи често свађати око оцењивања појединих случајева: да ли овакво или онакво понашање заслужује да се назове издајом? Ако, ипак, постоји мала сумња у случајевима када су жртве појединци, а не државе, народи или цркве, онда у тим случајевима мање-више знамо чега се треба држати, а када знамо и држимо се тога, те ћемо мање сумњати тамо где се ради о држави, народу или цркви.



Извор: Лешек Колаковски, Мини предавања о макси стварима, Београд 2001. године, стр: 48-52


IP sačuvana
social share


Речи Светог Јована Лествичника: »Ко у разговору с другим људима упорно настоји да наметне своје мишљење, макар оно било и тачно, нека схвати да болује од болести ђавола.«

Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija


lepim plakate po gradu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5550
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Primer:
Neko je realno doprineo svom narodu i svojoj državi, bez sticanja bilo kakve koristi za sebe. U jednom trenutku je rekao "od mene dosta" i posvetio se sebi i svom ličnom životu. Dali je taj čovek izdao svoju zemlju?
IP sačuvana
social share
Izreci, pa se ispeci
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Poznata licnost


Када сам слаб онда сам силан.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3880
Zastava Београд је СВЕТ !
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Мислим да нисте довољно прецизирали ваш пример. Можда је боље на неком конкретном случају.
А зашто то кажем, па доста је неодређено, има превише варијабила...

Ако је неко најбољи хирург у земљи и само он може да изврши неке операције, сигурно да његово повлачење (без обзира на раније заслуге, јер он је свестан да нема ко да га замени) може бити окарактерисано као напуштање службе и препуштање пацијената хирурзима који не могу да им помогну, то јесте издаја тих људи.
Он има права да напусти свој посао, али да ли је етички оправдано да остави своје пацијента?
По мени није, чак и ако би рецимо следили Кантов категорички императив (парафразирано: Да наш поступак буде такав да може да постане општи закон, односно да може и треба да га понови сваки човек), опет не би желели да ово постане опште правило (наравно у овом мом примеру када је наша служба уникатна)
Даље, овде се преклапају 2 обавезе, на пример према породици (муж, отац, рођак...) и према народу (као хирург), тако да упадамо у петљу обавеза у којој није увек лако одредити приоритет (опет зависи од случаја до случаја).

А у неком општем случају, рецимо пекар који је предано радио, без празника, суботе и недеље...па одлучи да се повуче, не бих његово повлачење окарактерисао као издају.


А какво је ваше мишљење и о издаји и о том вашем примеру?
« Poslednja izmena: 13. Maj 2009, 21:20:37 od Silvanus »
IP sačuvana
social share


Речи Светог Јована Лествичника: »Ко у разговору с другим људима упорно настоји да наметне своје мишљење, макар оно било и тачно, нека схвати да болује од болести ђавола.«

Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija


lepim plakate po gradu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5550
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Mislimida realan doprinos društvu koji sahteva 24 sata dbnevno ne bitrebao da traje doživotno, mogućnost da se to prekine. Da ono što zna ostane tajna. Ako ta osoba nema zamenu, dovuljno kvalietnu i požrtzvovanu to predstavlja problem društva, kvaliteta ljudi i moralne snage.
IP sačuvana
social share
Izreci, pa se ispeci
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma


Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows Vista
Browser
Safari 3.0
mob
HTC One
Mislimida realan doprinos društvu koji sahteva 24 sata dbnevno ne bitrebao da traje doživotno, mogućnost da se to prekine. Da ono što zna ostane tajna. Ako ta osoba nema zamenu, dovuljno kvalietnu i požrtzvovanu to predstavlja problem društva, kvaliteta ljudi i moralne snage.

Sada sam hteo slicno da napisem.

Ako neko radi za narod a taj narod (citaj - drzava) nije u stanju da odskoluje/osposobi bar jos jednog (price radi, sto je opet smesno) vrhunskog hirurga, onda je drzava ta koja izdaje narod. A u takvoj situaciji, ne vidim ikakvu odgovornost primera radi pomenutog hirurga, izmedju naroda i porodice uvek treba izabrati porodicu (iskljucujem situaciju rata u kojoj se jednako boris i za porodicu i za narod).
« Poslednja izmena: 13. Maj 2009, 22:44:11 od Coolrunner »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22683
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
Tuzno je sto se ljudi vise ne bore ni za drzavu i svoj narod vec za korporacije i biznismene
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija


lepim plakate po gradu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5550
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Patriotizam - Uraditi nešto za svoju zemlju bez lične koristi ili sa korišću koje je znatno manja od tržišne.

Pasivnost - Brinuti za sebe i svoje najbliže.

Izdaja - Učiniti bilo šta što realno škodi državi u kojoj živiš.
IP sačuvana
social share
Izreci, pa se ispeci
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Poznata licnost


Када сам слаб онда сам силан.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3880
Zastava Београд је СВЕТ !
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Има једна причица, давно сам је од мајке чуо, вероватно је нисам добро запамтио, али покушаћу да је препричам...
Признајем, причу сам давно чуо, могуће је да ћу нешто погрешно испричати, па молим оне који знају за овај догађај, нека га боље испричају, али за тему етике, за питање издаје, може и овако...

Време дешавања WW2, место дешавања  србијанско село, главни лик је једна мајка, чији је муж био у заробљеништву у Немачкој и има неколико деце...
Она почне да помаже партизанима, крије неке рањенике на имању...Долазе Немци, претресају, не могу да их нађу и њој на крају кажу:
- Кажи нам где су партизани или ћемо ти убити децу.

Она ћути.
Олош људски јој убија 1 по 1 дете, она ћути, на крају убију и њу.
..

Интересује ме, да ли је ова мајка погрешила, да ли је она издала своју породицу; да ли би погрешила да је издала рањенике, а спасла децу; да ли је погрешила када је примила рањенике...да ли је ово ,,тамни вилајет'' ?
« Poslednja izmena: 14. Maj 2009, 19:36:11 od Silvanus »
IP sačuvana
social share


Речи Светог Јована Лествичника: »Ко у разговору с другим људима упорно настоји да наметне своје мишљење, макар оно било и тачно, нека схвати да болује од болести ђавола.«

Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma


Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows Vista
Browser
Safari 3.0
mob
HTC One

Има једна причица, давно сам је од мајке чуо, вероватно је нисам добро запамтио, али покушаћу да је препричам...

Време дешавања WW2, место дешавања  србијанско село, главни лик је једна мајка, чији је муж био у заробљеништву у Немачкој и има неколико деце...
Она почне да помаже партизанима, крије неке рањенике на имању...Долазе Немци, претресају, не могу да нађу и њој на крају кажу:
- Кажи нам где су партизани или ћемо ти убити децу.

Она ћути.
Олош људски јој убија 1 по 1 дете, она ћути, на крају убију и њу.

Признајем, причу сам давно чуо, могуће је да сам нешто погрешно испричао, запамтио...

Интересује ме, да ли је ова мајка погрешила, да ли је она издала своју породицу, да ли би погрешила да је издала рањенике, а спасла децу, да ли погрешила када је примила рањенике...да ли ово ,,тамни вилајет'' ?

Ovo je po principu "jedno kajanje ti ne gine". Kako god da postupis, ne valja. E sad, mislim da je pogresila i ne zbog sebicnosti vec zato sto smatram da bilo da se radi o prirodnoj ili nasilnoj smrti, uvek je bolje kako bi stari rekli "da ide redom". Deca su ipak svetinja i cak da nisu bila njega vec komsijina isto je.

E sad, ovo je veoma nezahvalna prica za analizu... ne znamo da li su posle svejedno nasli partizane, a takodje ne znamo da li bi ih onda pustili da je odala ili svejedno na kraju ubili. Smile
« Poslednja izmena: 14. Maj 2009, 19:38:06 od Coolrunner »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Poznata licnost


Када сам слаб онда сам силан.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3880
Zastava Београд је СВЕТ !
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Да ли мислиш да је погрешила када је ћутала, па су јој ови ниткови убили децу или је погрешила онда када је рањенике примила (јер она мора да зна, сама је, без мужа, кућа је на њој и прва јој је дужност да чува децу)?
А опет, и ти рањеници су нечија деца, требала им је помоћ, да их је одбила, да ли би касније могла да себе сматра честитом...

Преплићу се обавезе, можда је и помешала приоритете, можда је и размишљала, муж ми се борио против Немаца, па би и он био за то да се помогне борцима против окупатора (да не улазимо у теме партизани-четници, квинслинзи...)...
« Poslednja izmena: 14. Maj 2009, 19:51:07 od Silvanus »
IP sačuvana
social share


Речи Светог Јована Лествичника: »Ко у разговору с другим људима упорно настоји да наметне своје мишљење, макар оно било и тачно, нека схвати да болује од болести ђавола.«

Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 23. Apr 2024, 11:05:39
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.112 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.