Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Западни и други опресори - о користи од историје  (Pročitano 2568 puta)
20. Jun 2008, 10:21:55
Jet set burekdzija

Једна стара радост - Зора Новог дана

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6599
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Не знам колико је "кошер" што се тиче правила форума, али мислим да ово завређује посебну тему. Да треба рашчистити глобалистичко и оно друго, они зову "патриЈотско" виђење историје.
А овде имамо школски пример теза. Ко је кога угњетавао. Па идемо редом.

У једној реченици ја то кажем овако: када домаћи прозападњак каже "цео свет", он мисли само на Европу и Америку; ја кад кажем "цео свет" знам да су ту већина Кинези, Индуси, Руси, Бразилци - они који су били угњетавани и прогоњени исто као и Срби. Од стране истих. Наравно, и комунизам је западњачка идеологија.

Koliko neistina (da ne kažem neku grublju definiciju) je izrečeno u ovoj rečenici??? Smile

Povezati Kineze i Ruse sa Indusima i Srbima je bolesno.

Kinezi i pogotovo Rusi su kroz čitavu svoju istoriju bili samostalni narodi i okupatori drugih naroda i zemalja (Mongolija, Tibet, Finska, Poljska, Ukrajina, baltičke države, Kavkaz itd.) Kinezi i Rusi nikada nisu bili pod kolonijalnom upravom ili drugom vrstom dugotrajne okupacije. Naravno, izuzimajući svetske ratove kad su kratkotrajno delovi ovih imperija bili okupirani.

Sa druge strane, Indusi i Srbi jesu bili pod stranom kulturnom i verskom dominacijom vekovima, s tom razlikom što su Srbi u velikoj meri prihvatili i apsorbovali okupatorovu (tursku) kulturu i način života (mentalitet).

Dovoljno je pažljivo pogledati tradicionalnu srpsku narodnu nošnju (jelek, anterija, opanak, čakšire itd) ili tzv. "srpsku" nacionalnu kuhinju (ćevapi, burek, kajmak, sarma, đuveč, ćufte, ajvar, turšija) Smile Da ne govorimo o hiljadama turcizama u književnom srpskom jeziku. Ali, to je druga tema koju se spremam da otvorim.

Sad da se vratim na gore citiranu tezu, baš bih voleo da mi neko (npr. Duh Sekire) objasni kakva je sličnost između srpskog istorijskog iskustva i ruskog? Ko je ugnjetavao i progonio Ruse?

Ili da pitanje postavimo u kontekstu današnjice, ko i na koji način danas ugnjetava Ruse i Kineze. Da li je ugnjetavanje kad NR Kina ima čist suficit od 200 milijardi dolara u trgovini sa SAD?

Da li je ugnjetavanje kad ameri krvare u Iraku, a Rusi ubiraju ogroman profit od nenormalno visokih cena nafte? Ruski budžet nikad u istoriji nije bio puniji nego ovih dana, a to im je svojom politikom omogućio onaj idiot Buš.

Da zaključim, stalne zamene teza koje na ovom forumu iznosi Duh Sekire su prijemčive površnom patriJotskom načinu razmišljanja, ali su potpuno bez osnova i logike.

btw. komunizam je jevrejska izmišljotina isto kao i hrišćanstvo, razlika je što se hrišćanstvo "primilo" i masovno raširilo među nejevrejske narode.

Болесно је повезивати Србе и Русе - народ који има исте или сличне религију, језик, писмо и историјско искуство?! О овом последњем ће бити још речи, складно овом подфоруму. Ако наведене ствари не дефинишу један народ, нека ми Aтипични Земунац објасни шта чини идентитет једног народа.
Кина је била окупатор Монголије и Тибета, колико је и Рим био окупатор Грчке, Сирије и Галије. То је био један културни комонвелт. Ако бисмо гледали као Земунац можемо рећи да је Монголија била окупатор Кине, с обзиром на монголске злочине... Ипак Кинези Џингис Кана сматрају за свог - оснивача династије Јуан. Која земља суседна, или не, данас страхује од Кине?! Како испољава тај страх? Да ли су негде масовне демонстрације, постоји ли покрет отпора против прокинеских власти? Све то имамо тамо где Американци спроводе своју политику.

Кинези су били под полуколонијалном управом, чак је Кина била издељена на зоне утицаја европских колонијалних сила, укључујући ту и Русију. Да, Русија је водила колонијалну европоцентричну политику, и то иде на душу Русији. То је била псеудоморфоза, о којој прича Шпенглер. Русија је то платила Октобарском револуцијом, своје грешке и отуђеност владајуће класе.
Кини су Опијумским ратом наметнули "слободну трговину", како је дефинишу Земунчеви пријатељи Енглези. У пракси Британци су цео народ навлачили на дрогу. Касније су то радили вестернизовани Јапанци.
Русија је била под полуколонијалним режимом у време Јелцина. Зна се колико је Руса помрло од глади и лошег живота услед спровођења "либералних реформи". Октобарска револуција је била вучена са Запада. Неки су ту добро профитирали. Тек доласком Стаљина се ствар отела контроли (као и у Немачкој што се Хитлер отео).

Атипични Земунац ме изгледа не разуме. Па цртаћу онда, ако треба већим фонтом:
Они који су били угњетавани и прогоњени исто као и Срби. Од стране истих.
Нигде нисам рекао да Руси, Кинези, или неко трећи нису и сами угњетавали. Али нису мене угњетавали. Мени није проблем да неки Мађар мрзи Русе. Нека га, његов проблем. Мени је проблем да се Србима шири љубав према Американцима и европским опресорима - јер они су НАС угњетавали.
Следећи пут цртам белим прахом, к'о Пинки и Шваба у Ранама, можда тако "демократе" разумеју. Smile

Сложио бих се са веома кратком констатацијом о сличности Срба и Индуса. Фанатични прозападњак који се диви католицима и није у стању за нешто више. А владика Николај је рекао "Индуси и Китајци су наша духовна браћа". Китајци је старински назив за Кинезе Smile

О турцизмима сам се сложио на другом месту. Ипак, сматрам претераним причат о окупацији у периоду када су вишенационалне монархије биле једина реалност. То би могло бити гледано из контекста религије, али онда су православци под католичком влашћу били једнако окупирани. Тако гледано, Земун је био у Аустроугарској окупиран колико и Београд у Турској. Ма шта Ђилас лупетао...
Такође, према Шпенглеру православни хришћани и муслимани деле исту основу "арапске" културе. Културне сличности дакле нису ништа чудно.

Руско и српско историјско искуство
Ми и Руси смо били нападани од стране истих - католика и муслимана. Руси су имали татарски јарам, чуди ме да Атипични Земунац за то није чуо. Трајао је 200 година.
Русе су католици, и уопште Запад, коме се Атипични Земунац диви нападали још од Александра Невског, који је Швабовима очитао лекцију. Запад је Русију војно нападао 1611, 1701, 1812, 1914, 1941. Србију мало мање - 1914, 1941 и 1999.
Најзад - врхунац свега, односно морално дно дна - сарадња западних хришћана и муслимана! Шта је био Кримски рат, ако не издаја оних који би требало да буду "хришћанска браћа". Рат који је спречио да Констатинопољ поново буде православан. Као што су исти Енглези и Французи спречили и 1877, а 1914. нису помогли православним савезницима, Грцима.
А овде, па треба ли да подсећам ко су били усташе. Ко је свезао заставе и у последњим ратовима. Преко које земље се наоружавала Алијина војска. Истина, мало су се и међусобно клали, али Велики Брат преко баре их је помирио.

Садашњост
Уосталом, будућа историја Smile
Јесте, Кина лепо зарађује. Али Атипични Земунац не схвата зашто. Па не поклањају им Американци 200 милијарди, него су се, српски речено, "мало" зајебали! Слично су се зајебали и око Ирака. По Атипичном Земунцу испада да су Руси послали америчку војску у Ирак Smile
А оно како јадни мали глупи амерички војници крваре ме баш онако дирнуло. Просто се питам да ли је Атипичном Земунцу ономатопеја шмрц, шмрц или шмрк, шмрк, баш тако преко црте Smile

Најзад, комунизам. Да, нека основа јесте религиозна, односно (јудео)хришћанска. Али комунизам је идеологија, не религија. Разлика је у земаљском центру моћи - код католика папа, код комуниста Коминтерна. Осим тога, комунизам има корена у рационализму, као и друге две велике гране западних идеологија - фашизам и либерализам. Комунизам има научну основу, као и либерализам и наци-фашизам. Но, то је већ друга тема.

« Poslednja izmena: 20. Jun 2008, 10:28:14 od Duh Sekire »
IP sačuvana
social share
У свом срцу он чува путеве мира, али ипак држи своје оружје у приправности... То је живот самураја, начин на који зарађује своју одећу, храну и заклон; при том се његово срце одмара, а он је спреман да на дуге стазе отплаћује своје обавезе према господару и свој дуг према родитељима...
Наша храброст у рату плашила је странце. Нас странци никада нису поробили, нити су нам одузели земљу.
Јамага Соко
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
Znao sam da ćeš da nabrojiš sve moguće ratove zapada protiv Rusa, ali si zaboravio da kažeš da su i Rusi napadali zapadnjake i mešali se u njihove međusobne obračune. Takođe si zaboravio da pomeneš beskrajne nemačko-francuske ili francusko-britanske ratove, što će reći da se u tim vremenima sigurno nije ratovalo samo iz verskih ili kulturnih razloga, već je primarni cilj bio otimačina tuđe teritorije. Tu se nisu razlikovali Rusi od zapadnjaka, katolici od protestanata ili pravoslavci od muslimana.

Recimo, u prusko-austrijskim ratoima Rusi su (zbog dinastičkih veza) uvek ratovali na trani Pruske i kao rezultat tih ratova su bile 3 podele Poljske na okupacione zone, u kojima je po pravilu Austrija ostajala kratkih rukava, a samim Poljacima je zbog katoličke vere najviše odgovaralo da budu pod AU Monarhijom, kad već nisu mogli da opstanu kao samostalna država.

U međuvremenu su Poljaci (na svojoj zemlji) žestoko proganjani od strane protestanata (Prusa) i pravoslavaca (Rusa). Šta ćemo sa ruskim osvajanjem Finske koja je bila okupirana punih 100 godina? Da nisu i tu opresori umešali prste? Itd. Ima tu masa primera, recimo rusko širenje na dominantno muslimansku srednju Aziju ili Kavkaz, gde i dan danas imaju problema (Čečenija, Ingušetija itd).

Znači, rusko iskustvo je potpuno suprotno od srpskog, generalno uzev Rusi su narod osvajačkog mentaliteta, u živom kontaktu sa Rusima ja sam stekao utisak da oni još uvek ne mogu da prihvate da su Ukrajina i Belorusija nezavisne zemlje, oni to smatraju privremenim rešenjem dok se stvari ne vrate na staro.  Smile

Slično se može reći i za Kineze, tačno je da oni prisvajaju Mongole i Tibetance u svoj širi nacionalno-kulturni korpus, ali je činjenica da oni nikada nisu bili u klasičnom kolonijalnom ropstvu kao Indija i Indokina (Vijetnam, Burma, Tajland itd.)

Što se tiče sličnosti Srba i Rusa, to je mit koji nema mnogo veze sa stvarnošću. Svako ko je živeo u Rusiji (kao moja malenkost) zna da su Rusi po mentalitetu i poimanju života mnogo sličniji severnjačkim (skandinavskim) narodima nego balkancima. Jedina sličnost nas i Rusa je što Rusi nisu zatvoreni (kao skandinavci) i druželjubivi su, što je odlika svih slovena.

Vera ne igra bitnu ulogu u mentalitetu naroda, recimo mi Srbi smo po mentalitetu mnogo sličniji bosanskim muslimanima ili katoličkim hrvatima nego pravoslavnim Rusima. I obrnuto, Rusi su mnogo sličniji protestantskim Estoncima nego pravoslavnim Grcima npr.

Ponoviću, izjednačavanje srpskog i ruskog iskustva je bolesno, zlonamerno i tendenciozno. Jer, ako tako postavimo stvari, onda možemo da izjednačimo srpsko i tursko iskustvo, jer i Turcima su opresori, zapadnjaci, uz pomoć pravoslavaca, otimali deo po deo imperije sve dok Turska nije svedena na današnje granice.
IP sačuvana
social share
Nacionalizam je, pre svega, paranoja.  ~  Danilo Kiš (1935 - 1989)

Patriotism is the last refuge of a scoundrel.  ~  Samuel Johnson
Pogledaj profil GTalk Skype Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6599
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Citat
Znao sam da ćeš da nabrojiš sve moguće ratove zapada protiv Rusa, ali si zaboravio da kažeš da su i Rusi napadali zapadnjake i mešali se u njihove međusobne obračune.

Е сад, ко је почео рат... знаш оно у филму "Ничија земља"... Ја кажем да су Руси ратовали против католика и муслимана, као и Срби.
А то за мешање па рекао сам - имали су од Петра илузију да су европска сила и то су скупо платили. А Французи и Енглези су имали доста користи од тог "мешања".

Citat
Tu se nisu razlikovali Rusi od zapadnjaka, katolici od protestanata ili pravoslavci od muslimana.

Управо је припадност деноминацијама била главни узрок сукоба једно време. Ипак су католици и протестанти нашли заједнички интерес...

Citat
Šta ćemo sa ruskim osvajanjem Finske koja je bila okupirana punih 100 godina? Da nisu i tu opresori umešali prste?

Па Финци нека их мрзе, ја нисам Финац...

Citat
u živom kontaktu sa Rusima ja sam stekao utisak da oni još uvek ne mogu da prihvate da su Ukrajina i Belorusija nezavisne zemlje

Ево ја не прихатам да је БиХ независна земља, посебно не цела, а Црну Гору мање-више игноришем...

Citat
ali je činjenica da oni nikada nisu bili u klasičnom kolonijalnom ropstvu kao Indija i Indokina (Vijetnam, Burma, Tajland itd.)

Е сад није шија него врат...
Још је горе кад је нека земља формално независна. Онда опресори могу да кажу - њихов проблем. Као Амери уа Јекцина. А то што су га подржали кад је тенковима напао парламент, ништа Smile

Citat
Vera ne igra bitnu ulogu u mentalitetu naroda

Ја не причам о менталитету него о идентитету. Можда су Шпанци слични Србима, па нико овде не осећа неке рођачке везе са њима.

Citat
Ponoviću, izjednačavanje srpskog i ruskog iskustva je bolesno, zlonamerno i tendenciozno.

Ја не изједначавам, а ти си острашћен. Да ли би тако реаговао да неко изједначава Србе и Аустријанце?!

Citat
jer i Turcima su opresori, zapadnjaci, uz pomoć pravoslavaca, otimali deo po deo imperije sve dok Turska nije svedena na današnje granice.

Да, да, посебно су западњаци помогли православним народима Балкана када је Дизраели рекао да је Србија напала Турску, па послао топовњаче да бране јадне Турке. И Аустрија је помогла Србији 1912. Smile

И ниси рекао шта дефинише народ... Шта ако то нису религија, језик и историјско искуство!?

IP sačuvana
social share
У свом срцу он чува путеве мира, али ипак држи своје оружје у приправности... То је живот самураја, начин на који зарађује своју одећу, храну и заклон; при том се његово срце одмара, а он је спреман да на дуге стазе отплаћује своје обавезе према господару и свој дуг према родитељима...
Наша храброст у рату плашила је странце. Нас странци никада нису поробили, нити су нам одузели земљу.
Јамага Соко
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14

И ниси рекао шта дефинише народ... Шта ако то нису религија, језик и историјско искуство!?

Narod je zajednica ljudi koji komuniciraju istim jezikom. To je klasična definicija naroda. Onda se na to nadovezuju istorijska tradicija, običaji, kultura i tek na kraju religija, jer postoje narodi koji su politeistički, ali ipak skladno funkcionišu kao nacija.

Nemci su najbolji primer da je religija u formiranju nacije sporedna stvar. Oko 60% Nemaca su protestanti, 35% su katolici, ali su i jedni i drugi Nemci, bez izuzetka. Bili bi i mi Srbi takav narod, da neko "pametan" u 19. veku nije rekao da samo pravoslavci sebe mogu zvati Srbima, bez obzira na genetsko poreklo. Zato smo iz srpstva zauvek izgubili Bosnu, Hercegovinu i Dubrovnik sa pripadajućim primorjem.

Što se ostalog tiče, tačno da su Rusi skupo plaćali svoje istorijsko iskustvo, ali opet se ne može reći da su oni bili kroz istoriju potlačen narod, već obrnuto, najvećim delom ruskog istorijskog trajanja oni su bili tlačitelji i osvajači.

Nema logike da potlačen narod drži pola Azije, koja nije ruski etnički prostor. Rusi su evropski narod, njihov prirodni habitat je severoistočna Evropa, čak i danas 80% svih etničkih Rusa živi u 10% ruske državne teritorije tj. u evropskom delu Rusije. To valjda dovoljno govori o ruskoj istoriji.

btw. Englezi su 1823. stvorili nezavisnu Grčku, 1912. su stvorili nezavisnu Albaniju, Rusi su bili pokrovitelji nezavisne Bugarske, a AU Monarhija i Bizmarkova Nemačka (na Berlinskom kongresu) su bili pokrovitelji nezavisne Srbije i Rumunije, Francuzi i Englezi su stvorli masu nezavisnih arapskih država.

Sve ove države su nastale na teritoriji Otomanske Imperije, tako da teza o Dizraelijevoj pomoći Turcima je bila samo trenutni politički potez u odmeravanju snaga među rivalskim velesilama, a ne izraz ljubavi i prijateljstva Engleza i Turaka.

Govoriš o prvom i drugom srpsko-turskom ratu, ali zaboravljaš da su u te ratove bile posredno upletene AU Monarhija i Rusija, sve sa ciljem podele uticaja u novonastalim balkanskim državama (Srbija, CG, Bugarska). Da je samo malena Srbija (i još manja CG) bila u pitanju, teško da bi Dizraeli trošio vreme na sporedne balkanske ratove.

Znači, istorijske činjenice ne treba izvlačiti iz konteksta, jer se onda dobija potpuno pogrešna slika o ljudima i događajima. Ti ratovi su bili sporedni događaji u široj geostrateškoj igri među velikim silama koje se tada nazivalo "Istočno pitanje".
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6599
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Citat
Narod je zajednica ljudi koji komuniciraju istim jezikom.

Тврдиш да је српском језику сличнији немачки од руског?!
Наравно да нећу ни да слушам приче типа "бугарски је још сличнији". Бугари нису велика сила, нису ни неки фактор, па нису занимљиви за ову расправу.

Citat
Što se ostalog tiče, tačno da su Rusi skupo plaćali svoje istorijsko iskustvo, ali opet se ne može reći da su oni bili kroz istoriju potlačen narod, već obrnuto, najvećim delom ruskog istorijskog trajanja oni su bili tlačitelji i osvajači.

Е стварно ме присиљаваш да ти цртам као Шваба и Пинки у "Ранама". Хоћеш да стварно поверујем у оне приче о жутаћима и белом праху? Smile
Заболе ме што су Руси тлачили оне које нису Срби, а они који су тлачили Русе, тлачили су и Србе!

Не постоје докази да је Аустроугарска икако помагала Србе у рату против Турака, а о оној срамоти са окупацијом Босне и Херцеговине не треба ни трошити речи. Многих покоља не био било овде да је тада допуштено уједињење Босне и Србије, а Аустрија је то платила Фердинандом, цела смрадна Европа са два светска рата...

Узгред, они који су тлачили Србе и Русе, тлачили су и Кинезе и Индусе, и што би рекао Саншајн: Куба, Никарагва, Вијетнам, Ирак и Кореа Smile
IP sačuvana
social share
Јамага Соко
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14

Заболе ме што су Руси тлачили оне које нису Срби, а они који су тлачили Русе, тлачили су и Србе!

Stvarno si nenadmašan u zameni teza.

Jedini koji su zaista tlačili Ruse, u čitavoj ruskoj istoriji, su mongoli, i to prcanje rusa je potrajalo dva veka. Sve ostalo, kratkotrajni ratovi od par godina nisu vredni pomena u smislu istorijske opresije.

Sa druge strane, mongoli nikada nisu tlačili Srbe, jer nisu stigli do Srbije, mada su stigli do delte Dunava i Dobrudže.

Teza ti ne stoji, to ne bi prošlo ni kod prosečno obrazovanog glasača SRS (osnovna škola).
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6599
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
А Американци нису тлачили посредно, односно њихови људи у време Јелцина?
Енглези и Французи нису напали Русију да би помогли Турској?
Немци нису кренули у поход освајања Lebensrauma у Русији?
Лењин није дошао преко Немачке, уз помоћ енглеских обавештајаца и америчког капитала?
Највећи број чланова политбироа КП Русије нису били Јевреји?

Ево пароле свих русофоба:

Исто то само са Serbien је прогласила аустроугарска штампа 1914.
IP sačuvana
social share
Јамага Соко
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
А Американци нису тлачили посредно, односно њихови људи у време Јелцина?
Енглези и Французи нису напали Русију да би помогли Турској?
Немци нису кренули у поход освајања Lebensrauma у Русији?
Лењин није дошао преко Немачке, уз помоћ енглеских обавештајаца и америчког капитала?
Највећи број чланова политбироа КП Русије нису били Јевреји?

Ево пароле свих русофоба:

Исто то само са Serbien је прогласила аустроугарска штампа 1914.

O čemu ti ? Sve to može da važi i obrnuto. U tome je stvar. Nisu ni Rusi njima ostajali dužni, prema tome nema opresije. Drugo, mešaš kratkotrajne ratove sa viševekovnom opresijom i okupacijom.

Pod opresijom smo bili mi, ali ne od zapadnjaka nego od istočnjaka i to više od 400 godina. To je istorijska opresija, a ne kad neka sila povede rat koji traje par godina, sve u cilju otimanja parčeta teritorije.

Onda se ona napadnuta strana pregrupiše, izvrši kontraudar i osvoji napadačevu teritoriju sve do Berlina. Usput neselektivno pojebe sve živo na šta naiđe, uključujući i domaće životinje.

Završiću ovu besmislenu raspravu nešto izmenjenom Njegoševom umotvorinom: "Opresiju vršiti, od opresora se braneći, tu opresije nema nikakve" Važi obostrano, i za Ruse i za zapadnjake.
« Poslednja izmena: 23. Jun 2008, 14:08:02 od zemunac22 »
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6599
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Рекао сам ти да ме за друге заболе, а то за обрнуто не да не жалим, него славим.

Постојали су два правца напада на Србију и Русију:
1. Западни и северозападни - о том правцу је било доста речи. Што се тиче националних простора Срба и Руса цео простор није био потпуно окупиран, а били су окупирани велики делови. Пољаци су окупирали бар два века Кијев и широке руске области, рецимо Смоленск. Аустроугарска је окупирала Војводину, Босну, Крајину... Било је и агресија Немачке и Америке на обе земље.
2. Југоисточни правац којим су претили Турци и Татари (Монголи). Подсећам да је Атипични Земунац рекао да језик пре свега одређује национални идентитет. Турци и Монголи говоре веома сличним језицима. Језицима који спадају у исту групу. Иначе, већи део татарског јарма ови Монголи су већ били муслимани. Када је добар део Русије био већ ослобођен, Кримско ханство на југу је било вазал и савезник Османлија. Русија је водила 18 ослободилачких ратова против Турске, и ти ратови су трајали укупно 40 година. Турци, а касније западне силе наложили су сепаратисте на Кавказу да се дигну против Русије. Добро знамо шта је било у најновијој историји, и циничан однос њихових медија (ВВС рецимо) у оба случаја - Космет и Чеченија.
Тако да између историје Србије и Русије постоји велика сличност, па и у односу према квазидржавама какве су Босна или Украјина. У каснијим фазама ослободилачких ратова против Турске Русија и Србија су биле савезници, рецимо 1804-1812 и 1877.
IP sačuvana
social share
Јамага Соко
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0
prica vam je presipanje supljeg u prazno isto pricate samo drugacije tumacite  Smile
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: tajland indokina

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.052 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.