Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 09. Maj 2025, 06:42:29
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Fiziološka uslovljenost rasizma  (Pročitano 2772 puta)
10. Maj 2005, 11:11:58
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Fiziološka uslovljenost rasizma
Kju-kluks mozak

Negativna osećanja koja se gaje prema ljudima drugih rasa stvar su podsvesti i fiziološki su uslovljena, tvrde američki naučnici, Istraživanje je sprovedeno na američkim belcima i crncima, i pokazalo je da i jedni i drugi pokazuju povišenu aktivnost u delu mozga zvanom amigdala - zaduženom za situacije u kojima se javlja strah ili pretnja - kada se nađu u istoj prostoriji sa crncem.

- Mislim da se rezultati odnose, pre svega, na ona područja gde slika o Afroamerikancima nije pozitivna - kaže Metju Liberman sa Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu.

Međutim, mnogi će s pravom primetiti da se slična reakcija ove moždane strukture može očekivati i kada se susrećemo sa nepoznatim licima ma koje boje. Da bi odgovorili na ovakav prigovor, naučnici su napravili dodatni eksperiment sa 11 belaca i osam crnaca. Svaka nedoumica je raspršena kada je utvrđeno da i pripadnici crne populacije isto tako loše reaguju na crnce, iako im, naravno, crna lica nisu nimalo strana. Zanimljivo je da su i belci i crnci pozitivno reagovali na slike belaca.

Izgleda da je ova fiziološka predodređenost za rasizam ograničena samo na vizuelne utiske: kada se došlo do testova baziranih na govoru, kontrolu su preuzele više moždane funkcije zadužene za inhibiciju i kontrolu impulsa.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Zvezda u usponu

Legum servi sumus ut liberi esse possimus.

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 2135
Zastava tako blizu, a tako daleko
mob
SonyEricsson 
Mislim da pitanjima fiziološke uvjetovanosti bilo kakvog osjećaja treba prilaziti s oprezom. Naime, svjedoci smo posljednjih godina kako se genetikom, fiziologoijom etc. pokušava objasniti maltene svaki fenomen (da tako kažem) od homoseksualizma do ljubavi, pa eto i rasizma.

Zašto je to tako, posebna je stvar, a ne bih želio ulaziti u teorije zavjere, međutim očito je da je genetika, koju se nikako ne može zanemariti, previše ušla u modu kao "Katica za sve."
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1404
Zastava tako blizu, a ipak tako daleko
Mislim da je ipak važniji onaj sociološki razlog, tj. uvjetovanost odgojem i obrazovanjem.
IP sačuvana
social share
\" Brini se više za svoj karakter nego za svoj ugled. Karakter je ono što uistinu jesi, a ugled je ono što drugi misle da jesi.\"
* John Wooden *

\" Kad bi rajčice poželjele biti dinje pretvorile bi se u farsu.
Strašno me čudi što toliki ljudi tako silno žele biti netko tko nisu.
Ima li smisla pretvoriti se u farsu?\"

* Mitsuo Aide *
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 10108
Zastava Beograd
Tacno tako. Evo mog primera - nisam bio veliki ljubitelj crnaca dok ih nisam nekoliko bolje upoznao. Sada mi je najbolji drugar ovde gde zivim crnac iz Eritreje. Sve zavisi od okruzenja i licnih predrasuda...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak Capricorn
Pol Žena
Poruke 39
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
Ja stvarno mislim da u svakoj rasi ima dobrih i losih ljudi  , stvarno treba upoznati coveka pa onda suditi ,boja koze nema bas puno veze sa necijom licnoscu .i ja imam slicno iskustvo  kao i ti.  Smile
IP sačuvana
social share
Edit by Belgrade: Linkovi i bilo kakvi drugi reklamni elementi nisu dozvoljeni u potpisima korisnika!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zivot nam vraca ono sto drugima dajemo

Zodijak Leo
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mob
Nokia 

Covek koji nema kvaliteta obicno se poziva na svoju (belu ) rasu ...
IP sačuvana
social share

Kad pripadam tebi, tada pripadam sama sebi.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
nastavili ste temu staru samo 5 godina  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6
mob
Sony xperia
Samo ...  Smile
« Poslednja izmena: 12. Feb 2010, 15:45:10 od lightsoft »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 09. Maj 2025, 06:42:29
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.09 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.