Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 18. Jul 2025, 18:27:56
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ko je oslobodio gradove od Nemaca 1941-45?  (Pročitano 5659 puta)
23. Apr 2007, 16:43:09
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 192
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.11
mob
BlackBerry 8800
Градска насеља која су партизани ослободили од Немаца до доласка Стаљинове војске септембра 1944:

- 0 (нула)

Градска насеља која су четници ослободили од Немаца до доласка Стаљинове војске септембра 1944:

1. Лозница (31.августа 1941)
2. Богатић (1. септембра 1941)
3. Крупањ (1.септембар 1941)
4. Бања Ковиљача (6. септембар 1941)
5. Горњи Милановац (29. септембар 1941)
6. Чачак (1. октобар 1941)
7. Љубовија (крајем октобра 1941)
8. Пријепоље (12. септембар 1943)
9. Љубовија (септембар 1943)
10. Рудо (септембар 1943)
11. Прибој (септембар 1943)
12. Бијело Поље (септембар 1943)
13. Вишеград (октобар 1943)
14. Чајетина (октобар 1943)
15. Љубовија (октобар 1943)
16. Нова Варош (октобар 1943)
17. Кадина Лука (2.септембар 1944)
18. Лазаревац (6. септембар 1944)
19. Петровац на Млави (септембар 1944)
20. Лесковац (септембар 1944)
21. Власотинце (септембар 1944)
22. Пљевља (септембар 1944)
23. Сврљиг (септембар 1944)
24. Кучево (28. август 1944)
25. Свилајнац (октобар 1944)
26. Деспотовац (октобар 1944)
27. Варварин (октобар 1944)
28. Ражањ (октобар 1944)
29. Крушевац (14. октобар 1944)
30. Бреза (септембар 1944)
31. Подлугови (септембар 1944)

Списак приредили: Александар Динчић и Милослав Самарџић
/////////////////

http://www.pogledi.co.yu/diskusije/viewtopic.php?t=6733

Довољно говори
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1209
Zastava Nediceva Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6030
Причај нам мало о сарадњи четника и усташа, а можеш и о сарадњи четника и комуњара. Биће веома занимљиво за овај шири аудиторијум.
IP sačuvana
social share
На овоме свету могу да кажем што се дешава то није истина...мислим на овоме свету, што бих нагласио..да...пропаганда, што већина кажу, о овоме..није истина.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 192
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.11
mob
BlackBerry 8800
Причај нам мало о сарадњи четника и усташа
Ајд ми наведи иједан једини пример на основу документа што немачких што савезничких, да видимо о чему то трубиш. Дотле остаје комунистичка пропаганда.
а можеш и о сарадњи четника и комуњара. Биће веома занимљиво за овај шири аудиторијум.
Тога је било у почетку рата, како би се покушало избећи кропролиће, наравно Српске крви. Комунци издали четнике и стално их нападали са леђа.

Али, када је већ реч о комунистима, ја бих пре поменуо њихову сарадњу са Немцима пре и после 22 јуна 1941, и са усташама након тога, нарочито на нападу четника и клање Срба.

Еве мало литературе:
http://www.pogledi.co.yu/34.php
http://www.pogledi.co.yu/33.php
http://www.pogledi.co.yu/32.php
Одакле се поука може извући да:
Уобичајени став комунистичке пропаганде је да су четници сарађивали са окупатором, док су се партизани "борили за слободу"... Међутим, комунисти су сарађивали са усташама током читавог рата, а та сарадња почела је још 1932. године. У рат априла 1941. године комунисти су ступили као савезници Немаца, а та сарадња се потом настављала у више наврата, док су њихови лидери покушавали да прикључе Метохију Албанији још 1943. године...
Класична заблуда о Другом светском рату на нашем тлу гласи: четници су чекали "одсудни час", док су комунисти прихватили бескомпромисну борбу против окупатора. Међутим, било је обратно: четници су сваке ратне године извели по једну велику операцију против Немаца - док су Немци извели 22 операције против четника. Партизани до последње фазе рата нису освојили ни један град од Немаца, док су четници ослободили 20-так градских насеља од Немаца. Партизани нису извели ни једну офанзивну акцију против Немаца, па чак нису имали ни план борбе... Они су се бескомпромисно борили само против четника, нападајуђи у леђа четнике заузете борбом против Немаца и усташа.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1209
Zastava Nediceva Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6030
Имам оригинални докуменат са печатом о сарадњи четника (Урош Дреновић) и хрвата усташа.
Што се тиче твог одговора у вези сарадње четника и комуниста у Босни тога је било, међутим ви дражиновци често негирате сарадњу са комунистаима у Србији, о томе се ради. Сутра ћу ти можда детаљније одговорити, сада је касно и устајем рано на посао. Свако добро. С вером у Бога, за Краља и Отачаство!
IP sačuvana
social share
На овоме свету могу да кажем што се дешава то није истина...мислим на овоме свету, што бих нагласио..да...пропаганда, што већина кажу, о овоме..није истина.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 192
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.11
mob
BlackBerry 8800
Имам оригинални докуменат са печатом о сарадњи четника (Урош Дреновић) и хрвата усташа.
Откуд ти тај докуменат? Јел си сигуран да су усташе?
Што се тиче твог одговора у вези сарадње четника и комуниста у Босни тога је било, међутим ви дражиновци често негирате сарадњу са комунистаима у Србији, о томе се ради.
Не мешај појмове.
Када сам причао о сарадњи Четника са комунцима то је управо било за Краљево, Крагујевац, итд... дакле у Србији, 1941. .
Босну нисам поменуо, али када је већ помињеш било је сарадње Партизана и Усташе , нпр. за нападе на Четнике Дангића, а не обрнуто.

Није ми јасна твоја позиција, али се слажем са потписом.
С вером у Бога, за Краља и Отаџбину!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1209
Zastava Nediceva Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6030
Citat
Откуд ти тај докуменат? Јел си сигуран да су усташе?
У праву си, сад када сам боље прочитао докуменат видим да нису у питању усташе већ домобрани.
Да објасним... тај докуменат је договор о сарадњи између четника (Уроша Дреновића) и домобрана потписан у Мркоњић Граду, 27.04.1942. Првенствено овај договор има сврху да се четници и хрвати домобрани у том реону заједнички боре против комуниста. Али занимљива је тачка 8. у којој дословно пише (наводим): "Свим становницима православне вјероисповјести гарантује се апсолутно слободно исповједање своје вјере, слављење својих вјерских празника и славе, као и једнакост пред законима. У ту сврху свећеници православне вјере могу слободно вршити своју дужност. Државне и војне власти материјално ће помоћи око поправљања порушених цркава".
Као и тачка 3. "Хрватске оружане снаге ће својом снагом заштићивати србска села у заједници са четницима од напада комуниста односно т.зв. `партизана`".

Овај договор је за сваку похвалу јер се тим чином заштитио биолошки опстанак Срба у том делу територије. Нико Уроша није оптуживао да је квислинг и "слуга непријатеља", човек је у том тренутку чинио оно што је најбоље за свој народ што ја као србски националиста поздрављам, без обзира којој ко идеологији припада. Ово ти говорим само из разлога што ви на Погледима не престајете да пљујете по нама и називате нас квизслинзима и фашистима, и све то, наравно, у негативном контексту. 
Судбина једне земље и народа не може се увек водити са исуканим мачем у руци и народном песмом на уснама. Не може се ићи главом кроз зид на 100 пута јачег непријатеља.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 192
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.11
mob
BlackBerry 8800
У праву си, сад када сам боље прочитао докуменат видим да нису у питању усташе већ домобрани.
Да објасним... тај докуменат је договор о сарадњи између четника (Уроша Дреновића) и домобрана потписан у Мркоњић Граду, 27.04.1942. Првенствено овај договор има сврху да се четници и хрвати домобрани у том реону заједнички боре против комуниста. Али занимљива је тачка 8. у којој дословно пише (наводим): "Свим становницима православне вјероисповјести гарантује се апсолутно слободно исповједање своје вјере, слављење својих вјерских празника и славе, као и једнакост пред законима. У ту сврху свећеници православне вјере могу слободно вршити своју дужност. Државне и војне власти материјално ће помоћи око поправљања порушених цркава".
Као и тачка 3. "Хрватске оружане снаге ће својом снагом заштићивати србска села у заједници са четницима од напада комуниста односно т.зв. `партизана`".

Овај договор је за сваку похвалу јер се тим чином заштитио биолошки опстанак Срба у том делу територије. Нико Уроша није оптуживао да је квислинг и "слуга непријатеља", човек је у том тренутку чинио оно што је најбоље за свој народ што ја као србски националиста поздрављам, без обзира којој ко идеологији припада.
Управо тако, Урош Дреновић није имао избора како би спасао народ од покоља. Не треба смакнути са ума да је у Југословенску Војску (прави назив "Четника Драже Михаиловића") било и других националности мада су већина били Срби (http://www.pogledi.co.yu/mhs/), те је увек био притисак на Домобране да дезертирају и пређу у Четницима, јер је у тој формацији били мобилисани обични хрвати, који нису били фанатизовани србомрзци као што је случај са усташама.

Ово ти говорим само из разлога што ви на Погледима не престајете да пљујете по нама и називате нас квизслинзима и фашистима, и све то, наравно, у негативном контексту. Судбина једне земље и народа не може се увек водити са исуканим мачем у руци и народном песмом на уснама. Не може се ићи главом кроз зид на 100 пута јачег непријатеља.
Питање је који сте то "ви"? Ако мислиш на љотићевце и недићевце, они су са окуптором сарађивали до те мере да су јурили Четнике Драже Михаиловиће где су год могли. Чак су Љотићевци ишли до те мере да су ишли, по налогу немаца који су мислили да ће искрцавање савезника бити на Јадрану, да бране Немачке позиције у Истри, упркос покољу који су над њиховом формацијом извеле усташе, које су виделе не сараднике већ Србе које треба заклати. Ето, о томе можеш опширније овде:
http://www.pogledi.co.yu/diskusije/viewtopic.php?t=6512&start=0
Заборавих да поменем и личног секретара Димитрија Љотића који је обавештавао Гестапо да се у Београду хапсе Дражини илегалци, односно његова обавештајна служба. Како после да буду позитивци? Ево и доказа:
http://www.pogledi.co.yu/nedic_ljotic/5.php

Него да се ми вратимо теми, пошто је питање ко је ослобађао градове на Балкану од Немаца. Како се да видети, а многи докази постоје, то су несумњиво Четници Драже Михаиловића док су комунисти чекали да им милион совјета поклони политичку власт. Зар није? Волео бих искрено да ми неко наведе један једини град који су партизани ослободили од немаца.
« Poslednja izmena: 24. Apr 2007, 21:39:05 od generacija1970 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1209
Zastava Nediceva Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6030
Citat
Него да се ми вратимо теми
Можда је и најбоље, јер ако кренем да причан о вашим злочинима ту краја неће да буде. Тема је тема и то поштујем.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 192
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.11
mob
BlackBerry 8800
Можда је и најбоље, јер ако кренем да причан о вашим злочинима ту краја неће да буде. Тема је тема и то поштујем.
Smile Интересује ме о којим злочинама је реч? Наравно аргументовано. Имаш и прилике пошто је тема ослобађање градова од Немаца.
Узгред како је то твоје схватање науке Историје где помињеш "ваша" и "наша" дела? Нити сам ја учесник Другог светског рата, нити сам некога лично оптужио за недела.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija

Just be what you are.....

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 6424
Zastava Belgrade
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
Samsung S7
Joj koja smesna lista........ha ha ha ha ha ha  Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share

This is where we hold them!This is where we fight!! This is where they die !! King Leonidas
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Jul 2025, 18:27:56
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.072 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.