IN < - Upis u srednje škole ~ Osmaci polažu 18. i 19. juna - >LO
(1/31) > >> :: Odgovori!
Autor: Anea :
Upis u srednje škole
Osmaci polažu 18. i 19. juna
Autor: E. B. | 18.04.2007 - 10:06

Kvalifikacioni ispiti za upis u srednje škole biće održani 18. juna iz srpskog jezika i 19. juna iz matematike, izjavio je pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje Bogoljub Lazarević.

On je za agenciju Beta rekao da će prijava dokumenata za kvalifikacione ispite biti organizovana od 3. do 15. juna u matičnim osnovnim školama. „Prijemni ispit za upis učenika u umetničke srednje škole likovne, muzičke i baletske struke trajaće tri dana, od 2. do 4. juna. Prijemni ispit za specijalizovane škole (Matematička, Filološka gimnazija, specijalizovana odeljenja za matematiku i fiziku) biće održani 2. i 3. juna“, rekao je Lazarević.
On dodaje da će prijava dokumenata za upis u umetničke i spezijalizovane srednje škole biti organizovana od 21. do 27. maja. Dokumente treba dostaviti ne matičnoj osnovnoj školi, već srednjoj školi u koju dete želi da se upiše.
Uslovi za upis učenika u školskoj 2007/2008. ostali su nepromenjeni u odnosu na prošlogodišnje. Učenik je položio kvalifikacioni ispit ako osvoji najmanje po jedan bod iz svakog predmeta. Prvo se rangiraju učenici koji su osvojili najmanje po pet bodova iz srpskog i iz matematike.
Kvalifikacioni ispiti važe samo za učenike koji konkurišu za četvorogodišnja zanimanja, dok se za upis u trogodišnje škole kandidati rangiraju na osnovu uspeha koji su postigli u osnovnoj školi.

Izvor: Blic
Autor: Anea :
Osmaci se već pripremaju za prijemni ispit i buduće srednje škole
Srednjoškolska upisna groznica
Autor: V. Nedeljković | 24.04.2007 - 10:33

Kvalifikacioni ispiti za upis u srednje škole u Srbiji biće održani 18. juna iz srpskog jezika i 19. juna iz matematike. Odavno su već odštampane zbirke zadataka iz matematike i srpskog (maternjeg) jezika i u prodaji su od početka drugog polugodišta. Ipak, nemali broj đaka uveliko pohađa pripremnu nastavu. Najviše bodova, kao i svake godine, biće potrebno za upis u gimnazije, ali i u škole ekonomske i medicinske struke.
U Ministarstvu prosvete i sporta kažu da su uslovi za upis učenika u školsku 2007/08. godinu ostali nepromenjeni u odnosu na prošlogodišnje. Prijemne ispite polažu učenici koji su se opredelili za umetničke škole, filološke i matematičke gimnazije, gimnaziju za sportiste i škole za talente. Kvalifikacione ispite iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike polažu svi učenici osmog razreda koji su zainteresovani da nastave četvorogodišnje školovanje, dok se za upis u trogodišnje škole kandidati rangiraju samo na osnovu uspeha koji su postigli u osnovnoj školi. Na kvalifikacionim ispitima učenici mogu da osvoje maksimalno 40 bodova, odnosno 20 bodova po predmetu. Učenik je položio kvalifikacioni ispit ako osvoji najmanje po jedan bod iz svakog predmeta. Prvo se rangiraju učenici koji su osvojili najmanje po pet bodova iz srpskog i iz matematike, a spiskovi raspoređenih kandidata dostavljaju se matičnim osnovnim školama i odgovarajućim srednjim školama. Kada veći broj kandidata ima isti broj bodova, prednost pri upisu imaju nosioci diplome „Vuk Karadžić“ i učenici koji su postigli određene rezultate na raznim takmičenjima. Prijava dokumenata za kvalifikacione ispite biće organizovana od 3. do 15. juna u matičnim osnovnim školama.
Već šestu godinu u Srbiji se primenjuje nov elektronski sistem upisa u srednje škole. Na tvrdnje iz Ministarstva prosvete da ovakav sistem potpuno eliminiše upise preko veze, roditelji samo sumnjičavo odmahuju glavom. Oni kažu da se kod nas ipak pronalaze načini da se pojedina deca bez obzira na uspeh upisuju u dobre škole.
Svaki učenik u listi želja navodi 20 srednjoškolskih profila za koje bi voleo da se školuje, navodeći želje redom po prioritetima. U zavisnosti od broja bodova i prednosti ostvarenih u osnovnoj školi i na kvalifikacionom ispitu, učenik se upisuje u prvi navedeni profil za koji ima dovoljan broj bodova. Analiza elektronskog upisa pokazala je da su učenici uglavnom realni kada donose odluku koju srednju školu će da upišu. To potvrđuje podatak da je više od 80 odsto učenika u poslednje tri godine upisalo zanimanje koje je navelo među prva tri na listi želja.

Umetničke i specijalizovane škole
Prijemni ispit za upis učenika u umetničke srednje škole, likovne, muzičke i baletske struke, trajaće od 2. do 4. juna. Prijemni ispiti za specijalizovane škole (matematička, filološka gimnazija, kao i specijalizovana odeljenja za matematiku i fiziku) biće održani 2. i 3. juna. Kao i svake godine, prijemni ispiti u ovim školama organizuju se ranije kako bi učenici koji ne polože prijemni ispit imali mogućnost da konkurišu u drugim školama. Prijava dokumenata za upis u umetničke i specijalizovane srednje škole biće organizovana od 21. do 27. maja. Dokumenta treba dostaviti direktno srednjoj školi koju dete želi da upiše.

Broj bodova prošle godine
Škola    Maks. broj bodova    Min. broj bodova
Peta beogradska gimnazija
Prirodno-matematički smer    101    88,5
Društveno-jezički smer    101,4    94,08
Treća beogradska gimnazija
Društveno-jezički smer (francuski)    119,25    112,75
Pravno-birotehnička škola „9. maj“ Beograd
Poslovni administrator - ogled    99    83,76
Bankarski službenik - ogled    100    96,5
Medicinska škola Kruševac
Medicinska sestra-tehničar    100    89,32
Zubni tehničar    100    98,5
Gimnazija „Ivo Lola Ribar“ S. Mitrovica
Prirodno-matematički smer    102    42,92
Opšti smer    99    47,66
Stručna škola „Branko Radičević“ Ruma
Konfekcijski tehničar    51,92    44,72
Trgovac    52,04    30,08
Kuvar    50,64    28,88
Građevinsko-tehnička škola „Neimar“ Niš
Tapetar-dekorater    47,88    26,32
Monter suve gradnje - ogled    33,84    24,72

Cene za pripremnu nastavu u Beogradu
Ustanova    Broj časova    Cena
Matematička gimnazija    40    13.000
Filološka gimnazija    srpski jezik  30
književnost 30
strani jezici 40    10.000
10.000
13.000
Tehno-art škola    crtanje tri sata
slikanje tri sata
vajanje tri sata    650
650
650
NU „Božidar Adžija“    100
srpski 50
matematika    12.300
7.300
7.300
Privatni časovi    dvočas    300-1.200
cene su u dinarima

Kako izračunati svoje bodove?
Opšti uspeh
-najviše 60 bodova (saberu se prosečne ocene iz 6, 7. i 8. razreda npr. 4,01 + 4,38 + 4,89 jednako 13,28. Ukupan zbir se pomnoži brojem četiri i dobije se 53,12 bodova)
Kvalifikacioni ispit
-maksimalno - 40 bodova
Prva tri mesta na raznim takmičenjima
-od 1 do 20 bodova
Primer:
Uspeh i rezultati kvalifikacionog ispita 82,12
Prvo mesto na republičkom takmičenju 3,00
Ukupno 85,12

Izvor: Blic
Autor: Anea :
Prijemni za umetničke srednje škole početkom juna
Upis u školu određuje talenat
Autor: V. Nedeljković | 25.04.2007 - 09:21
Prijemni ispit za učenike koji se upisuju u umetničke škole (muzičke, baletske i umetničke škole likovne oblasti), odnosno za obrazovni profil u oblasti umetnosti biće održan od 2. do 4. juna. Prijemni ispit polaže se u odgovarajućoj srednjoj školi gde se proveravaju znanja stečena u prethodnom obrazovanju, ali i posebne sposobnosti kandidata. Da bi se upisali u umetničku školu, učenici pre svega moraju da budu talentovani.

Kao i svake godine, prijemni ispit u umetničkim školama organizuje se dve nedelje pre kvalifikacionog kako bi učenici koji ne uspeju da se upišu mogli da konkurišu na drugom mestu. Prijava dokumenata za upis u umetničke škole biće organizovana od 21. do 27. maja, a dokumenta se predaju u srednjoj školi koju dete želi da upiše. Umetničke škole osposobljavaju đake za rad u umetničkim zanimanjima, ali pripremaju ih i za dalje školovanje. U ove škole upisuju se učenici sa posebno izraženim talentom za muziku, slikarstvo, balet... Za upis u umetničke škole polaže se prijemni ispit - provera odgovarajućih znanja stečenih tokom prethodnog školovanja i posebnih sposobnosti (talenta za tu umetnost). Potom se sabiraju bodovi osvojeni na osnovu uspeha u osnovnoj školi i sa prijemnog ispita.

Na primer, za upis u umetničku školu likovne oblasti đaci polažu prijemni ispit koji se sastoji iz tri dela: crtanja, vajanja i slikanja. U nekim školama koje nisu prvenstveno umetničke postoje obrazovni profili u oblasti umetnosti. Tako se u Tehničkoj školi za obradu drveta, unutrašnju dekoraciju i pejzažnu arhitekturu u Beogradu izučava umetnički zanat drvorezbar. Uslovi upisa u ovu školu su isti kao za umetničku školu likovne oblasti.
I prijemni ispit za upis u muzičku školu sastoji se iz više delova. Učenici koji, na primer, žele da upišu vokalno-instrumentalni odsek polažu solfeđo i instrument, odnosno solo pevanje.
- Đaci su zainteresovani za upis u našu muzičku školu. Naročito je popularan džez odsek po kojem smo jedinstveni u Srbiji. Pri upisu se najviše vrednuje uspeh postignut na prijemnom, ali i uspeh u nižoj muzičkoj školi. Postoji mogućnost da se u srednju muzičku školu upišu i đaci koji nemaju završenu nižu muzičku, ali uz polaganje diferencijalnih ispita - kaže za „Blic“ Smilja Mirković, referent u Muzičkoj školi „Stanković“ u Beogradu.
Uslovi, termini i ostale informacije koje se tiču prijemnog ispita u svim srednjim školama objavljuje Ministarstvo prosvete i sporta u konkursu za upis učenika u srednje škole, a izdaje „Prosvetni pregled“. Konkurs bi trebalo da se nađe u prodaji posle prvomajskih praznika.

Umetničke škole u Srbiji:
-Muzičke škole i Škola za muzičke
talente u Ćupriji
-Baletske škole - Baletska škola „Lujo Davičo“ u Beogradu i Baletska škola u Novom Sadu
-Umetničke škole likovne oblasti:
Dizajn: Škola za dizajn u Beogradu, Škola za dizajn u Novom Sadu, Umetnička škola u Nišu, Umetnička škola u Kraljevu, Škola za tekstil i dizajn u Leskovcu.
Umetnički zanati: u Beogradu se izučavaju u „Tehno-artu“ - školi za mašinstvo i umetničke zanate, u Užicu u Umetničkoj školi i u Šapcu u Školi za umetničke zanate.


Drugi upisni krug
Svake godine Ministarstvo prosvete određuje termin za drugi upisni krug (prošle godine termin je bio 10. i 12. jul, a očekuje se da će i ove godine biti u približno isto vreme) koji se objavljuje na školskim oglasnim tablama. Učenici koji u prvom upisnom krugu ne uspeju da se upišu, predaju spiskove želja za drugi upisni krug u svojim osnovnim školama. Oni ne polažu ponovo kvalifikacioni ispit već se upisuju na osnovu liste želja, uspeha i bodova osvojenih na prvom ispitu. Đaci se upisuju samo u one škole u kojima je ostalo slobodnih mesta.

Dokumenta za prijemni ispit:
-Prijava za upis u srednju školu
-Svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi
-Lekarsko uverenje
-Originalni izvod iz matične knjige rođenih

Bez sagovornika u Ministarstvu
U Ministarstvu prosvete nismo uspeli da dobijemo sagovornika sa kojim bismo razgovarali o uslovima upisa u srednje umetničke škole. Kako su nam rekli u informativnoj službi ovog ministarstva, svi koji bi mogli da pričaju na ovu temu nalaze se na službenom putu u Francuskoj.

Izvor: Blic
Autor: Anea :
Upis u specijalizovane škole
Za jednu đačku stolicu po četiri kandidata
Autor: V. Nedeljković | 26.04.2007 - 10:08

Prijemni ispit za učenike koji se upisuju u specijalizovane srednje škole (filološke i matematičke gimnazije, kao i specijalizovana odeljenja za matematiku i fiziku) biće održan 2. i 3. juna. Prijava dokumenata u ovim školama biće organizovana od 21. do 27. maja. U specijalizovane škole upisuju se deca koja su posebno talentovana za određenu oblast (matematiku, fiziku, strane jezike...), a konkurencija pri upisu je izuzetno velika.

Prijemni za sedmake
Od 2004/05. školske godine Matematička gimnazija u Beogradu upisuje i dva odeljenja sedmog razreda za izuzetno talentovanu decu. Za ova odeljenja prijava dokumenata organizuje se 14. i 15. juna od 9 do 16 sati i 16. juna od 9 do 11 sati za decu iz unutrašnjosti. Prijemni ispit deca polažu 16. juna u 14 sati.
Učenici koji žele da se upišu u Matematičku gimnaziju u Beogradu polažu prijemni ispit koji se sastoji iz posebnog testa iz matematike. Ispit se polaže dve nedelje pre redovnog upisnog roka za ostale srednje škole (kako bi oni koji se ne upišu mogli da konkurišu u redovnim školama). Zatim se boduje uspeh na matematičkim takmičenjima u poslednja tri razreda osnovne škole i opšti uspeh u osnovnoj školi u istom periodu. Prijem dokumenata za upis u ovu gimnaziju biće organizovan 23. i 24. juna od 9 do 16 sati i 2. juna od 8 do 10 sati za decu iz unutrašnjosti.
- Za jedno mesto u ovoj školi najčešće konkurišu od dva do četiri učenika. Nekada o upisu odlučuju samo diplome sa takmičenja, jer deca imaju podjednak broj bodova na osnovu uspeha i rezultata sa prijemnog. U našu školu upisuju se đaci iz cele Srbije. U svakom odeljenju sa 20 učenika imamo i pet đaka iz unutrašnjosti - kaže za „Blic“ Slobodan Matović, sekretar u Matematičkoj gimnaziji.

Škole za talente iz fizike
Za upis u odeljenja gimnazije za učenike sa posebnim talentom za fiziku kandidat polaže prijemni ispit iz dva dela: poseban test iz fizike i test iz matematike. Kada veći broj kandidata ostvari isti broj bodova, prednost pri upisu imaju nosioci diplome „Vuk Karadžić“, kao i oni koji su ostvarili bolje rezultate na raznim takmičenjima.
U Srbiji ima nekoliko gimnazija koje imaju izdvojena odeljenja koja rade po programu Matematičke gimnazije, gimnazije u Kraljevu, Novom Sadu, Senti, Valjevu, Nišu i Kragujevcu.
- U odeljenje koje radi po programu za posebno obdarenu decu upisuju se samo učenici koji vole matematiku. Prijemni ispit i upis organizuju se pod istim uslovima kao i u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu - kaže Radivoje Stojković, direktor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu.
Učenici Matematičke gimnazije imaju povećan broj časova iz matematike, a iz ostalih predmeta obezbeđena je uravnotežena nastava koja školi daje gimnazijski karakter.
Na prijemnom ispitu za upis u Filološku gimnaziju učenici polažu test iz stranog jezika koji su učili kao prvi jezik u osnovnoj školi i test iz srpskog jezika i književnosti. Filološke gimnazije su škole specijalizovane za obrazovanje kadra prevodilačke struke. U toku četiri godine učenici Filološke gimnazije stiču znanje dva strana, srpskog i latinskog jezika, ali izučavaju i predmete karakteristične za klasične gimnazije. Filološka gimnazija ovog tipa postoji i u Sremskim Karlovcima, ali jezička odeljenja imaju gimnazije u Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu...
- U našoj školi učenici imaju mogućnost da pored engleskog uče i francuski, ruski, nemački, italijanski, španski, kineski i japanski. Imamo i jedno odeljenje za starogrčki i latinski jezik. Zainteresovanost učenika za upis u našu školu je velika, pa svake godine na 168 slobodnih mesta imamo oko 300 prijavljenih kandidata - kaže za „Blic“ Milorad Milenković, direktor Filološke gimnazije u Beogradu.

Dokumenta za prijemni ispit:
-Prijava za upis u srednju školu
-Svedočanstvo o završenoj srednjoj školi (ako svedočanstvo nije gotovo, potrebno je priložiti đačku knjižicu sa fotografijom koja je overena u školi)
-Lekarsko uverenje
-Izvod iz matične knjige rođenih (ne stariji od šest meseci)
-Diplome (ako učenik ima, prilaže diplomu „Vuk Karadžić“ i diplome osvojene na takmičenjima)

Izvor: Blic
Autor: Cvrcak91 :
Hehe,srecno svim osmacima.I dalje se secam mog proslogodisnjeg prijemnog ispita.Strasno
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo
>> Sledeća strana