IN < - Francuska Legija Stranaca - >LO
(1/4) > >> :: Odgovori!
Autor: turtlexvi :
Da li ima neko neke informacije u vezi procedure pristupanja ovoj vojnoj formaciji? Mogu i bilo kakve proverene informacije.
Autor: Dr.Lift :
U Legiju stranaca mjesečno odlazi 15 mladića iz BiH

SARAJEVO - Zvanične vlasti u BiH ne znaju koliko je mladića iz naše zemlje u ovoj godini otišlo u francusku Legiju stranaca, dok nezvanično saznajemo da petnaestak muškaraca iz BiH svakog mjeseca pokažu interes za službovanje u ovoj elitnoj jedinici francuske vojske.

Prema podacima koje iznose neki od kandidata, za Legiju stranaca sa kojima smo razgovarali ovaj posao je prilično primamljiv.

Sudeći po oglasu koji je objavljen u Ambasadi Francuske u Sarajevu kandidati za Legiju stranaca moraju imati od 17 do 40 godina. Zahtijeva se fizička spremnost "za izvršavanje vojne dužnosti u svim vremenskim i terenskim uslovima". Poznavanje francuskog jezika nije neophodno.

Prema utvrđenim propisima jedne od najpoznatijih vojnih formacija u svijetu, kandidati se moraju prijaviti u jedan od regrutnih centara širom Francuske. Centar najbliži BiH je u Strazburu. Na testiranjima se provjerava motivacija kandidata i njegova psihofizička sprema, ali i prošlost.

Neki od mladića, koji su bili na razgovoru za prijem u Legiju stranaca, kažu da prethodna zanimanja i način života nisu posebno podvrgnuta provjerama.

"Stekao sam utisak da te niko neće vratiti iz trening centra ako si se bavio sitnim pljač kama i krađama ili nekim drugim vidovima kriminala. Rečeno mi je da se provjerava da li su kandidati bivše ubice ili su počinili teža krivična djela. Takve ne primaju", kazao je jedan od kandidata nakon obavljenog razgovora za prijem u Legiju stranaca koja godišnje primi 700 osoba od prijavljenih 9.000 kandidata i 130 različitih nacionalnosti.

On objašnjava da je saznao da u francuskoj ambasadi ne pomažu oko dobijanja vize za odlazak u trening centre Legije stranaca.

"Upozorili su da se ne treba prijavljivati onaj koji misli da će biti vojnik birokrata", kaže jedan od potencijalnih legionara.

U institucijama BiH nismo mogli dobiti odgovor koliko bh. državljana službuje ili želi da postane dio Legije stranaca.

"Ministarstvo odbrane nema nikakav stav u vezi sa ovim. Tek sam od vas čula za takvu mogućnost. Mislim da nema u tome ništa nezakonito, te da je službovanje u drugoj armiji stvar svakog pojedinca", kazala je Uma Simanović, glasnogovrnik Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

I u Ministarstvu sigurnosti BiH tvrde da regrutovanje mladića iz naše zemlje za službu u vojnoj formaciji za druge države nema ništa sporno.

"To radi francuska ambasada. Sumnjam da bi oni uradili nešto što je u suprotnosti sa zakonom", kazao je Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva sigurnosti BiH.

U Savezu samostalnih sindikata BiH, međutim, tvrde da ovakav način regrutacije nije u skladu s međunarodnim radnim pravom. Predsjednik ovog sindikata Edhem Biber kaže da se za tako ozbiljne i opasne poslove ne smiju pozivati maloljetne osobe.

"To je u suprotnosti sa međunarodnom konvencijom o radničkim pravima. Naše vlasti bi trebale reagovati na ovo. Poznavajući situaciju i nemogućnost pronalaska posla mislim da će se mnogi mladići prijaviti da ginu za interese druge države", kazao je Biber.

Kako piše u oglasu Vojnog izaslanstva pri francuskoj ambasadi u BiH da bi se prijavio u Legiju stranaca kandidat mora imati od 17 do 40 godina. Fizička sprema podrazumijeva da može istrčati 2.800 metara za manje od 13 minuta, plivati 100 metara za manje od tri minuta, te da mora imati perfektan vid i sluh. Ne smije imati manje od 70 odsto koeficijenta zuba. Kandidati su podvrgnuti i osnovnom testu inteligencije. Kandidat ne smije biti ubica. Ukoliko kandidat prođe prvi test, ide na četvoromjesečnu obuku nakon čega postaje legionar.

D. MUMINOVIĆ
Najpoznatiji legionari Gotovina i Ulemek

U 174 godine postojanja elitne vojne jedinice, čari ratovanja pod francuskom zastavom iskusilo je oko 350.000 stranih avanturista.

Među najpoznatijim legionarima sa naših prostora izdvajaju se haški bjegunac Ante Gotovina i prvooptuženi za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića Milorad Ulemek.

Vojnik Legije stranaca bio je i Toma Avramski, glavni i odgovorni urednik skopskog "Svedoka", koji je objavio intervju sa Ulemekom kada je ovaj bio u bjekstvu.

Manje je poznato da je Tin Ujević, autor "Svakidašnje jadikovke", 1914. godine nakratko bio član mornarice Legije stranaca.
Legija stranaca - utočište za avanturiste

Iako postoje mnogobrojne, često pogrešne, predrasude o ovoj elitnoj jedinici, Legija stranaca (Legion Etrangere) je integralni dio francuske armije i predstavlja najobičniju profesionalnu borbenu jedinicu koja koristi istu opremu i naoružanje, te učestvuje u istim misijama kao i ostale jedinice francuske armije.

Jedina razlika u odnosu na ostale formacije je ta da su njeni pripadnici mahom stranci, ili tačnije rečeno, dobrovoljci svih nacionalnosti, rasa i vjerskih opredijeljenosti, ali ipak odani cilju služenja interesa Francuske, bilo gdje u svijetu.

Legiju stranaca osnovao je francuski kralj Luj Filip 10. marta 1831. godine, sastavljenu od dobrovoljaca starih od 18 do 40 godina (tako je i sada), koja je odmah poslata u misiju osvajanja Alžira. Od svojih početaka pa sve do danas, svi pripadnici Legije odani su samo jednom - da služe Francuskoj profesionalno i dobro.

Francuski jezik, koji je oficijelni jezik Legije, uči se tokom faze privikavanja, a gotovo svi pripadnici jedinice poslije prve godine potpuno ovladaju jezikom. Prijem potencijalnih regruta vrši se u 16 regrutnih centara koje se nalaze širom Francuske.

Kroz Legiju je do sada prošlo oko 670.000 legionara a od 1830. do danas u njenim redovima poginulo je gotovo 35.000 stranaca. Francuzi ne mogu ući u redove Legije kao obični legionari, ali je zato oficirski kadar gotovo isključivo francuski. Mjesečna primanja se kreću od 975 evra za običnog legionara, i idu do 1.372 evra za legionara u činu kaplara. Plate se primaju u kešu.

izvor: http://www.nezavisne.com/dnevne/dogadjaji/dog06202005-01.php :wave:
Autor: iljushin :
http://www.legion-recrute.com/en/condition.php

Conditions for joining French Foreign Legion

You can only enlist in mainland France
(Free board, lodging and clothing are immediately provided)
Preselection is carried out in our recruiting office throughout France;
Selection is carried out in Aubagne near Marseille :
psycho-technical tests
medical tests
sports tests (luc-leger "navette")
If your candidature is upheld, the first contract is a minimum 5 years
Successive contracts of six months, up to 5 years....

Али,не фали ништа ни да идеш у нашу војску....
Autor: Dr.Lift :
tako bi nasa vojska imala veci doprinos :chuckel:
Autor: iljushin :
Па управо је то,желети и бити способан,т.ј. бити обучен и вољан да служиш својој земљи-суштина.Ако већ човек воли војску,нека служи у нашој,па макар имао и мање материјалне користи,па макар му се и држава можда не би на прави начин одужила,а због тешке ситуације у којој се налази,али сам сигуран да би био задовољнији и да би му било драже да носи наше ознаке на униформи и да поздравља нашу заставу,него да буде плаћеник и да ратује по белом свету за интересе неке друге земље...
Ето,линк сам поставио,али сам морао да напишем и ово друго....
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo
>> Sledeća strana
> Verzija za PC