Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Бројанице - мода и Православље  (Pročitano 8137 puta)
19. Jan 2007, 22:40:50
Pocetnik

Zodijak
Pol Žena
Poruke 5
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
Бројанице - мода и Православље

Бројанице су последњих година постале саставни део православног "имиџа". Неки их носе као знак припадности, престижа, препознавања а други зато што је то данас "ин" а да често и не знају чему бројанице служе.
 Молитва помоћу бројаница један је од најстаријих начина молитве, који нарочито негују православни монаси. Обично су црне и тиме нас упућују да водимо трезвен и озбиљан живот у непрестаном покајању. По старом предању био је један монах који је желео да начини вунену бројаницу да би одбројавао своје молитве, али ђаво му је стално развезивао чвориће које би исплео. Једном му се јавио анђео и научио га да плете чворић који се састоји од седам уплетених крстова. То је један од најкомпликованијих чворова на свету. Овакву бројаницу ђаво није могао да расплете.
 Бројанице се обично праве од чисте овчије вуне, што нас подсећа да смо словесне овце Доброг Пастира Господа Христа који је сам као Јагањац Господњи пострадао за нас и избавио нас од вечне смрти. Данас се могу наћи бројанице направљене и од синтетичких материјала, памука, свиле, дрвета, коже. Мале бројанице обично имају 33 чворића. Постоје и веће од по 50, 100 или 300 чворића. Најуобичајенија молитва којом се молимо на бројанице је Исусоваа молитва: "Господе Исусе Христе, Сине Божији, помиљ ме грешнога!"
"Бројаница се носи на корену леве руке и кад год човек има мало времена, у паузи на послу, на путу, увече пре сна, ваљало би да узме бројаницу у десну руку између палца и кажипрста и код сваког чвора, куглице, изговарај речи Исусове молитве. Труди се при том да одложиш све друге мисли", саветују монаси из Хиландара.

О БРОЈАНИЦАМА

Молитва помоћу бројаница један је од
најстаријих начина молитве, који су нарочито неговали православни монаси. Саме бројанице имају симболички карактер. Обично су црне боје и тиме нас упућују да водимо трезвен и озбиљан живот у непрестаном покајању. Бројанице су исплетене од чисте овчије вуне, што нас подсећа да смо ми овце Доброг Пастира Господа Христа, који је сам као Јагањац Господњи пострадао за нас и избавио нас од вечне смрти.

Мале бројанице обично имају 33 чворића. Постоје и веће бројанице од по 50, 100 или 300 чворића. По старом предању, био је један монах који је желео да начини вунену бројаницу да би одбројавао своје молитве, али ђаво му је стално развезивао чвориће које би исплео. Једном му се јавио анђео и научио га да плете чворић који се састоји од седам уплетених крстова. То је један од најкомпликованијих чворова на свету. Овакву бројаницу ђаво није могао да расплете.

Како се молимо помоћу бројаница

Поред молитава које се налазе у молитвенику и редовно се читају у одређено доба дана, Црква Христова благосиља својим верницима да све своје молитве могу надопунити или заменити кратким молитвама које се више пута учестало и сабрано понављају. Оне нам омогућавају и помажу да се лакше саберемо умом на саме речи молитве, како нам ум не би лутао.

Како почети молитву

Ставши на уобичајено место где се молимо Богу, прекрстимо се и сабравши мисли, узмемо левом руком чворић бројанице држећи га између палца и кажипрста.

Полако и сталожено, са потпуном сабраношћу ума, почнемо изговарати речи: ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ, СИНЕ БОЖИЈИ, ПОМИЛУЈ МЕ ГРЕШНОГА!

Узимајући палцем и кажипрстом наредни чворић на бројаницама поново изговарамо речи молитве, не одвајајући ум свој од њих, и тако редом онолико пута колико смо себи одредили правило, односно колико нам је наш светеник код кога се исповедамо и причешћујемо одредио.
Осим горе наведених речи молитве којима се обраћамо

Спаситељу нашем, још се користе молитве којима се молимо
Пресветој Богородици:
 ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦЕ, СПАСИ МЕ ГРЕШНОГА! или своме светитељу кога славимо као Крсну славу: СВЕТИ (име светитеља), МОЛИ БОГА ЗА МЕНЕ ГРЕШНОГА!

Помоћу бројанице можемо да се молимо за своје ближње и свој народ, и то тако што на првом чворићу бројанице изговарамо следеће речи:
 ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ, ПОМИЛУЈ СЛУГУ (или слуге, слушкињу, народ) СВОГА (име или више имена са списка),

а на осталим чворићима не понављамо име онога или оних за које се молимо, вец говоримо: ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ, ПОМИЛУЈ ПОМЕНУТЕ СЛУГЕ СВОЈЕ!

Такође, можемо да се молимо и за упокојене сроднике: ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ, УПОКОЈ ДУШЕ УСНУЛИХ СЛУГУ СВОЈИХ (имена), а даље ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ, УПОКОЈ ДУШЕ ПОМЕНУТИХ СЛУГУ СВОЈИХ!

Исусова молитва је најважнија молитва сваког хришћанина. Она по црквеним правилима може да замени све друге молитве. Будући освећена самим именом Христа Бога, она у наше срца низводи божанску благодат и уноси неисказани душевни мир када се учестало понавља. Многи хришћани толико су се навикли на ову молитву да непрестано имају у свом срцу и на уснама име Исуса Христа, па чак и за време сна, јер када се човек навикне на њу честим изговарањем она постаје механизам који се одвија као нпр. процес дисања. Највећа сила ове молитве лежи у самоме имену ИСУСА ХРИСТА, које изгони из нашег срца сваку сметњу и немир и уноси божански мир.
Молитва на бројанице може да се практикује на сваком месту и у свакој ситуацији: у аутобусу, возу, чекаоницама, приликом шетње или чак неког разговора у коме не учествујемо.
 Многи хришћани пред спавање осене крстом своју постељу и легну у кревет заједно са бројаницом, тихо се молећи док не заспу. Ујутро када се пробуде одмах се лате бројанице и тако започну свој дан са молитвом.
Укратко речено, Исусовом молитвом можземо се молити увек и свугде а да то нико други не зна осим Бога коме се молимо и нас самих. Зато не занемарујмо могућност да се Богу молимо, већ напротив, привлачимо милост и благодат Божју на себе и ближње своје за које се молимо и са којима живимо или смо живели.

АМИН.

[b][/b]
IP sačuvana
social share
Korak srcem, umom i rečju
stazama pravoslavlja
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Бројанице се обично праве од чисте овчије вуне, што нас подсећа да смо словесне овце Доброг Пастира Господа Христа

Ако, ако, што више оваца, више вуне...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
S tim sto one danas predstavljaju modni trend! Hit!  Smile

Moja komsinica, postade veliki vernik- kupila je neku zlatnu brojanicu...  Smile Smile Smile

~bas lepo sto je neko otvorio ovu temu
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

FIAT LVX

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1315
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
mob
Ericsson T-68
Brojanice postoje malo pre Hricanstva.
IP sačuvana
social share
Edit by SerbianFighter: Maksimalna dozvoljena velicina slika u potpisu je visina: 60pix, sirina: 468pix i velicina 20KB
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 390
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Citat
"Бројаница се носи на корену леве руке

ја је лично носим час на левој час на десној руци, мислим да то нема пуно везе
IP sačuvana
social share
Уосталом сматрам да Република Српска има право на референдум и да ће искористити то право и припојити се Србији!

Сачувај ме Боже куге и Хрвата! - натпис у једној немачкој цркви
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49446
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung Galaxy S24
nosio sam brojanicu. Nisam je dugo nosio nakon što je pukla. Na istoj ruci nosim sat koji mi se tri puta kvario i tri purta sam ga popravljao.

Izgleda da zasita nekakve sile kruže oko mojih ruku.   Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
Можда не желе да буду везане.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49446
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung Galaxy S24
Ruke nemaju svoju volju. Ukoliko bi se, ne daj Bože, to desilo, imao bi kancer-ruke.

Pobuna ljudske ćelije protiv ostatka organizma može da uporeti sa pobunom čovjeka protiv Boga.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
Ruke nemaju svoju volju.

Чини ти се.

Ukoliko bi se, ne daj Bože, to desilo, imao bi kancer-ruke.

Pobuna ljudske ćelije protiv ostatka organizma može da uporeti sa pobunom čovjeka protiv Boga.

Не причам о ћелијама руку већ о самим рукама.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49446
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung Galaxy S24
ruke su načinjene od tkiva, tkiva od ćelija.

ili možda nije tako ?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.107 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.