IN < - Može li se zatrudneti od... - >LO
(1/2) > >> :: Odgovori!
Autor: SerbianFighter :
Može li se zatrudneti od...

Imate dečka ili devojku, volite se i želite da vodite ljubav. Međutim, ne želite da se posle toga kajete - ne želite da dođe do neželjene trudnoće, a s detetom stvarno ne znate šta biste u ovim godinama. Smatrate da ste manje-više dobro obavešteni o metodama zaštite od polno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće, ali postoje neka pitanja koja vas kopkaju, nešto što ste načuli, a niste sigurni da li je tačno. Evo nekih takvih pitanja o mogućnosti da devojka zatrudni i odgovora na njih.

1. Može li devojka da zatrudni ako još uvek nije dobila menstruaciju? Nije nemoguće. Možda je devojci baš u to vreme počelo da sazreva prvo jajašce - i to jajašce može biti oplođeno. Ukoliko je devojka zakonski dovoljno stara da sme da ima seksualne odnose (dakle, ako ima 14 ili više godina), situacija s prvim jajašcetom koje upravo sazreva uopšte nije neverovatna.

2. Može li devojka da zatrudni ako su oboje obučeni, a on je svršio? Ne može, jer sperma ne prolazi kroz tekstil. Međutim, devojka može da zatrudni čak i bez penetrativnog seksa ako su oba partnera naga, jer su spermatozoidi veoma pokretljivi. Najopasnije u tom smislu je dodirivanje intimnih delova devojke prstima umrljanim spermom.

3. Da li devojka može da zatrudni u toku menstruacije? Može. To se čak naročito lako dešava tinejdžerkama, jer su im menstrualni ciklusi neredovni, tako da nova jajna ćelija može vrlo brzo sazreti - a spermatozoidi u devojčinom telu mogu da prežive i nekoliko dana.

4. Ako dečko pre orgazma izvuče penis, može li devojka da zatrudni? Može. Izvesna količina sperme luči se i u toku samog odnosa, a za oplođenje jajašca dovoljan je jedan jedini spermatozoid.

5. Ukoliko devojka proguta spermu prilikom oralnog seksa, može li od toga da zatrudni? Ne može. Sperma tada dospeva u želudac i nikako ne može da oplodi jajašce. Od oralnog seksa ne može se zatrudneti, ali je prenošenje polnih bolesti i tako moguće.

6. Ako su dečko i devojka u kadi punoj vode, uživaju u petingu i on svrši, može li devojka da zatrudni? Ovakve priče pre spadaju u urbane legende nego u stvarnost. U principu, spermatozoidi umiru u kontaktu s vodom, tako da su šanse da devojka na ovaj način zatrudni zaista minimalne.

7. Da li kondom zaista stopostotno štiti od trudnoće? Ne. Uz pravilnu upotrebu, kondom štiti od trudnoće i polno prenosivih bolesti u devedeset-i-nešto odsto slučajeva. Kondom možete slučajno oštetiti noktima, može da pukne, možete da ne primetite da mu je istekao rok trajanja... Ako se od trudnoće štitite samo kondomom, treba da pazite na sve navedeno. Smatra se da je najpouzdanija zaštita ako se kombinuju kontraceptivne pilule i kodndom.
Autor: pinkie :
eeeee to je tema koja je trebala hehehehe =D> sala na stranu vidim kako se leto priblizava sve se vise postavljaju pitanja bas vezana za ovu temu tako da je sada strahovito dobro objasnjeno za one koji ne znaju... 8-[ a kako vidim sve ih vise ima.... :chuckel:
Autor: djole242 :
Siguran sam da ima mnogo onih koji neznaju, a plaše se da pitaju zbog onog

a gde si ti bio kad se na času biologije učilo o tome?
bolje se ubi nego to da pitaš?
...

samo se plašim da se ovo ne zagubi na neku daleku ( npr. 2) stranu pa da ostane sakriveno od očiju omladinaca, a bogami i nas malo starijih...   8)
Autor: pinkie :
e bas to djole...vidis decko upita svi ga napali..hehehehe..i da je bio ozbiljan nece se vise javljati?!Zar ne..jednostavno zalosno je sto omladina jako malo zna o sexu, o seksualno prenosivim bolestima, o trudnoci i prevenciji trudnoce.zaista je zalosno. Zivimo u 21 veku a sve manje se zna..osim ako si sam zainteresovan pa nadjes ponesto na netu, ponesto u knjigama, pa oes lekaru koji ce ti ispricati sve sto treba da znas...
Autor: djole242 :
na najveći problem je kad se nadješ u situaciji da ti treba pomoć ili te je blam da pitaš ili se toliko blokiraš da prosto ne veruješ da se to tebi dešava, a svi unaokolo se prave ludi.

a to da odeš kod lekara (ili kod školskog pedagoga) nije baš najpametnije kad si u malom gradu, jer mu to dodje kao da si okačio na oglasnu tablu.
a u društvu se naravno svi pale da su poj...li bar pola grada pa ti glupo njih da pitaš ...
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo
>> Sledeća strana