Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 30. Apr 2025, 01:44:41
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: izgleda da smo poglupi xd  (Pročitano 743 puta)
01. Jul 2014, 18:01:32
Jet set burekdzija

No lord shall stand before myself

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 7465
Zastava Sahara
Browser
Chrome 35.0.1916.153
mob
Nokia 
Češki matematičar i lingvist Jakub Marian izradio je kartu u kojoj je prikazao prosječnu inteligenciju građana u Europi.

Kvalitetna edukacija znatno utječe na rezultate IQ testa. Niži nivo IQ-a je vjerojatno povezan sa lošijim dostupnim obrazovanjem nego direktno sa samom inteligencijom ljudi.

Mapa je bazirana na statističkim podacima rada iz 2007. godine H. Rindermanna. Autor je koristio dostupna mjerenja IQ-a u raznim državama, a rezultate je sumirao koristeći Greenwich IQ.

Albanija na samom europskom začelju s prosječnim kvocijentom 83. Slijedi Bosna i Hercegovina (84), Turska (88) i Makedonija (88). U Hrvatskoj je prosječni kvocijent 90, u Srbiji 91, a u Sloveniji 99.

Najviši je prosječni kvocijent izmjeren u Finskoj (103).

U napomenu je stavio da je u ovoj statistici Kosovo stavljeno pod Srbiju, a Krim je svrstan pod Ukrajinu, dok za Crnu Goru ne postoji podatak.

http://danas.net.hr/svijet/objavljena-karta-inteligencije-pogledajte-na-kojem-mjestu-je-hrvatska
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Same rules apply

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 74298
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 30.0
dok za Crnu Goru ne postoji podatak.
pa oni su vanzemaljci  Smile
IP sačuvana
social share
Jeka je moj drug 
And I won't show or feel any pain even though all my armor might rust in the rain!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

You can't kill me, i'm already dead!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1009
OS
Windows 7
Browser
Chrome 35.0.1916.153
U Srbiji je prosecan IQ 91, a ja sam pre 3 godine radio IQ test i imao sam IQ od 95. Ne znam kakva je sada situacija...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37274
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 30.0
Citat
Najviši je prosječni kvocijent izmjeren u Finskoj
све због Нокије  Smile
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 19906
Zastava Šabac , Srbija
OS
Windows 7
Browser
Chrome 35.0.1916.153
mob
Sony 
Ja sam mnoge likove iz Zapadne Evrope smatrao za prilično priglupe, većina od onih koje sam upoznao i jeste. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 29.0
mob
Sony xperia
Hrvatski novinari pišu: Svetska IQ mapa greši, Hrvati nisu glupi

Nakon što je mapa “Prosečan IQ u Evropi po zemljama” češkog matematičara Jakuba Mariana pokazala da Hrvati imaju jedan od najnižih koeficijenata inteligencije u Evropi, hrvatski novinari bacili su se u istraživanje. Oni su otkrili da je Marian koristio podatke još iz 1952. godine, te da takva statistika o IQ danas nije validna.

Ta mapa, koja je u kratkom vremenu postala hit na internet portalima, pokazuje da je prosečan IQ u Hrvatskoj 90, u Srbiji 91, a u Sloveniji 99. Najviši IQ u proseku na toj mapi imaju Finci (103), a slede ih Holanđani (102), Šveđani (101) i Talijani (101), piše "Jutarnji list".

- Moja namera nije bila da reklamiram ili ismejavam bilo koju zemlju. Samo sam napravio vizualizaciju statističkih podataka zasnovanih na visokocitiranom naučnom radu, a da pritom nisam ni video brojke - ističe Marian za "Jutarnji".

Njegova karta zasniva na radu “The g-Factor of International Cognitive Ability Comparisons” iz 2007. godine nemačkog psihologa dr. Hejnera Rindermana koji je istraživao povezanost koeficijenta inteligencije i kvaliteta edukacije.

Rinderman je koristio informacije o rezultatima testova inteligencije, ali i uspešnosti učenika na ispitima kao što su PISA (iz više osnovnih predmeta), TIMSS (iz matematike) te PIRLS (iz čitanja) u državama Europe.

No, problem je što u Rindermanovoj studiji nema podataka o uspešnosti hrvatskih učenika na spomenutim testovima, a za koeficijent inteligencije Hrvata uzima se onaj iz poznate studije Ričarda Lina i Tatua Vanhanena o visokoj povezanosti prosečnog IQ-a i BDP-a neke nacije. Ta je studija objavljena pre desetak godina, a u njoj su Lin i Vanhanen baratali podatkom o IQ-u Hrvata s početka pedesetih, otkriva "Jutarnji".

Konkretno, reč je o istraživanju iz 1952. koje je obuhvatilo 299 ispitanika u dobi od 13 do 16 godina. Tada se pokazalo da je njihov koeficijent inteligencije u proseku 90. Novinari "Jutarnjeg" kontaktirali su e- mailom prof. Rindermana, ali do zaključenja broja nisu dobili njegove odgovore.

Preuzeto sa ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 13403
OS
Windows 7
Browser
Chrome 35.0.1916.153
mob
HTC m9
ma svi smo mi pametni rodila nas majka  Smile
IP sačuvana
social share
jafa boy
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

No lord shall stand before myself

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 7465
Zastava Sahara
OS
Windows 7
Browser
Chrome 35.0.1916.153
mob
Nokia 
sve je to tacno,za nas IQ je zasluzan turbo folk  Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11457
OS
Windows 7
Browser
Opera 12.17
Само што користи и податке везане за образовање. Такође, постоји неколико врста интелигенције. Стога су овакви радови готово увек спорни. Ипак, где има дима, вероватно има и ватре.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Бранилац државе

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9228
OS
Windows
Browser
Chrome 35.0.1916.153
Citat
Такође, постоји неколико врста интелигенције.

Фудбалска интелигенција? Smile
IP sačuvana
social share
"Једном су ми пустили Балашевића. Од тада сам у бесповрат изгубио пословну способност."

Неки лик са Твитера  Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 30. Apr 2025, 01:44:41
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: izgleda poglupi

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.135 sec za 18 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.