Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 15. Jun 2025, 20:56:27
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Hrvatska u Evropskoj uniji  (Pročitano 6071 puta)
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2178
OS
Mac OS X v: 10
Browser
Safari 8536.25
Јурчевић: Приључење Хрватске ЕУ је највећа трагедија
7. јул 2013. | Танјуг

Фрањо Јурчевић (Фото: Вестинет)
Загреб – Жупан Каставске жупе Фрањо Јурчевић, који је у децембру прошле године штампао календар за 2013. у коме је 1. јул, дан уласка Хрватске у ЕУ, означио као празник попут Ускрса или Божића, седам месеци касније на свом блогу је написао да је то дан „највеће трагедије“.

Жупан Свете Јелене Крижарице, међутим, признаје да то што ради никоме не може помоћи јер, како каже, Хрватска већ дубоко “игра по њиховим правилима”.

Јурчевића, такође, занима колико је грађане Хрватске коштала свечана прослава поводом уласка земље у ЕУ, а посебно му је тешко пао долазак у Загреб српског државног врха.

Поредећи садашње време са оним из периода СФРЈ, Јурчевић каже да се раније за све питао Београд а сада се мора ићи у Брисел.

“Сад, уместо да идемо у Београд као пре 1991. године, идемо у Брисел. Мораћемо да их питамо и, да простите, за боју WЦ папира. Све нам одређују. Има довољно аргумената против ЕУ и ја ћу још писати”, поручио је жупник на свом блогу, преноси ријечки “Нови лист”.

Штавише, он је много раније најавио да ће последњег дана јуна хрватску шаховницу спустити на пола копља и тај дан сматра “последњим даном хрватског суверенитета и независности”.

„Да, спустио сам заставу на пола копља. Други дан сам је вратио, јер сад ступа реалност. Ви се остали тек будите, а ја сам био будан и пре. Видећете кад прође који месец. Она прослава уласка у Унију није била ништа друго него погребна поворка коју су Хрватској приредили они који самосталну и независну Хрватску нису волели, а ни желели”, написао је он.

Жупник Јурчевић каже да је Хрватска у ствари одавно изгубила своју независност за коју су пале хиљаде и хиљаде хрватских војника и цивила.

Оне који хрватску самосталност и независност нису ни волели ни желели, жупник назива “највећим издајницима, хрватским властодршцима из свих странака и предзнака, а посебно из ХДЗ и СДП, који су се договорили са мафијашима из ЕУ”.

На католичком календару жупника Јурчевића, медју важне догађаје у жупи Кастав, уз датуме прве причести – кризме, увршћен је 28. јун, као датум жупниковог 70. рођендана.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 243
Zastava Belgrade
OS
Windows 7
Browser
Chrome 27.0.1453.116
Samo da cestitam komsijama....  Smile

Lepo se provedite, pa se vidimo!!!  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 22.0
mob
LG Nexus 5
Puna podrska hrvatima na prikljucenju u EU.

Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Бог чува Србију!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3973
Zastava Beogard
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.15
mob
Samsung S8 Plus
Samo da cestitam komsijama....  Smile

Lepo se provedite, pa se vidimo!!!  Smile

Daleko bilo  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Dođoh, videh, osvojih!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10979
OS
Windows 7
Browser
Chrome 27.0.1453.116
mob
Nokia 6300
Почетак краја неовисности лијепе нихове  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svedok stvaranja istorije

AriA

Zodijak
Pol Žena
Poruke 22537
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 22.0
mob
Samsung Galaxy S4 mini
Lipa naša postade i vaša - nek vam je Bog u ...nek vam je sa srećom  Smile
IP sačuvana
social share
Čoveku je dato da se prilagođava situaciji.
Onog koji čeka da se situacija prilagodi njemu, ubije taština.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

"I'm not always right, but I'm never wrong"

Zodijak
Pol
Poruke 49711
OS
Windows XP
Browser
Chrome 28.0.1500.71
Ne kvarite doživljaj

ante tomić

AKO MENE PITATE, REČENICA: "JA SAM GRAĐANIN EVROPSKE UNIJE" NEMA VIŠE SMISLA NEGO KAD SE RADOVAN TREĆI HVALI DA JE ČLAN BIBLIOTEKE. ILI NE, LAŽEM, IMA JEDNA KORIST, MNOGIMA OVDE ZNAČAJNIJA OD SVEGA. VIŠE OD ČINJENICE DA SU U EVROPSKOJ UNIJI HRVATE VESELI DA SRBI TAMO NISU

"Sve smo dalje od Europe, a sve bliže sebi", kazao je u svibnju 1993. na jednoj tribini u Dubrovniku tadašnji predsjednik Društva hrvatskih književnika Nedjeljko Fabrio. Ali, što je to Europa, a tko smo točno mi, koja je naša istinska bit, koji nas skup osobina jasno i nedvosmisleno definira Hrvatima, a potpuno je suprotan osobinama zajednice europskih naroda, bojim se da onda nismo znali, a ni cijela dva desetljeća kasnije nismo puno pametniji. Očekivali biste možda da će Fabrio danas, pet minuta prije ulaska Hrvatske u EU, zajaukati: "Sve smo bliže Europi, a sve dalje od sebe", no stvar je složenija. Odnos s takozvanom Europom bio nam je zbunjujući, zbrkan i često otvoreno proturječan. Upravo zbog toga sve je ovo toliko trajalo.

Hrvatski ulazak u Uniju bio je nešto kao srednjoškolsko obećanje seksa. Dvadeset godina smo mi siroti nosili prezervativ u novčaniku i napaljeno obilazili oko Europe, tu i tamo dobili poneki nevoljki poljubac, pa i pipnuli sise, ako bi nam se baš posrećilo, ali dočim bi se osokolili i krenuli ispod pojasa, Europa bi nam odlučno zaustavila ruku i rekla da okolnosti za to još nisu sazrele. Hrvati su na ovo reagirali upravo kao što odbijeni muškić inače reagira, frustracijom, bijesom i vrijeđanjem subjekta svoje žudnje. U tome je raspoloženju vjerojatno izrečena i tvrdnja na početku ovog teksta. Eh, pa što će nam ta Europa, govorili smo ponosno. Šta ona misli, da ćemo mi moliti? Ona nas treba više nego mi nju. Vidjet će ona jednog dana. Na koljenima će nas preklinjati da uđemo, a mi ćemo samo prekrižiti ruke na prsima, podići bradu i oholo reći: "Ne, ne, draga, ti si imala svoju priliku i propustila si je."

Mi smo oduvijek bili Europa, ponavljao je pokojni Franjo Tuđman. U Europi bismo izgubili svoj identitet, kazivali su drugi. Nije to ona kršćanska Europa u kojoj smo sanjali, nego jedno bolesno, dekadentno društvo u kojemu niti žene slušaju muškarce niti mlađi starije, tješili smo se u to doba. Ipak, ni u jednom trenutku nismo zaista odustali, onaj prezervativ iskrzanog omota sve vrijeme nam je bio u džepu i kad god bi nam se namiguša Europa nasmiješila, mi bismo spremno poskočili i krenuli birati najljepšu kravatu. Unatrag desetak godina počeli smo ozbiljnije graditi svoj odnos. Složili smo se da mi, eto, možda i nismo savršeni, prihvatili smo određene ustupke, popravili zube i češće se tuširali.

Nije to uvijek, priznajem, bilo lako. Izručenje optuženih za ratne zločine bilo je naročito bolno i to smo na svaki način željeli izbjeći, tvrdeći da su ratni zločini bitan dio našeg identiteta. Europska je administracija, međutim, bila neumoljiva i naposljetku je otkriven i priveden i posljednji optuženi, dok je u luksuznom hotelu na Kanarskom otočju spokojno pijuckao vino od stotinjak eura za butelju. Ovaj događaj, uzgredno kazano, mene i danas ispunjava patriotskim ushitom, kako je Ante Gotovina bježao sa stilom, skrivao se za velike pare na otmjenim adresama. Vi Srbi, oprostite, ali moram to reći, nemate šlifa za takve stvari, inače Radovana Karadžića ne bi uhapsili gotovo kao skitnicu, u autobusu Gradskog saobraćajnog preduzeća. Nesretnik je sjedio u rasklimanim kolima dva reda iza Teofila Pančića, ali Teofil nije shvatio da se nešto neobično dešava jer je imao slušalice na ušima.

Elem, Hrvatska je izručila Gotovinu, zajedno s paketićem kave u zrnu, bombonjerom i bocom konjaka, koje nam je blagajnica u samoposluživanju lijepo upakirala u bijeli tanki papir, i to je, manje ili više, bilo to, vrata Unije bila su nam široko otvorena. Danas nas još samo jedan koračić dijeli od te specijalne političke milosti, ali što nas u budućnosti čeka, dobro ili loše, što ćemo dobiti, a što izgubiti, nitko zapravo ne bi znao reći. Čuju se svakakva mišljenja, i za i protiv, ali sve je samo nagađanje, bajanje, poznati geopolitički mumbo jumbo. Ako mene pitate, rečenica: "Ja sam građanin Europske unije" nema više smisla nego kad se Radovan Treći hvali da je član biblioteke.

Ili ne, lažem, ima jedna korist, mnogima ovdje značajnija od ičega. Više od činjenice da su u Europskoj uniji Hrvate veseli da Srbi tamo nisu. Jer, to je za većinu najvažnija, možda i jedina sastavnica našeg identiteta, naša istinska bit: Hrvati su oni koji nisu Srbi. U Briselu su, ne znajući i ne hoteći, domoljubnom i državotvornom dijelu stanovništva dali krunski dokaz kako ova dva naroda ne valja brzopleto miješati. Rijetko je što tako strašno razbjesnilo Hrvate kao kad se prije nekoliko godina nagađalo da će u Europu biti primljeni zajedno sa Srbima. To su doživjeli kao nečuven bezobrazluk i drsko poniženje.

I, evo, sad im je udovoljeno. Mi na ulasku u EU nećemo svirati "Odu radosti", nego ćemo pjevati: "Oj, drugovi, je l’ vam žao, rastanak se primakao", naslađuje se tako u nedjeljnom broju "Večernjeg lista" Srećko Puntarić Felix, a ja bih rekao da je to prevladavajući osjećaj. Primanje u EU mnogim će Hrvatima biti osobito lijepo i svečano samo zbog mizerne nacionalističke zluradosti da su se tu našli prije Srba i nemojte se začuditi ako 1. srpnja na graničnim prijelazima u Bajakovu i Erdutu ugledate neke kako se u vašem smjeru iz svega glasa deru:
"Šta je, pičke?! Vi bi u EU? Oćete ovo..."

Tu će građanin, već prema nahođenju, pokazati srednji prst, bosanski grb, uhvatiti se za prepone ili pljesnuti po stražnjici. Budite, molim vas, milostivi prema tim nevoljnicima i nemojte žuriti s pristupnim pregovorima. Inače ćete nam sasvim pokvariti doživljaj.

autor je novinar i književnik

Vreme
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Mac OS X v: 10.8.4
Browser
Safari 536.30.1
mob
Apple 15
U Hrvatskoj 315.000 nezaposlenih

FoNet    | 21. 07. 2013. - 00:41h | Komentara: 0
Hrvatska ima 1,64 miliona radno aktivnih stanovnika, pa stopa aktivnosti iznosi 43,3 odsto.

Broj nezaposlenih, registrovanih na berzi rada, je 315.000, navodi "Jutarnji list". Stvarno nezaposlenih u prvom tromesečju je za 11.000 manje nego u poslednjem kvartalu prošle godine.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2137
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 22.0
mob
SonyEricsson 
stanje u hrvatskoj nije toliko strašno...

-šta su dobili:
imaće jeftiniju tarifu za mobitel, jeftin roaming i nemaju gubitka zbog mleka sa aflatoksinom jer mogu nama da prodaju

-šta su gubili:
sve ostalo...

Smiley
IP sačuvana
social share
If electricity comes from electrons, does morality come from morons?
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

...on kaze zivela droga a ja ziveo Burek....

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 7286
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Opera 12.15
mob
Nokia 
stanje u hrvatskoj nije toliko strašno...

-šta su dobili:
imaće jeftiniju tarifu za mobitel, jeftin roaming i nemaju gubitka zbog mleka sa aflatoksinom jer mogu nama da prodaju

-šta su gubili:
sve ostalo...

Smiley

I dobili su, barem sad na pocetku , jeftiniju struju..... za dalje cemo videti  Smile  mozda prodju kao nase komsije Bugari...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 15. Jun 2025, 20:56:27
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.102 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.