"Србија у ЕУ ако призна Косово" 28. мај 2010. | 09:59 | Извор: Данас Брисел, Београд -- "Србија не може у ЕУ ако не призна независност Косова и не оствари сарадњу с властима у Приштини", каже Улрике Луначек, специјална известитељка ЕП за Косово.
"Мој главни циљ је интеграција у ЕУ свих грађана западног Балкана, било да су они Срби, Албанци или било које друге националности", рекла је она за лист Данас.
"Да би се постигао овај циљ, бесконачно довођење у питање независности никако није од помоћи. Не видим да је жеља српске владе да реинтегрише Косово реална", додала је она.
"Сматрам да је неопходно и од помоћи за снажну заједничку спољну политику ЕУ да све државе чланице имају исту позицију. Стога мислим да би требало да нађемо заједничку позицију и о Косову. Косовска независност је данас де факто реалност и зато, према мом мишљењу, нема смисла окретати се унатраг и дискутовати о овој реалности изнова и изнова. Уместо тога требало би да гледамо напред", каже у интервјуу за "Данас" Улрике Луначек, посланица у Европском парламенту и известилац Европског парламента за Косово.
Луначекова је додала да то каже као "неко ко није био претерано срећан начином на који је до независности дошло 2007-2008".
"Било је боље донети нову резолуцију УН, али то тада није било могуће. Сада мислим да не треба да гледамо уназад, већ да треба да радимо за бољу будућност. То је најважније."
На питање да ли је могуће да Србија уђе у Европску унију, а да не призна Косово, изасланица за Косово каже да "с њене тачке гледишта - не, никако!"
"ЕУ би требало да нешто научи из пат позиције на Кипру. Нема смисла интегрисати у унију неразрешене конфликте".
"Лично имам веома јасан став о томе. Без добре воље да има добру сарадњу с Косовом, Србија не може да буде чланица ЕУ, јер је прекогранична сарадња једна од жила куцавица европске идеје. Подсећам вас да Србија још није ни земља кандидат за чланство. Али, да будем потпуно јасна, лично бих желела да Србија, као и Косово, као и све друге европске државе, постане део ЕУ и то што је пре могуће. Због тога подржавам све ове државе да испуне критеријуме неопходне за чланство. Дубоко верујем да ће заједничка будућност у уједињеној Европи донети и бољу будућност западном Балкану", каже Улрике Луначек.
Време је да се поделимо на патриоте и издајнике !!!