IN < - Hrvati juče birali predsednika - >LO
(1/1) :: Odgovori!
Autor: SerbianFighter :
Hrvati juče birali predsednika

ZAGREB - U Hrvatskoj su juče održani predsednički izbori, četvrti od sticanja samostalnosti zemlje početkom devedesetih godina prošlog veka, prenosi Tanjug. Oko 4,4 miliona birača u Hrvatskoj i inostranstvu je na ukupno 6.731 biračkih mesta biralo predsednika između 13 kandidata.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, najviše šanse za novi predsednički mandat ima sadašnji predsednik Stjepan Mesić, koji uživa podršku oko 50 odsto birača. Većina medija u Hrvatskoj, ali i deo političkih analitičara zato smatraju da je moguće da će novi predsednik biti izabran već u prvom krugu.


Mesić vodi, Mikšić iznenađenje

ZAGREB - Prema prvim neslužbenim procenama rezultata predsedničkih izbora u Hrvatskoj, najviše glasova, 51,8 odsto osvojio je sadašnji predsednik Stjepan Mesić, prenosi Beta.

Prema istraživanju agencije Puls, koje je prenela HTV, a obavljeno je na uzorku od 220 glasačkih mjesta u celoj zemlji, Mesić je osvojio 51,8 posto glasova, što je više od minimalnih 50 posto plus jedan glas koliko je, prema izbornom zakonu, potrebno za izbornu pobedu. Na drugom mestu je sa 19,1 posto američki biznismen hrvatskog porekla Boris Mikšić, koji je apsolutno iznenađenje izbora, jer je neočekivano pretekao favoriziranu kandidatkinju vladajućeg HDZ-a Jadranku Kosor, koja je osvojila tek oko 17 posto glasova.

Tokom izbora zabeležen je incident kad je u Splitu glumac Boris Dvornik pod uticajem alhohola napao aktivistkinju nevladine organizacije GONG, u Zagrebu je takođe jedan pijanac remetio glasanje, a u Puli je ukradena hrvatska zastava.
Autor: SerbianFighter :
Glasovi dijaspore odredili ishod prekjučerašnjih izbora u Hrvatskoj
Stipe Mesić vodi u
predsedničkoj trci
Sadašnji šef države osvojio je 49,03 odsto glasova, a protivkandidat u drugom krugu će mu biti Jadranka Kosor, potpredsednica vlade

ZAGREB - Dosadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić (70) osvojio je na izborima manje od polovine glasova i nije uspeo da pobedi u prvom krugu za drugi mandat na mestu šefa države. Drugi krug izbora u Hrvatskoj održaće se 16. januara, a pobednik će biti onaj kandidat koji osvoji više glasova, bez obzira na procenat odziva birača.

Mesić je, prema neslužbenim rezultatima sa 99 odsto biračkih mesta, osvojio 49,03 odsto glasova. Za pobedu mu je nedostajalo 20.000 glasova. U drugom krugu biće takođe i kandidatkinja vladajuće partije HDZ i sadašnja potpredsednica vlade Jadranka Kosor (51), sa osvojenih 20,18 odsto glasova, dok je iz daljeg nadmetanja ispao nezavisni kandidat Boris Mikšić (55) koji je dobio 17,80 odsto glasova.

Prve izjave Mesića, koji se bori za drugi mandat i Jadranke Kosor, najavile su vrlo oštru kampanju za drugi krug izbora. Pozivajući još veći broj građana da izađu na glasanje 16. januara, Mesić je ocenio da je sa osvojenih 49,3 odsto glasova postao nesumnjivi pobednik, jer su svi protivkandidati, kada saberu svoje rezultate, dobili manje podrške od njega samog.

- Neki su mislili da u kampanji može da se laže, ali će se u nastavku sve to razotkriti - rekao je Mesić, dodajući da je hteo javno suočavanje sa rivalima, ali su mu se nudila samo "podmetanja, laži i priče", u čemu su se isticali Kosor i trećeplasirani na izborima Boris Mikšić.
   

Jadranka Kosor

Kosor je ponovila da je sa 20 odsto glasova ostvarila lični i partijski cilj - plasman u drugi krug, ali budući da joj dosad mnoge stvari nisu išle u prilog, najavila je da će bitno promeniti pristup i da će biti vođena oštrija kampanja uz direktna suočavanja s Mesićem, kome je zamerila neučtivost i nepoštovanje političkih protivnika. Ona je čestitala na uspehu američko-hrvatskom biznismenu i nezavisnom kandidatu Mikšiću, kao nesuđenom učesniku drugog kruga, najavivši da će ga "pozvati na kavu", u cilju pridobijanja glasača koji su ga ovog puta podržavali.

Srbi i Srbija bili su jedna od nezaobilaznih tema kampanje za izbor predsednika Hrvatske. Kosor je u okviru kampanje više puta ponovila da su Srbija i Crna Gora bile agresori na Hrvatsku i da Hrvatska to neće zaboraviti. Ona je na skupu u Sisku izričito naglasila da je istorijska činjenica da su Srbija i Crna Gora agresori, a potom u Varaždinu istakla da "neće zaboraviti one koji su branili Hrvatsku, ni ko je bio agresor na našu zemlju, da neće pristati ni na to da se svako svakom treba izviniti, ali će svakoga ko voli Hrvatsku primati sa smeškom".

Ante Kovačević, jedan od desničarskih kandidata, nedavno rušenje Titovog spomenika u Kumrovcu pripisao je "srpskim obaveštajcima i KOS-u, koji pokušavaju da uspore put Hrvatske u EU". Kandidat s političkog centra, gradonačelnica Bjelovara Adlešić se, u nastojanju da ospori nezavisnog kandidata, biznismena iz SAD Borisa Mikšića, takođe poslužila "srpskom analogijom", rekavši da Hrvatskoj ne treba drugi Panić, odnosno neko ko jedva govori hrvatski i ko je za vreme rata zarađivao i trgovao.

Još jedan od kandidata s desnice, Ivić Pašalić, optužio je premijera Ivu Sanadera da se, kako je rekao, uortačio s četnicima, naglašavajući da je predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović, s kojim je Sanader potpisao ugovor o saradnji, "četnik i ratni zločinac".

Svi hrvatski listovi juče su ocenili da su glasovi dijaspore odlučili da Mesić i Jadranka Kosor idu u drugi krug.
   
      

Boris Mikšić: Ukrali su mi glasove

Predsedniči kandidat Boris Mikšić izjavio je juče da ima pouzdane informacije da je došlo do "velikog nameštanja" izbornih rezultata, kao i da su oni dogovoreni između aktuelnog predsednika Hrvatske Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera, prenosi Fonet.
- Znam da je došlo do velikih promena i, naravno, ogromnog varanja i zbog toga se dogodilo da sam u poslednjih sat i po pao s drugog na treće mesto, jer su mi jednostavno ukrali glasove - rekao je Mikšić. Prema njegovim rečima, rezultati su dogovoreni između Mesića i Sanadera i Jadranka Kosor je "žrtveno jagnje".
- Ja sam im poremetio ishod izbora i zato se slavilo u Mesićevom štabu, kad se objavilo da je Jadranka Kosor pobedila Borisa Mikšića. Međutim, još ću im jednom pomrsiti planove - dodao je Mikšić. Njegov izborni štab uputio je prigovor Državnom izbornom poverenstvu na izborne radnje, jer predstavnik ovog kandidata nije smeo da prisustvuje brojanju glasova u DIP. Ukoliko prigovor bude odbijen najavljena je žalba Ustavnom sudu. Mikšić je, u međuvremenu, pozvao građane na mirna okupljanja po gradskim trgovima, kako bi izrazili svoj protest protiv "nedopustivog ponašanja DIP".
      
      
      
   

Agencije
Autor: SerbianFighter :
Pobedice bez ikakvih problema Mesic...
Autor: tomahavkic :
i ti bi u pravu. :P
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo