IN < - Hrvati juče birali predsednika - >LO
(1/1) :: Odgovori!
Autor: SerbianFighter :
Hrvati juče birali predsednika

ZAGREB - U Hrvatskoj su juče održani predsednički izbori, četvrti od sticanja samostalnosti zemlje početkom devedesetih godina prošlog veka, prenosi Tanjug. Oko 4,4 miliona birača u Hrvatskoj i inostranstvu je na ukupno 6.731 biračkih mesta biralo predsednika između 13 kandidata.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, najviše šanse za novi predsednički mandat ima sadašnji predsednik Stjepan Mesić, koji uživa podršku oko 50 odsto birača. Većina medija u Hrvatskoj, ali i deo političkih analitičara zato smatraju da je moguće da će novi predsednik biti izabran već u prvom krugu.


Mesić vodi, Mikšić iznenađenje

ZAGREB - Prema prvim neslužbenim procenama rezultata predsedničkih izbora u Hrvatskoj, najviše glasova, 51,8 odsto osvojio je sadašnji predsednik Stjepan Mesić, prenosi Beta.

Prema istraživanju agencije Puls, koje je prenela HTV, a obavljeno je na uzorku od 220 glasačkih mjesta u celoj zemlji, Mesić je osvojio 51,8 posto glasova, što je više od minimalnih 50 posto plus jedan glas koliko je, prema izbornom zakonu, potrebno za izbornu pobedu. Na drugom mestu je sa 19,1 posto američki biznismen hrvatskog porekla Boris Mikšić, koji je apsolutno iznenađenje izbora, jer je neočekivano pretekao favoriziranu kandidatkinju vladajućeg HDZ-a Jadranku Kosor, koja je osvojila tek oko 17 posto glasova.

Tokom izbora zabeležen je incident kad je u Splitu glumac Boris Dvornik pod uticajem alhohola napao aktivistkinju nevladine organizacije GONG, u Zagrebu je takođe jedan pijanac remetio glasanje, a u Puli je ukradena hrvatska zastava.
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo