Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 16. Jun 2025, 19:34:23
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Hendikepirani  (Pročitano 9227 puta)
10. Nov 2006, 23:05:36
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

lepim plakate po gradu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5550
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.8
Kakav je vas stav o hendikepiranima? Da li ih zaista dozivljavate kao ljude ravne sebi, samo sto ne mogu sve sto i vi? Ja sam za to da se omoguci druzenje hendikepiranih, jer su oni ipak odbaceni od zdravih, koliko god humanih parola izbacili. To nije geto jer je najstrasniji geto samoca, koju hendikepirani trpe u forsiranju njihovog zivota sa zdravima. Za tolike budalastine se obezbedjuju prostorije, a za ovo ne. Prica da takvi trebaju da normalno zive druzeci se sa zdravima, a svi znamo kako to zaista izgleda u realnosti, sami hendikepirani se plase da se druze, zato sto ce lekari i socijalni radnici to oceniti kao nazadovanje, pa ce im jos koknuti pojacane lekove itd.

Sta vi mislite o klubovima za hendikepirane, podrzavate ili ne??
IP sačuvana
social share
Izreci, pa se ispeci
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
Apple 15
Znam dve osobe koje pate od teskog hendikepa.. jedan je jedan od mojih najblizih prijatelja koji je oboleo od decije paralize, otezano hoda, a drugi je decko koji je studirao sa mnom.. ratni vojni invaliditet... teske povrede glave, ruke, nogu, i ostatka tela... stvarno.. jedva je preziveo...
Pa, ipak.. to su dve najpozitivnije koje ja znam.. nikad namrgodjeni, nikad ljuti, uvek nasmejani... znaci.. naj.. naj.. naj.. Smiley
Takodje.. od njih sam naucila jednu stvar... a, to je da ne osecam sazaljenje.. oni su ljudi kao i ja, samo sto im je prilikom obavljanja nekih dnevnih poslova potrebna manja ili veca pomoc... Smiley
Sto se tice druzenja hendikepiranih... hm.. ne slazem se.. sorry.. mislim da je to jos jedno guranje problema pod tepih...
Ti ljudi se usmeravaju samo jedni na druge i opet se zatvaraju u geto... to nije resenje... secam se prica mog druga koji je citavo detinjstvo proveo u bolnici... njega je najvise razarao upravo dodir sa ogorcenim ljudima... mislim da se on danas bas i ne druzi sa hendikepiranim ljudima...
Resenje je sa druge strane, omoguciti ljudima sa hendikepom da koriste sve javne prostorije kao i oni relativno zdravi ljudi, znaci: rampe, liftovi, kombiji za prevoz, posebna obelezja za slepe i sl, a s druge strane edukovati ove druge... relativno zdrave ljude da hendikep nije zarazna bolest, te da fizicki hendikep ne znaci i mentalnu retardaciju, sta vise...
Sto se, pak, tice osnivanja udruzenja za samopomoc i za borbu za ostvarenje prava, to u potpunosti podrzavam... 

Doduse... ja sam se susretala sa ljudima koji su se izborili sa svojim demonima, i to je glediste koje mogu da branim... Kako je onima koji ne mogu da savladaju svoje probleme.. stvarno ne znam...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

lepim plakate po gradu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5550
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.8
@Anea
Upravo kroz tvoj odgovor provejava opstevazeci stav o punom uklapanju hendikepiranih medju zdrave, kako oni eto samo treba da prevladaju svoje komplekse i traume pa su prihvaceni samo tako. Ja sam jedno krace vreme isao na organizovanu grupu, ali se podrazumevalo da ne treba da imamo kontakte van termina grupe, vec se "osposobljavamo za zivot sa zdravima" i to se forsira za sve vidove hendikepiranih. Zasto ne omoguciti ljudima u slicnih problemima da se druze, valjda ce naici na bolje razimevanje i vecu paznju kod sebi slicnima. Na Zapadu su takve ustanove odavno osnovali i imaju jako dobre rezultate, dok je kod nas jos uvek vazeca sovjetska doktrina "prekaljenog coveka od zeljeza" posto je medicina i sociologija kod nas "made in SSSR" Za drustvo je to jeftinije a i sva odgovornost pada na hendikepiranog "koji nije prevazisao komplekse" pa se time realni status hendikepiranog samo pogorsava. Ja nemam problema sa kretanjem, ali mi to malo znaci zato sto sam opet sam.
IP sačuvana
social share
Izreci, pa se ispeci
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
Apple 15
Ma, nemam ja nista protiv, ali zasto im ne omoguciti da zive i punim plucima... da koriste sve ono sto im treba...
Ne pada odgovornost samo na hendikepiranog, vec i na njegovu porodicu... mislim... covek.. bio zdrav ili ne, prvo treba da potrazi pomoc u samom sebi, svojoj okolini, pa tek dalje... znas... onu floskulu.. timski rad..
E, sad... svaka porodica i svaki covek su posebni sami po sebi.. ja sam rekla kakva ja iskustva imam.. ogradjujem se u drugacijim slucajevima...
Takodje, koliko se ja secam pri nekim opstinama postoje klubovi za npr. decu zaostalu u razvoju i njihove roditelje.. takavi je slucaj sa Starim Gradom... nije da nema takvih klubova..
« Poslednja izmena: 11. Nov 2006, 00:16:54 od Anea »
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12846
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.01
Treba ih tretirati kao sebi jednake ... cak iako osecate sazaljenje ne bi voleli da to vide na vasem licu ... to ih ubija u pojam ..

Cak i ne trpim takve osobe koje su ogorcene i prave sranja ... svako ima probleme pa bi opet trebao normalno da se ponasa ... ako vas neko od njih zamoli za pomoc to je ok... ili najbolje, pitajte kako mozete da im pomognete na javnom mestu itd. ne treba biti budala i sam gurati njihova kolica ili ne znam ja sta vec....

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.8
mob
LG 4X HD
mislim da najvishe od njih samih zavisi,tj. od hendikepiranih.ako se postave kao jednaki ljudi ce ih tretirati kao jednake.
nema potrebe za izdvajanjem,mislim da bi se time postigao kontraefekat.izdvajanjem iz drushtva se samo produbljuju predrasude i jednih i drugih. i zdravih i hendikepiranih.
Nacice vecu paznju i razumevanje,ali cenim da to nije ono shto im je najpotrebnije.bolje je da se osete ravnopravnim chlanom drushtva kao shto i jesu.
pa zamisli da  svaka grupa ljudi koja se na neki nachin oseti hendikepirana u odnosu na druge osniva svoje zatvoreno drushtvo...drushtvo ruznih,drushtvo klempavih,debelih,mrshavih....svi mi imamo razlichite i fizichke i mentalne sposobnosti ne treba se deliti tako po klasama sposobnih i nesposobnih kolika god da je razlika.
Zamisli recimo da se S.Hoking umesto da zavrshava redovan fakultet i da se bavi nauchnim radom i pojavljuje na tv-u...zatvorio u neki klub ljudi sa decjom paralizom ili od chega on vec boluje?kakav bi to gubitak bio i za njrega i za chovechanstvo.

I da nakraju odgovorim,smatram ih jednakim sebi.Imao sam prilike da se sretnem sa dosta hendikepiranih,i sam sam bio na shtakama 10 meseci,pa mogu reci da bar delimichno znam kako to izgleda.Svako izdvajanje i je pogreshno po meni.
« Poslednja izmena: 11. Nov 2006, 14:04:50 od arlekin »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Žena
Poruke 4
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4
Тема је одлична, али не свиђа ми се наслов теме.
Није "ХЕНДИКЕПИРАНИ", већ "ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ".
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4
samo jedno pitanje Smiley

Ako postawvimo hipoteticku situaciju da te hendikepiran covek napadne u gradu bez razloga i pocne da psuje na tebe .... Jel treba da se ponasamo kao prema sebi ravnom? Smile Doziveo sam takve scene par puta i nikad nisam znao kako da reagujem  Smile (nije se desavalo samo meni vidjao sam da se i drugim ljudima desava)
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Izgledas mi kao lutkica iz Trsta ;)

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 15222
Zastava Puerto Pollo
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4
mob
HTC Wildfire S
omoguciti ljudima sa hendikepom da koriste sve javne prostorije kao i oni relativno zdravi ljudi, znaci: rampe, liftovi, kombiji za prevoz, posebna obelezja za slepe i sl, a s druge strane edukovati ove druge... relativno zdrave ljude da hendikep nije zarazna bolest, te da fizicki hendikep ne znaci i mentalnu retardaciju, sta vise...

Kljucni deo za celu temu!  Smile

Ovo ostalo sve moze da varira... i ponasanje hendikepiranih i ovih nehendihepiranih ili da budemo politicki korektni osoba sa invaliditetom i osoba bez invaliditeta... kako vec... to su samo reci i glupo je traziti dlaku u jajetu zaklanjajuci konkretna resenja.

Kao kad izdrkane lezbo kandicke i lihticke traze veca zenska prava preko recnika tako sto ce osobe zenskog pola sa profesijom psihologa nazivati... psihologinice, psiholoskinje, psihologice....  Smile  Smile

...i tako ti fazoni. Pustite se reci, dogod se resavaju konkretni problemi i prave krupni koraci.  (i sad ce opet neko da se "uvredi" na ovo zadnje u recenici i nece imati pojma sta sam hteo da kazem celim postom  Smile Smile )
IP sačuvana
social share

You sharpen the human appetite to the point where it can split atoms with its desire; you build egos the size of cathedrals; fiber-optically connect the world to every eager impulse; grease even the dullest dreams with these dollar-green, gold-plated fantasies, until every human becomes an aspiring emperor, becomes his own God...
...and where can you go from there? 

OPERATION: Smile
12 MAR 2012 | 16 MAR 2012
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 16. Jun 2025, 19:34:23
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.253 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.