Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sramna muzejska postavka u Jasenovcu!  (Pročitano 2061 puta)
15. Jan 2010, 12:13:10
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2771
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
OTVORENO PISMO BOŽI BIŠKUPIĆU,
MINISTRU KULTURE REPUBLIKE HRVATSKE

Gospodine Ministre,

Dopustite mi da Vam čestitam treću obljetnicu muzejskoga postava u Jasenovcu, koji na samome mjestu stradanja tolikih žrtava vrijeđa upravo te žrtve. U siječnju 2006. tadašnji ministar Primorac u ime Vlade RH je pred medijima i više diplomata, među ostalima i izraelskim veleposlanikom, izjavio da Republika Hrvatska u ovome muzeju želi izložiti samo istinu. Dogodilo se suprotno. S obzirom da ste više puta nakon toga javno stali iza autora i suradnika na postavu, i Vi očito, kao ministar mjerodavan za taj muzej, smatrate da je tamo izložena puna istina. Kao tadašnja članica Upravnoga vijeća Spomen-područja Jasenovac, obratila sam se zbog ovoga tadašnjoj potpredsjednici Vlade RH, a sadašnjoj premijerki Jadranki Kosor, jer sam primijetila da je za ovaj slučaj pokazala zanimanje. Ona Vam je uputila službeni dopis kojim je tražila da mi se očitujete o ovome predmetu. Niste se očitovali. Dakle, ovaj muzejski postav je očito nešto više od nestručnog uratka slabo pismenih autora.

Izaslanstvo Vijeća Židovske općine Zagreb, sastavljeno od sveučilišnih profesora i više drugih stručnih osoba, 26. ožujka 2009. je s ogorčenjem izjavilo ravnateljici Spomen-područja Jasenovac da postav ne prikazuje tragičnu povijesnu istinu. Temeljni problem je, izjavilo je Izaslanstvo, u tome što postav daje naznake zločina koji se dogodio, ali nije jasno prikazano djelovanje ustaškog režima kao organizatora i provoditelja zločina. Potpuno nedostaje prikaz zakonske obespravljenosti triju etničkih skupina (Srba, Roma, Židova), te sustavan prikaz terora nad antifašistima i ostalim političkim neistomišljenicima iz hrvatskog i drugih naroda. Istodobno se u postavu prema počiniteljima iskazuje neutralan stav na granici poštovanja. Ravnateljica je tom prigodom izjavila da se željelo načiniti očito potrebne preinake, ali da su autorice, nositeljice autorskih prava, to „odlučno odbile“.

Predsjednik Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj dr. Ognjen Kraus je 21. travnja 2009. na središnjem obilježavanju dana stradalih u Holokaustu javnosti poručio:

„… želim istaknuti nezadovoljstvo i ogorčenje velikog dijela židovske zajednice u Zagrebu i Hrvatskoj, a posebno preživjelih, novim postavom muzeja u sklopu memorijalnog područja Jasenovac. Mislimo da on ne prikazuje punu istinu o Jasenovcu, strahotama i patnji žrtava, i da ublažava istinu o ustaškom režimu. To vrijeđa žrtve. To vrijeđa i nas, njihove potomke. I zato zahtijevamo promjenu tog postava.“

Tom prigodom je naglasio da je u postavu na najupadljiviji način izdvojena upravo slika koja prikazuje svečano rukovanje poglavnika Ante Pavelića s Hitlerom, te je naglasio da nijedan od tekstova „… koji se tamo nalaze ne govore o sukusu onoga što je bila 'endehazija' i logor Jasenovac. Od toga što je izloženo ništa ne govori o žrtvama i onome kako su one uništavane u logoru Jasenovac.“

U ime srpske židovske zajednice ravnateljici Spomen-područja je šestoga srpnja 2007. upućeno protestno pismo u kojemu se naglašava da muzej koncepcijom „nastoji ublažiti i umanjiti zločine koji su tamo izvršeni, što je samo korak do negiranja svega što je u Jasenovcu učinjeno.“

Nakon četiriju godina moga mandata u Upravnome vijeću Spomen-područja Jasenovac poslali ste mi razrješnicu. Vjerojatno je svima odgovornima za sramotni postav odlanulo. Međutim, ne biste trebali misliti da je time problem prestao. Podsjetit ću Vas na riječi dr. Krausa upućene spomenutom prigodom hrvatskoj javnosti:

„Mi poručujemo svima koji zbog bilo kakvih razloga iskrivljuju povijest najmračnijeg razdoblja europske civilizacije, da jedino istina vodi u budućnost i do zajedništva.“

Bez poštovanja,
mr. sc. Julija Koš
IP sačuvana
social share
Nije bitno sta imas, bitno je koliko dajes.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3185
OS
Linux
Browser
Mozilla
Muzejska postavka u Jasenovcu,veovatno jeste sramna.
Ali,sta ocekivati od dzelata,da velica licnost i delo zrtve?
Mi smo krivi zbog toga,a ne oni.Pa oni su pocinioci,njima je u interesu,da se od Jasenovca napravi ledina,i podigne kamena ruza,sa nekoliko slika,koje eto tek,koliko da se ne otme utisak,da se tu nije desilo nista bas toliko strasno?!A,gde su barake,jame,dokovi sa kojih su bacane zrtve u Savu,mucilista,peci,i ostale ponude iz arazmana za Srbe,Jevreje i Cigane tih godina!NEMA IH!!!Za to se postarala komisija,koja je usla u Jasenovac,nakon bega ustasa,za okupacionim snagama.Zarad bratstva i jedinstva?Prihvatili smo da se na tom prostoru,napravi LIVADA???Pa smo dozvolili,da o zrtvama sude,oni koji su vec 1943 god.poceli da prilaze partizanima npr.Vladimir Nazor!!!Pa smo dozvolili,da nas Tito i bratija etiketiraju kao srpske nacionaliste i hemogoniste,samo zato sto smo bili ubijani sto od Nemaca,Italijana,Bugara,siptara,ustasa,partizana,po Romaniji,Kozari,logorima???I sto smo hteli da se to nezaboravi!!!?Krivi smo mi sto smo dozvolili da jedan Titov general,koji ce kasnije postati renomirani ustasa Francek,spekulise kao salonski istoricar,koliko je zaista zrtava ubijeno u Jasenovcu?!!!Krivi smo sto nasi prirodni neprijatelji brinu o nasim spomenicima i nasim zrtvama,sto je isto,kao kad bi od ubice trazili,da nam pricuva ledja!!!???MI SMO KRIVI!!!!!A,oni su takvi,oni mogu biti samo gori!!!!!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2771
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
Prijatelju, vreme je da ispravljamo tu nasu grdnu krivicu prema nasoj istoriji i nasim zrtvama.
IP sačuvana
social share
Nije bitno sta imas, bitno je koliko dajes.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3185
OS
Linux
Browser
Mozilla
Prijatelju,mislim da smo dosta zakasnili sa bilo kakvim promenama!
Sada je jedino resenje,po meni,u kolektivnom reprogramiranju srpske svesti!To je po meni jedini nacin,jer kontrolisano razmisljanje kod Srba traje od vremena Aleksandra Karadjordjevica!Kad nam se ideja hibridne tvorevine jugoslovenstva,daje upakovana u najsarenijoj kesi svilenih bombona!!!!
To je pocetak,srpskih stranputica,gubljenja u sumi razlicitih geopolitickih interesa,jedan sveopsti cirkus!To traje i sad,dok ovo pisem,kroz svaki segment zivota u Srbiji!BAZAMO!!!
Opterecujemo se stvarima,koje tupe ostricu srpske sablje,sa kojom treba da krcimo put,ka boljoj i svetlijoj srpskoj buducnosti!Umesto da neprestano pricamo o nasim zrtvama o Jasenovcu,Grdiski,Jadovnom,glinskoj crkvi,Kozari,Romaniji,Celebicima,Paulin dvoru,Vukovaru,Bratuncu,Bljesku,Oluji,Medackom dzepu......................itd.mnogo je primera,koji su vise nego genocidni,mi donosimo rezolucije o srebrenickim zrtvama?Pa sta su mislil,da moze Filip Morion,kontigent holandskih pl.slemova,da ih zastiti od Srba,cije su najblize klali,bas iz te enklave Naser Oric i ekipa!!! Kakva Srebrenica!?Ona je malo grublja decija igra u odnosu na Jasenovac i Gradisku!!! Reprogram razmisljanja u nas Srba!!TO JE SPAS!!!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.046 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.