IN < - Haski tribunal - vesti o ostalim sudjenjima u Hagu - >LO
(1/278) > >> :: Odgovori!
Autor: Anea :
Branimir Glavaš objavio rat šefu Sabora i hrvatskom premijeru

Šeksu i Sanaderu preti istrebljenjem

"Ako misle da će mene uništiti, a sačuvati svoje stražnjice, gadno su se prevarili", poručio je osumnjičeni za likvidacije Srba

ZAGREB - Poslanik u Saboru i nekadašnji ratni komandant Osijeka Branimir Glavaš, osumnjičen da je naredio likvidaciju 30-ak srpskih civila, objavio je "rat do istrebljenja" kako bi dokazao istinu.

Glavaš je "ratom do istrebljenja" zapretio upravo hrvatskom premijeru Ivu Sanaderu i predsedniku Sabora Vladimiru Šeksu, smatrajući da su napadi na njega počeli pošto se s njima nedavno politički razišao.

"Ako Šeks i Sanader misle da će mene uništiti, a sačuvati svoje stražnjice, gadno su se prevarili", poručio im je Glavaš u intervjuu jučerašnjem zagrebačkom Večernjem listu.

On tvrdi da Šeks zna sve što se događalo u ratnom Osijeku.
"Uveren sam da Šeks zna sve jer je on, kao predsednik Kriznog štaba za celu Slavoniju i Baranju bio 'bog i batina' i politička i izvršna vlast, i on je izdavao naredbe i civilnoj, policijskoj i vojnoj vlasti", ističe Glavaš.

On dodaje da Šeks, kao predsednik Kriznog štaba, nije bio kao "engleska kraljica bez ovlašćenja" jer su svi segmenti lokalnih vlasti, u celoj Slavoniji i Baranji, "završavali kod njega".

"Šeks je izjavio da se likvidacije osječkih Srba nisu mogle sprečiti. To onda znači da je on za njih znao, kao što je znao i za sve ostale ratne događaje na tom području", navodi Glavaš.
On podseća i da je Šeks koordinirao i rad tajnih službi i tajne policije u istočnoj Hrvatskoj tokom 1991. i 1992. koje su ga, kao nadređenog, izveštavale o svemu što su radile.

"A šta mislite da su tajne službe radile za vreme rata, sigurno nisu sadile ljubičice", zaključio je Glavaš.
Neki mediji već spekulišu da bi posle ovakvih optužbi stolica predsednika Sabora mogla "opasno da se zaljulja" s obzirom da je, po svojoj ratnoj funkciji predsednika regionalnog Kriznog štaba, zvanično bio nadređen svim vidovima vlasti u Slavoniji i Baranji.

Srna

Autor: DR83 :
BEOGRAD - Američki ambasador u Srbiji i Crnoj Gori Majkl Polt izjavio je da su u hrvatskoj "Oluji" nesumnjivo počinjeni zločini i da su kršena ljudska prava.
- Potpuno smo svesni činjenice da su zločini počinjeni. Ne libimo se da kažemo da ljude koji su za to odgovorni treba izvesti pred lice pravde - izjavio je Polt u intervjuu beogradskom "Nedeljnom telegrafu".
Američki ambasador je, istovremeno, odbacio optužbe na račun međunarodne zajednice koje se mogu čuti u srpskoj javnosti, a prema kojima SAD i zapad navodno smatraju da su srpske žrtve u ratu na tlu bivše Jugoslavije manje važne od drugih.
- To nije tačno - odsečno je opovrgao takve optužbe Polt, naglašavajući da su sva ljudska bića važna i da nema nikakvog značaja ko je kakve nacionalnosti.
Odgovarajući na pitanje o potpisivanju vojnog sporazuma sa SAD, Polt je rekao da je reč o ugovoru zamišljenom kao pomoć SCG na putu ka integraciji u evro-atlantsku zajednicu.
Pregovori o budućem statusu Kosova i Metohije, prema Poltovim rečima, zavise od izveštaja Kaja Eidea, specijalnog izaslanika generalnog seketara UN, o ispunjenju standarda.
- Ne znam šta će da piše u izvešatju ambasadora Eidea, ali kad izveštaj bude gotov, mi u SAD moraćemo da odlučimo da li je došao trenutak da se, zajedno s Prištinom i Beogradom, uključimo u proces pregovaranja - izjavio je Polt.


Novosti
Autor: DR83 :
11. avgust 2005. | 17:09 -> 19:42 | Izvor: Beta 
Banjaluka, Podgorica -- Tribunal je dostavio Republici Srpskoj odgovore za 39 od 86 prosleđenih krivičnih predmeta o ratnim zločinima nad Srbima u BiH.

Predstavnik Sekretarijata za odnose sa Haškim sudom u vladi RS Sanda Vukojević izjavila je u Banjaluci da je Tribunal poslao odgovor za 42 lica bošnjačke i hrvatske nacionalnosti pod oznakom "A", što znači da postoji osnovana sumnja da su te osobe počinile kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Prema njenim rečima, Haški tribunal je za 117 osoba uputio odgovor pod oznakom "B", što znači da predočeni dokazi nisu dovoljni za stvaranje osnova da se veruje da je osoba počinila ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Za 89 lica stigao je odgovor pod oznakom "C", odnosno da predočeni dokazi nisu dovoljni i da Tužilaštvo Haškog tribunala zahteva dodatne dokaze.

Hercegovina traži odštetu od Crne Gore?

Vlast u Hercegovini razmatra mogućnost da diplomatija Bosne i Hercegovine zatraži od Crne Gore naknadu štete za područja na kojima su "crnogorski rezervisti tokom rata u BiH učestvovali u masovnim ubistvima, paljenjima, rušenjima i pljačkanjima", piše Večernji list.

List podseća da je Crna Gora isplatila neku vrstu ratne odštete Hrvatskoj, odnosno Konavlima, u iznosu od 400.000 evra. Naknada štete bi bila isplaćena opštini Ravno, koja se u BiH prva našla "na udaru srpsko-crnogorskoga agresora" i i opštinama Stolac, Čapljina i Mostar, prenose crnogorski mediji.

S obzirom na to da je u toku tužba BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid pred međunarodnim sudom u Hagu, pravni stručnjaci ističu kako će tek ako se na sudu dokazu genocid i agresija SCG morati da plati ratnu štetu. 

Autor: Anea :
Glavaš popisao pobijene srbe

ZAGREB - Branimir Glavaš rešio je da odgovori na optužbe povodom ubistava Srba u Osijeku pa je u javnost izašao s dokumentom u kojem je popisano 40 evidentiranih srpskih žrtava u Osijeku tokom 1991. i 1992. - sa podacima o ubijenima, okolnostima pod kojima su ubijeni i imenima osumnjičenih za ta ubistva, među kojima, sam tvrdi, nema njegovog imena.

Glavaš novinarima nije omogućio uvid u taj dokument niti je objasnio kako je do njega došao.

Glas javnosti

Autor: DR83 :
Izvor: FoNet 
Zagreb -- Ratni komandant Osijeka Branimir Glavaš želi da mu se, ukoliko bude optužen za zločine nad Srbima, sudi u Banjaluci.


Glavaš hoće u Banjaluku


On kaže da je od vlasti u Zagrebu to zatražio jer ne veruje hrvatskim sudovima. "Siguran sam da će sud u Banjaluci biti savesniji i pošteniji nego hrvatsko pravosuđe i državno tužilaštvo, koje je pod apsolutnom kontrolom politike premijera Ive Sanadera", rekao je Glavaš, koji je i nezavisni poslanik u Hrvatskom saboru, za banjalučke Nezavisne novine.

"Zato sam tražio da sud u Banjaluci bude nadležan za moj slučaj i obećao sam da neću praviti žalbu ako mi se bude sudilo u Republici Srpskoj", kaže Glavaš.

Glavaš je izjavio da nema ništa sa zločinima počinjenim nad Srbima u Osijeku i da nije naređivao ubijanje.

Uz tvrdnju da mu "o glavi rade" Sanader, predsednik Hrvatske Stipe Mesić i predsednik Sabora Vladimir Šeks, Glavaš je rekao: "Neće u tome uspjeti. Nemam ništa sa ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u Osijeku. Radi se o politički montiranom procesu kojim me vrh vlasti u Hrvatskoj želi poslati na optuženičku klupu".

Glavaš je izjavio da glavni državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić daje medijima dokumenta koja ga optužuju za zločine nad Srbima, i to po nalogu Šeksa i Sanadera, čiji je kućni prijatelj i školski drug. Svete mi se jer sam ih porazio na lokalnim izborima u Slavoniji, rekao je Glavaš.

Na pitanje ko je odgovoran za zločine u Osijeku, Glavaš je odgovorio: "U Hagu sa područja Osijeka treba završiti onaj ko je komandovao da se granatira grad u kojem je poginulo 1.000 ljudi. To su radili vaši sunarodnjaci". Glavaš je ocenio da, što se tiče ubistava Srba u Osijeku, tu nema posla za Hag, jer se nije radilo o organizovanom zločinu. 

> Odgovori
^ Povratak na viši nivo
>> Sledeća strana