Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Violončelista Džulijan Lojd Veber nastupa večeras u Centru "Sava"  (Pročitano 535 puta)
08. Jul 2005, 07:31:41
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Violončelista Džulijan Lojd Veber nastupa večeras u Centru "Sava"
Oduvek sam bio okrenut sviranju

Za početak, veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde - ovo je moje prvo gostovanje u Srbiji. Uzbuđen sam jer je ovaj koncert upriličen povodom početka predsedavanja Velike Britanije Evropskom unijom, od 1. jula do 31. decembra 2005. godine, a moram da dodam da sam veoma srećan što će Londonu pripasti organizacija Olimpijskih igara 2012. godine - rekao je juče na pres konferenciji Džulijan Lojd Veber, jedan od najkreativnijih britanskih čelista, najavljujući koncert, večeras u 20 časova u Centru "Sava", gde će nastupiti uz Simfonijski orkestar RTV Beograd, pod upravom Davida Porselajna.

Program opisan kao romantična slika britanske muzike 20. veka predstavlja "Koncert za čelo i orkestar" Edvarda Elgara, potom kompozicije Endrua Lojda Vebera, Džulijanovog brata, inače autora najvećih hitova muzičkog pozorišta s obe strane Atlantika ("Isus Hrist superstar", "Mačke", "Evita", "Fantom iz opere"); tu su i dela Gustava Holsta i ostvarenja Vilijama Lojd Vebera, oca Endrua i Džulijana.

Džulijan je veoma rano odlučio da svira violončelo, studirao je u Londonu, a usavršavao se u Ženevi kod Pjera Furnijea. Sarađivao je sa izuzetnim muzičarima od Jehudi Menjuhina do Eltona Džona, mnogi njegovi snimci čuvenih dela za čelo proglašeni su najboljim ikada snimljenim. Na Džulijanov podsticaj mnogi autori su komponovali za njega, poput Filipa Glasa ili Hoakina Rodriga. Poznati britanski čelista svira na Stradivarijusovom violončelu "barjanski", iz 1690. godine.

Na pitanje beogradskih novinara zašto pored imena Džulijan stoji ime Lojd, poznati muzičar je objasnio:
- Moj otac je rođen sa prezimenom Veber, a ime Lojd je njegovo ime dobijeno na krštenju. On je kao mladi organista nastupao često, a u njegovom okruženju se muzikom bavila još jedna osoba sa istim imenom i prezimenom i on je dodao ime Lojd da bi se razlikovao.

O instrumentu na kom svira i muzičarima sa kojima je sarađivao Džulijan kaže:
- Na Stradivarijus čelu sviram od 1983. i počastvovan sam zbog toga. Međutim, to violončelo je trenutno kod mene, nije moje vlasništvo i jednog dana će neko drugi muzicirati na njemu. Kad sam bio veoma mlad nastupao sam sa kompozitorom Rodrigom, a tokom mog formiranja i sa drugim poznatim muzičarima koji su stvarali 70-ih i 80-ih godina prošlog veka. Nema mnogo ljudi koji se mogu pohvaliti da su sarađivali sa čuvenim kompozitorima 20. veka.

Kako je to izgledalo kad je u klasičan repertoar svrstao i dela koja ne pripadaju klasici, Džulijan objašnjava:
- Prvu put sam sa 26 godina svirao dela van domena klasike, a napisao ih je moj brat. Svirao sam sa muzičarima iz rok benda i bilo je to neobično jer sam do tada nastupao kao muzičar klasike, uz strogo pridržavanje nota, a svirao sam i sa džezerima i Stefanom Grapelijem. Ne znam da improvizujem, ali od tada sam mnogo slobodniji. To mi je pomoglo da mnoga dela klasike sviram danas na nov i drugačiji način

O tome da li je pored muzičke karijere imao alternativu u biranju životnog poziva, britanski muzičar je za kraj rekao:
- Iz muzičke porodice sam, i bio sam oduvek okružen muzikom. Za mene je zabrinjavajuće da se danas u SAD i Britaniji, u obrazovanju sve manje pažnje posvećuje muzici. A kad je tako, kako da očekujemo da deca shvate šta je u svemu tome lepo. Ipak, roditelji bi me podržali i da sam izabrao nešto drugo. Otac mi je često govorio da je to težak posao i da ne možete da se bavite tim ako niste posvećeni. Brat je oduvek bio okrenut pozorištu i komponovanju, a ja sviranju. Otkad znam za sebe tako je bilo.
B. Lijeskić
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.046 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.