Григорије: Могућ раскол у СПЦ 19. октобар 2010. | 08:02 | Извор: Политика Београд -- Раскол у Српској православној цркви није немогућ, нарочито у вези са проблемима у Епархији рашко-призренској, каже епископ захумско-херцеговачки Григорије.
Он је у интервјуу "Политици" подсетио да је на могућност раскола упозорио у писму архијерејима СПЦ пре две године.
Епископ захумско-херцеговачки је рекао да је сигуран да ако дође до поделе Епархије рашко-призренске, она неће пратити административну границу Косова.
"Да ли ће до те поделе доћи на следећем заседању Сабора, то не знам. Ако дође до поделе, сигуран сам да неће пратити административну границу Косова. Сличан пример је и Захумско-херцеговачка епархија која не прати административну границу Републике Српске", рекао је он.
Он је рекао да не може да зна да ли ће бити постављен за епископа евентуалне Рашке епископије и додао да је то одлука коју доносе сви архијереји с патријархом Иринејом на челу.
"Духовни миље и динарски менталитет херцеговачког народа, са којим сам у протеклих осамнаест година у потпуности срастао, разликује се од менталитета и начина живота у другим крајевима. Поставља се питање да ли бих се на одговарајући начин успео 'узглобити' у новој средини и околностима, онако како би то било најбоље за тамошње свештенство и вернике", рекао је епископ.
Он је рекао да су односи СПЦ са другим верским заједницама добри, али да муфтију Муамера Зукорлића црква посматра "као изузетак, усамљен случај и да му се чини да тако гледају на њега и у Исламској заједници".
И на „Паради поноса” су наша браћа и сестре
Епископ захумско-херцеговачки Григорије је оценио да је свима онима који су у цркви и онима који то нису 10. октобра требало да буде тешко због насиља.
"Полицајци на које су бацане каменице су наша браћа. Они који су протестовали против Параде су наша деца и наша браћа. А у тој Паради су, веровали или не, такође наша браћа и сестре. Без обзира на грех, јер ми, као што је речено, можемо и морамо одбацивати грех, али не и грешника, јер је наш задатак гледати човека онаквим какав он треба да буде и какав он може бити", рекао је епископ.