Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ta­ma­ne pi­vo ume­sto mle­ka  (Pročitano 474 puta)
23. Okt 2005, 13:55:28
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple 15
Ta­ma­ne pi­vo ume­sto mle­ka

Bran­ko VLA­HO­VIĆ  22.10.2005, 18:46:57

GRAD­NjA mno­go­broj­nih moć­nih mo­der­nih pi­va­ra ši­rom Ru­si­je do­ne­la je in­ve­sti­to­ri­ma ve­li­ke za­ra­de, ali još ve­će ne­vo­lje ru­skoj na­ci­ji. Po­ka­za­lo se da su bi­li su­vi­še na­iv­ni oni ko­ji su ve­ro­va­li da će po­ve­ća­na pro­da­ja pi­va uti­ca­ti na sma­nje­nje po­tro­šnje vot­ke. Me­đu­tim, do­go­di­lo se su­prot­no - stal­no ra­ste pro­iz­vod­nja i pro­da­ja i pi­va i vot­ke.
Po­ja­vio se no­vi ni­ma­lo la­ko re­šiv pro­blem. Broj al­ko­ho­li­ča­ra ma­lo­let­ni­ka u Ru­si­ji je u za­bri­nja­va­ju­ćem po­ra­stu. Ov­da­šnji le­ka­ri sve vi­še go­vo­re o ta­ko­zva­nom piv­nom al­ko­ho­li­zmu ko­ji je za­pra­vo "uver­ti­ra" za onaj pra­vi kad lju­di vi­še ne mo­gu da ži­ve bez vot­ke.
U že­lji da za­u­sta­ve i ka­sni­je i sma­nje "ju­ni­or­ski-al­ko­ho­li­zam" u Ru­si­ji će usko­ro do­ne­ti za­kon ko­jim će se po­stro­ži­ti ka­zne svi­ma oni­ma ko­ji pro­da­ju pi­vo i dru­gi al­ko­hol ma­lo­let­ni­ci­ma. Pred­vi­đa se da će pro­dav­ci ko­ji da­ju ma­lo­let­ni­ku pi­vo ili ne­ki dru­gi al­ko­hol mo­ra­ti da pla­te ka­znu 30 hi­lja­da ru­ba­lja (1100 do­la­ra) što je za ov­da­šnje pri­li­ke ve­li­ki no­vac. Osim to­ga pred­vi­đa se da "ne­di­sci­pli­no­va­nim" pro­dav­ci­ma mo­že bi­ti kon­fi­sko­va­no sve pi­će u pro­dav­ni­ci ili na ki­o­sku.
Po­li­ci­ja će ima­ti pra­vo da ka­zni do hi­lja­du ru­ba­lja sta­ri­je gra­đa­ne u či­jem dru­štvu pi­ju ma­lo­let­ni­ci. Ako po­li­ci­ja uhva­ti ro­di­te­lje ko­ji pi­ju pi­vo sa svo­jom de­com mo­ći će da ih ka­zni do dve hi­lja­de ru­ba­lja (je­dan do­lar 28 ru­ba­lja). Do sa­da na ža­lost ni­ka­kve ka­zne ni­su us­pe­le da za­u­sta­ve rast ta­ko­zva­nog piv­skog al­ko­ho­li­zma.
Zbog to­ga što su go­di­na­ma pro­iz­vo­đa­či pi­va u te­le­vi­zij­skim re­kla­ma­ma sni­ma­li mla­de lju­de ko­ji pi­ju pi­vo - ono je po­sta­lo nji­ho­vo glav­no pi­će. Ni­ti jed­na vr­sta so­ko­va i dru­gih bez­al­ko­hol­nih na­pi­ta­ka ni­je ni pri­bli­žno to­li­ko re­kla­mi­ra­na. Za­što mla­di mom­ci i de­voj­ke pi­ju mno­go pi­va po­sto­ji još je­dan objek­ti­van raz­log. Ve­li­ka ve­ći­na ru­ske omla­di­ne ne­ma pa­ra za od­la­zak u bi­o­sko­pe, po­zo­ri­šta i kon­cer­te. Ula­zni­ce su pre­sku­pe pa ta­mo mo­gu sa­mo de­ca bo­ga­ti­jih ro­di­te­lja. Ve­ći­na osta­lih tra­ži se­bi za­ba­vu ta­ko što uz ve­li­ku pla­stič­nu piv­sku fla­šu se­di na klu­pa­ma po par­ko­vi­ma i dvo­ri­šti­ma.
U vre­me ve­li­kih pro­me­na u Ru­si­ji dr­ža­va se uop­šte ni­je bri­nu­la za mla­de lju­de, pa se za­to i do­go­di­lo da je "dru­že­nje sa piv­skom fla­šom" po­sta­lo glav­na za­ba­va. U po­seb­no te­škom po­lo­ža­ju su oni mla­di lju­di či­ji ro­di­te­lji pi­ju.
Pre­ma slu­žbe­nim sta­ti­sti­ka­ma od tro­va­nja al­ko­ho­lom u Ru­si­ji umre go­di­šnje do 40 hi­lja­da sta­nov­ni­ka što je za­pra­vo je­dan ma­li grad. U tu broj­ku ni­su ubro­ja­ni oni ko­ji umi­ru od dru­gih bo­le­sti, a al­ko­hol im je bio osla­bio "du­šu i te­lo".
Lo­šim al­ko­ho­lom se uglav­nom tru­je si­ro­ti­nja. Oni ko­ji ne­ma­ju nov­ca pi­ju i teh­nič­ki al­ko­hol. Bo­ga­ti "no­vi Ru­si" pi­ju sa­mo sku­pa za­pad­na pi­ća ili naj­sku­plje vot­ke ko­je su čak i sku­plje od do­brih vi­ski­ja.
Da pod­se­ti­mo, pred­sed­nik Vla­di­mir Pu­tin je dao za­da­tak Vla­di da do 1. de­cem­bra do­ne­se fe­de­ral­ni pro­gram ko­ji bi sma­njio raz­me­re al­ko­ho­li­zma i nar­ko­ma­ni­je u Ru­si­ji.
Oni ko­ji­ma je za sve u ži­vo­tu kriv ko­mu­ni­zam pri­ča­li su, a i sa­da tvr­de, da su Ru­si ali i osta­li po­če­li mno­go da pi­ju za vre­me bolj­še­vič­ke vla­sti. Me­đu­tim, to ipak ni­je ta­ko. U Ru­si­ji se pi­lo i pre re­vo­lu­ci­je. Po­je­di­ni vla­da­ri po­ku­ša­va­li da se bo­re pro­tiv to­ga zla. Bolj­še­vi­ci su 1919. go­di­ne ta­ko­đe po­ku­ša­li da sma­nje al­ko­ho­li­zam, ali ni­su us­pe­li. Već 1922. su do­zvo­li­li pro­da­ju pr­vo pi­va, a za­tim vot­ke. Da bi po­pu­ni­li dr­žav­ni bu­džet so­vjet­sko ru­ko­vod­stvo je 1927. uve­lo dr­žav­ni mo­no­pol na pro­da­ju vot­ke.
Pre dva­de­set go­di­na ta­da vr­lo po­pu­lar­ni Mi­ha­il Gor­ba­čov je po­ku­ša­vao da se uhva­ti u ko­štac sa rak ra­nom so­vjet­skog dru­štva. Sta­ri­ji se ve­ro­vat­no se­ća­ju da je Cen­tral­ni ko­mi­tet Ko­mu­ni­stič­ke par­ti­je SSSR na svom ple­nu­mu sre­di­nom ma­ja 1985. do­neo od­lu­ku "O me­ra­ma za pre­vla­da­va­nje pi­jan­stva i al­ko­ho­li­zma", ko­ju je na­rod na­zvao "su­vi za­kon".
Upra­vo taj "su­vi za­kon", bio je je­dan od glav­nih raz­lo­ga što je na star­tu svog man­da­ta se­kre­tar CK KPSS i li­der So­vjet­skog sa­ve­za Mi­ha­il Gor­ba­čov po­stao ne­po­pu­la­ran u de­lu na­ro­da.
Ta­da se zbog dra­stič­no sma­nje­ne pro­da­je al­ko­ho­la po­bolj­ša­la zdrav­stve­na sta­ti­sti­ka. Sma­nji­la se bi­la smrt­nost i broj po­vre­da na ra­du ali to ni­je mo­glo da uve­ri "tra­di­ci­o­na­li­ste" da ma­nje pi­ju vot­ku". Pro­cve­ta­la je "do­ma­ća ra­di­nost" lju­di su u ku­hi­nja­ma pra­vi­li se­bi "de­sti­le­ri­je", ko­je u Ru­si­ji zo­vu "sa­mo­go­ni".
Sva­ka­ko da je Pu­tin sve­stan gre­ša­ka ko­je je na­pra­vio Gor­ba­čov pa ih ne­će po­na­vlja­ti već na­sto­ji da uve­de red u pro­da­ji al­ko­ho­la. On sa­da ne pla­ni­ra za­tva­ra­nje rad­nji u ko­ji­ma se pro­da­je al­ko­hol ili kao u vre­me Gor­bi­ja se­če­nja vi­no­gra­da već vla­da mo­ra da pri­pre­mi pro­je­kat po ko­me bi se po­di­za­li kul­tu­ra pi­ća i spre­či­la pro­da­ja ve­štač­kog al­ko­ho­la.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: najskuplje votke

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.066 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.