НЕМА ВИШЕ СПОМЕНИКА НА ЗЛАТИШТУ: Мирза Хатић срушио крст подигнут убијеним Србима
ПЛАНЕТА12:29, 05.12.2014.Аутор: Фото: Анадолија
Рано јутрос оборен је крст на Златишту, постављен као знак сећања на 6.500 убијених сарајевских Срба.
САРАЈЕВО - Спомен-крст на Златишту, на подручју општине Источни Стари Град, ноћас је оборен, речено је у Центру јавне безбедности (ЦЈБ) Источно Сарајево.
Из ЦЈБ напомињу да је полиција, која није чувала спомен-крст, већ је проводила појачане мере и активности ради спречавања евентуалних нарушавања јавног реда и мира, уочила да је крст ноћас оборен.
У Центру кажу да оборени спомен-крст не угрожава саобраћај на тој деоници. ЦЈБ Источно Сарајево ће надлежном тужилаштву поднети службену забелешку у вези са овим случајем.
На Златишту изнад Сарајева у септембру је постављен спомен-крст, који је требало да представља привремено обележје као знак сећања на страдале Србе, а у више наврата већи број лица покушао је да га обори.
Скупштина општине Источни Стари Град је 28. новембра затражила од Савеза логораша Републике Српске да у року од 15 дана од пријема општинског захтева уклоне спомен-крст на Златишту, а уколико то не учине – урадиће то општина.
Мирза Хатић: Ја сам срушио крст на Златишту
Мирза Хатић се јавио данас редакцији Дневног аваза и рекао да је он с још једним колегом синоћ иза поноћи срушио крст на Златишту.
''Рекао сам да ћу га срушити. Полиција РС-а некада га чува, некада не. Чекали смо да оду и дошли смо мој пријатељ и ја, и срушили га. То је било нешто мало иза 24 сата. Поносан сам на то што сам урадио и опет ћу то урадити где год да га поставе. Нисам хтео да сачекам полицију да ме хапсе као што су прошли пут учинили'', казао је Хатић.