IN < - Geopoliticke i ekonomske vesti iz sveta - >LO
(1/734) > >> :: Odgovori!
Autor: Anea :
Liberman okvalifikovan kao fašista i rasista
Autor: Beta-AFP | Foto:AFP | 21.07.2009. - 12:14

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman
Jedan visoki brazilski zvaničnik ocenio je da je šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman fašista.

Uoči zvanične posete izraelskog ministra Brazilu, sekretar za međunarodne odnose vladajuće brazilske radničke partije, Valter Pomar je rekao izraelskom dnevniku Harec da je „Liberman fašista i rasista”.
„Brazilska levica će organizovati demonstracije protiv njega i njegove politike”, rekao je Pomar.
Pozivajući se na predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Brazila, Harec piše da izjava Pomara nije zvaničan stav Vlade.
U tom Ministarstvu je rečeno da će Libermana danas primiti brazilski predsednik Luiš Inasio Lula da Silva.
Liberman danas dolazi u Brazil u okviru desetodnevne turneje po zemljama Južne Amerike gde ukazuje da Iran šteti stanju na Bliskom istoku.
Liberman, vođa ekstremno-desničarske izraelske partije Beiteinu, treće po snazi sa 15 poslanika u Parlamentu Izrela je, tokom februarske predizborne kampanje, iznosio grube ocene o Palestincima i drugim Arapima.

Izvor: Blic
Autor: Anea :
Japanski premijer raspustio parlament uoči izbora
Autor: Beta-AFP | 21.07.2009. - 10:49

Na inicijativu premijera Japana Taroa Asoa Poslanički dom (donji dom) Parlamenta raspušten je mesec dana uoči poslaničkih izbora.

Prema anketama, vodeća opoziciona Demokratska partija Japana ima veću podršku nego vladajuća stranka koja praktično vlada zemljom oko pola veka.
„U skladu sa članom 7 japanskog ustava, Donji dom Parlamenta, Poslanički dom, je raspušten”, izjavio je predsednik tog Doma Jonei Koni.
Raspuštanje, koje je predložio premijer, odobrio je japanski car Akihito.
Premijer Aso (68) čija popularnost opada od dolaska na vlast septembra 2008. godine, odlučio se za izbore nekoliko nedelja ranije. Izbore je zakazao za 30. avgust. Bira se 480 poslanika Donjeg doma parlamenta.
„Raspuštanje parlamenta je neophodno da bismo imali više razumevanja i saradnju japanskog naroda”, rekao je Aso.
Oko 56 odsto Japanca bi radije videlo opozicione demokrate u Donjem domu parlamenta, a svega 23 odsto ispitanika podržava vladajuću Liberalno-demokratsku partiju, utvrđeno je anketom čiji je rezultat objavljen juče.
Šef partije koja pobedi na izborima biće budući premijer.
Liberalne demokrate su do sada imale 303 mesta u moćnom Donjem domu Parlamenta, a opoziciona, Demokratska partija 112 mesta. Ostala mesta su imale druge, manje stranke.

Izvor: Blic
Autor: Anea :
Bivši predsednik Perua osuđen zbog korupcije
Autor: Blic online | Foto:AP | 21.07.2009. - 08:32

Alberto Fudžimori, bivši predsednik Perua, osuđen je na sedam i po godina zatvora zbog korupcije, preneo je BBC.


On je osuđen zbog toga što je dao 15 miliona dolara u državnim obveznicama svom šefu obaveštajne službe Vladimiru Montesinosu.
Fudžimori (70) je priznao da mu je dao novac, ali je rekao da ga je kasnije nadoknadio. Ovo je treća presuda otkako se Fudžimori vratio iz egzila krajem 2007. godine.
Prošlog aprila on je osuđen na 25 godina zbog toga što je naručivao ubistva i otmice od službe bezbednosti.
Fudžimori, koji je bio predsednik Perua od 1990. do 2000, već je služio šestogodišnju kaznu zatvora kad je 2007. osuđen zbog zloupotrebe vlasti.

Izvor: Blic
Autor: Anea :
Iz arhiva SAD nestao dokument o Hirošimi
Autor: Beta | 21.07.2009. - 05:00

Više značajnih dokumenata pohranjenih u Nacionalnog arhivu SAD netragom su nestali, uključujući patent za leteću mašinu braće Rajt, konstruktora prvog aviona, i mapu mete u Hirošimi na koju je bačena atomska bomba.


Nedostaju i telegrami predsednika Abrahama Linkolna iz vremena američkog Građanskog rata, predsednički portreti Franklina Ruzvelta, fotografije svemira i Meseca američke svemirske agencije NASA, predsednička pomilovanja.
Vojni predstavnici su 1962. godine pregledali mape sa metama za bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki u Japanu. Te mape su od tada nestale.
Savetnik za nacionalnu bezbednost bivšeg predsednika Bila Klintona Sendi Berger uzeo je dokumente iz Arhiva u jesen 2003, dok se pripremao da govori pred komisijom koja je istraživala propuste u bezbednosti povodom terorističkih napada 11. septembra 2001. Zbog nedozvoljenog iznošenja arhivske građe Berger je u septembru 2005. osuđen na dve godine uslovno, 100 sati društvenog rada i kaznu od 50.000 dolara.
Pol Bračfeld, generalni inspektor za Arhiv, pokrenuo je istragu o nestalom disku na kome su se nalazile kopije poverljivih podataka iz vremena administracije predsednika Bila Klintona.
Bračfeld je ustanovio da je hiljade uređaja za elektronsko čuvanje podataka, uključujući kompjutere i servere, nestalo u proteklih deset godina iz Nacionalnog arhiva i Uprave za zapise.

Izvor: Blic
Autor: Anea :
Indija i SAD postigle dogovor o bezbednosnom sporazumu
Autor: Tanjug | Foto:AFP | 20.07.2009. - 22:37

Sjedinjene Američke Države i Indija postigli su danas dogovor o bezbednosnom sporazumu koji predviđa da američka vojna tehnologija, koju će SAD prodati Indiji, neće biti preneta drugim zemljama, saopštili su zvaničnici dve zemlje.


Američka državna sekretarka Hilari Klinton je izjavila da je zvanični Delhi takođe odobrio američkim kompanijama da grade nuklearne elektrane na dve lokacije u Indiji, preneo je Rojters.
Dve države postigle su dogovor o sporazumu koji se odnosi na "nabavku američke odbrambene tehnologije i opreme", izjavio je šef indijske diplomatije S. M. Krišna na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Klintonovom. Očekuje se da će Indija potrošiti više od 30 milijardi dolara na unapređenje vojne opreme, uglavnom sovjetske proizvodnje, u čemu bi mogle da konkurišu američke kompanije "Lokid Martin" i "Boing".
Klintonova, koja je ranije danas razgovarala sa indijskim premijerom Manmohanom Singom, rekla je da je on prihvatio poziv da poseti Vašington 24. novembra.
"Takođe mi je drago što mi je premijer Sing rekao da je (indijska) vlada odobrila lokacije za dve nuklearne elektrane za američke kompanije", rekla je Klintonova.
Američki zvaničnici procenjuju da reč o poslu vrednom 10 milijardi dolara za kompanije kao što su "Dženeral elektik" i "Vestinghaus elektrik".

Izvor: Blic
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo
>> Sledeća strana