Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 03. Avg 2025, 19:44:07
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Zalivski tadž mahal  (Pročitano 551 puta)
28. Jan 2010, 18:10:38
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Samo svež, tek napadao sneg može da reflektuje svetlost s tolikim intenzitetom. Poput fatamorgane, zdanje se uzdiže u blistavu vrelinu Abu Dabija, a 82 kubeta i 1.096 odaja nisu optička iluzija - pripadaju potpuno hipnotišućoj džamiji na kraju grada u zalivu, kući bogosluženja koja izgleda kao da poziva posetioce izdaleka

Istine radi, ovo čudesno zdanje poznato je kao džamija Šeik Zajed, nazvana po ujedinitelju Ujedinjenih Arapskih Emirata. On je bio taj koji je inicirao gradnju ovog remek-dela od najbeljeg mermera, boje koja je kod muslimana simbol mira.
Zaslepljujuća bela fasada posmatrače podseća na indijski Tadž Mahal, a veličanstvenost džamije naglašena je korišćenjem poluprovidnog kamena iz najboljih kamenoloma Italije, Grčke, Indije i Kine.
Za fasadu i četiri minareta utrošeno je 115,119 kvadratnih metara kamena. „Otac Emirata" je od istog materijala napravio i svoju grobnicu, skromni mauzolej u neposrednoj blizini. Preminuo je 2004. u 86. godini, tri godine pre nego što je ova bogomolja zvanično otvorena.
Kada je 1996. položio kamen-temeljac, šeik Zajed označio je početak radova na najvećoj džamiji u Emiratima i trećoj po veličini u islamskom svetu. Odaja u kojoj se na mujezinov poziv okupljaju vernici zauzima oko 22.412 kvadratna metra, a u nju može da stane 30.000 ljudi, a u udubljenjima i holu, koji je takođe od mermera, još 23.000 vernika.

Samo najbolje je dovoljno dobro za džamiju takve enormne veličine. U njoj se nalazi najveći na svetu ručno rađeni persijski tepih. Mala armija od 1.200 tkača radila je 18 meseci kako bi završila prostirku, a upotrebljeno je 38 tona vune u procesu i napravljeno 2,2 milijarde čvorova da bi nastala ova kreacija koja pokriva 5.625 kvadratnih metara. Drugi rekordno veliki predmet je džinovski luster koji se spušta sa 70-metarskog kubeta. Visok je 15 metara, čini ga hiljade „svarovski" kristala u zelenoj, crvenoj, žutoj i beloj boji, a cela konstrukcija je teška 10 tona. Izgradnja džamije koštala je 715 miliona dolara, od čega je najveći deo sume otišao na elaborate, ručne radove i ukrašavanje kamena cvetnim intarzijama.
Ukrasi na podovima i zidovima su kreacija italijanskih umetnika koji su dali meke, kružne forme oko stihova iz Kurana, a upotrebljeno je više od 24 različitih vrsta mermera.
Jedini tipični arapski detalj su četiri minareta. Džamija ima dah maorskog stila i dekorisana je marokanskim ornamentima i indijskim okvirima. Ovo elegantno zdanje kreacija je tima koji su činila 52 arhitekta, a svojom lepotom privlači i nemuslimane.

Izvor: Press
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 03. Avg 2025, 19:44:07
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.062 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.